Malzemeler
- 1 kilo tavuk baget
- 3-4 adet patates
- 2 adet havuç
- 10 adet arpacık soğan yada bir baş kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
- 4 su bardağı su
Sosu için;
- 1/2 (yarım) limon suyu
- 1 dolu tatlı kaşığı un
- 1 su bardağı su
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bagetleri isteğe bağlı derilerinden ayrıştıralım, iyice yıkayalım.
- Uygun bir tencerede tavukları mühürleyelim ayrı bir yere alalım.
- Havucun bir adedini rendeleyelim bir adenini uzun ince doğrayalım.
- Havuç,soğan,ve sarımsağı soteleyelim.
- Üzerine tavukları ilave edelim ,patatesleri ilave edelim.
- Karabiber ve tuzu şerpiştirip suyunu ilave edelim kapağı kapalı pişmeye bırakalım.
- Ocaktan almaya on dakika kala limon,un suyla marinasını hazırlayıp üzerine ilave edelim on dakika kadar daha kaynatalım.
- Üzerine maydanoz serpiştirip servise sunalım afiyetle.
Malzemeler
- Sarma tavuk (6-7 tane kuşbaşı doğranmış)
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 büyük boy domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
- Kekik
- Zeytinyağı
Püresi için;
- 5 adet patates
- 2 diş sarımsak
- 2 çay bardağı süt
- Rendelenmiş kaşar
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
Nasıl Yapılır?
- Sote için;soğanları yarım ay şeklinde (büyükse soğanınız daha küçük doğrayabilirsiniz size kalmış) doğrayıp sarımsak ile birlikte 2-3 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
- Kavrulan soğanların üzerine küçük küçük doğradığımız tavukları atıp kavurmaya devam ediyoruz bu aşamada biraz tuz atarsanız tavuğunuz tuz lezzetini çekecektir.
- Tavuk suyunu çektikten sonra soyup doğradığımız domatesleri bi kaseye alıp üzerine salçalar ve baharatları koyup iyice karıştırıyoruz eğerki domatesinizin suyu az ise 1 çay bardağına yakın su ekleyip salçaların erimesini sağlıyoruz.
- Tavadaki tavukların ortasını açıp salçalı sosu ortaya döküyoruz.
- Biraz sadece salçalı sosu karıştırıyoruz ısınması için daha sonra komple tavuk ile birlikte karıştırıyoruz.
- Kapağını kapatıp yaklaşık 10 dk arada kontrol ederek pişiriyoruz.
- Püresi için; patatesleri soyup doğrayarak suda 2 diş sarımsak ile haşlıyoruz.
- Haşlanan patatesleri süzüp eziyoruz.
- Tencereye alıp 1 çay bardağı süt yarım çay bardağı krema karabiber ve tuz ekleyerek iyice karıştırıyoruz (patatesiniz katı olursa süt ekleyebilirsiniz).
- En son biraz kaşar rendesi ve 1 tatlı kaşığı tereyağı ile eriyene kadar karıştırıp servise hazır hale getiriyoruz.
- Servis tabağımıza alta patates püresi üstüne tavuğumuzu koyup servis ediyoruz 🤍.Deneyenlere şimdiden afiyet olsun
Malzemeler
- 100 gram küp küp doğranmış soğuk tereyağ
- 1 adet yumurta sarısı (beyazı üstüne)
- 2 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 3,5 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2-3 yemek kaşığı su (ihtiyaç dahilinde kullanılması için)
İç harcı için;
- 3-4 adet olgunlaşmış şeftali (çok yumuşak olmasın)
- 1 silme yemek kaşığı pudra şekeri
Üstü için;
- Yumurta beyazı
- Çok az toz şeker
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle su hariç bütün malzemeyi karıştırma kabına alıp güzelce yoğuralım toparlanınca bırakalım, çok yoğurmamakta fayda var eğer çok kuru toparlanmıyor derseniz ayırdığımız sudan kıvam alıp toparlanana kadar ekleyebilirsiniz.
- Yoğurduktan sonra dolapta 10 dakika dinlendirelim.
- Bu arada şeftalileri ince dilimler halinde keselim ve bir tabağa alıp 1 yemek kaşığı kadar pudra şekeri ilave edip karıştıralım.
- Ardından hamurumuzu çıkarıp yağlı kağıt üzerinde yuvarlak şekilde açalım, biraz ince olsun çok kalın olmasın.
- Daha sonra şeftalileri üst üste dizelim, burda şunu belirtmek istiyorum şeftalileri aralıklı veya az eklemeyin pişince hafif çekiliyor yoğunluğunu ayarlayıp eklerseniz tadı da o derece güzel olur🥰.
- Şeftalileri dizdikten sonra yanlardaki hamuru şaftalilerin üstüne doğru katlayalım ve ayırdığımız yumurta beyazını kenarlarına sürüp biraz toz şeker serpiştirelim.
