12 Eylül 2022 Pazartesi

Karaköy Poğaçası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı şeker (silme)
  • 1 yemek kaşığı tuz (silme)
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 6 su bardağı un ( 5 bardaktan sonrasında kontrollü ekleyin lütfen)

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Sıvıyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Ilık süt, maya, şeker ve 2 yemek kaşığı unu karıştıralım ağzını kapatıp 10 dakika ön maya yapalım.
  • Ardından diğer malzemeleri ekleyelim unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi kıvamında hamur elde edelim (hamurumuz sert olmasın)
  • Ağzını kapak veya streç flimle kapatıp 45 dakika mayalanmaya bırakalım.
  • Süre sonunda ceviz veya mandalina büyüklüğünde bezeler alıp yuvarlayalım ve üzerine hafifçe bastırıp tepsiye dizelim.
  • 45 dakikada tepsi mayası yapalım.
  • Yumurta sarısını ve sıvı yağını karıştıralım, üzerlerine sürüp çatalın tersiyle hamuru incitmeden şekil verelim.
  • Önceden ısıtılmış 200-220 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.
  • Not ;

    Kullandığım çay bardağı ölçüsü 120 ml.

    Su bardağı ölçüsü 200 ml.

    Afiyet olsun 

Balon Gibi Kabaran Patates Kızartması Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 tane patates
  • 1 yemek kaşığı nişasta (fark etmez)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı ucuyla karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri haşlayalım iyice ezelim.
  • Diğer malzemeleri de ekliyelim.
  • Elimizi ıslatıp yoğuralım.
  • İki parçaya bölelim elimize yapışmaması için ıslayalım.
  • Parçanın birini yuvarlak uzun 2 parmak kalınlığında yuvarlıyalım.
  • İstediğiniz boyutta kesebilirsiniz.
  • Üzerine çatal bastıralım kızgın yağda arkalı önlü kızartalım. Kahvaltılarda çocuklar çok seviyor. Afiyet olsun.

Baton Kalıpta Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı sürebilir çikolata
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

    Nasıl Yapılır? 

  • Baton kalıpta kek tarifi için öncelikle uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak mikserle çırpalım.
  • Üzerine süt, sıvı yağ, sürülebilir çikolatayı ekleyerek öyle bir karıştıralım.
  • Önceden elediğimiz kakao, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyerek malzemeler güzelce karışana kadar çırpalım.
  • Kek harcımız hazır olduktan sonra baton kalıbımızı tereyağı veya margarinle yağlayalım.
  • Ardından kek harcımızı kalıbımıza boşaltalım.
  • Baton kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 45 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda kekimizi fırından çıkartalım ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan kekimizi uygun bir servis tabağına ters çevirelim ve çıkartalım.
  • Dilediğimiz şekilde süslediğimiz baton kekimiz servise hazır. Deneyecek herkese afiyet olsun!

Kaşık Dökmesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4-5 dal maydanoz
  • 4-5 dal yeşil soğan
  • Tuz
  • 1.5 su bardağı un ( una göre değişir)
  • Tavayı yağlamak için sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve sutu güzelce çırptıktan sonra üzerine kabartma tozu ve unu ilave edelim .
  • Kek hamuru kıvamında olsun.
  • Üzerine ince kıyılmış yeşillikler eklenir isteğe göre.
  • Tava bir fırça ile yağlanır ısıtılır.
  • Yaptığımız hamurdan bir kaşık alınır tavaya dökülür kaşığın arkası ile hafif yayılır.
  • Önlü arkalı pişirin.
  • Her defasında tavayı yağlarsanız daha hoş görüntü olur 

Sütlü Biber Kavurması Tarifi

 

Malzemeler

  • 10-15 adet yeşil biber
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • Yarım çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Nasıl Yapılır?

  • Sütlü biber kızartması için öncelikle biberlerin saplarını keselim ve eşit parçalar halinde doğrayalım. Bu aşamada biberleriniz çok çekirdekliyse çekirdeklerini çıkartarak kullanabilirsiniz.
  • Ardından uygun bir tavaya sıvı yağı alalım. Doğradığımız biberleri tavaya alalım ve orta ateşte, hafif diri kalacak şekilde soteleyelim.
  • Biberlerin üzerine unu ilave edelim ve bir kaç dakika karıştırarak kavuralım.
  • Daha sonra süt ve tuzu ekleyerek koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Üzerinin sosu için ayrı bir tavaya tereyağını alalım ve eritelim.
  • Toz kırmızı biberi de eriyen tereyağının üzerine ekleyelim ve karıştıralım.
  • Kızdırdığımız sosumuzu sütlü biber kavurmasının üzerine gezdirelim ve ocaktan alarak servis edelim. Kahvaltılık olarak tüketebileceğiniz sütlü biber tarifini deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun!

