13 Kasım 2022 Pazar

Hasan Paşa Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 800 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kara biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz

Püresi için

  • 7-8 adet patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz

Sosu için

  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça

Üzeri için

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı uygun bir kaba alıyoruz soğan sarımsak ve maydanozu robottan geçirip kıymaya ilave ediyoruz diğer malzemeleri de ilave edip güzelce yoğuruyoruz üzerini kapatıp buzdolabında 1 saat dinlendiriyoruz.
  • Daha sonra köfte harcımızdan parçalar alıp çanak şekli veriyoruz tepsimize yerleştiriyoruz.
  • 200 derece fırında 20 dk pişiriyoruz patatesleri soyup dilimliyoruz ocakta yumuşayıncaya kadar haşlayıp suyunu süzüyoruz.
  • Daha sonra güzelce ezip püre haline getiriyoruz tereyağı süt tuz be kaşar peyniri ilave edip tekrar karıştırıyoruz krema torbasına alıyoruz ( kaşıklada koyabilirsiniz).
  • Fırından çıkardığımız köftelerin orta kısmına püremizi sıkıyoruz su ve salçayı karıştırıp köftemizin alt tabanına döküyoruz patates püresinin üzerine kaşar peyniri serpip tekrar fırına veriyoruz üzeri kızarana kadar pişiriyoruz deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Erişteyi Birde Böyle Deneyin Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı erişte
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 su bardağı su
  • Tuz

Üzerine;

  • Peynir veya ceviz

     Nasıl Yapılır?

  • İlk önce erişteleri rengi koyulaşsana kadar kavurun ardından tereyağını ilave edin devamlı kavurun.
  • Tereyağında kavrulmuş eriştelerin üzerine 4 su bardağı su ve tuzunu ilave edin.
  • Pilav pişirir gibi kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiren.

Beyaz Lahana Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • Küçük 1 lahananın 4/1
  • Büyükçe kelle soğan
  • 2 tane domates
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tepeleme pulbiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • 1 küçük limonun suyu
  • 1 avuç nar tanecikleri

    Nasıl Yapılır?

  • Lahanayı yıkayıp süzgece alalım suyu süzülsün ince ince doğrayalım soğanı halka halka doğrayalım.
  • Domatesi küçük jülyen doğrayalım.
  • Sumak, biber, tuz, zeytinyağı, sirke, limon suyunu ekleyip harmanlayalım. Üzerine nar taneciklerini gezdirelim salatamız hazır.

Baharatlı Çıtır Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğsü (500 gr)
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 2 çay kaşığı kara biber
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuklar ince dilimler halinde hazırlanır (fileto).
  • Harcı için, tüm harç malzemeleri rendelenmiş sarımsakla birlikte el ile ovalanarak harmanlanır.
  • Sarımsak dağılsın diye ovalanıyor.
  • Tavuklar hazırlanan harca bulanır ve bol kızgın yağda kızartılarak kağıt havluya çıkartılır.
  • Servis tabağına alınarak servis yapılır. Afiyet Olsun.

Aşçıbaşı Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım çay bardağı tel şehriye
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kuru nane
  • Kırmızı pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavuk göğsünü 1 lt suda yumuşayana kadar pişirelim.
  • Pişen tavuğun suyunu kenara alıp tavukları ufak ufak bölelim.
  • Tavaya yağları alıp küp küp doğranmış soğanı kavuralım.
  • Ardından 1 yemek kaşığı unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Tencereye 1 yemek kaşığı domates salçayı alıp kavurmaya devam edelim.
  • En son yıkanmış kırmızı mercimeği ve ayırdığımız tavuğun suyunu tencereye ekleyelim.
  • Kapağını kapatıp malzemeler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Pişen malzemeleri blenderdan geçirip içerisine yarım çay bardağı tel şehriye ekleyelim.
  • En son küçülttüğümüz tavukları ilave edip pişmeye bırakalım.
  • Arada kontrol edip sıcak su ilave edebilirsiniz.
  • Üzerine nane ve pul biber kızdırıp gezdirelim. Afiyet olsun.

Un Sarması (Geçmişten Gelen Tarif) Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gr mısır unu
  • 250 gr üzüm yaprağı (küçüklerinden tercih ederseniz daha güzel olur)
  • 150-200 gr kavurma (tercihe bağlı)
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 orta boy patates
  • 1 büyük soğan
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 silme tatlı kaşığı tuz (yaprağınızın tuz oranına göre ayarlayabilirsiniz )

    Nasıl Yapılır?

