2 Kasım 2022 Çarşamba

Kıyır Kıyır Dereotlu Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram margarin ya da tereyağı (oda ısısında)
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 demet dereotu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3 su bardağı)

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta akı
  • Kavrulmuş susam

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için un,dereotu ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz.
  • Unu ve kabartma tozunu ekleyip hamuru toparlıyoruz.
  • İnce kıyılmış dereotunu da ekleyip karıştırdıktan sonra hamuru iki yağlı kağıt arasında ince olmayacak şekilde açıyoruz.
  • Açtığımız hamuru dikdörtgen şekilde kesiyoruz.
  • Ayırdığımız yumurta aklarını çatalla biraz çırpıp üzerine sürüyoruz.
  • Ardından susam serpip hamuru kare şeklinde kesiyoruz.
  • Hamurları fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Tavuk Suyuna Şehriye Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kase haşlanmış tavuk eti
  • 1 tane küçük kuru soğan
  • 1 tane havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • Yarım çay bardağı şehriye
  • Karabiber
  • 1 çay kaşığı toz zerdeçal
  • Tuz
  • 4/4,5 su bardağı tavuk suyu
  • İnce kıyılmış dereotu veya maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytinyağı ve un ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavurdum.
  • Üzerine küçük küçük doğranmış havucu,rendelenmiş kuru soğanı ekleyip 1/2 dk kadar soteledim.
  • Zerdeçal ve karabiber ekleyip bir iki karıştırıp,4 su bardağı tavuk suyu ilavesi ile kaynamaya bıraktım.
  • Kaynayan çorba suyuna yarım çay bardağı şehriyeyi ekleyip orta ateşte şehriyeler yumuşayana kadar pişirdim.
  • En son küçük küçük doğradığım tavuğu,sarımsağı,limon suyunu(damak tadınıza göre)ekleyip 5 dk daha kaynatıp çorbamı tamamladım. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun 

Yalancı Mantı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket milföy hamuru

İçi için;

  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4/1 demet maydanoz

Üzeri için;

  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş ve sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Kıyma, soğan, tuz, karabiber ve kırmızı biber karıştırılır.
  • 4′ e bölünen milföylere bohça şeklinde sarılarak yağlanmış fırın kabına dizilir.
  • Doldurulan fırın kabımız 180 derecede ısıtılmış fırınımıza yerleştirilir ve mantımız kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan mantımızın ilk sıcaklığı gidince üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve en son üstüne sıvı yağ da kızdırdığımız pul biber dökülerek servis edilir.

1 Bardak Sütle Müthiş Kıvamlı Mantar Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 250 gr kültür mantarı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı soğuk su + 3 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • Tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Mantarları yıkayıp üst kabuklarını soyup küçük küçük doğruyoruz.
  • Tencereye tereyağı ve sıvı yağı alıp mantarları 3-4 dakika kavuruyoruz.
  • Hemen ardından 2 yemek kaşığı un ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
  • Üzerine 1 su bardağı oda sıcaklığında su ekleyip hızlıca karıştırıp 2 bardakta sıcak su ilave ederek kapağı hafif kapayıp 10 dakika kadar mantarların yumuşaması için bekletiyoruz.
  • 1. 5 su bardağı sıcak su ekleyip karıştırıyoruz 1 bardak soğuk sütüde ekleyip iki üç dakika daha sürekli karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz .
  • Son olarak tuz ve karabiberide ekleyip güzelce karıştırıp ocaktan alıp servis ediyoruz.

Kirpi Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram margarin ve tereyağ
  • 2 adet yumurtanın sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3,5 su bardağı un

Üzerine;

  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • Benmari usulü eritilmiş çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç diğer malzemeleri iyice yoğurun ardından unu kontrollü ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
  • Cevizden biraz küçük parçalar alıp video daki gibi şekillendirelim.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
  • 180 derece fırında 10-15 dk pişirelim.
  • Pişen kurabiyeleri videodaki olduğu gibi süsleyebilirsiniz. İlk olarak bir bıçak yardımıyla benmari usulü eritilmiş çikolatayı kurabiyelerin yarısının üzerine sürelim.
  • Daha sonra hindistan cevizine bulayalım.
  • Gözleri için bir miktar benmari usulü eritilmiş çikolata dan sıkma torbasına koyarak gözlerini yapalım.
  • Bu işlemi bittikten sonra kurabiyelerimizi soğumaya bırakıyoruz.
  • Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Balkabaklı Puding Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram balkabağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı su

Muhallebisi için:

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket kremaSüs için kullandıklarım;
    • Tarçın, fındık (dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz)

      Nasıl Yapılır?

