14 Eylül 2022 Çarşamba

Karalahana Sarması (Kıymalı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo kadar karalahana yaprağı
  • 300 gram dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 1 kutu konserve domates ( 400gr. )
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • Tuz, karabiber

Salçalı suyu için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 500 ml -1 litre kadar su
  • Tuz ( eğer salçanız tuzsuzsa )

    Nasıl Yapılır?

  • Önce iç harcımızı hazırlayalım.
  • Kıyma, kıyılmış kuru soğan ve sarımsak, maydanoz, konserve domates, zeytinyağ, domates salçası, baharatlar ve pirinç güzelce yoğurulur.
  • Lahana yaprakları iyice yıkandıktan sonra blench edilir yani önce kaynar suya sokulur 15-20 saniye sonra da buzlu suya daldırılır .
  • Sarmaya başlayalım. Yaprakların sap kısmını keselim ve tencerenin dibine serelim. Eğer yapraklar büyük ise ortadaki kalın damarı kesip yaprağı ikiye bölelim ve iç harcını koyup iki adet sarma saralım. Eğer yaprak küçük ise ortadaki damarı parmaklarımızla iyice bastırarak ezelim ve iç harcını koyup saralım.
  • Tencerenin ilk tabakası tamamlandıysa üzerine tuz serpelim ve ikinci tabaka için sarmaya devam edelim.
  • Sarma işlemi bittikten sonra salçalı suyu hazırlayalım.
  • İç harcımızın bitmiş olduğu kaba salçayı koyalım ve su ekleyerek iyice çırpalım. Eğer salçanız tuzsuzsa biraz tuz ilavesi yapabilirsiniz.
  • Kabın kenarlarını da iyice sıyıralım iç harcındaki kalıntılardan faydalanmış oluruz böylece.
  • Yemeğin üzerini geçmeyecek kadar salçalı su gezdirelim ve tabak serelim.
  • Kapağını kapatıp kaynamasını bekleyelim.
  • Kaynayınca ocağın altını orta ateşe indirelim ve 30 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun

13 Eylül 2022 Salı

Kahve Çekirdeği Kurabiye (Kalıp Yok) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 125 gram yumuşak tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı türk kahvesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığının ucuyla kabartma tozu
  • 1 su bardağı+2 yemek kaşığı un (kontrollü ekleyelim)

     Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına un hariç tüm malzemeler alınıp güzelce karıştırılır. Yavaş yavaş un eklenerek yoğurmaya başlanır.
  • Yumurtanın büyüklüğüne unun kalitesine göre miktarda değişiklik olabilir kontrollü bir şekilde eklemekte fayda var.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar alınarak yuvarlanır.
  • Oval şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Orta kısımları bıçakla veya spatula ile çizilir. Kürdan da kullanabilirsiniz.
  • Tüm kurabiyeler bu şekilde hazırlandıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dk pişirilir. Mis kokulu müthiş lezzetli kurabiyelerimiz hazır.

Lezzetli Mi Lezzetli; Her Yemeğe Yakışan, Kaşık Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kilo acı kıl biber (mutlaka acı olmalı)
  • 3 kilo şişe domates
  • 3 kilo normal domates
  • 1 kilo sarımsak
  • 4 bağ maydanoz
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Sirke

    Nasıl Yapılır?

  • Malzemeler güzelce yıkanır ve süzülmesi için beklenir.
  • Bütün malzemeler ince ince doğranır.
  • Büyük bir kapta malzemeler karıştırılır.
  • Karışan malzemelerin üzerine 4 yemek kaşığı tuz eklenir ve karıştırılmaya devam edilir.
  • Sulanan malzeme eşit bir şekilde kavanozlara aktarılır.
  • Her bir kavanoz için 1 yemek kaşığı sirke ilave edilerek kapağı sıkıca kapatılır. (yarımlık kavanoz).
  • Temiz bir örtü üzerine ters çevrilen kavanozlar 15 dakika bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılır.
  • 1 ay içinde turşunuz hazır :).
  • Not: asla ilave su konulmamalıdır !
    Not: tuz ve sirke miktarı damak tadına göre artırılabilir.

