13 Kasım 2022 Pazar

Tezpişte (Tespishte) Tatlısı Tarifi

 

 Malzemeler

  • 200 gram katı yağ
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı (0,5 litre) süt
  • 5 su bardağı un

Dolgusu için;

  • 1 kase ceviz kırığı

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • Bir kaç damla limon
  • 1 paket vanilya

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye katıyağı koyup eritelim (tereyağ kullanacaksanız köpüklerini beyaz kısımlarını alıp sadece yağını bırakın. Sade yağ kullanmak çok daha güzel yapar)
  • Üzerine bir su bardağı sıvı yağ ilave edelim. Homojen bir karışım olana kadar karıştırıp kabartma tozunu koyalım. Kabartma tozu erir erimez sütü ilave edelim.
  • Kenarlardan köpüklenmeye başlayınca (kaynamaya başlarken) elenmiş 5 su bardağı unun önce yarısını ilave edip karıştıralım.
  • Homojen karışım olunca kalan yarısını da ilave edip ocağın altını kısıp 10-15 dk kavuralım. Hamuru yoğurma kabına alıp soğuması için bekleyelim.
  • Soğuyan hamura 3 yumurtayı iyice çırpıp dökelim, güzelce yoğuralım. Hamurun yarısını borcama yayalım.
  • Üzerine ceviz kırıklarını serpelim. Kalan hamuru da üzerine kapayıp baklava dilimi şeklinde dilimleyelim. Kürdan ile üzerine çizikler atalım. 170 derece önceden ısıtılmış fırında 50 dk. pişirelim.
  • O pişerken şerbeti hazırlayalım. Su, şeker ve diğer malzemeleride ilave edip 10 dk kaynatalım.
  • Tatlı sıcak şerbet sıcak ikisini kavuralım (şerbet ve tatlı kaynar değil ama ılıkta değil sıcak sıcak ocaktan aldıktan 3-5 dk sonra gibi) Afiyet şifa olsundu.

Deneyenlerin Vazgeçemediği Kekikli, Kremalı Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 800 gram kuşbaşı tavuk göğüs
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 tane sarımsak
  • 2 çorba kaşığı elma sirkesi
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı kekik
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 tane kapya biber
  • 2-3 tane yeşil biber
  • 1 paket krema

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuk, rendelenmiş sarımsak, karabiber, tuz, sirke, sıvı yağ ve kekik bir kapta iyice karıştırılacak.
  • Tava iyice ısıtılacak. Tavuğu tavaya koyup mühürleyin.
  • Jülyen doğranmış biberleri ekleyin ,biraz daha pişirip kremayı ekleyin.
  • 10 dakika daha kısık ateşte pişirip, servis yapın. Afiyet olsun.

9 Kasım 2022 Çarşamba

Patlıcanlı Nohutlu Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet patlıcan
  • 2 adet soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 2-3 adet yeşil sivri biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 4 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tavaya yağımızı alıp soğanları kavuralım 2 dk sonra biberleri ekleyip 2-3 dk daha kavuralım.
  • Küçük küp küp doğranmış patlıcanları ilave edip 2-3 dakika daha kavurup tereyağını ekleyelim.
  • Yıkadığımız pirinçleri ilave edip karıştırarak 2 dk daha kavuralım.
  • Ardından baharat ve tuzunu da ekleyip karıştıralım.
  • Sıcak suyu ve nohutları ilave edelim karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca ocağı düşük dereceye alıp kapağını kapatıyoruz.
  • Pilavın üstü göz göz olunca yaklaşık 15-20 dakika sonra ocağı kapatıp, 15 dakika demlenmesini sağlıyoruz. Afiyet olsun

