5 Aralık 2022 Pazartesi

Kıyır Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 50 gram oda ısısında tereyağı veya margarin
  • 1 adet yumurta akı (sarısı üzerine)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Un (yaklaşık 2,5 -3 su bardağı)

İçi harcı için;

  • Beyaz peynir, zeytin,vs .istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz

Üzeri için

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kabın içerisine un hariç bütün malzemeleri yoğurma kabına alın ve elinizle karıştırın. Ardından unu yavaş yavaş ilave edip, yumuşacık bir hamur elde edin.
  • Küçük parçalar kopararak yuvarlayin ve uzunlamasına inceltin iç malzemesini koyun ve kapatın. Birleştirdiğiniz taraf alta kalacak şekilde yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin.
  • Yumurta sarısını sürüp çatalla çizik atın ve susam serpin.
  • Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Karamelli Elmalı Turta Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 100g tereyağ oda sıcaklığında
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 poşet (37 gram ) vanilyalı puding tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı badem tozu
  • 130 gram un

Arası için;

  • 4 adet elma (soyulmuş ve ince küpler halinde doğranmış)
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı karamel sosu

Üzerinin kıtırı için;

  • 100 gram soğuk tereyağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 200 gram un

Kullandığım çay bardağı ölçüsü : 110 ml Kullandığım kalıp ölçüsü: 22 cm 

Nasıl Yapılır?

  1. Elmalar tencereye alınır, üzerine şeker ve karamel eklenir karıştırılarak 5 dakika pişirilir ve soğumaya bırakılır.
  2. Keki için; tereyağ, şeker ve vanilya çırpılır, yumurta sıvı yağ eklenir çırpılır. En son un, puding ve kabartma tozu ve badem tozu ilave edilip tekrar çırpılır.
  3. Yağlanmış kek kalıbın içerisine kek harcı boşaltılır. Üzerine soğuk elmalı harç boşaltılır.
  4. Kıtır hamuru için; tereyağı, şeker ve un toprak kıvamına gelene kadar el yardımıyla karıştırılır. Hazırlanan kıtır elmaların üzerine boşluk kalmayacak şekilde serpilir. Ardından file badem serpiştirilir.
  5. Önceden ısıtılmış 180 dereceli alt/üst ayar fanlı fırında 50 dakika kontrollü olarak pişirilir, her fırın bir değil. Üzeri güzelce kızardığında fırından çıkarabilirsiniz. 💖afiyet olsun

10 Dakikada Fırınsız Havuç Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 orta boy havuç
  • 1 paket sade petibör bisküvi
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 silme çay kaşığı tarçın

Muhallebisi için;

  • 4 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı ya da margarin

Üzeri ve tabanı için;

  • Hindistan cevizi
  • Tarçın

    Nasıl Yapılır?

  • Havuçlarımızı rendelEyelim. Şekeriyle beraber tavaya alarak suyu çekene kadar pişirelim.
  • Süre sonunda ceviz ve tarçınını ekleyerek güzelce karıştıralım ve 5 dakika bekletelim bu sırada petibörlerimi ufak ufak ufak bölerek havuçlarımızın üzerine ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
  • Kare borcamımıza hindistan cevizi sepermelim. Hazırlamış olduğumuz karışımı dökerek eşit şekilde yayalım.
  • Diğer yandan muhallebi için vanilya ve tereyağı hariçindeki malzemeleri tencerimize alarak koyulaşıp göz göz olana dek çırpalım. Vanilya ve tereyağını ekleyerek çırpalım ve ocağın altını kapatalım.
  • Muhallebimizide eşit şekilde dökerek hindistan cevizini serpelim. İlk sıcağı geçince buzdolabında 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

El Açması Midye Baklava Tarifi

 

Malzemeler

Kaymak için:

  • 1/2 (yarım) lt süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı irmik

Şerbet için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Hamur için;

  • 25 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1/2 (yarım) çay bardağı süt
  • 1/2 (yarım) çay barda sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) çay bardağı su
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı baklavalık un

Açarken;

  • Nişasta

Üzerine;