  • Küçük küçük doğradığınız soğanları iyice ölünceye kadar yağda kavurun.
  • Ardından salçayı da ekleyerek 2-3 dk daha kavurun.
  • Sıcak suyu tavaya ekleyerek 3-4 dk kaynatın ve soğumaya bırakın.
  • Mısır ununu bir kaba alın üzerine rendelediğiniz patatesi ve baharatları ekleyerek karıştırın.
  • Sosunuzu yavaş yavaş unlu karışıma ekleyin bu noktada birden dökmemek önemli kıvamımız bozadan biraz daha koyu kıvamda olacak.
  • Tencerenizin alt kısmına kavurmalarınızı dağıtın.
  • İyice karıştırıp yoğurdunuz iç harcınızı tuzunu aldırdığınız yapraklara koyarak bohça şeklinde kapatın ve rastgele kavurmaların üzerine koyun.
  • Sarmaların üzerine bir koyum ve sarmaları yaklaşık bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin.
  • Ortadan biraz yüksek ateşte kaynadıktan sonra altını kısarak 25 dk kısık ateşte pişirin.
  • Ben soğuk servis edilmiş halini çok daha fazla seviyorum. İlk tadanlar önyargılı olsa da yedikçe sevdiren ve yediren eski bir muhacir tarifi. Afiyet olsun.

Donut Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 adet yumurta
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gr margarin
  • 4-5 su bardağı un

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Üzerine;

  • Eritilmiş çikolata
  • Beyaz çikolata
  • Renkli süslemeler

    Nasıl Yapılır?

  • 1 paket yaş mayayı, ılık süt ve şeker ile karıştıralım. Sonra yumurta, margarin, un ve tuzu ekleyelim. Hamuru üzeri kapalı bir şekilde 1 saat kadar mayalandıralım.
  • Mayalanan hamurdan büyük bir parça koparıp merdaneyle açalım.
  • Bardak ve küçük bir aparat yardımıyla donut şeklini verelim. Yağ soğukken hamurları kızartalım.
  • Üzerini benmari usulü erittigimiz çikolataya batıralım ve dilediğimiz gibi süsleyelim. Herkese afiyet olsun

Simit Tadında Milföy Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet milföy
  • Peynir
  • Maydanoz

Üzerine;

  • 1 kaşık pekmez (yarım çay bardağı su içine eklenecek)
  • Kavrulmuş susam

    Nasıl Yapılır?

  • Bir adet milföyü tam ortadan ikiye ayıralım. Milföyün dört köşesine peynir ve maydanoz karışımından ekleyelim.
  • Üzerine kestiğimiz diğer milföyü kapatıp 4 eşit parçaya bölelim. Böreklerin uç kısımlarını elinizle bastırıp kapatmayı unutmayın.
  • Milföyler bitene kadar hepsini bu şekilde yapalım. Sonra 1 kaşık pekmeze yarım çay bardağı su ekleyip karıştıralım.
  • Milföyleri önce pekmezli suya sonra kavrulmuş susama batırıp 200 derecelik fırına atalım. Herkese afiyet olsun 😍

Kıymalı Ispanaklı Börek Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı silme tuz

İç harç için;

  • Yarım kilo ıspanak
  • 1 kase kıyma
  • 1 baş soğan
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Sıvı yağlı tavaya kıymayı alıp kavuralım. Daha sonra küçük küçük doğranan soğanları ekleyip hafif kavuralım.
  • İnce kıyılmış ıspanaklarıda ekleyip 2, 3 dakika daha kavurup ocaktan alalım. Tuz ve pul biber ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
  • Bir kaba un ve tuz alınır karıştırılır su ilave ederek kıvamlı sert bir hamur yoğuralım. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapalım. Toplam 6 tane çıkıyor.
  • Unlu tezgahta servis tabağı büyüklüğünde ince olarak açalım. İç harçtan bir miktar koyup üzerine kapatalım, kenarlarını parmak ucumuzla bastırıp ısınmış olan tavada pişirelim. Ocağın altı kısık olsun.
  • Arkalı önlü pişirdiğimiz böreği tereyağlı yağlayalım. Afiyet olsun hanımlar 

Kaşık Kaşık Yediren Tiramisu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket kedi dili
  • 3,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket labne (180 gram)
  • 1 paket vanilya
  • Islatmak için;

    • 1 yemek kaşığı granür kahve
    • 1 tatlı kaşığı şeker
    • 1 su bardağı civarı ılık su

    Üzeri için;

    • Kakao

      Nasıl Yapılır?

