20 Eylül 2022 Salı

Nefis Lezzetli Tavuk Haşlama Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo tavuk baget
  • 3-4 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 10 adet arpacık soğan yada bir baş kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 4 su bardağı su

Sosu için;

  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 dolu tatlı kaşığı un
  • 1 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bagetleri isteğe bağlı derilerinden ayrıştıralım, iyice yıkayalım.
  • Uygun bir tencerede tavukları mühürleyelim ayrı bir yere alalım.
  • Havucun bir adedini rendeleyelim bir adenini uzun ince doğrayalım.
  • Havuç,soğan,ve sarımsağı soteleyelim.
  • Üzerine tavukları ilave edelim ,patatesleri ilave edelim.
  • Karabiber ve tuzu şerpiştirip suyunu ilave edelim kapağı kapalı pişmeye bırakalım.
  • Ocaktan almaya on dakika kala limon,un suyla marinasını hazırlayıp üzerine ilave edelim on dakika kadar daha kaynatalım.
  • Üzerine maydanoz serpiştirip servise sunalım afiyetle.

Patates Püreli Tavuk Sote Tarifi

 

Malzemeler

  • Sarma tavuk (6-7 tane kuşbaşı doğranmış)
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 büyük boy domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz
  • Kekik
  • Zeytinyağı

Püresi için;

  • 5 adet patates
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çay bardağı süt
  • Rendelenmiş kaşar
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır? 

  • Sote için;soğanları yarım ay şeklinde (büyükse soğanınız daha küçük doğrayabilirsiniz size kalmış) doğrayıp sarımsak ile birlikte 2-3 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  • Kavrulan soğanların üzerine küçük küçük doğradığımız tavukları atıp kavurmaya devam ediyoruz bu aşamada biraz tuz atarsanız tavuğunuz tuz lezzetini çekecektir.
  • Tavuk suyunu çektikten sonra soyup doğradığımız domatesleri bi kaseye alıp üzerine salçalar ve baharatları koyup iyice karıştırıyoruz eğerki domatesinizin suyu az ise 1 çay bardağına yakın su ekleyip salçaların erimesini sağlıyoruz.
  • Tavadaki tavukların ortasını açıp salçalı sosu ortaya döküyoruz.
  • Biraz sadece salçalı sosu karıştırıyoruz ısınması için daha sonra komple tavuk ile birlikte karıştırıyoruz.
  • Kapağını kapatıp yaklaşık 10 dk arada kontrol ederek pişiriyoruz.
  • Püresi için; patatesleri soyup doğrayarak suda 2 diş sarımsak ile haşlıyoruz.
  • Haşlanan patatesleri süzüp eziyoruz.
  • Tencereye alıp 1 çay bardağı süt yarım çay bardağı krema karabiber ve tuz ekleyerek iyice karıştırıyoruz (patatesiniz katı olursa süt ekleyebilirsiniz).
  • En son biraz kaşar rendesi ve 1 tatlı kaşığı tereyağı ile eriyene kadar karıştırıp servise hazır hale getiriyoruz.
  • Servis tabağımıza alta patates püresi üstüne tavuğumuzu koyup servis ediyoruz 🤍.Deneyenlere şimdiden afiyet olsun 

Şeftalili Galette Tarifi

 

Malzemeler

  • 100 gram küp küp doğranmış soğuk tereyağ
  • 1 adet yumurta sarısı (beyazı üstüne)
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 3,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2-3 yemek kaşığı su (ihtiyaç dahilinde kullanılması için)

İç harcı için;

  • 3-4 adet olgunlaşmış şeftali (çok yumuşak olmasın)
  • 1 silme yemek kaşığı pudra şekeri

Üstü için;

  • Yumurta beyazı
  • Çok az toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle su hariç bütün malzemeyi karıştırma kabına alıp güzelce yoğuralım toparlanınca bırakalım, çok yoğurmamakta fayda var eğer çok kuru toparlanmıyor derseniz ayırdığımız sudan kıvam alıp toparlanana kadar ekleyebilirsiniz.
  • Yoğurduktan sonra dolapta 10 dakika dinlendirelim.
  • Bu arada şeftalileri ince dilimler halinde keselim ve bir tabağa alıp 1 yemek kaşığı kadar pudra şekeri ilave edip karıştıralım.
  • Ardından hamurumuzu çıkarıp yağlı kağıt üzerinde yuvarlak şekilde açalım, biraz ince olsun çok kalın olmasın.
  • Daha sonra şeftalileri üst üste dizelim, burda şunu belirtmek istiyorum şeftalileri aralıklı veya az eklemeyin pişince hafif çekiliyor yoğunluğunu ayarlayıp eklerseniz tadı da o derece güzel olur🥰.
  • Şeftalileri dizdikten sonra yanlardaki hamuru şaftalilerin üstüne doğru katlayalım ve ayırdığımız yumurta beyazını kenarlarına sürüp biraz toz şeker serpiştirelim.
  • Dilerseniz ceviz, fındık, fıstık, badem de serpiştirebilirsiniz.
  • Hemen sonra önceden ısıttığımız 180 derece fırında hamurun üstleri kızarana kadar pişirelim.
  • Sonra çıkartıp biraz ılındıktan sonra hem yumuşak hem kıyır olan galettemizi servis edebiliriz.Afiyet olsun

Kıyır Kıyır Lokmalık Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gr tereyağı ya da margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 4 silme yemek kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta ( sarıları üzerine)
  • 5 yemek kaşığı çörekotu
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 5 – 5.5 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu

    Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığında yumuşamış katıyağ ve diğer malzemeler karıştırılır .
  • Yavaş yavaş un ve kabartma tozu eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir .
  • Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparıp elde yuvarlanarak şekil verilip tepsiye aralıklı olarak dizilir.
  • Yumurta sarısı sürülür.
  • 170 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar kontrollü olarak pişirilir.

Mozaik Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 pk vanilya
  • 1 yemek kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz.
  • Daha sonra kuru malzemeler hariç diğerlerini ekleyip tekrar çırptıktan sonra un kabartma tozu ve vanilyayı eleyip harcımıza ekleyelim.
  • Güzelce çırptıktan sonra 1 su bardağı harcımızdan ayıralım, geri kalanı baton kek kalıbına dökelim .
  • Ayırdığımız harcımıza kakaoyu ekleyip iyice karıştıralım .
  • Üzerine şerit halinde döküp kürdan ile hamur üzerinde s harfi çizelim alttaki hamura inmesi için.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 30-40 dk pişirelim.

Pancar Tabule (Yok Böyle Bir Salata) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet orta boy pancar
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 3 dal taze soğan
  • 7-8 adet ceviz
  • Yarım çay bardağı nar

Sosu için;

  • Yarım limon
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Yarım diş sarımsak
  • Çay kaşığı ucu ile karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Bulgur derince bir kase içine alınır.
  • Üzerine 1 su bardağından iki parmak eksik sıcak su dökülür.
  • Üzeri kapatılıp dinlenmeye bırakılır.
  • Üzerine rendelenmiş pancar,incecik kıyılmış maydanoz,dereotu,soğan,küçük kıyılmış ceviz ve nar taneleri eklenir.
  • Sosu için zeytinyağ,limon suyu,dövülmüş sarımsak ve karabiber iyice çırpılır ve salatanın üzerine gezdirilip güzelce karıştırılır.
  • Aromaların birbirine geçmesi ve bütünleşmesi için yarım saat kadar dolapta dinlendirmenizi tavsiye ederim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 

Yedikçe Yediren Baharatlı Tuzlu Kurabiye (Pizza Kraker Lezzetinde) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (sarısı içine beyazı dışına)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı çörekotu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Çay kaşığının ucuyla karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 2,5 su bardağı kadar)

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına un hariç verilen bütün malzemeleri koyup karıştırıyoruz.
  • Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek yumuşak kıvamda bir hamur yoğuruyoruz.
  • Hamuru iki yağlı kağıt arasında çok ince olmayacak şekilde açıyoruz.
  • Açtığımız hamuru istenilen şekilde kesiyoruz.
  • Üzerine ayırdığımız yumurta beyazını sürüp isteğe bağlı susam ya da haşhaş serpiyoruz.
  • Hamurları tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

19 Eylül 2022 Pazartesi

Sebzeli Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri (dilediğiniz başka bir peynir de olabilir)
  • Bir kaç tutam ince kıyılmış dereotu (maydanoz da ekleyebilirsiniz)
  • 8-10 adet minik minik doğranmış siyah zeytin
  • 1 adet minik minik doğranmış kapya biber
  • 1 adet minik minik doğranmış yeşil biber
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı margarin veya sıvı yağ ( kalıbı yağlamak için)

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba yumurtaları kırıp çırpalım.
  • Yağ ve sütü ekleyip tekrar çırpalım.
  • Tuz, un ve kabartma tozunu ekleyerek karıştıralım.
  • Son olarak hazırlamış olduğumuz zeytin, peynir, dereotlu ve biberleri ekleyelim karıştıralım.
  • Kalıbın her yerini güzelce yağlayalım ve kalıba çok az un serpelim.
  • Harcımızı kaba dökelim. 180°c fırında kontrollü olarak pişirelim.Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Tavuklu Bostan Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet tavuk but
  • 1 adet soğan
  • 2 adet biber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yağ

Sosu için;

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1.5 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları halka halka doğrayalım yağda kızartalım.
  • Tavaya yağı alalım soğan ve biberi küp küp doğrayıp ekleyelim.
  • Kavrulunca haşlanmış didiklenmiş tavuğu,rendelenmiş domatesi,salçasını baharatlarını da ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Patlıcanları tepsiye dizelim ortasına biraz bastıralım hazırladığımız harçtan yerleştirelim.
  • Salçalı suyu hazırlayıp üzerine gezdirelim.
  • Yarım saat kadar 180 derecede fırınlayalım.