  • 150 gram tereyağı

İç harcı için

  • 1 kase ceviz içi

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için tereyağı, sıvı malzemeleri tuzu bir kaba ekleyip karıştıralım. Unu kontrollü ekleyelim, yoğuralım.
  • Ceviz büyüklüğünde alıp yuvarlayalım. Bezeleri oluşturalım.
  • Merdane ile çay tabağı kadar açalım. Ara katlarına bolca nişasta ilave edelim.
  • Üst üste koyalım. Üzerini sarıp buzdolabında en az 20 dakika bekletelim.
  • Kaymağını hazırlayalım. Sütü ve irmiği tencereye alıp koyulaşıp kaynayana kadar pişirelim. Soğuması için yayvan bir kaba boşaltalım.
  • Hamuru oklava ile ince olacak şekilde açalım. Oklavaya sarıp büzüştürelim. Tekrar oklavadan ayıralım.
  • Kaymaktan 1 tatlı kaşığı kadar aralıklı bir şekilde koyalım. Üzerine ceviz ilave edelim.
  • Kenar katlarını üzerine katlayıp elimizle ara boşlukları sıkalım. Bir bıçak yardımı ile sıktığımız kısımlardan keselim.
  • Uçlarını sıkıp tepsiye dizelim. Hepsini aynı şekilde yapıp tamamlayalım.
  • Üzerine erittiğimiz tereyağını gezdirelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kontrollü pişirelim.
  • Şerbetini ocağa koyalım. Kaynamaya başladıktan sonra 10 15 dakika kadar kaynatalım.
  • Pişen baklavayı ocağa alıp altını kısık açalım.
  • Üzerine sıcak şerbeti dökelim. Dinlendirip şerbeti çekince servis edelim. Afiyet olsun.

Soslu Elmalı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı vanilya
  • 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 adet elma

Üzeri için;

  • File badem ya da fındık kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına sıvı yağ,yoğurt,şeker,1 yemek kaşığı vanilyayı alalım. Şeker eriyip, homojen bir kıvam alana kadar çırpalım. 200 ml klasik su bardağına 1 bardak bu karışımı ayıralım. Boza kıvamında bir karışım elde ediyoruz.
  • Bu sosu kekimiz pişene kadar buzdolabına kaldıralım. Kalan karışıma 3 adet yumurta ekleyip,çırpmaya devam edelim.
  • Ardından un ve kabartma tozunu ilave edip son kez çırpalım. Normal kek hamuruna göre biraz daha koyu kıvamlı oluyor. Üzerine dizdiğimiz elma dilimlerinin tabana inmemesi için koyu kıvamlı olmalı.
  • Kelepçeli kek kalıbımızın tabanına yağlı kağıt koyalım. Ben 26 cm lik kalıpta yaptım. Harcımızı kalıba koyalım. Üzerine 4 parçaya böldüğümüz elmaları ince ince dilimleyip, sırayla kek harcımızın üzerine yerleştirelim. Üzerine file badem ya da fındık serpelim.
  • Önceden ısıttığımız 180 derece fırında fansız ayarda 40 dakika pişirelim. Her fırın farklılık gösterebilir, yarım saat kontrol edelim.
  • Pişen keki fırından çıkaralım. İlk sıcağının çıkması için birkaç dakika bekleyelim. Daha sonra ayırdığımız sosu yavaşca boşaltalım ve fırçayla her yerine gelecek şekşlde yayalım.
  • Kekimiz tamamen soğuyunca servis edebilisiniz. Afiyet olsun

Oreolu Magnolia Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 su bardağı süt (1 litre)
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket sıvı krema (200 ml)
  • 150g oreo bisküvi

    Nasıl Yapılır?

  • Oreolu magnolia için öncelikle kremasını hazırlayalım. Bunun için tencereye yumurta sarısı, toz şeker, un, nişasta ve sütü alalım. Hiç topak kalmayacak şekilde çırpıcı ile karıştıralım.
  • Ardından vanilyayı ekleyelim ve ocağı açalım. Sürekli karıştırarak pişirmeye başlayalım.
  • Koyulaşıp kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatalım ve 5 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen kremayı karıştırma kabına aktaralım. İçerisine sıvı kremayı ekleyerek mikserle çırpalım.
  • Bisküvili katman için oreoları rondoya alalım ve rondoyu bisküviler un haline gelene kadar çalıştıralım.
  • Daha sonra kremamızın bir kısmını kuplara eşit olacak şekilde paylaştıralım. Üzerine rondodan çektiğimiz bisküvilerden 3’er tatlı kaşığı kadarını alalım ve düzeltelim.
  • Tekrar bir katman daha tüm kuplara krema yerleştirelim.
  • Son olarak tekrar bisküvilerden yerleştirelim ve dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Dondurmalı İrmik Helvası (Muhteşem Kıvamıyla) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1.5 su bardağı irmik
  • 80 gr tereyağ (2 yemek kaşığı)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su

İçine;

  • Sade dondurma

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tereyağ ve sıvı yağını geniş bir tavaya alıyoruz. Üzerine 1 buçuk su bardağı irmiği ekliyoruz. İrmiği 15-20 dk iyice rengi değişene kadar kavuruyoruz.
  • Şekeri ekliyoruz ve 1-2dk kavuruyoruz. Sütü ve suyu ekliyoruz ve çok hızlı karıştırıyoruz. Helvayı 4-5 dk daha karıştırarak kaynatıyoruz. Helvanın kapağını kapatıp yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Helvayı kaseye alıp içine dondurmayı yerleştirip üzerini tekrar helva ile kaplıyoruz (kasenin içine buzdolabı poşeti koyarsanız helvanız daha kolay çıkacaktır) dondurmalı irmik helvası hazır. Afiyet olsun. 