    • Balkabaklarını kabuklarını soyup yıkayarak bir tencereye alalım ve üzerine şekeri suyu ekleyerek ,suyunu çekene kadar pişirmeye bırakalım.
    • Pişince püre haline getirerek soğumaya bırakalım.
    • Muhallebi için krema hariç bütün malzemeleri karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim.
    • Ilıyınca krema ekleyerek karıştıralım.
    • Soğuyan balkabağı püresini muhallebiye ekleyerek blenderdan geçirelim.
    • Servis kuplarına alarak üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun. :)).

Püf Noktalarıyla Çıtır Çıtır Sokak Simiti Tarifi

 

Malzemeler

(200 ml su bardağı kullandım)

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı oda sıcaklığında erimiş tereyağ
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un

Bulamak için;

  • Yarım su bardağı su
  • Yarım su bardağı üzüm pekmezi
  • Bolca kavrulmuş susam

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle geniş bir kabının içine ılık süt, ılık su, tozşeker, instant mayayı alıp güzelce karıştıralım.
  • Daha sonra içine tereyağı ve sıvı yağ ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Elemiş olduğumuz unu yavaş yavaş ekleyerek karıştıralım, yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edelim.
  • Hamur elimize yapışmaması için kabımızın alt kısmına bir miktar sıvı yağ ekleyip hamurumuzun her yerine sürelim.
  • Üzerini streç film ile sıkıca kaplayalım ve bir örtüye sarıp, ılık bir ortamda 40 45 dakika kadar mayalandıralım.
  • Mayalanan hamuru çok söndürmeden düz bir zemine alalım ve hafif toparlayalım.
  • Sekiz eşit parçaya bölelim ve elimizde yuvarlayalım.
  • 8. İlk yuvarladığımız bezeden başlayarak hamurumuzu ileri geri uzatalım ve inceltelim.
  • İki ucu kenarlara gelecek şekilde yuvarlak yapalım ve o kenarları daire olan hamurumuzun etrafında çevirelim ve uçlarını birleştirelim.
  • Elimizde hafif genişletelim. Önce pekmezli suya daha sonra kavrulmuş susama her yerini batıralım.
  • Bu şekilde hazırladığımız simitlerimizi yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine dizelim. Her tepsiye dört tane simitimizi yerleştirmiş olacağız.
  • Üzerine bir bez örtüp simitlerimizi tepside 15-20 dakika mayalandıralım.
  • Mayalanan simitleri ortasından parmaklarımızla biraz genişletelim.
  • Önceden ısıtılmış 230-240 derece fanlı fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.Ortalama 10-12 dakika da pişecektir.
  • Pişen simitleri fırından çıkartalım ve dilediğimiz gibi servis edip afiyetle yiyebilirsiniz. 😋🔥🤌.

Şerbetli Pratik Kıyır Tatlı Tarifi

 

Malzemeler

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Hamuru için;

  • 150 gram tereyağ
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı irmik
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı ince çekilmiş fındık
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı tahin
  • 3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Üzeri için ;

  • Toz fındık
  • Toz fıstık

    Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için uygun bir tencereye alınan şeker, su ve limon suyu yüksek ateşte kaynatılıp daha sonra kısık ateşte 20 dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır.
  • Tatlının hamuru için yoğurma kabına alınan oda ısısında yumuşamış tereyağ ve pudra şekeri karıştırılıp üzerine yumurta, sıvı yağ, irmik ve fındık eklenip tekrar karıştırılıp kabartma tozu ve kontrollü un eklenerek yoğrulup yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlak şekillendirip yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında kontrollü 30 dakika pişirilir.
  • Soğuk şerbet sıcak tatlının üzerine gezdirilip en az bir saat bekletilip toz fındık ve fıstıkla süslenip servis edilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Çikolatalı Hindistan Cevizli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 1 adet yumurta
  • 100 gr pudra şekeri
  • 100 gr nişasta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 4-4,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Çikolata
  • Hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Margarin ve pudra şekeri yoğuralım yumurta ekleyip tekrar yoğuralım.
  • Sıvıyağ ekleyip karıştırın.
  • Nişasta, vanilya ve kabartma tozu ekleyin karıştırın.
  • Unu azar azar ekleyip yoğuralım.Yumuşak hamur olacak.
  • Hamurdan parça koparıp yuvarlak şekil verelim.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika kadar pişirelim.
  • Kurabiyelerin altı kızarana kadar pişirelim ilk başta yumuşak oluyor kaldıkça sertleşir merak etmeyin.
  • Kurabiyeler piştikten sonra soğumaya bırakalım.
  • Çikolatayı benmari usulü eritilir kıvamı çok cıvıksa 1 çay kaşığı sıvı yağ ekleyelim.
  • Kurabiyelerin üst kısmını çikolata batırıp sonra da hindistan cevizine bulayalım.Servis edilmeye hazırdır afiyet olsun