- Dilerseniz ceviz, fındık, fıstık, badem de serpiştirebilirsiniz.
- Hemen sonra önceden ısıttığımız 180 derece fırında hamurun üstleri kızarana kadar pişirelim.
- Sonra çıkartıp biraz ılındıktan sonra hem yumuşak hem kıyır olan galettemizi servis edebiliriz.Afiyet olsun
Malzemeler
- 250 gr tereyağı ya da margarin
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 4 silme yemek kaşığı toz şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 adet yumurta ( sarıları üzerine)
- 5 yemek kaşığı çörekotu
- 2 yemek kaşığı susam
- 5 – 5.5 su bardağı un
- 2 paket kabartma tozu
Nasıl Yapılır?
- Oda sıcaklığında yumuşamış katıyağ ve diğer malzemeler karıştırılır .
- Yavaş yavaş un ve kabartma tozu eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir .
- Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparıp elde yuvarlanarak şekil verilip tepsiye aralıklı olarak dizilir.
- Yumurta sarısı sürülür.
- 170 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar kontrollü olarak pişirilir.
Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 2 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 pk vanilya
- 1 yemek kaşığı kakao
Nasıl Yapılır?
- Yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz.
- Daha sonra kuru malzemeler hariç diğerlerini ekleyip tekrar çırptıktan sonra un kabartma tozu ve vanilyayı eleyip harcımıza ekleyelim.
- Güzelce çırptıktan sonra 1 su bardağı harcımızdan ayıralım, geri kalanı baton kek kalıbına dökelim .
- Ayırdığımız harcımıza kakaoyu ekleyip iyice karıştıralım .
- Üzerine şerit halinde döküp kürdan ile hamur üzerinde s harfi çizelim alttaki hamura inmesi için.
- Önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 30-40 dk pişirelim.
Malzemeler
- 2 adet orta boy pancar
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 tutam maydanoz
- 1 tutam dereotu
- 3 dal taze soğan
- 7-8 adet ceviz
- Yarım çay bardağı nar
Sosu için;
- Yarım limon
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- Yarım diş sarımsak
- Çay kaşığı ucu ile karabiber
Nasıl Yapılır?
- Bulgur derince bir kase içine alınır.
- Üzerine 1 su bardağından iki parmak eksik sıcak su dökülür.
- Üzeri kapatılıp dinlenmeye bırakılır.
- Üzerine rendelenmiş pancar,incecik kıyılmış maydanoz,dereotu,soğan,küçük kıyılmış ceviz ve nar taneleri eklenir.
- Sosu için zeytinyağ,limon suyu,dövülmüş sarımsak ve karabiber iyice çırpılır ve salatanın üzerine gezdirilip güzelce karıştırılır.
- Aromaların birbirine geçmesi ve bütünleşmesi için yarım saat kadar dolapta dinlendirmenizi tavsiye ederim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun
Malzemeler
- 125 gram margarin (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta (sarısı içine beyazı dışına)
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı domates salçası
- 2 yemek kaşığı çörekotu
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Çay kaşığının ucuyla karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un (yaklaşık 2,5 su bardağı kadar)
Nasıl Yapılır?
- Yoğurma kabına un hariç verilen bütün malzemeleri koyup karıştırıyoruz.
- Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek yumuşak kıvamda bir hamur yoğuruyoruz.
- Hamuru iki yağlı kağıt arasında çok ince olmayacak şekilde açıyoruz.
- Açtığımız hamuru istenilen şekilde kesiyoruz.
- Üzerine ayırdığımız yumurta beyazını sürüp isteğe bağlı susam ya da haşhaş serpiyoruz.
- Hamurları tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri (dilediğiniz başka bir peynir de olabilir)
- Bir kaç tutam ince kıyılmış dereotu (maydanoz da ekleyebilirsiniz)
- 8-10 adet minik minik doğranmış siyah zeytin
- 1 adet minik minik doğranmış kapya biber
- 1 adet minik minik doğranmış yeşil biber
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı mısır unu
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı margarin veya sıvı yağ ( kalıbı yağlamak için)
Nasıl Yapılır?
- Uygun bir kaba yumurtaları kırıp çırpalım.
- Yağ ve sütü ekleyip tekrar çırpalım.
- Tuz, un ve kabartma tozunu ekleyerek karıştıralım.
- Son olarak hazırlamış olduğumuz zeytin, peynir, dereotlu ve biberleri ekleyelim karıştıralım.
- Kalıbın her yerini güzelce yağlayalım ve kalıba çok az un serpelim.
- Harcımızı kaba dökelim. 180°c fırında kontrollü olarak pişirelim.Deneyecek olanlara afiyet olsun.
Malzemeler
- 2 adet patlıcan
- 2 adet tavuk but
- 1 adet soğan
- 2 adet biber
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yağ
Sosu için;
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1.5 su bardağı su
Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları halka halka doğrayalım yağda kızartalım.
