15 Kasım 2022 Salı

Kışın Vitamin Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 4 yemek kaşığı yağ
  • Tuz
  • Sıcak su

Terbiyesi için;

  • 1 adet yumurta sarı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak soğan havuç patates temizlenir ve dilimlenir tencereye yağla 2-3 dakika kavrulur.
  • Göz kararı sıcak su tuz ilave edilir 15 dakika pişirilir, ateşten alınır rondodan geçirilir, tekrar ateşe alınır.
  • Bir kasede un, yumurta sarısı, yoğurt çırpılır yavaşça ilave edilir karıştırılır 5 dakika daha pişirilir ve alınır yemeye hazırdır.

Lokanta Usulü Ezogelin Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 1 adet tavuk bulyon (kullanmak istemeyenler suyunu kullanabilirsiniz)
  • Tuz
  • 2 litre su (koyu kıvamda olursa extra ekleyebilirsiniz)

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanı sıvı yağda güzelce kavurun.
  • Daha sonra unu ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Son olarak salçayı da ekleyip kavurun.
  • Sıcak suyu döküp, kaynamaya başladıktan sonra yıkayıp süzdüğüm bakliyatları ekleyin,pişene kadar kaynatın.
  • En son blenderdan bir iki tur geçirin, tamamen püre yapmayın.
  • En son tereyağını eritip,pul biber ve naneyi kavurun,çorbanın üzerine döküp bir taşım kaynatıp kapatın.
  • İster servis esnasında ister servis yaparken limon sıkabilirsiniz, deneyecek olanlara afiyet olsun 

Tahinli Sütlaç (Yok Böyle Bir Lezzet) Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1 ,5 su bardağı kadar su
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çimdik tuz (çay kaşığı ucu kadar)
  • Yarım çay bardağı su veya süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta (tepeli olmasın)
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • Tarçın
  • Fındık kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye pirinç ve suyu ekleyip altını kısalım pişsin suyunu çekince ocağı orta ateşe alalım azar azar sütü ilave edip devamlı karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca toz şekerini ve bir çimdik tuz ekleyip şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • 10 dk kadar kısık ateşte pişirdikten sonra yarım çay bardağı süt veya su ile nişastayı karıştıralım ve tencereye yavaşça ilave edelim.
  • Birkaç dakika daha kıvamı biraz koyulaşana kadar pişirelim ve ocaktan alalım çok beklerse dinlenirken katı olur ona dikkat edin ocaktan alınca tahin ve vanilyayı ekleyip karıştıralım ve 2 dk ocakta fokurdatıp alalım.
  • Kullanacağımız kaselere sütlacı her defasında karıştırarak paylaştıralım. Üzeri kabuk tutana kadar tezgah üzerinde dinlendirip buzdolabına kaldıralım.
  • Bir kaç saat dinlendikten sonra üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz ben tarçın ve fındık kırığı tercih ettim. En az 4 saat ama vaktiniz varsa bir gece dinlendirip öyle tüketin lezzetinin dahada oturduğunu göreceksiniz afiyet olsun 💜
  • Not: Tahini yoğun sevmiyorsanız yarım su bardağı olarak kullanın beğenirseniz daha sonra yine arttırabilirsiniz 

Şiş Mantısı Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 3 tane yufka
  • 3,5 ya da 4 numara örgü şişi

İç harcı için;

  • 250 gr kıyma
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Üzeri için;