    • İlk olarak muhallebiyi hazırlıyoruz.
    • Labne ve vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırıp kaynatıyoruz.
    • Piştikten sonra labneyi ve vanilyayı ilave edip karıştırıyoruz.
    • Granür kahve ve şekeri su ile açıp kedi dillerini ıslatıp borcamın alt tabanına diziyoruz.
    • Üzerine muhallebiyi döküyoruz sonra tekrardan kedi dillerini diziyoruz.
    • Kalan muhallebiyide en üst kata döküp dolapta bir kaç dinlendiriyoruz.
    • Servise sunmadan önce üzerine kakao serpiyoruz❤️‍🔥 Afiyet şeker olsun 😋.
    • Dolapta bir gün dinlenince daha güzel olacaktır.

Pankek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 su bardağı un (unu karışımınıza göre azaltıp artırabilirsiniz kek hamuru kıvamında olmalı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay bardağından az sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurtayı çırpılır ve süt, sıvı yağ ekleyip tekrar çırpılır.
  • Daha sonra şeker kabartma tozu vanilya ve un eklenerek çırpılmaya devam edilir.
  • Malzemeler pürüzsüz şekilde karıştıktan sonra tavamızı ocağa koyup ısınmasını bekliyoruz.
  • Isınan yağsız tavamıza pankek 🥞 karışımımızdan ben sıkma kabıyla döküyorum yoksa bir kaşık yuvarlak şekilde döküp dokunmadan kendi yayılmasını bekliyoruz.
  • Daha sonra göz göz olan pankeklerimizi çevirip çift taraflı pişiriyoruz. Yanında dilerseniz çikolata veya bal kaynakla servis edebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Mis Kokulu Limonlu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker (250 ml)
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 limonun suyu ve kabuğu
  • 1 çay kaşığı zerdeçal (rengi için)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un kontrollü koyun
  • Sos için;

    • 1 çay bardağı pudra şekeri
    • 2 yemek kaşığı limon

      Nasıl Yapılır?

    • İlk olarak fırınımızı 180 dereceye açıyoruz. Şimdi oda sıcaklığında olan yumurta ve şekeri mikser yardımıyla krema haline gelene kadar çırpıyoruz yani yaklaşık 4 dakika.
    • Ardından sütü, sıvı yağı, limon suyunu ve kabuğunu ekleyip tekrar mikserler birbirine karışması için çırpıyoruz.
    • Şimdi en son kuru malzemeleri yani unun ilk iki bardağını kabartma tozunu vanilyayı ve zerdeçalı eleyerek ekleyip mikserin en düşük ayarında çok az birbirine geçmesi için çok az çırpıyoruz.
    • Önemli olan şimdi👉👉👉👉👉geri kalan unu kontrollü şekilde eleyerek azar azar koyuyoruz. Kıvamı çok akışkan olmayacak. Daha koyu ama tabikide çok taş gibide değil yani ☺️
    • Bu kıvam ununuza ve yumurtanın büyüklüğüne bağlı.
    • Hazır olan harcı bolca yağlanmış kalıbımıza alıp fırına veriyoruz.
    • İlk 35 dakika fırının kapağını açmayın ki kekinizin kabarıklılığı sönmesin.
    • Pişen ve soğuk olan kekimize bir de sosunu iki dakikada hazırlayalım:::.
    • 1 çay bardağı pudra şekeri ve iki yemek kaşığı limon suyu çay kaşığıyla güzelce karıştırıp kekimizin üzerine yayıp, süsleyelim. Afiyet şifa olsun 

Sebzeli Sehriye Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 1 adet orta boy havuç (küp küp doğranmış)
  • 1 adet kapya biber (küp küp doğranmış)
  • 1 adet soğan (küp küp doğranmış)
  • 1 kutu haşlanmış garnitür
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tavada sıvı yağını, soğanı ve biberleri ekleyip 1 dk kadar kavuralım.
  • Daha sonra küp küp dogranmış havuçları ekliyoruz 2 dakika kadar kavuralım.
  • Hazır buzluktan çıkmış havuç ve bezelye karışımını ekliyoruz.
  • Tereyağı ekleyip 1-2 dakika kadar kavuralım. Bu arada ocağı orta ateşe alalım.
  • Daha sonra 1 su bardağı arpa şehriye ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine 2 su bardagı sıcak su ekliyoruz.
  • Damak tadınıza göre tuz, karabiber ekleyip 1-2 tur karıstırarak tencerenin kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim.
  • Sonra ocagı kapatıp 15 dakika demlenmesini saglıyoruz. Afiyet olsun