Çıtırlı Peynir Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 paket milföy hamuru
  • 450 gram kolot peyniri
  • 2 kaşık salça
  • 1 bardak su
  • 1 adet yumurta

    Nasıl Yapılır?

  • Milföy hamurunu fırın tepsisine sığacak bir şekilde açıyoruz.
  • 2 kaşık salçamızı 1bardak su ile sıvı bir kıvama getirip açtığımız milföy hamurunun üstüne sürüyoruz.
  • Kolot peynirini hamurun tam ortasına koyup ikinci milföy hamurunu üstüne kapatıyoruz.
  • Hamurumuzu peynirin bittiği yerden itibaren şerit şeklinde kesiyoruz ve burgu şekline getiriyoruz. Yumurtamızı üstüne sürelim.
  • 175 derecede 40 dakika pişirelim. Daha sonra peynir olan kısmını kesip, burgu kısmından koparıp peynirimize bandırarak yiyelim afiyet olsun.

Patatesli Ispanaklı Gözleme Tarifi

 

Malzemeler

Hamur için;

  • 1,5 su bardağı süt(200ml)
  • 1 su bardağı su
  • 5.5 su bardağı un
  • 1 paket maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • İç harcı için;

    • 3 adet büyük boy haşlanmış patates
    • 1 büyük boy soğan
    • Soğanı kavurmak için 2 yemek kaşığı tereyağı
    • Pul biber
    • Karabiber
    • 1 bağ ıspanak çiğ olsun
    • 100 gram beyaz peynir
    • Tereyağında kavrulmuş soğan
    • İsteğe bağlı baharat pulbiber karabiber tuz

      Nasıl Yapılır?

    • İlk önce hamurumuzu hazırlayalım. Hamur kabına sırasıyla zeytinyağı, maya, şeker, tuz, ılık süt ve suyu ekleyip mayanın aktifleşmesi için 5 dk bekle. Sonra unu kontrollü şekilde ekle iyice yoğur. Yarım saat mayalanması için kenara al.
    • Öte yandan patatesleri haşlayıp kavrulmuş tereyağıyla birleştir baharatlandır. Şimdi ise çiğ olan ıspanakları ince ince doğra beyaz peynir tereyağında kavrulmuş soğan ve baharatlarla harmanla.
    • Mayalanan hamurları bezelere ayırıp üzerine örtü serelim kurumasın diye. Sonra 1 bezeyi tezgaha alıp açalım ben bezelerimi servis tabağı büyüklüğünde açtım.
    • İç harcını doldurup yarım ay şeklinde kapatıp ısınan tavaya koyup kontrollü bir şekilde önlü arkalı pişirelim.

1 Kasım 2022 Salı

El Açması Lezzetinde Unlu Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka

Sosu için;

  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke

İç harcı için;

  • 4-5 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz,karabiber,pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri haşlayıp eziyoruz.
  • Soğanı az yağda kavurup salçayı ekliyoruz.
  • Ardından haşlayıp ezdiğimiz patatesleri ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Böreğin sosu için verilen malzemeleride karıştırıp hazırlıyoruz.
  • Yufkayı serip ortadan ikiye kesiyoruz.
  • Bir tarafına sostan sürüp diğer yufkayı üzerine kapatıyoruz.
  • Yine sostan sürüp uç ve kenar kısımlarını biraz içe doğru katlıyoruz.
  • Katladığımız taraflara da sostan sürüp iç harcından yufkanın geniş tarafına koyuyoruz.
  • Böreği rulo şeklinde sıkıca sarıp istediğimiz büyüklükte kesiyoruz.
  • Yufkalar bitene kadar aynı işleme devam ediyoruz.
  • Fırın tepsisine dizip üzerlerine kalan sosu sürüyoruz.
  • Pişirmeden önce isteğe bağlı yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.