Yufka Çanağında Kereviz Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tane yufka
  • 1 tane kereviz
  • 1 tane büyük havuç (Veya 2 tane küçük)
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 6-7 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tane közlenmiş kapya biber
  • 1/2 (yarım) su bardağı mısır
  • 1/2 (yarım) su bardağı doğranmış ceviz
  • 1/2su bardağı doğranmış kornişon turşu
  • Dereotu (İstenilen oranda)
  • 1 kase yoğurt
  • 3-4 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Kereviz ve havucun kabukları soyulup rendelenir.
  • Tavaya zeytinyağı dökülüp, kereviz, havuç ve tuz eklenerek 6-7 dk. Kadar kavrulur.
  • Ardından soğumaya bırakılır.
  • Kapya biberler közlenip(ben közleyip dondurucuya koymuştum) doğranır.
  • Ceviz ve kornişon turşularda doğranır.
  • Sarımsak rendelenir ve yoğurtla karıştırılır.
  • Geniş bir kabın içinde hepsi birleştirilerek, karıştırılır.
  • Çanakla servis etmek için;yufkayı 2 ye katlayıp cam kaseyi (veya çay tabağı) üzerine koyup bıçakla keselim.
  • Alt katına sıvı yağ sürüp ikinci katı üzerine getirelim.
  • Pişireceğimiz tart kalıbını yağlayıp yufkayı serip 170 derece fırında hafif kızarana kadar pişirelim.

Tavuklu Patates Karnıyarık Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 parça tavuk göğsü (Kişi sayısına göre ayarlayın)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (Zeytinyağ da olur)
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • Tuz karabiber pul biber
  • 5-6 adet büyük boy patates

Salçalı sos için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı sıcak su

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı muskat (İsteğe göre)

Üzeri için ;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle büyük boy patatesleri ortadan ikiye bölüp içlerini kaşık yardımıyla oyarak kızgın yağda kızartıyoruz tepsiye yerleştiriyoruz.
  • İç harcı için tencereye yağımızı koyup ısıtıyoruz.
  • İçine küp küp doğranmış tavukları ilave edip karıştırıp pişmeye bırakıyoruz.
  • Suyunu çektikten sonrada soğan, domates ve biberleri küçük küçük doğrayıp içine ilave ediyoruz, tekrar karıştırıyoruz.
  • Baharatlarını ekleyip orta ateşte kontrollü şekilde pişiriyoruz.
  • Piştikten sonra da patateslerin içini dolduruyoruz .
  • Sıcak suyun içinde bir yemek kaşığı salçayı eritip tepsinin içine döküyoruz.
  • Beşamel sos için tencereye tereyağ koyup eritiyoruz, unu ilave edip karıştırıyoruz.
  • Sütünü ilave edip topaklanmaması için sürekli karıştırıyoruz.
  • Tuz, karabiber ve muskat ilave edip karıştırıp kıvam alıp yoğunlaşınca ocaktan alıyoruz.
  • Patateslerin üzerine dikkatlice döküyoruz.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip 190 -200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Çıkınca ilk sıcağı çıktığında servis edebilirsiniz, harika bir lezzet 😊👌🏻deneyeceklere afiyet olsun

Kış Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Tuz
  • Zeytinyağ

Terbiyesi için

  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Doğradığımız soğanı sarımsak ile zeytinyağında kavuruyoruz.
  • Üzerine patates ve havucu ilave edip biraz daha kavuruyoruz.
  • Tuzunu ve zerdeçalı ilave edip üzerini geçecek kadar suyu ekleyip pişirmeye bırakıyoruz.
  • Piştikten sonra bledırdan geçirip terbiyesini hazırlıyoruz.
  • Bunun için un,yumurta ve yoğurdu güzelce çırpıp içine çorbadan ekleyip kesilmemesini sağlıyoruz.
  • Terbiyeyi çorbanın içine döküp hızlıca karıştırıyoruz.
  • Tekrardan kaynatıyoruz. Kıvamı koyu olursa su eklemesi yapabilirsiniz. Afiyet şeker olsun 

Piyano Kek (İnanılmaz Lezzetli) Tarifi

 

Malzemeler

Kek katı için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1,5 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için;

  • 300 ml süt (200 ml bardakta 1,5 bardağa tekabül ediyor)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı granül kahve

Kreması için;

  • 500 ml süt
  • 1,5 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 (yarım) su bardağı çiğ kremaÜzeri için;
    • 3 yemek kaşığı kakao

      Nasıl Yapılır?