Pancar Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet kırmızı pancar
  • 6-7 tane sarımsak
  • Yarım su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu

    Nasıl Yapılır?

  • Pancarlarımızı soyup dilimliyoruz.
  • Tencerede bulunan pancarlarımızın üzeri geçinceye kadar su ekliyoruz.
  • Pancarlarımızı hafif yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Ilık olan pancarlarımızı kavanozumuza alıyoruz.
  • Yarım su bardağı sirkeye kaya tuzu ve limon tuzumuzu ekleyerek açıyoruz.
  • Sirkeli karışımı da pancarların üzerine kavanozumuza ilave ediyoruz.
  • Tencerede kalan pancar suyumuzu da kavanozuma ağzı doluncaya kadar ekleyip kavanozun ağzını sıkıca kapatıyoruz.
  • 3-4 gün dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

9 Eylül 2022 Cuma

Kıymalı Kır Pidesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Un (5- 5.5 bardak yumuşak ele yapışan bir hamur olacak)
  • 300 gr kıyma
  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • 2 orta boy soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

Fırına girmeden

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı

Çıkınca üzerine

  • Tereyağ

    Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için soğan ve domates rendelenir.
  • Biber ve maydanoz incecik kıyılır.
  • Kıyma ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
  • Ilık su ,süt kaba alınır.
  • İçerisine maya ve şeker eklenir karıştırılır.
  • Sıvıyağ ,tuz eklenir ve azar azar un ilavesi ile ele yapışan yumuşak hamur hazırlanır.
  • Sarılarak mayalanmaya bırakılır.
  • Hamur 12 bezeye ayrılır ve her beze ince uzun olacak şekilde açılır.
  • İç malzemesi orta kısma yayılır.
  • Önce al ve üst kısmı 1 cam içe kıvrılır.
  • Sonra da uzun taraflarından birbirinin üzerine bastırarak kapatılır. Ters çevrilerek üzerine hafif baskı yapılır( şart değil)
  • Tepsi mayası olan pidelerin üzerine çırpılmış yumurta ve yoğurt karışımı sürülür.
  • 180 ° alt üst ayarda kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan pidelerin üzerine tereyağ sürülür.
  • Üzeri bir bez ile örtülerek 5 dakika dinlendirilir. Afiyet olsun 

Bademli Etli Pirinç Pilavı Tarifi

 

 Malzemeler

  • 2 su bardağı basmati pirinç
  • 3 su bardağı kaynar et suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı çiğ badem
  • 1 su bardağı küçük küp şeklinde doğranmış havuç
  • 4 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tarçın (dolu dolu olmasın)
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar (dolu dolu olmasın
  • 200 gr küçük küp şeklinde doğranmış kuşbaşı et
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuş üzümünü sıcak suda bekletin.
  • Ardından kuşbaşı doğranmış etleri haşlayın ve süzün.
  • Soğanları küçük küp şeklinde doğrayın.
  • Ardından havuçları küçük küp şeklinde doğrayın tencerenin içine zeytinyağı tereyağı ilave ederek bırakın.
  • Ocağın altını açın orta ateşte havucu soğanları birlikte hafifçe kavurun.
  • Ardından kuş üzümünü süzün tencerenin içine bırakın.
  • Kabukları soyulmuş çiğ badem bırakarak kavurun.
  • En son küçük küp şeklinde doğranmış kuşbaşı etleri tencereye bırakıp hafifçe kavurun.
  • Ardından pirincimizi tencerenin içine bırakın pirinçleri pilav malzemeleriyle birlikte hafifçe kavurun.
  • Ardından üzerine tarçın göz kararı tuzu yeni baharı baharatlar dolu dolu olmasın damak tadına uygun ayarlayarak tencerenin içine süzdüğünüz et suyunu kaynamış su ilave edin birlikte karıştırın.
  • Pilav harlı şeklinde kaynamaya başlayınca pilavın altını iyice kısın ve pişirin.
  • Pilav piştikten sonra sonra kapağını açın.
  • Tencerenin üzerine temiz mutfak bezi ile kapatın.
  • Pilavı dinlenmeye bırakın.
  • 15 dakika sonra pilavı hafifçe karıştırın.
  • Servis tabağına bırakın. Afiyet olsun. 🙏