Beşamel Soslu Fırında Musakka Tarifi

 

Malzemeler

  • 800 g dana kıyma
  • 5 -6 tane patates
  • 2 adet patlıcan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Bir fiske karabiber – tuz

Beşamel sos ı̇çı̇n:

  • 1.5 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un (hafif tepeleme)
  • 2 su bardağı süt
  • Tuz – karabiber

Üzerı̇ ı̇çı̇n:

  • Kaşar peyniri ve mozzarela peyniri

Kızartmak ı̇çı̇n:

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları soyup çok ince olmadan uzunlamasına keselim ve tuzlu suda 30 dakika bekletelim.
  • Patatesleri aynı şekilde uzunlamasına keselim ve kızgın yağda kızartıp havlu kağıt üzerine alalım ve kullanacağınız borcama dizelim.
  • Ayrı bir tavada sıvı yağ koyup kıymayı kavuralım ,üzerine damak zevkinize göre baharatları ve biber salçasını ilave edip 2-3 dakika kavurup patateslerin üzerine alalım eşit bir şekilde yayalım.
  • Patlıcanları kızgın yağda arkalı öğünlü kızartıp havlu kağıt üzerine koyup ve kıymanın üzerine dizelim.
  • Beşamel sos ı̇çı̇n: tencereye tereyağı koyup eritelim üzerine unu ilave edip unu kavuralım süt, karabiberi ve tuzu ekledikten sonra katılaşana kadar karıştıralım.
  • Patlıcanların üzerine beşamel sosu yayalım.
  • En son mozzarella ve kaşar peyniri serpiştirip 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • 💖Afı̇yet olsun

Kıymalı Pide Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket maya
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı şeker

İç harcı için:

  • 500 gram kıyma
  • 2 adet kapya biber
  • 4 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Üzerine sürmek için;

  • 2 yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • 5 su bardağı onun içine bir paket maya boşalttım ,üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ,1 tatlı kaşığı şeker ekleyip ılık suyu yavaş yavaş ekledim, ele yapışmayan bir hamur haline getirip mayalanmaya bıraktım.
  • Yarım saat bu şekilde dinlendirdim. Mayalanmasını bekledim.
  • İç harcı için 500 gram kıyma yoğurma kabına aldım ,üzerine ince ince doğranmış 2 adet kapya biber, 4 adet sivri biber ,2 adet kabuğu soyulmuş ve doğranmış domates yarım çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı karabiber ,2 tatlı kaşığı tuz ekleyip güzelce karıştırdım.
  • Mayası gelen hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırdım.
  • Bezeleri mi bir tepsiye koyup üzerini temiz bir bezle kapattım.
  • İlk bezemi masaya alıp üzerine un ekleyip dik bir şekilde oklava ile açtım.
  • Açılan hamuru pişireceğim tepsiye yerleştirip üzerine iç harcından koydum ve yanlarını bir parmak boşluk bıraktım.
  • Bıraktığın boşluğu iç harcın üzerine doğru kapatıp uçlarını birleştirdim.
  • Bütün bezeleri mi bu şekilde yaptıktan sonra kenarlarına yumurta sarısı sürüp 250 derece fırında güzelce kızarana kadar pişirdim.
  • Fırından çıkan pidelerimin üzerine kapattım ve yumuşamasını sağladım deneyenlere afiyet olsun.

Bol Kakao Soslu Islak Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı süt (Ilık olacak )
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un

Sosu için;

  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kekimizin hamuru için 4 yumurtayı şekerle iyice çırpıyoruz. Ardından ılık sütü, sıvı yağı, kakao, kabartma tozu, vanilini de katıp, iyice çırptıktan sonra 2 su bardağı unuda katıp, borcama döküyoruz.
  • 200 derecede 25 dakikada pişirdim fırına göre değişiklik gösterebilir kürdan yardımı ile bakabilirsiniz çiğ kalmaması lazım
  • Keki pişerken sosu için derin bir tava yada küçük tencereye sütü kakaoyu şekeri yağı karıştırıp kaynatıyoruz 3 dakika kaynadıktan sonra fırından çıkan kekimizi soğumaya bırakıyoruz.
  • O sırada sosumuzuda soğutup dilimlemiş olan kekimizin üstüne döküyoruz istediğimiz gibi süsledikten sonra buzdolabına koyuyoruz afiyet olsun