31 Ağustos 2022 Çarşamba

Kremalı Tadında Tavuk Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet tavuk göğsü (yada 2 parça but)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı yada margarin
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı tel şehriye
  • 8-9 bardak tavuk suyu
  • Karabiber,tuz

Servise alırken

  • Maydanoz yada dereotu,biberli yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuğu yaklaşık 2 litre su ile haşlayın,didikleyin.
  • Yağları tencereye alın unu ekleyip hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Sütü ekleyip iyice çırpın ve yavaş yavaş kaynar tavuk suyunu ekleyip bu şekilde 10 dk kaynatıp tavuğu ve şehriyeyi ekleyip şehriyeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Servis yaparken tercihe göre ister maydanoz ister dereotu serpip,toz biberi yakıp üzerine gezdirebilirsiniz.

Sirkeli Patlıcan Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg patlıcan
  • 1 adet kapya biber
  • 5 adet domates
  • 4 baş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 -2 yemek kaşığı sirke(sebzelerinizin büyüklüğüne göre)
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları tuzlu suda yarım saat beklettikten sonra fırın tepsisine alıp üstlerine yağ gezdirip 220°’de kızarana kadar pişirelim.
  • İsterseniz patlıcanları yağda veya fritözde kızartabilirsiniz.
  • Soğanları tencerede kavurduktan sonra üzerine kırmızı biberleri ekleyip soteleyelim.
  • Ardından kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ekleyelim.
  • Kapağını kapatıp domateslerin bir süre pişmesini sallayalım.
  • Sarımsak,bir kaşık sirke ,karabiber ve tuz ilave ettikten sonra kızarmış patlıcanları ilave edelim.
  • Bu şekilde bi on dakika kısık ateşte pişirdikten sonra ocağı kapatalım.
  • Yemeğin ilk sıcağı geçtikten sonra maydanoz ilave edelim.

Ağzı Açık Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3.5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 300 gram yağsız kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabının içerisine un hariç diğer malzemeleri alalım ve karıştıralım.
  • Daha sonra unu ilave edip hamuru yoğuralım. 10 dakika dinlendirelim.
  • İç harcı için bir kaseye malzemeleri alalım ve iyice karıştıralım.
  • Dinlenen hamuru iki eşit parçaya ayıralım.
  • Oklava ya da merdaneyle çok ince olmayacak şekilde açalım.
  • Bir aparat ya da bir kapak ile yuvarlaklar keselim.
  • Bir fırça ile hamurların üzerine su sürelim.
  • Daha sonra iç harcını alalım.
  • Hamurun kenarlarını iki parmak ucumuzla sıkarak kapatalım.
  • Uygun bir tavada sıvı yağı kızdıralım.
  • Hazırladığımız ağzı açıkları üst yüzeyi altta kalacak şekilde tavaya alalım ve alt üst kızartalım.
  • Toplamda 24 adet ağzı açık çıktı. Boyutunu daha büyük yazarsanız adet sayısı değişebilir.
  • Detaylı yapılış aşamalarını youtube kanalımdan izleyebilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet şifa olsun. 


Vişneli Brownie Tarifi

 

Malzemeler

  • 180 gram tereyağı (3 yemek kaşığı)
  • 1 su bardağı şeker
  • 125 gram bitter çikolata (1 su bardağı damla çikolata olarak da ölçebilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Bir avuç içi kadar vişne

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı eritilip sıcakken çikolata eklenip çikolata tamamen eriyinceye kadar karıştırılır.
  • Yumurta ve şeker çırpılır.
  • Üzerine eritilmiş tereyağı ve çikolata karışımı eklenir.
  • Kakao, tuz, ve un eklenip spatulayla alttan üste gelicek şekilde karıştırılır.
  • Arzuya göre üzerine vişneler serpiştirilip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dk pişirilir.
  • Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir.
  • Arzuya göre bir top sade maraş dondurmayla servis edilebilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Orijinal Tadında Şeftali Aromalı Soğuk Çay Tarifi

 

Malzemeler

  • 2-3 adet poşet çay
  • 2 su bardağı sıcak su ( demlemek için)
  • 3-4 parça limon kabuğu (tercihen )
  • 3 büyük şeftali
  • 1 lt su
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2-3 adet limon tuzu

    Nasıl Yapılır?

