3 Ekim 2022 Pazartesi

Kek Tadında Ispanaklı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 10-15 adet ıspanak yaprağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2-3 damla limon suyu
  • 2.5 su bardağı un

Bulamak için

  • 4 -5 yemek kaşığı pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak rengi için ıspanak püresini yapalım 10 veya 15 ıspanak yapraklarının kök kısımlarını kesin sadece yaprak kısımlarını blendırdan geçireceğiniz kaba alın.
  • Ardından sıvı yağını ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar blendırdan geçirin püre hazır olunca kenara alın ve kurabiyenin hamuruna başlayın.
  • Yoğurma kabına oda ısısındaki yumurtayı kırın.
  • Ardından yarım su bardağı şeker ilave edin ve şeker hafif eriyene kadar çırpın.
  • Ardından ıspanak püresini ekleyin şeker ve yumurtaya karışana kadar çırpın.
  • Son olarak elenmiş un kabartma tozu vanilya ve limon suyunu ekleyin ve spatulayla güzelce unu hamura yedirin.
  • Kesinlikle hamuru elinizle yoğurmayın ele yapışan bir hamur olucak elinizi kurtaramazsınız bu yüzden spatulayla karıştırın.
  • Hamur hazır olduktan sonra yumuşak olucağı için elde kolay şekil verebilmek için üzerini streç filmle kapatın ve buzdolabında en az yarım saat vaktiniz varsa 1 saat bekletin.
  • Beklemiş haliyle bile ele yapışmaya müsait bir hamur bu o yüzden buzdolabından çıkardıktan sonra şekil verirken devamlı elinizi pudra şekerine batırın elinize yapışacağı an pudra şekerine atın.
  • Ceviz büyüklüğünde hamurdan parçalar alın yuvarlayın ve pudra şekerine bulayıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Bütün hamur bittikten sonra en önemli püf noktası üzerinin çatlak görüntüsü için 2. Sefer bütün bezeleri pudra şekerine bulayın. Bu sayede çatlak görüntüsü elde etmiş olucaksınız.
  • İkinci sefer pudra şekerine buladıktan sonra önceden ısıtılmış 170° fırında 10-15dakika pişirin afiyet olsun.

1 Ekim 2022 Cumartesi

Nefis Kahvaltılık Bayat Ekmek Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 dilim baget veya tost ekmeği (Ortadan kesilmiş)
  • 1 su bardağı rendelenmiş kasar peyniri
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • 2 adet yumurta (çırpılmış)
  • 1 kapya biber
  • 5-6 yemek kaşığı süt
  • 1 avuç kıyılmış maydanoz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri bir kabın içerisine alalım ve karıştıralım.
  • Baget ekmeğimizi ortadan bölüp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
  • Hazırladığımız harçtan ekmeğin üzerine 2 yemek kaşığı kadar sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında peynirler eriyip, kızarıncaya kadar pişirelim. Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun 🤗❤️
  • Not:Damak sevkinize göre tuzunu ekleyin

Baton Kalıpta Kaşarlı Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık süt (400 ml)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5,5 su bardağı un

Arası için;

  • 200 gr kaşar peyniri rendesi
  • Yarım demet maydanoz
  • 50 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Kaşarlı ekmek için öncelikle uygun bir yoğurma kabına yumurta, sıvı yağ, ılık süt, tuz ve şekeri alarak karıştıralım.
  • Üzerine un ve instant mayayı ekleyerek hamurumuzu yoğuralım.
  • Ele yapışmayan bir kıvama gelen hamurumuzu toparlayalım ve üzerini streçleyerek 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Hamurumuz mayalanırken maydanozu alalım ve ince ince kıyalım.
  • Derin bir kase içerisine aldığımız oda ısısındaki tereyağının üzerine kıydığımız maydanozu ekleyelim ve spatula ile güzelce karıştıralım.
  • Mayası gelen hamurumuzun üzerini açalım ve çok az yoğurarak havasını alalım.
  • Ardından hamurumuzu unladığımız tezgaha alarak merdane ile açalım.
  • Üzerine hazırladığımız tereyağlı maydanoz karışımından her yerine gelecek şekilde sürüp, bolca kaşar peyniri rendesi serpelim.
  • Ardından hamurumuzu kareler halinde keselim. Elde ettiğimiz karelerden 4 tanesini üst üste dizelim ve baton kalıbımıza yerleştirelim. Tüm hamur bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Son olarak hamurlarımızın üzerine fırça ile yumurta sarısı sürelim ve önceden ısıtılmış 190°C fırında yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen kaşarlı tereyağlı ekmeğimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Fırında Palamut Balığı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet büyük palamut balığı
  • 2 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Biberiye
  • Defne yaprağı

Sosu için;

  • Yarım çay bardağından az zeytinyağı
  • Pul biber
  • Toz kırmızı biber
  • Karabiber
  • Kekik
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Balık kesilip hazırlanmış; Tertemiz yıkayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
  • Patatesi ve kuru soğanı dilimleyip aralarını koyalım.
  • Defne yaprağı ile biberiye koyup sos malzemelerini bir kaPta hazırlayıp fırça ile balıkların üzerine sürelim.
  • 190 derece fırında kızarana kadar pişirelim afiyet olsun.