- Tavaya yağı alalım soğan ve biberi küp küp doğrayıp ekleyelim.
- Kavrulunca haşlanmış didiklenmiş tavuğu,rendelenmiş domatesi,salçasını baharatlarını da ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Patlıcanları tepsiye dizelim ortasına biraz bastıralım hazırladığımız harçtan yerleştirelim.
- Salçalı suyu hazırlayıp üzerine gezdirelim.
- Yarım saat kadar 180 derecede fırınlayalım.
Malzemeler
- 800 g dana kıyma
- 5 -6 tane patates
- 2 adet patlıcan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Bir fiske karabiber – tuz
Beşamel sos ı̇çı̇n:
- 1.5 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı un (hafif tepeleme)
- 2 su bardağı süt
- Tuz – karabiber
Üzerı̇ ı̇çı̇n:
- Kaşar peyniri ve mozzarela peyniri
Kızartmak ı̇çı̇n:
- Sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları soyup çok ince olmadan uzunlamasına keselim ve tuzlu suda 30 dakika bekletelim.
- Patatesleri aynı şekilde uzunlamasına keselim ve kızgın yağda kızartıp havlu kağıt üzerine alalım ve kullanacağınız borcama dizelim.
- Ayrı bir tavada sıvı yağ koyup kıymayı kavuralım ,üzerine damak zevkinize göre baharatları ve biber salçasını ilave edip 2-3 dakika kavurup patateslerin üzerine alalım eşit bir şekilde yayalım.
- Patlıcanları kızgın yağda arkalı öğünlü kızartıp havlu kağıt üzerine koyup ve kıymanın üzerine dizelim.
- Beşamel sos ı̇çı̇n: tencereye tereyağı koyup eritelim üzerine unu ilave edip unu kavuralım süt, karabiberi ve tuzu ekledikten sonra katılaşana kadar karıştıralım.
- Patlıcanların üzerine beşamel sosu yayalım.
- En son mozzarella ve kaşar peyniri serpiştirip 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
💖Afı̇yet olsun
Malzemeler
- 5 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- 1 paket maya
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı şeker
İç harcı için:
- 500 gram kıyma
- 2 adet kapya biber
- 4 adet sivri biber
- 2 adet domates
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı tuz
Üzerine sürmek için;
- 2 yumurta sarısı
Nasıl Yapılır?
- 5 su bardağı onun içine bir paket maya boşalttım ,üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ,1 tatlı kaşığı şeker ekleyip ılık suyu yavaş yavaş ekledim, ele yapışmayan bir hamur haline getirip mayalanmaya bıraktım.
- Yarım saat bu şekilde dinlendirdim. Mayalanmasını bekledim.
- İç harcı için 500 gram kıyma yoğurma kabına aldım ,üzerine ince ince doğranmış 2 adet kapya biber, 4 adet sivri biber ,2 adet kabuğu soyulmuş ve doğranmış domates yarım çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı karabiber ,2 tatlı kaşığı tuz ekleyip güzelce karıştırdım.
- Mayası gelen hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırdım.
- Bezeleri mi bir tepsiye koyup üzerini temiz bir bezle kapattım.
- İlk bezemi masaya alıp üzerine un ekleyip dik bir şekilde oklava ile açtım.
- Açılan hamuru pişireceğim tepsiye yerleştirip üzerine iç harcından koydum ve yanlarını bir parmak boşluk bıraktım.
- Bıraktığın boşluğu iç harcın üzerine doğru kapatıp uçlarını birleştirdim.
- Bütün bezeleri mi bu şekilde yaptıktan sonra kenarlarına yumurta sarısı sürüp 250 derece fırında güzelce kızarana kadar pişirdim.
- Fırından çıkan pidelerimin üzerine kapattım ve yumuşamasını sağladım deneyenlere afiyet olsun.
Malzemeler
- 4 adet yumurta
- 1,5 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı süt (Ilık olacak )
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 3 yemek kaşığı kakao
- 2 su bardağı un
Sosu için;
- Yarım su bardağı şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2,5 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı kakao
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kekimizin hamuru için 4 yumurtayı şekerle iyice çırpıyoruz. Ardından ılık sütü, sıvı yağı, kakao, kabartma tozu, vanilini de katıp, iyice çırptıktan sonra 2 su bardağı unuda katıp, borcama döküyoruz.
- 200 derecede 25 dakikada pişirdim fırına göre değişiklik gösterebilir kürdan yardımı ile bakabilirsiniz çiğ kalmaması lazım
- Keki pişerken sosu için derin bir tava yada küçük tencereye sütü kakaoyu şekeri yağı karıştırıp kaynatıyoruz 3 dakika kaynadıktan sonra fırından çıkan kekimizi soğumaya bırakıyoruz.
- O sırada sosumuzuda soğutup dilimlemiş olan kekimizin üstüne döküyoruz istediğimiz gibi süsledikten sonra buzdolabına koyuyoruz afiyet olsun