    • Keki hazırlamak için; yumurtaları derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ekleyip şeker taneleri tamamen eriyene kadar mikser yardımıyla karıştırın.
    • Ayçiçek yağı ve süt ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir yere eleyip karıştırdıktan sonra azar azar kek harcına ekleyin. Hızlıca karıştırıp kıvam almasını sağlayın.
    • Kek harcını; hafifçe yağlanmış, ısıya dayanıklı, dikdörtgen bir kalıba döküp üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar kontrollü olarak pişirin.
    • Kreması için; süt, un ve toz şekeri derin bir tencereye alıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Sonrasında ocağa aldığınız krema karışımını, tereyağ ilavesiyle kısık ateşte karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.
    • Ocaktan alıp kremayı da ekleyin ve çırpın. Fırından çıkan keki oda ısısında dinlendirdikten sonra granül kahveyle karıştırdığınız ılık sütle ıslatın. Islattığınız kekin üzerini hazırladığınız krema ile kaplayın, üzerini düzeltin.
    • Üzerine ince bir kat kakao serpin. Buzdolabında en az bir gece bekletip dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun!.

Graffe (İtalyan Tatlısı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 200 ml süt
  • 600 gr un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 100 gr tereyağı
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket kuru maya

Üstü için:

  • Toz şeker ve pudra şekeri karışımı (İsteyen çikolatayla yiyebilir)

    Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kaba un konulur ve maya ile karıştırılır.
  • Ortasında boşluk açılır, yumurta, şeker, süt ve eritilmiş tereyağı, tuz eklenip homojen bir hamur elde edilir.
  • Mayalanmaya bırakılır. 1-1,5 saat dinlenen hamur elma büyüklüğünde bebeler yapılarak resimdeki şekil verilir.
  • Bütün hamur bitince bizde o sırada toz şeker ile pudra şekeri karışımını hazırlayalım.
  • Daha sonra çok kızgın olmayan bir sıvı yağ içerisine alınır ve arkalı önlü kızartılır.
  • Kızartırken bir kaşık ile üst kısmına yağdan atılır.
  • Çıkartıldığı gibi şeker karışımına bulanır.
  • İsteyen sade bırakarak çikolataya batırarak yiyebilir. Şimdiden afiyet olsun.

Yoğurtlu Pancar Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet kırmızı pancar
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 kutu konserve mısır (220 gram)
  • 1 çay bardağı ceviz kırığı
  • Yarım demet dereotu
  • Üzeri için;

    • Zeytinyağı
    • Ceviz kırığı

      Nasıl Yapılır?

    • Yoğurtlu pancar salatası için öncelikle pancarların kabuklarını ince bir şekilde soyalım.
    • 2-3 parçaya keselim ve rendeleyelim.
    • Uygun bir tavaya zeytinyağını alalım. Rendelediğimiz pancarları ekleyerek orta ateşte, hafifçe diriliklerini  kaybedene kadar soteleyelim.
    • Pancarlar suyunu salıp çektikten sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
    • Ayrı bir karıştırma kabına yoğurt, mayonez, tuz ve ezdiğimiz ya da dövdüğümüz sarımsağı alarak karıştıralım. Tel çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım.
    • Suyu süzülmüş konserve mısır, ceviz kırığı, ince kıyılmış dereotu ve soteleyerek soğuttuğumuz pancarları da ekleyerek karıştıralım.
    • Hazır olan pancar salatamızı servis tabağına alarak üzerini düzeltelim.
    • Zeytinyağı gezdirip ceviz kırıkları ile süsledikten sonra yoğurtlu mayonezli pancar salatamız servise hazır. Afiyet olsun!