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1-2 yemek kaşığı sıcak su
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ikiye katladığımız yufkayı ortadan keselim. Daha sonra kullanacağımız örgü şişinin boyutuna göre kenarlarındaki fazlalıkları da keselim.
  • İç harcı için bir kaba kıymayı alalım. Üzerine ince kıyılmış  maydanoz,  soğan, sarımsak, tuz,  pul biber ve son olarak karabiberi ilave ederek yoğuralım.
  • Öncelikle geniş ve uzun parçalar kestiğimiz yufkanın uç tarafına kıymalı harçtan ince olacak şekilde yerleştirelim.
  • Harcın üzerine bir kat yufka ile kapattıktan sonra 3,5 veya 4 numara şişi yerleştirelim. Yufkamızı şişin etrafında rulo olacak şekilde sıkıca saralım.
  • Son olarak yufkanın iyice yapışması için fırçayla su sürelim ve kapatalım. Ardından şişi dikkatli bir şekilde çıkartalım. Tüm yufkaları aynı şekilde saralım.
  • Ruloları 1’er parmak genişliğinde keselim. Hazırladığımız mantıları bol kızgın yağda pişmeye bırakalım.
  • Mantılarımız altın sarısı rengini aldıktan sonra kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alalım.
  • Diğer taraftan mantının sosu için tereyağını eritelim.
  • Ardından üzerine  pul biber ve domates salçasını ekleyerek karıştıralım.
  • Daha sonra üzerine sıcak su ekleyelim ve 1-2 tur karıştırdıktan sonra hazır olan sosumuzu ocaktan alalım.
  • Son olarak servis tabağına aldığımız mantıların üzerine önce sarımsaklı yoğurt ardından da hazırladığımız salçalı sostan gezdirelim ve üzerine isteğe bağlı maydanoz serperek servis edelim. Afiyet olsun!

Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram tereyağ ya da margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un (ortalama 2,5-3 su bardağı )

İç harcı için ;

  • 3 büyük boy elma
  • 3 tepeleme yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle elmalarımızı rendeleyelim ve bir tavaya alalım. Üzerine şekerini ekleyip karıştırıp pişirelim.
  • Elmalar suyunu salıp söndükten sonra tarçın ve cevizi de ekleyip karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için; un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştıralım.
  • Azar azar unu ekleyelim iyice yoğuralım.
  • Toparlanan hamuru 3 eşit bezeye ayıralım.
  • Merdane ile orta kalınlıkta açalım.
  • Dilediğiniz eşit parçaya bölelim.
  • İç harcımızı ekleyip saralım.
  • Yağlı kağıt serili tepsimize alıp 190 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişirelim.
  • Pişen kurabiyelerimizi soğumaya bırakalım ve üzerine pudra şekeri serperek servis edelim. Kıyır kıyır bir lezzet afiyet olsun ♥️.

Muhallebili Havuçlu Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet orta boy havuç
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 paket petibör bisküvi

Muhallebi için;

  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağından iki parmak eksik toz şeker
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 2 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 1 paket vanilya

Tabanı için;

  • Hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Havuçları rendeleyip üzerine şekeri ilave edip suyunu salıp çekene kadar pişirelim.
  • Pişen havuçları ocaktan alıp üzerine ceviz, tarçın ve ufaladığımız bisküvileri havuçlu harca ekleyip karıştıralım.
  • Uygun borcamı fırça yardımı ile su sürelim ve tabanına hindistan cevizi serpelim.
  • Havuçlu harcı borcama dökelim ve bardak yardımı ile bastırarak eşit şekilde yayalım.
  • Muhallebi için tencereye süt, şeker, un ve nişastayı ekleyip sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim.
  • Ocaktan aldıktan sonra vanilyayı ekleyip ara ara karıştırarak ilk sıcaklığını atmasını sağlayalım.
  • Muhallebiyi havuçlu harcın üzerine ekleyip buzdolabında 4 saat yada vaktiniz varsa 1 gece dinlendirip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

Kışa Uygun Salata Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tane havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım adet mor lahana
  • Yarım adet marul
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytin yağı
  • Yarım çay bardağı limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce bütün yeşilliklerimizi yıkıyoruz.
  • Daha sonra havucumuzu rendeliyoruz, diğer yeşilliklerimizi doğruyoruz.
  • Hepsini bir kapa alıp, limon suyumuzu zeytinyağı ve tuzumuzu üstüne ekleyip, salatamızı karıştırıyoruz.

Bal Kabağı Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 dilim bal kabağı
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet patates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Yeteri kadar tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye margarin ve sıvı yağını alalım .
  • Doğranmış soğanları ve sarımsağı ekleyip hafif soteleyip, üzerine yıkanmış doğranmış bal kapağını ,patatesini ilave edip birlikte kavuralım.
  • Un ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine yeteri kadar su ilave edelim.
  • Tuz ve baharatlarınıda da koyup kaynamaya bırakalım .
  • Kaynayan çorbayı blendırdan geçirip pürüzsüz hale getirelim.
  • Sütü de koyup kaynayıncaya kadar karıştıralım.
  • Kaynayan çorbayı ocaktan alıp servise hazır.
  • Mevsimi gelmişken bolca yapalım tam bir şifa deposu.