  • Şeftalileri güzelce yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp iri küpler halinde doğrayın.Kabuklarını soymaya gerek yok.
  • Uygun bir tencereye alıp şeker, limon tuzu ve suyu ekleyip yumuşayana kadar pişmeye bırakın. (15-20 dk).
  • Çayı sıcak suyla demleyin. İstediğiniz türde siyah çay kullanabilirsiniz. Poşetleri çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Şeftali suyunu süzün ve pişen meyvelerin üzerine kaşıkla bastırarak aromasının geçmesini sağlayın.
  • Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Çay ve şeftali suyunu derin bir kasede birleştirip limon kabuklarını ekleyin.
  • Buzdolabına kaldırın. Tamamen soğuduğunda istediğiniz gibi servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun 🌸.
  • 📌2 gün içerisinde tüketin.

Meyveli Tart Tarifi

 

Hamuru için;

  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 150 gram tereyağı
  • Yarım çay kaşığı üzüm sirkesi

Kreması için;

  • 4 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 2.5 yemek kaşığı un
  • 2.5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket sıvı krema
  • 1 poşet sade krem şanti
  • 200 gram labne peynir

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur malzemeleri karıştırılıp güzelce yoğrulur yumuşak-sert arası bir hamur elde edilir.
  • Hamur streçlenip 1 saat buzdolabında dinlendirir.
  • Tart kalıbı tereyağlanıp dinlenmiş hamur eşit şekilde kalıba yayılıp şekil verilir.
  • Şekillenen hamura çatalla delikler açılıp havalanması sağlanır.
  • 180 derecede 20 dakika kontrollü bir şekilde pişirilir.
  • Kreması için bir tencereye süt, nişasta, un, yumurta sarısı, şeker karıştırılıp pişirilir.
  • Koyulaşınca altı kapatılıp vanilya eklenir ve karıştırılır.
  • Pişen krema ayrı bir kaba alınıp ılıyınca üstüne değecek şekilde streçlenip buzdolabına kaldırılır.
  • Ayrı bir kapta sıvı krema ve kremşanti çırpılıp pişen krema ile karıştırılıp tekrar çırpılır.
  • Suyu süzülmüş labne peynir eklenip son kez çırpılır ve tart ile krema birleştirilir.
  • Yaz meyveleriyle dilediğiniz şekilde süsleyip servis edebilirsiniz. Yaz akşamları için aşırı ferah bir tatlı oluyor deneyenlere şimdiden afiyet olsun 

Labne Peynirli Aperatif Salatalık Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet salatalık
  • 2 yemek kaşığı labne
  • 4-5 tel dereotu

Üzeri için;

  • Domates

    Nasıl Yapılır?

  • Salatalıkları orta kalınlıkta kesiyoruz yuvarlak bir şekilde.
  • Sonrasında salatalıkların içlerini çok az oyup, içlerine labne peyniri, dereotu karışımımızı sıkma torbamıza alıp salatalıkların içlerine sıkıyoruz.
  • Üzerine kestiğimiz domatesleri koyup süslüyoruz. Afiyet olsun

Zeytin Yağlı Enginar Tarifi

 

Malzemeler

  • 7 adet enginar
  • 3 adet kuru soğan (Küçük)
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım bağ dereotu
  • 5 gr tuz
  • 1 adet portakal 1 adet limon suyu
  • 150 ml zeytin yağı

    Nasıl Yapılır?

  • Ayıklanmış enginarlar su dolu bir kaba konup üzerine un ve limon atılıp bekletilir.
  • Havuçlar ile patatesler ve soğan küp küp doğranır.
  • Zeytin yağında soğanlar sotelenir ve limonlu unlu suda bekletilen enginarlar konur.
  • Unlu limonlu suya 1 yemek kaşığı un, şeker tuz, limon suyu,portakal suyu eklenir. Üzerine yağlı kağıt kapatılır. Orta ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Garnitürü için; soğan sotelenir sarımsak eklenir ardından havuçlar eklenir karıştırılır.
  • Daha sonra patatesler ilave edilir en son bezelyeler eklenir ve karıştırılır tuz ile 1 su bardağı su eklenip 1 taşım kaynatılır ve yumuşadıktan sonra pişmiş enginarların üzerine konur dere otu ile servise hazır getirilir.

Kaşarlı Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) çay bardağı galeta unu
  • Rendelenmiş kaşar
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kaşar peyniri hariç bütün malzemelerimizi karıştırma kabımıza alıp, güzelce yoğurup, 1 saat kadar dolapta dinlendirelim.
  • Dinlenen köfte harcımızdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayalım ve buzdolabı poşeti üzerine yayalım. İçerisine kaşar peyniri rendesi koyarak poşet yardımıyla içli poğaça şeklinde kapatalım. Bütün köftelere aynı işlemi yapalım.
  • Tavamızı yağsız bir şekilde kızdırıp köftelerimizi kızartalım. (ben yanında domateste kızarttım)
  • Pişen köftelerimiz servise hazır👩🏻‍🍳 Afiyet olsun

limonlu Yaz Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet vanilya

Limon jölesi için;

  • 2 su bardağı su
  • 2 adet limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı ucuyla zerdeçal

    Nasıl Yapılır?