Peynirli Kaşık Dökmesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • Maydanoz
  • 2 adet kapya biber
  • 1 su bardağı kadar peynir
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz, pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta, sıvı yağ,süt ve yoğurdu karıştırma kabına alalım çırpalım.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz, küçük küçük doğranmış kapya biber ve peyniri ekleyip karıştıralım.
  • Son olarak kontrollü unu ve kabartma tozunu ilave edip karıştıralım ,kek hamurundan biraz katı bir hamur elde edelim.
  • Tavanın altını açalım tavaya sıvı yağ sürelim.
  • Hazır olan hamurdan birer kaşık alıp tavaya dökelimBu arada tavanın altı mutlaka kısık ateşte olmalı.
  • Arkalı önlü pişen hamuru servis tabağına alalım ve servise hazır .
  • Sıcak yemenizi tavsiye ederim deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun 

Kaşık Kaşık Çocukluk Hatırası Domatesli Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram makarna ( karşıya gelecek boy olsun)
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 7 tane ortaboy domates
  • 6 diş sarımsak
  • 3 tane biber ( acı )
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane ( damak zevkinize göre başka baharatlarda ekleyebilirsiniz)
  • Beyaz peynir

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce makarnayı bol tuzlu suda haşlayın ve süzün.
  • Domatesleri soyun dörde bölün ve robottan geçirin.
  • Sarımsak ve biberleri ince ince dilimleyin.
  • Tencereye tereyağını alın erittikten sonra sarımsak ve biberleri ekleyin beraber biraz kavurun.
  • Ardından domates ve baharatlarını ilave edin 5 dakika orta kısık ateşte pişirin.
  • En son makarnayı ekleyin iyice karıştırın ve servis yapın.
  • Üzerine ufalanmış beyaz peyniri unutmayın gerçekten çok yakışıyor. Afiyet olsun

Havuçlu Arpa Şehriye Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı yada margarin
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 çay bardağına yakın arpa şehriye
  • 800 ml su

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım limon suyu (küçük limon)

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencereye yağı koyup havuç rendesini ekleyip yumuşayana kadar kavuruyoruz.
  • Üzerine şehriyeyi ekleyip bir tur daha kavurup suyunu döküyoruz.
  • Şehriyeler yumuşayana kadar kaynatıyoruz .
  • Terbiyesi için bir kasede yoğurt ,limon suyu ,un ve yumurtayı iyice çırpıyoruz.
  • Çorbadan bir kepçe alıp terbiyeye boşaltıyoruz güzelce karıştırıyoruz .
  • Yavaş yavaş terbiyeyi çorbaya ekliyoruz ,sürekli karıştırıyoruz.
  • Bir taşım kaynattıktan sonra kapatıyoruz ve tuzunu ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatmadan bu şekilde bekletiyoruz.

Kıymalı Sebzeli Türlü (Fırında) Tarifi

 

Malzemeler

  • 650 gr kıyma
  • 4 tane patates
  • 1 tane kabak
  • 1 tane patlıcan
  • 1 adet büyük yeşil biber
  • 1 adet büyük kırmızı biber
  • 1 orta sarı biber
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz karabiber  pulbiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tereyağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce sebzelerimizi hazırlayalım. Soğan hariç tüm sebzeleri soyup küçük olmayacak şekilde küp küp doğruyoruz.
  • Soğanı soyup yarım ay şeklinde doğruyoruz.
  • Tepsinin içerisine kıyma sıvı yağ tuz pulbiber ve karabiber ekleyip kıymalı harcı karıştıralım ve tepsinin boyuna göre elimizle hafif bastırarak yayalım.
  • Ayrı bir tepsinin içerisine sırayla biberler, patates, kabak, sarımsak domates, patlıcan ve soğanı ekliyoruz.
  • Ardından domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber, pulbiber, zeytinyağ ve 1 çay bardağı su ilave edip karıştıralım.
  • Sebzelerimizi kıymalı harcın üzerine aktarıp bir kaç küçük parça tereyağ yerleştirelim.
  • Üzerine ıslak yağlı kağıt yerleştirip önceden ısıtılmış fanlı fırında 200 derecede 1 saat pişirelim
  • Ardından yağlı kağıdı alıp 10 dakika daha pişirelim. Her fırın bir değil yine de dikkatli pişirin. 💖Afiyet olsun💖.

Kaşık Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet salatalık
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım adet limon suyu
  • Nar ekşisi
  • Zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı isot
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri küçük doğrayalım.
  • Üzerine limon suyu ,isot, tuz, nane, sumak ,nar ekşisi ,zeytinyağımızı döküp karıştıralım.
  • Servis tabağına alalım.
  • Afiyet olsun.

Dereotu Poğaça (Kıyır Kıyır) Tarifi

 

 Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üstüne)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • Dereotu
  • Aldığı kadar un

İçi için;

  • Peynir

    Nasıl Yapılır?