Ekşili Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet patates
  • 1 adet havuç

Köftesi için;

  • 300 gr kıyma
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 adet yumurtanın beyazı
  • Karabiber
  • Tuz

Terbiyesi için;

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte için, pirinçleri yıkayın. Bulgur ve pirinci bir kaseye alıp, üzerine sıcak su koyun ve 15 dakika bekletin.
  • Daha sonra tüm köfte malzemelerini bir kaseye koyup güzelce yoğurun.
  • Havucu ve patatesi çorba yapacağınız tencerede kavurun. Kaynamış su koyun köfteleri koyun.
  • Diğer yandan terbiyeyi hazırlayın, tüm malzemeyi bir kasede karıştırın. Yemeğin suyundan terbiyeye koyup ılıtın. Terbiyeyi çorbaya döküp kaynayana kadar karıştırın.
  • Kaynayınca tuzunu atıp pişmeye bırakın. Afiyet olsun 

Çiğ Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı un
  • İç malzemesi için;

    • 250 gram kıyma
    • 1 soğan
    • Karabiber
    • Tuz
    • Beyaz peynir

       Nasıl Yapılır?

    • Malzemeler bir kapta karıştırılır, yavaş yavaş un eklenir hamur toparlanır.
    • Mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır ve un ile tabak büyüklüğünde açılır.
    • İç malzemesi konulup yarım ay şeklinde kapatılır.
    • Hamur pizza ruleti ile kesilip, hepsi bu şekilde hazırlanır.
    • Bu ölçüden 12 beze çıktı. Kestiğim artan parçalarıda kızartım.
    • Hepsi bittikten sonra bol sıvı yağ koyduğumuz tavada kızgın yağda orta ateşte her iki tarafı da kızartılır. Havlu peçeteye çıkartılır.

Venedik Poğaça (Havuçlu Dereotlu) Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram margarin veya tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 orta boy havuç
  • Yarım demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı zerdeçal (renk vermesi için kullandım )

İç harcı için;

  • Beyaz peynir

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Un, havuç ve dereotu hariç tüm malzemeyi bir karıştırma kasesine ekleyip homojen bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Ardından unu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ettikten sonra havuç ve dereotunu da ekleyip hamura eşit şekilde dağılması için yoğurup hazır edelim.
  • Hamurdan dilediğiniz büyüklükte parçalar alıp açalım, ortasına peynirli harçtan ekleyip kenarlarını birleştirin.
  • Üzerine yumurtasını sürüp önceden ısıtılmış 180 derece alt üst ayarlı fırında pişirelim.

Brüksel Lahanalı Kolay Patates Graten Tarifi

 

Malzemeler

  • 800 gram patates
  • 750 gram brüksel lahana
  • 600 ml süt
  • 1 paket krema
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 2,5 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı soğan baharatı veya 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığının ucuyla muskat baharatı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Üzeri için;

    • 250 gram rende kaşar veya mozarella

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle sebzelerimizin kabuklarını soyalım ve şyice yıkayalım. Patatesleri dilimleyici ile ince ince olacak şekilde dilimleyelim. Borcamı yağlayalım ve önce dilimlenmiş patatesleri ve brüksel lahanaları üzerine dökelim.
    • Fırını ısıtmaya başlayalım ( 175 derece, fanlı ayar )
    • Sosu için önce nişastayı bir kasede sütün az bir miktarını kullanarak açalım ve süte dökelim.
    • Tereyağını eritelim ve süte ilave edip çırpalım. Soğan baharatı veya ezilmiş sarımsağı ilave edelim. Kremayı da ilave edelim çırpmaya devam edelim. Son olarak baharatları ekleyip güzelce çırpalım. Sebzelerin üzerine sosu dökelim.
    • Önceden ısıtılmış fırında 35 dakika ön pişirme yapalım. Grateni fırından çıkaralım ve üzerine rendelenmiş peyniri gezdirip 15 dakika daha pişirelim.
    • 15 dakika bitince fırını kapatıp kendi sıcaklığında fırında bırakalım. Servis sırasında fırından çıkaralım. Afiyet olsun