  • Herkese selamlar. Önce muhallebimizi yapalım. 1 litre süt, 1 su bardağı toz şeker, 3 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı nişasta ve 1 adet vanilya ekleyip orta ateşte pişirelim.
  • Borcamımızı ıslatıp muhallebiyi dökelim. Sonra da 2 su bardağı su, 2 adet limon suyu, 1 adet limon kabuğu rendesi, yarım su bardağı toz şeker, 2 yemek kaşığı nişasta ve 1 çay kaşığı ucuyla zerdeçal ekleyip, iyice karıştıralım ve orta ateşte pişirelim.
  • Pişen limon jölemizi muhallebinin üzerine dökelim ve buzdolabında bekletelim ertesi gün üzerini süsleyip, servis edebiliriz yapacaklara şimdiden afiyetler olsun 

Mantar Sote Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 3 diş sarımsak
  • 3 adet domates
  • 500g kültür mantarı
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tutam maydanoz (isteğe bağlı)

    Nasıl Yapılır?

  • Mantar sote için öncelikle soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın.
  • Yeşil biber ve sarımsakları da minik minik doğrayın.
  • Domateslerin kabuklarını soyarak, onları da küp küp doğrayın.
  • Mantarların kabuklarını soyarak onları da ince ince dilimleyelim.
  • Tencereye bir miktar sıvı yağı  koyup doğranan soğan, biber ve sarımsakları 1-2 dakika kavurun.
  • Ardından üzerine S-salça ve pul biberi ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun.
  • İnce ince dilimlenmiş mantarları ilave edip karıştırın. Mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar pişirmeye devam edin.
  • Karıştırılarak bir süre pişirildikten sonra doğranmış domatesleri ve tuzu ekleyerek yemek suyunu çekip, mantarlar yumuşayana  kadar pişirin.
  • Mantar sotemiz servise hazır. Dilerseniz üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis edebilirsiniz.




Mayasız Sirkesiz Limonsuz Lokum Kıvamında Peynir Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 litre süt
  • 3 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Ben açık köy sütü kullandım (Market sütü de kullanabilirsiniz o zaman uzun uzun kaynatmanıza gerek yok bir taşım kaynasa yeterlidir) sütü süzdükten sonra tencereye alıp 15-20 dk kaynatalım.
  • Kaynayan sütün içerisine 3 yemek kaşığı dolusu yoğurdu ekleyelim. Sarı suyunun üzerine çıkmasını peynirlerin top top oluşmasını göreceksiniz.
  • Hafif hafif arada bir karıştıralım. İyice suyu ve peynirler ayrıştıktan sonra tenceremizi ocaktan alalım.
  • Süzgecin üzerine tülbent koyup sarı suyunu başka bir kaba süzdürelim.
  • Peynirler üstte tülbentte kalsın. Üzerini kapatıp sıkıştırıp bir ağırlık koyalım iyice suyunun süzülmesini sağlayalım. 2-3 saat sonra tamamen süzülmüş olacaktır. Mis gibi peynirimiz hazır.

Yoğurtlu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 adet limon kabuğu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Pudra şekeri 

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurtlu kek tarifi için öncelikle uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak şeker beyazlaşıp köpük köpük oluncaya kadar çırpalım.
  • Ardından yoğurt, sıvı yağ, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek 3-4 dakika kadar çırpalım.
  • Hamurumuza rendelenmiş limon kabuğu ekleyelim. Son kez spatula ile hamurumuzu karıştıralım.
  • Kek kalıbımıza fırça yardımı ile sıvı yağ sürelim. Dilerseniz tereyağı ile de yağlayabilirsiniz.
  • Harcımızı kalıbımıza boşaltalım. Her tarafına eşit yayılmasını sağlayalım.
  • Kekimizi önceden 160°C ısıttığımız fırında yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda kürdan testi ile kekin piştiğinden emin olalım. Ardından fırından alarak oda sıcaklığına gelene kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Oda sıcaklığına gelen kekimizi servis tabağına ters çevirelim. Üzerine isteğe bağlı pudra şekeri serperek servis edelim. Afiyet olsun!