Salça (Domates Kabuklarından) Tarifi

 

Malzemeler

  • İstediğiniz miktar domates kabuğu
  • Yeterince tuz

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle domates kabuklarımızı blenderdan güzelce çekelim daha sonra süzgeçle güzelce süzelim elinizle olabilirsiniz.
  • Süzgeçte kalanları çöpe atalım bütün kabukların suyunu çıkardıktan sonra tencereye tuzda ekleyip, 2 saat pişirin.
  • Çok sulu oluyor ilk başlarda pişirdikçe kıvam alıyor merak etmeyin. İsterseniz çok katılmadan da şişelere doldurabilirsiniz tercih size kalmış.
  • Kıvam aldıktan sonra şişeye dolduralım ve ağzını sıkıca kapatalım. Dolapta muhafaza edebilirsiniz şimdiden kolay gelsin.
  • Not:İsteğe bağlı kapya biber de ekleyebilirsiniz daha iyi renk vermesi için

Çerkez Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • Yarım kilo haşlanmış tavuk göğsü yada butu
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy sivri biber
  • 2 adet küçük domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Pulbiber
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • Kimyon
  • Nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Pirinçleri suda bekletelim. Soğanı minik minik doğrayalım yağda kavuralım. Salça ve biberide ilave edip kavurmaya devam edelim.
  • Kabuklarını soyup doğradığımız domatesi de ekleyip kavurmaya devam edelim. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci baharat ve tuzunu da ekleyelim ve yine kavurmaya devam edelim.
  • Üzerine haşlayıp didiklediğimiz tavuğu ilave edelim. Son olarak suyunu döküp kısık ateşte kapağını kapatalım pişmeye bırakalım.
  • Suyunu çektikten sonra biraz demlendirip servis tabağına alalım deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun 

Nohut Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet kapya biber
  • 5 adet kornişon turşu
  • 1 çay bardağı konserve mısır
  • Yatım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 4 sap taze soğan
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu
  • Nane
  • Pulbiber
  • Karabiber
  • Tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri ince ince doğrayalım. Nohut ve mısıra ekleyelim.
  • Bir kasede baharatlar tuz limon suyu zeytinyağ ve nar ekşisini karıştırıp salataya ilave edip harmanlayalım. Gün masalarınızın da vazgeçilmez tarifi olacak bir tarif denemenizi tavsiye ederim deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun 

Focaccia Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram un (4 bardak)
  • 330 gram su (1 + 1/3 bardak)
  • 20 gram zeytinyağı (1/5 çay bardağı)
  • 3 gram instant maya (1 çay kaşığı)
  • 5 gram tuz (1 silme tatlı kaşığı)
  • 5 gram toz şeker (1 silme tatlı kaşığı)

Üzeri için;

  • Çeri domates (ikiye kesilmiş)
  • Mor soğan (halka kesilmiş)
  • Siyah zeytin (çekirdeği çıkarılmış)

    Nasıl Yapılır?

  • Şeker ve tuzu suya ekleyin çözülünceye kadar karıştırın. Mayayı una ekleyip tezgaha alın. Unun ortasını açıp su ve zeytinyağını ekleyin. Kenarlarından hafif un alarak karıştırın. Toparlayana kadar karıştırıp yoğurun.
  • Hamur ele yapışacağı için makineniz yoksa 2 yoğurma seçeneğiniz var. İlki ekmek yoğururken tezgaha vurarak yada katlama yöntemi. Katlama yöntemi için hamuru yağlanmış bir kaba alıp 30 dakika kapalı şekilde dinlendirin.
  • Katlama için elinizi hafif yağlayın. Hamurun her bir kenarından çekerek üzerine katlayın. İlk katlamadan sonra 2 kere daha katlama yapıp toplamda 3 kez hamuru katlayın. Son katlama ardından 30 dakika hamuru dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru pişireceğiniz yağlanmış tepsiye alın. Hamuru çekiştirip esneterek tepsiye uygun hale getirin. Üzerini streçleyip 30 dakika dinlendirin.
  • Fırına vermeden önce üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin parmak uçlarınızla hamura delikler açın. Üzeri için hazırladığınız malzemeleri yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 230 derecelik fırında alt üst modunda 10 dakika pişirin. Altınında kızarıp kıtır olmasını istiyorsanız 3 dakika sadece alttan ısıyla pişirerek sonlandırın.
  • Fırından çıkarınca tepsiden alıp bir soğutma teli üzerinde dinlendirin.