Mayasız Kıyır Kıyır Anne Poğaçası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üstü için ayrılacak)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz (çok dolu olmasın)
  • 4 su bardağı un (4. bardaktan 1 parmak eksik un )

İç harcı için;

  • 1 çorba kasesi peynir (istediğiniz çeşit olur)bir demet maydanoz

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurt, yumurta, sıvı yağ, yoğurt, sirke ve oda sıcaklığındaki tereyağı yoğurma kabına alalım güzelce karıştıralım.
  • Üzerine tuz ,kabartma tozu ve karbonatı ekleyip unu azar azar ilave ederek karıştırıp elimizle yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim üzerini kapatıp bir kenara alalım. İnce kıyılmış maydanozu peynirle karıştıralım.
  • Ceviz büyüklüğünde bezeler alarak çay tabağı büyüklüğünde açalım ortasına maydanozlu peynir koyarak uçlarından kapatalım ortası açık kalsın, bu şekilde diğer bezeleri de yaparak bitirelim.
  • Kenar kısımlara yumurta ve yağ karışımını sürelim, susam serpelim.
  • Önceden ısınmış fırında 190 derecede alt üst ayarda istediğimiz gibi kızarınca fırından alalım, üzerine örtü kapatalım. Kıyır kıyır poğaçalar yanın da çay ile servise hazırdır. Afiyet olsun:)).

Tel Şehriyeli Domates Çobası Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kavanoz kışlık domates
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2-3yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı tel şehriye
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle unumuzu kavuralım kokusu çıkana kadar ardında sarımsağı rendeleyelim ve domates sosumuzla birlikte kavuralım.
  • Üzerine 2,5 su bardağı soğuk su koyup iyice karıştıralım topaklanma yapmasın ardından kıvamına göre sıcak su ekleyelim.
  • Kaynayan çorbamıza yarım bardak tel şehriye ekleyelim, şehriyeler pişince baharatlarını ve tuzunu ekleyelim.
  • En son yarım çay bardağı sütünü de ekleyip 2 dakika daha pişirelim. Arzuya göre nane ve kaşarla servis edelim. Afiyet olsun

Mantar Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 ml süt
  • 5oo gr. kültür mantarı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tepeleme tereyağ
  • 3 su bardağı su (eğer tavuk suyu yada et suyu varsa daha lezzetli olur)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım muskat rendesi (şart değil ama çok lezzet katıyor)

Mantarı haşlamak için;

  • Yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • Kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Mantarları 🍄🍄🍄güzelce yıkayıp hemen süzgece alalım kaynayan suya 2 yemek kaşığı sirke, yarım limonun suyunu ve mantarları ekleyip biraz kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayalım süzelim.
  • Ilıyınca doğrayalım yanmaz tavaya tepeleme 1 yemek kaşığı tereyağı eritelim doğradığımız mantarları 5 dakika kadar arada karıştırarak soteleyelim bir kenarda dursun.
  • Diğer tarafta 1 yemek kaşığı tepeleme tereyağı tenceremize (tencere yanmaz yapışmaz bir tencere olursa daha iyi olur) alalım eriyince 3 yemek kaşığı unu ekleyip, unun kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Üzerine sütü ekleyip bir çırpıcıyla hızlıca karıştıralım ki un topaklanmasın. 3 su bardağı su yada et suyumuz varsa et suyu veya tavuk suyu varsa lezzetine lezzet katıyor ekleyip çırpıcıyla karıştırıp, sotolediğimiz mantarı ekleyelim.
  • Kaynayana kadar karıştıralım kaynayınca altını kısıp 5 dakika daha pişirip altını kapatalım yarım muskatı rendeleyelim 1cay kaşığı tepeleme karabiber ekleyelim enfes çorbamız hazır.
  • Not:Çorbanın kıvamı çok koyu olursa biraz kaynar su ekleyebiliriz.