Dondurmalı İrmik Helvası Tam Ölçülü Bu Tarife Bayılacaksınız Tarifi

 

Malzemeler

  • 150 gr tereyağı
  • 2.5 su bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • Dondurma

Süslemek için:

  • Çikolata sos
  • Ceviz kırığı, fıstık kırıkları vb

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tereyağını ocağa alalım ve kısık ateşte eritelim.
  • Eriyen yağın içine irmiği ekleyelim ve sürekli karıştırarak kavuralım.
  • Rengi dönmeye başlayınca içine şekeri ekleyip devamlı karıştırarak kavurmaya devam edelim.
  • Rengi koyulaşmaya başlayınca içine suyunu ekleyelim ve şöyle bir karıştırıp kapağını kapatalım ki şerbetini çeksin. Yaklaşık 1 dakika da çekecektir.
  • 1 dakika sonra kapağını açalım ve karıştıralım artık katılaşmaya başladığını göreceksiniz. Ve ağzını kapatıp 15 dakika demlenmeye bırakalım.
  • 15 dakikanın ardından kapağını açabilirsiniz fakat biraz daha ılımasını bekleyelim ve kupun içine streç film koyalım.
  • Helvadan kenarlara gelecek şekilde yayalım ve ortasına 1 kaşık dondurma koyup helvayla kapatalım.
  • Servis tabağına ters çevirelim ve üstünü dilediğiniz gibi süsleyelim. Tam ölçülü şahane bir tarif gerçekten özellikle yaz aylarında vazgeçilmez bir tatlı. Afiyet olsun

Karamelize Soğanlı Kabak Havuç Tarator (Nefis Lezzette) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 büyük kabak rendesi (sulanırsa suyunu sıkalım )
  • 3 büyük havuç rendesi
  • 2+2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı mısır

Yoğurt için

  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • Biraz tuz

Üzeri için

  • 2 adet soğan ( piyazlık doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 kahve fincanı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Kabak ve havuçları güzelce yıkayın.
  • Kabakların kabuklarını soymadım.
  • İkisini de ayrı ayrı rendeleyin.
  • Kabaklar sulanırsa suyunu sıkın.
  • Uygun bir tavada zeytinyağı ve biraz tuz ekleyip ayrı ayrı soteleyin. Ara ara karıştırın. Hafif yumuşaması yeterli olacaktır.
  • Soğumaya bırakın.
  • Bu esnada yoğurdu hazırlayalım. Yoğurtları karıştırın.
  • Tuz ve sarımsağı ilave edin. Buzdolabına kaldırın.
  • Karamelize sağan için; piyazlık ince doğranmış soğanları bir tavaya alın.
  • Biraz tuzla sıvı yağda orta ısıda ara ara karıştırarak soteleyin.
  • Küçülüp renk aldığında şeker ilave edip 2-3 dk daha pişirin.
  • Kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın. Sıcak suyu da ilave edip biraz sonra kapatın.
  • Soğumaya bırakın.
  • Bütün malzemeleri uygun bir kasede karıştırın.
  • Buzdolabında soğumaya bırakın.
  • Servisten önce karamelize soğanı ekleyip servis yapın. Afiyet olsun

Tam Ölçülü Yumuşacık Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta sarıları üzerine
  • 1 paket instant maya
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 5-6 su bardağı un

İçi için

  • Peynir

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak ılık su maya ve şekeri tel çırpıcı ile çırpıp üzerini kapatıp 15,20 dakika bekletiyoruz.
  • Un hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz.
  • Unu kontrollü bir şekilde ekliyoruz yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Yarım saat bir saat arası mayalandırıyoruz.
  • Hamurdan bezeler koparıp içine peyniri koyup tepsiye diziyoruz.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerini bir bezle örtüp dinlendiriyoruz. Afiyet şeker olsun

Ölçüsü Şaşmaz İrmik Helvası Tarifi

 

Ölçüsü Şaşmaz İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı irmik
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı süt

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetimizi hazırlamak için derin bir kaseye sütü ve şekeri koyup şeker eriyinceye kadar çırpalım
  • Daha sonra derin bir tavaya tereyağını koyup eritelim.
  • Üzerine irmiği ekleyip 10 dakika kadar kavuralım ve şerbetini dökelim.
  • Şerbetini çekinceye kadar karıştıralım.
  • Son olarak ocaktan alalım ve kapağını kapatıp biraz bekletelim.
  • Ilık olduğunda şekil verip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun