14 Ağustos 2022 Pazar

Çikolata Parçalı Brownie Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (Yoksa tereyağ da olur)
  • 120 gr bitter çikolata
  • Çikolata parçaları

    Nasıl Yapılır?

  • Bitter çikolata ve hindistan cevizi yağını birlikte eritin.
  • Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri çırpın erimiş çikolatayı yavaş yavaş ekleyerek karıştırın un, kabartma tozu ve vanilya ekleyin karıştırın.
  • Katılaşan karışıma isteğe bağlı çikolata parçaları ekleyebilirsiniz.
  • Hamuru on dakika buzdolabında bekletin sonrasında hamurdan parçalar alıp yuvarlayın yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizin.
  • 180 derece ısınmış fırında on dakika pişirin.
  • Kurabiyeleriniz çok yayılmamış olursa fırından çıkar çıkmaz bir bardakla hafif üzerlerine bastırın yayılsın.
  • Fırından çıkan kurabiyenin üzerine beyaz çikolata parçaları ekleyin, soğumasını bekleyin ve tüketin 

Domates Çorbası Tarifi

 



Malzemeler

  • 4 adet domates
  • 1 kapya biber
  • 1 kaşık tereyağ
  • 1 kaşık un
  • 1 kaşın salça
  • yarım bardak süt
  • tuz, pulbiber, karabiber
  • 1 tavuk bulyon
  • 1 lt sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağımızı erittikten sonra unumuzu ekleyip kavuruyoruz.
  • Unun kokusu çıktıktan sonra salçamızı ekleyip karıştıralım.
  • Rendelediğimiz domatesler ve doğradığımız kapya biberi ekleyip 3-4 dk pişirelim.
  • Tavuk bulyonu ekleyelim, sıcak suyuda koyduktan sonra blenderdan geçirelim.
  • Süt ve baharatları ekleyip pişmeye bırakalım. Kaşar peynir ya da kızarmış ekmek ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun


Hazır Sanılan Sodalı Su Böreği (Buzluğa Atılabilir) Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet yufka

Sosu:

  • 3 adet yumurta
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 5 çay bardağı süt
  • Tuz
  • İçi:

    • 200 gram peynir
    • Yarım demet maydanoz

    Üzerine :

    • Kalan sos
    • 1 adet yumurta
    • Biraz tereyağı

      Nasıl Yapılır?

    • Kaseye yumurta eklenir ve çırpılır. Üzerine süt ve sıvı yağ eklenerek çırpmaya devam edilir. Son olarak maden suyu ve tuz eklenir ve çırpılır. Sos hazırlanır.
    • İçi için kıyılmış maydonoz ve peynir karıştırılır. Büyük bir tepsi tereyağı ile yağlanır.
    • Tepsiye kenarları taşacak şekilde ilk kat yufka serilir. İçine 2 kepçe kadar sos dökülür ve yaydırılır.
    • Üzerine 2. Kat yufka serilir ve kenarları da tepsi içine sığacak şekilde yerleştirilir. Üzerine 2 kepçe daha sos dökülür. Onun üstüne 3. Kat yufka aynı şekilde serilir ve soslanır.
    • Tepsiye 4. Yufka tıpkı 1. Yufka gibi kenarları dışarı gelecek biçimde serilir ve içine peynirli iç gezdirilir. Kenarları içe doğru katlanır. Orta boşluk parça yufka ile kapatılır ve üstü soslanır.
    • Üstüne 5. Yufka kenarları içe gelecek biçimde serilir ve soslanır. Son olarak ilk yufkanın kenarları içe doğru katlanır.
    • Boş kalan ortasına parça yufka serilir. Kalan sosa 1 yumurta kırılır. Üstü soslanır. Tepsnşn farklı yerlerine parça tereyağı yerleştirilir.
    • Önceden ısıtılan 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Dilerseniz 1 gece önceden üzerini streç ile kaplayarak buzdolabında bekletebilir ya da dondurucuya atabilirsiniz.

Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 şişe soda
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4.5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Sıvı malzemeleri karıştırma kabına alalım iyice karıştırın üzerine azar azar un ilave edip, yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.
  • Hamurdan 4 eşit beze yapalım bezeleri unlayarak tepsi boyutunda açalım, oda ısısındaki tereyağı ile heryerini yağlayıp, tüm katları üst üste gelecek şekilde kapatalım
  • 2. Bezeyide açıp yağlayın tam ortasına bir önceki katlanmış bezeyi koyup tekrar yağlayıp kapatın.
  • 4. Bezeyi iç içe koyup kapatın 10 dakika buzlukta bekletin sonrasinda merdane ile açıp tepsi boyutuna getirelim 4 parmak kalınlığında kare olacak şekilde keselim.
  • Arasına peyniri koyup üçgen olacak şekilde katlayın tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürelim 200 derecelik fırında pişirelim afiyetler olsun

Çeşit Çeşit Kış Kurabiyesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gr katı yağ (Margarin ya da tereyağ)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 4-5 su bardağı un (Azar azar ekleyin )

    Nasıl Yapılır?