Ispanaklı Peynirli Gül Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet böreklik yufka
  • Yarım kg ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 kalıp beyaz peynir
  • Yarım bardak zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Ispanaklar yıkayıp küçük küçük doğrayalım temizlediğimiz ıspanakların fazla suyunu kağıt havluyla alalım içine yarım demet maydanozu, soğanı küçük küçük doğrayalım, peynir ve tuzu da ekleyip karıştırın.
  • Ardından içinin sosuna yumurta süt ve sıvı yağı bir kapta çırpalım şimdi yufkaları dörde bölelim her yufkaya bir kaşık sütlü sostan sürüp, içine ıspanakları yayıp rulo yaparak dolayıp yağladınız tepsiye dizelim.
  • Hepsi bitince artan sütlü karışımı böreklerin üzerine fırça ili sürelim 200 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından aldıktan sonrada üzerine temiz bir bez kapatıp 10 dakika bekletelim böreklerimiz hazır.

Margarinsiz Limonlu Çatlak Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • Yarım limonun suyu
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • Yarım tatlı kaşığı zerdeçal
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu

Kurabiyeleri bulamak için;

  • Pudra şekeri

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle karıştırma kabının içine yumurta ve şeker alınıp çırpılır.
  • Üzerine sıvı yağ ,limon suyu, limon kabuğu ve zerdeçal eklenip karıştırılır.
  • Son olarakta un, kabartma tozu ve vanilya eklenip hamur spatula ile toparlanır. Kek hamurundan biraz daha yoğun bir hamur olduğu için yoğurulmadan hazırlanır.
  • Buzdolabında 1 saat boyunca soğutulur. Bu sürede hamur katılaşır. Kaşıkla hamurdan parçalar koparılıp, elimizi ıslatıp yuvarlanır ve pudra şekerine bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Servise hazır. Deneyen herkese afiyet olsun. 

Soğuk Baklava Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka (800 gr)
  • 200 gram tereyağı veya margarin
  • Çeyrek su bardağı sıvı yağ

İçi için;

  • 1 kase antep fıstığı rendesi (ceviz içi ya da fındıkta olur)

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı süt
  • 2.5 su bardağı toz şeker ( şekerli sevmeyenler 2 bardak yapabilir)
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • Kakao
  • 60 gram sütlü çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Soğuması gerektiği için öncelikle şerbeti hazırlanır. Süt ve toz şeker karıştırılarak orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirilir.
  • Kaynamaya başladıktan sonra 1 paket vanilya eklenip karıştırılarak iki dakika sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
  • Baklavalık yufka tepsi boyutunda kesilir ( büyük kare borcam tepsi kullandım ) tereyağ ya da margarin ocakta eritilir.
  • Tepsiye fırçayla az miktarda eritilen tereyağ sürülür toplamda 40 adet yufka kullanılır.
  • 20 adet yufka havalandırılarak iki yufkada bir yağ sürerek tabana serilir.
  • 20 yufkadan sonra bolca ceviz ya da fıstık serpilir kalan 20 yufkada yine iki yufkada bir aralarına tereyağ sürülerek tepsiye dizilir.
  • Son kata bolca tereyağ sürülür ( yağ azalırsa içersine 1 çay bardağı sıvı yağ ekleyebilirsiniz ).
  • Bıçakla büyük kare dilimlere bölünüp kalan yağda pay edilir.
  • 160 derece fırında üzeri kızarana kadar ağır ağır kontrollü olarak pişirilir.
  • Borcam tepsi biraz geç soğuyor tepsi ılık hale geldikten sonra tamamen soğuk olan şerbet kepçe yardımıyla yavaş yavaş tepsiye dökülür.
  • Not :baklava mutlaka ılık şerbette soğuk olmalı tepsiyi elinize alabiliyorsanız yeterli ısıya gelmiş demektir 10 dakika sonra kakao ve çikolata rendesi serpilir mutlaka buzdolabında 1 gece dinlendirmenizi öneririm böylece şerbeti güzelce çekmiş olur deneyecek olanlara afiyet şifa olsun.

Sıvı Yağlı Kahveli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1.5 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 çay bardağı nişasta
  • 1 yemek kaşığı kahve
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 vanilya
  • 1 kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi

Bardak ölçüm büyük çay bardağı 125 ml 

Nasıl Yapılır? 

  1. Sırasıyla hepsini karıştırma kabına alalım güzel karıştıralım sonra vanilya kabartma tozu ve un ilave edelim kaşıkla karıştıralım.
  2. Sonra elimizle yoğuralım şekil alan ele sarmayan bir hamur olacak ufak parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım ve yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  3. 200 derce fırında 20 dk sonra fırını kapatalım 5 dk kurabiyeler kendini çekene kadar bekletelim.
  4. Hindistan cevizi ve pudra şekerini kasede karıştıralım kurabiyeleri buna bulayalım afiyet olsun.

Zeytinyağlı Taze Fasulye (Ege Usulü) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg taze fasulye
  • 1 kg domates (5-6 adet)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Taze fasulyelerimizi ayıklıyor ve doğruyoruz.
    Tenceremize zeytinyağıyla alıp bir süre arada bir karıştırarak kavuruyoruz.
    Ardından yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsağı ekleyerek pişiriyoruz.
    Soğanlar pembeleşmeye başladığında küp küp doğradığımız domateslerimizi, kesme şekerimiz ve karabiberimizi ekleyerek pişmeye bırakıyoruz.
    Pişmesine yakın tuzunu ekliyoruz. Afiyet olsun.