  • Oda ısısındaki margarin veya tereyağını ben karışık kullandım.
  • Un hariç tüm malzemeler ile karıştırıyoruz.
  • Unu kontrollü bir şekilde ekliyoruz.
  • Hafif yumuşak bir hamur elde ediyoruz çok sert olmamalı.
  • Hamurdan parçalar koparıp içine peynir koyup şekil veriyoruz.
  • Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz afiyet şeker olsun 

Soğan Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet büyük boy soğan
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • Nar ekşisi (isteğe bağlı)
  • Toz biber, pulbiber ,karabiber, kuru nane, tuz
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı

Salçalı sos için;

  • Kaynar su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Toz sumak
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanları soyup bir kenarından ortaya kadar kesip suda haşlıyoruz.
  • Bir kaba yıkadığımız pirinçleri ve diğer malzemeleri alıp iyice karıştırıyoruz.
  • Haşladığımız soğanları katlarından ayırıyoruz.
  • Her katı iç harç ile doldurup sarıyoruz.
  • Tencereye dizerek üzerine su domates salçası ve toz sumak karışımını döküp üzerine bir tabak kapatıyoruz ki iç harçlarımız çıkmasın kapağını kapatarak ocağa alıyoruz.
  • Su soğanları 2 parmak geçecek kadar olmalı.
  • İhtiyaca göre suyu arttırabilirsiniz.
  • Su kaynayınca ocağın altını kısıp suyunu tamamen çekene kadar pişiriyoruz.
  • Yoğurt ile servis edebilirsiniz. Deneyeceklere afiyet olsun.

Güveçte Patates Püreli Mantar Sote (Eşsiz Lezzet) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet patates (haşlanmış)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3-4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Yarım çay bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

Mantar sote için;

  • 500 gr mantar
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Çay kaşığı ucuyla karabiber
  • Tuz

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyup küp doğrayıp suda haşlayın.
  • Suyunu süzün üzerine diğer malzemeleri de ekleyip çatal ile iyice ezip güveç kaplara paylaştırın.
  • Bu ölçülere göre 6 adet çıkıyor.
  • Sote için sıvı yağı tavaya koyun ,üzerine soğanı ince ince doğrayın ,ekleyip biraz kavurun.
  • Üzerine mantarların kabuğunu soyup ince ince dilimleyip ekleyin kavurmaya devam edin.
  • Biberleri de doğrayıp ilave edin karıştırın.
  • Biraz daha kavurun domatesleri küp küp doğrayın ekleyip karıştırın.
  • Sarımsağı rendeleyip ekleyin domates suyunu salınca tuz ve baharatları ekleyip karıştırın, biraz daha pişirip ocaktan alın.
  • Pürenin üzerine paylaştırarak yayın.
  • Son olarak üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip 180 derece fırında 30 dakika kaşar peyniri eriyip kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp servis yapın.

Şeftali Marmelatı (Püf Noktalarıyla) Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet şeftali
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 6 adet şeftali çekirdeği
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Şeftalileri yıkayalım.
  • Kabuklarını incecik soyalım.
  • Küçük küçük doğrayalım.
  • Çekirdeklerini çıkarıp bi kenara koyalım.
  • Uygun bir tencereye doğranmış şeftalileri şekeri ve çekirdekleri koyalım.
  • Şeftaliler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Üzerine biriken köpükleri kaşıkla alalım.
  • Pişen şeftalilerin içinden çekirdekleri çıkaralım.
  • Blendırdan geçirelim.
  • Tekrar ocağa alıp limon suyunu ilave edelim.
  • Bu arada dibine tutmaması için sürekli karıştırın.
  • 20 dakika daha pişirip ocağı kapatalım.
  • Uzun süreli saklayacaksanız kaynar şekilde kuru steril kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatın.
  • Üzerini örtüp bir gece bu şekilde bekletin.Afiyet olsun.

Yedikçe Yediren Yağlı Biber Turşusu Tarifi

 

 Malzemeler

  • 2 kilo kıl biber
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 baş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 10-15 dal maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Biberlerinizi iri iri doğrayın.
  • Geniş bi tencerede su sirke ve yağınızı alın ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra biberlerinizi içine ekleyin ve rengi dönene kadar pişirin.
  • Üzerine doğradığımız sarımsakları ve maydanozları ekleyin sıcak sıcak kapatın ve ters çevirip bir gün bekletin. Afiyet olsun.