  • oda sıcaklığındaki yumuşak katı yağı yoğurma kabına alın un hariç diğer malzemeleri ekleyin karıştırın unu azar azar ilave edin kıvamlı bir hamur yoğurun.
  • İki ayrı kurabiye için hamuru iki parçaya ayırın.
  • Birincisine 1 çay kaşığı dolusu zencefil, bir çay kaşığı tarçın, bir tatlı kaşığı susam ekleyin yoğurun.
  • İkincisine 1 yemek kaşığı kakao ekleyin, yoğurun.
  • Yoğrulan hamurları ayrı ayrı streçleyip, buzlukta on beş dakika dinlendirin sonra iki streç film arasına alıp merdaneyle inceltin, kalıplarla kesin streçten dikkatlice çıkarıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pişirin fırından çıkınca hemen dokunmayın sıcak olduğu için dağılır.

13 Ağustos 2022 Cumartesi

Meyhane Pilavı Tam Kıvamında Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 su bardağı bardağı sıcak su
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tavaya sıvı yağını ve tereyağını alalım. Ardından küçük küçük doğradığımız soğan ve biberleri atalım soteleyelim soğan ve biberler sotelendikten sonra salçayı ilave edip, kavuralım.
  • Kavrulan salçaya 1 tur yıkadığımız bulguru ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra küp küp doğradığımız domatesi ve baharatlarını ekleyip, karıştıralım.
  • En son sıcak suyunu verelim ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim afiyet olsun.

Fırında Sebzeli Mücver Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 3 adet patates
  • 1 adet soğan (Rendelenmiş)
  • 2 adet yumurta
  • Çeyrek demet maydanoz (İnce kıyılmış)
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabak ve patatesleri rendeleyip suyunu sıkalım (Bu işlem önemli aksi halde cıvık olur).
  • Derin bir kaseye sırasıyla bütün malzemeleri alıp güzelce karıştıralım.
  • Eğer cıvık olursa biraz un ekleyebilirsiniz (Ben eklemedim)
  • Ardından yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye elimizle yada kaşık yardımıyla şekil verip dizelim.
  • 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Yanına yoğurtlu sarımsakla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Güveçte Köfteli Sebze Yemeği (Tadı Damağınızda Kalacak) Tarifi

 



Malzemeler

  • 500 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 su bardağı ufalanmış ekmek içi/galeta unu
  • 1 küçük kuru soğan (Rendelenmiş)
  • 3 adet orta boy patates
  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet kapya biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber ,kırmızı toz biber,kimyon,pulbiber

Sosu için

  • 2 adet domates
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı tuz

Kızartmak için

  • Sıvıyağ

Üzeri için

  • Rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe bağlı)

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte için malzemeler karıştırma kabına alınır ve iyice yoğrularak hazırlanır ve misketten biraz büyükçe yuvarlak köfte şekli verilerek üzeri kapalı olarak buzdolabında bekletelim.
  • Patlıcanlar kabukları çizgili soyulur ve küp küp doğranarak acı suyu çıkması için tuzlu suda 10–15 dk bekletilir ve suyu süzülerek kurulanır.
  • Patateslerin kabuğu soyulur küp küp doğranır.
  • Biberler yıkanır ve çok küçük olmayacak şekilde kabaca doğranır.
  • Bol yağda patlıcanlar hafif rengi dönecek kadar kızartılır,patates ve sebzeleri de çok hafif renkleri dönecek şekilde kızartılır ve fazla yağının çıkması için kağıt havlu serili tabağa alınır fazlalık yağı süzülür.
  • Köfteleri kızgın yağda kızartalım ve güveçlere paylaştıralım.
  • Sebzeleri bol yağda kızarttığımız için yemeğin sosunda yağ kullanmıyoruz
  • Kızarttığımız sebzeleri de güveçlere paylaştıralım.
  • Sosu için,domateslerin kabuğu soyulur minik doğranır ve tava yada tencereye alınır pişirilir.
  • Salçalar, rendelenmiş sarımsak ve çok az tuz eklenir biraz pişirilir ve su eklenir yüksek ateşte 5 dakika pişirelim ocağı kapatalım.
  • Pişirdiğimiz sosu güveçlere paylaştıralım ve fırın tepsisine güveçlerimizi yerleştirelim.
  • Dilerseniz kaşar peynirini kullanmadan bu şekilde de fırına sürebilirsiniz.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpelim ve peynir eriyip hafif kızarana kadar 180 derece önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında pişirelim(20 dk yeterli olacaktır).
  • Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun

Kremalı Domates Çorbası Yapılışı

 

Malzemeler

  • 5 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım paket krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 4 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Kabuklarını ince bir şekilde soyduğumuz domatesleri küp küp doğrayalım.
  • Uygun bir tencereye tereyağını alalım ve eritelim.
  • Eriyen yağın üzerine unu ekleyelim ve kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Daha sonra domates salçası ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Doğradığımız domatesleri de ekleyip karıştırarak pişirmeye devam edelim.
  • Yaklaşık 8-10 dakika kavurduktan sonra suyunu salan ve pişmeye başlayan domateslerin üzerine sıcak su ekleyerek karıştıralım ve tencerenin kapağını hafif kapatarak yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda tekrar çorbamızı şöyle bir karıştıralım ve ardından pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blendırdan geçirelim.
  • Daha sonra ılık sütü ekleyerek bir iki tur karıştıralım. Bu aşamada sütün mutlaka ılık olması gerekiyor.
  • Ardından kremayı da ekleyerek karıştıralım.
  • Çorbamıza son olarak tuz ve karabiberi ekleyelim, karıştırıp kaynamasını bekleyelim.
  • Kaynayan domates çorbamız servise hazır. Afiyet olsun!

Kıymalı Peynirli Yufka Böreği Tarifi

 

 Malzemeler

  • ️1 paket yufka (4 yaprak)

️Peynir harcı:

  • ️3 büyük beyaz peynir
  • ️1 avuç maydanoz (ince kıyın)

️Kıyma harcı:

  • ️3 büyük soğan (dilimler halinde kesilmiş)
  • ️500 gram kıyma
  • ️Biraz maydanoz
  • ️2 çay kaşığı tuz veya vegeta ve kırmızı biber tozu

️içini yağlamak için:

  • ️1 su bardağı süt (220ml)
  • 1 adet yumurta akı (sarısını ayırın)
  • ️Yarım çay bardağı sıvı yağ (100ml)
  • ️1 tutam tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı tavada kızartın.
  • Kıymayı ekleyip beraber kavurun.
  • Maydanozu ve baharatları ekleyin.
  • Kısık ateşte kısa süre karıştırarak soğumaya bırakın.
  • Peynir harcı:beyaz peyniri maydanozla karıştırın.
  • İçine sürmek için süt, yumurta akı,yağ,tuzu karıştırın.
  • Yufkayı sıvı ile fırçalayın. Şimdi peynir veya kıyma ile doldurun ve alttan yukarıya yuvarlayın.
  • Fırın tepsisi serilmiş tepsiye salyangoz tarzında yerleştirin.
  • Bir kaseye tekrar süt,yarım su bardağı sıvı yağ ve yumurta sarısını ekleyip yufkaların üzerine dökün.
  • 200 derecede yaklaşık 45 dakika pişirin.

Az Malzemeli Hamur Kızartması (Balon Gibi Kabaran) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı sulu yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un (dikkatli ekleyelim)

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yoğurt,tuz,karbonatı ekleyelim ve karıştıralım.
  • Ardından yavaş yavaş unu ekleyip,yumuşak hamur elde edelim.
  • Tezgahın üzerine hamurumuzu merdane ile çok incecik olmayacak şekilde açalım.
  • Bıçakla kareler halinde keselim (yada çay bardağının ağız kısmı ile de daireler oluşturabilirsiniz ).
  • Kızgın sıvı yağda çevirerek kızartalım. Afiyet olsun :).

Sebzeli Etli Pilav Tarifi

 



Malzemeler

  • 300 gram et
  • 1 adet soğan
  • 1 adet sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 100 gram bezelye
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı ince, ince doğrayıp pilavı yapacağınız tencerede sıvı yağda kavurup üzerine kuşbaşı doğradığınız etleri ve ince doğradığınız sarımsağı ilave ederek etler yumuşayana kadar pişirin.
  • Bu arada pirinçleri güzelce yıkayıp suyunu süzün.
  • Yumuşayan etlere bezelye ve rendelenmiş havucu ekleyip 1-2 dakika kavurun.
  • Son olarak pirinç, tereyağ, tuz ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Üzerine 3 su bardağı kaynar su ekleyerek karıştırın.
  • Önce 1-2 dakika yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin.
  • Not: Daha çabuk pişirmek için dilerseniz etleri önceden düdüklüdede pişirebilirsiniz.