Tavuklu Lazanya Tarifi

 

Malzemeler

  • 9 yaprak lazanya

İç harcı için;

  • 500 gr tavuk göğsü
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)

Beşamel sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı süt (600 ml)
  • Yarım su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • 2 su bardağı kaşar peyniri rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuklu lazanya için öncelikle tavuk göğsünü küçük küçük doğrayalım.
  • Ardından uygun bir tavaya alarak suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
  • Tavukların rengi döndükten sonra üzerine sıvı yağ ekleyelim ve karıştıralım.
  • Doğradığımız soğan ve sarımsağı da ekleyerek 2-3 dakika daha kavuralım.
  • Daha sonra tavukların üzerine doğranmış domates, domates salçası ve tuzu da ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Son olarak sıcak suyu ekleyelim ve suyunu çekene kadar orta ateşte pişirerek ocaktan alalım.
  • Beşamel sosu için tencereye tereyağını alalım ve kısık ateşte eritelim.
  • Tereyağı eridikten sonra un ekleyelim ve kokusu çıkana kadar karıştırarak kavuralım.
  • Kavrulan una yavaş yavaş süt ilave edelim. Bu aşamada sürekli karıştırmaya devam edelim.
  • Kaynayıp koyulaşan sosa tuz ve karabiber ekleyerek tekrar karıştıralım.
  • Uygun bir borcama hazırladığımız iç harcın bir kısmını alarak yayalım.
  • Üzerine beşamel sosun birazını gezdirelim ve lazanyaları yerleştirerek ilk katı tamamlayalım.
  • 2. kat için sırayla tekrar tavuklu harç, beşamel sos ve lazanya yapraklarını yerleştirelim.
  • Son olarak tekrar tavuklu harç ve beşamel sostan yerleştirdikten sonra üzerini kaşar peyniri rendesi ile kaplayalım ve önceden ısıtılmış 190°C fırında 20-25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Peynirleri güzelce eriyen ve pişen tavuklu lazanyamızı ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edelim.  Afiyet olsun!

Ayvalı Kırmızı Pancar Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tane kırmızı pancar
  • Yarım büyük boy ayva
  • Yarım büyük boy nar
  • 1 tutam maydanoz
  • Damak tadınıza göre
  • Narekşisi
  • Limon suyu
  • Karabiber
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Arzu eden ceviz içi, rendelenmiş havuç, rendelenmiş ekşi yeşil elma ilave edebilir

     Nasıl Yapılır?

  • Pancarın kabuklarını soyup ince ince doğradım (eşit pişmesi için aynı kalınlıkta doğranmalı)
  • Küçük bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar pişirdim.
  • Arzu eden pancarı bütün haşlayip daha sonra rendeleyerek hazırlayabilir.
  • Süzdürüp genişçe bir kaseye aldım.
  • Üzerine rendelenmiş ayva, nar, ince kıyılmış maydanoz, narekşisi, karabiber, tuz ekleyip iyice harmanladım. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun 

3 Aralık 2022 Cumartesi

Tavuk Şiş Evde Lokanta Lezzeti Tarifi

 

Malzemeler

  • 650g tavuk göğsü

Marine için;

  • 1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağından daha az sıvı yağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Şişlere dizmek için;

  • Sivri biber
  • Çeri domates

Kızartmak için;

  • 1 çay bardağına yakın sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Tavukları önce kuşbaşı doğrayıp derin bir kabın içerisine alıyoruz. Marine için bütün malzemeyi başka bir kapta karıştırıp tavukların üzerine döküp iyice karıştırıyoruz ve üzerini kapatıp buzdolapta bir, iki saat kadar dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen tavukları aralarına biber ve domatesle birlikte şişlere çok sıkı olmayacak şekilde takıyoruz bütün şişler hazır olunca pişirmeye başlıyoruz.
  • Geniş bir yapışmaz tavaya yağı döküp ısıtıyoruz ve tavaya hazırladığımız şişleri yerleştiriyoruz şişleri ara ara çevirerek her tarafı kızarana kadar pişiriyoruz ben aynı tavada servis için biber ve domateste kızarttım. Afiyet olsun🌹

İnegöl Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo kıyma (kişi sayısına göre ayarlayın)
  • 2 adet rendelenmiş soğan
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 6-7 damla limon
  • Tuz
  • isteğe göre karabiber, kimyon koyabilirsiniz
  • Domates
  • Biber

    Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı karıştırma kabına alıyoruz, karbonatı limon ile açıp içine ilave ediyoruz yoğuruyoruz, daha sonra soğan ve tuz ilave edip yoğuruyoruz ( baharat kullanabilirsiniz ben kullanmadım)1-2 saat dolapta dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen köftelerden cevizden biraz büyük parçalar alıp yuvarlayıp elimizle bastırarak şekil veriyoruz.
  • Tavamızın içine çok az sıvı yağ sürüp köfteleri kızgın tavada kızartıyoruz.
  • Yanına biber ve domates dilimlerini de kızartıp servis edebilirsiniz, deneyeceklere afiyet olsun