7 Aralık 2022 Çarşamba

5 Dakikada 1 Yufkayla Fırınsız Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yufka
  • Çeyrek çay bardağı soda ya da su
  • Çeyrek çay bardağı süt
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • İçi için

    • Peynir

      Nasıl Yapılır?

    • Sosa kullanırsanız böreğiniz kabarır. Sosu için gerekli malzemeleri derince bir kaba alarak iyice çırpalım.
    • Yufkayı sert zemine sererek yarım olarak d şeklinde katlayalım.
    • Daha sonra çeyrek şekilde olacak şekilde katlayalım. Tekrar üçgen hale gelecek şekilde tekrar katlayalım.
    • Geniş olan taraftan dört parmak mesafeli olacak şekilde keselim.
    • Yukfamızın üçgen kalan kısmını açarak yağladığımız 20-22 santimlik tavaya kenarlarından sarkacak şekilde yufkamızı  serelim.
    • Yufkanın  kalan kısmını 2 eşit parçaya bölelim.
    • Yufkamızı sererek fırça yardımıyla soslayalım.
    • Peynirimizi koyarak diğer yufkalarımız da aynı işlemi yaparak kenardan sarkan yerleri böreğimizi örterek kalan sosu dökelim ve arkalı önlü kızarana dek pişirelim. Afiyet olsun 

5 Aralık 2022 Pazartesi

Haşhaşlı Sultan Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin ya da tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Alabildiği kadar un (yaklaşık 3-3.5 su bardağı )

Bulamak için;

  • 1 su bardağı süt
  • Mavi haşhaş

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbeti hazırlayalım suyu ve şekeri karıştırıp ocağa alalım kaynamaya başlayınca altını kısıp 15 dakika kadar kısık ateşte kaynatalım 15 dk kaynayınca yarım limon suyunu sıkıp birkaç dakika daha kaynatıp altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Tatlının hamuru için un kabartma tozu vanilya hariç diğer malzemeleri karıştıralım karışıma kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim.
  • Daha sonra kontrollü bir şekilde unu yavaş yavaş ekleyelim yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayıp, önce süte batırıp sonra bolca haşhaşa bulayalım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim üzerine fıstık badem ya da ceviz batıralım.
  • Önceden 180° ısıttığımız fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan tatlımızın ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti üzerine gezdirelim. 4-5 saat dinlendikten sonra tatlımız hazır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 

Elmalı Kurabiye (Tam Kıvamında) Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı+1 yemek kaşığı şeker
  • Birkaç damla limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Un

İç harcı için;

  • 3 elma orta boy elma rendesi
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 küçük boy çay bardağı şeker
  • 1 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı, yaklaşık yarım su bardağı)

    Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için elmaları rendeleyip şeker ilave ederek suyunu çene kadar pişiriyoruz. Tarçın ve isteğe göre ceviz ilave ederek iç harcımızı soğumaya bırakıyoruz.
  • Oda sıcaklığında tereyağı ile diğer malzemeler karıştırılarak yumuşak hamur yoğurulur. Kolay şekil alması için 15 dk kadar buzdolabında bekletelim.
  • Hamur 1cm kalınlığında açılır kalıpla veya bardak ile daireler kesip iç harç ile doldurularak kapatılır.
  • 180° fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
  • Üzerine sıcağı sıcağına pudra şekeri elenir. Afiyet olsun 

Lokmalık Nevzine Tarifi

 

Malzemeler

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • Yarım su bardağı pekmez

Hamuru için;

  • 125 gram oda ısısında yumuşamış tereyağ
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı tahin
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
  • 1 su bardağı robottan çekilmiş ceviz

Süslemek için

  • Toz fıstık

    Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; su ve şeker kaynamaya bırakılır kaynayan şerbete limon eklenip 10 dk kaynatıp soğumaya bırakılır, soğuyan şerbete pekmez eklenip karıştırılır.
  • Hamuru için un ve ceviz dışındaki tüm malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılıp kontrollü un eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilip bir bardak ceviz eklenip tekrar yoğrulur.
  • Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alınıp, silindir şekli verilip dilediğiniz boyutta kesilip, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü kızarana kadar pişirilip ilk sıcağı çıkan tatlıya soğuk şerbet gezdirilip 2 saat dinlendirilip toz fıstıkla süslenip servis edilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Kıyır Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 50 gram oda ısısında tereyağı veya margarin
  • 1 adet yumurta akı (sarısı üzerine)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Un (yaklaşık 2,5 -3 su bardağı)

İçi harcı için;

  • Beyaz peynir, zeytin,vs .istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz

Üzeri için

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kabın içerisine un hariç bütün malzemeleri yoğurma kabına alın ve elinizle karıştırın. Ardından unu yavaş yavaş ilave edip, yumuşacık bir hamur elde edin.
  • Küçük parçalar kopararak yuvarlayin ve uzunlamasına inceltin iç malzemesini koyun ve kapatın. Birleştirdiğiniz taraf alta kalacak şekilde yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizin.
  • Yumurta sarısını sürüp çatalla çizik atın ve susam serpin.
  • Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Karamelli Elmalı Turta Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 100g tereyağ oda sıcaklığında
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 poşet (37 gram ) vanilyalı puding tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı badem tozu
  • 130 gram un

Arası için;

  • 4 adet elma (soyulmuş ve ince küpler halinde doğranmış)
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı karamel sosu

Üzerinin kıtırı için;

  • 100 gram soğuk tereyağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 200 gram un

Kullandığım çay bardağı ölçüsü : 110 ml Kullandığım kalıp ölçüsü: 22 cm 

Nasıl Yapılır?

  1. Elmalar tencereye alınır, üzerine şeker ve karamel eklenir karıştırılarak 5 dakika pişirilir ve soğumaya bırakılır.
  2. Keki için; tereyağ, şeker ve vanilya çırpılır, yumurta sıvı yağ eklenir çırpılır. En son un, puding ve kabartma tozu ve badem tozu ilave edilip tekrar çırpılır.
  3. Yağlanmış kek kalıbın içerisine kek harcı boşaltılır. Üzerine soğuk elmalı harç boşaltılır.
  4. Kıtır hamuru için; tereyağı, şeker ve un toprak kıvamına gelene kadar el yardımıyla karıştırılır. Hazırlanan kıtır elmaların üzerine boşluk kalmayacak şekilde serpilir. Ardından file badem serpiştirilir.
  5. Önceden ısıtılmış 180 dereceli alt/üst ayar fanlı fırında 50 dakika kontrollü olarak pişirilir, her fırın bir değil. Üzeri güzelce kızardığında fırından çıkarabilirsiniz. 💖afiyet olsun

10 Dakikada Fırınsız Havuç Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 orta boy havuç
  • 1 paket sade petibör bisküvi
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 silme çay kaşığı tarçın

Muhallebisi için;

  • 4 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı ya da margarin

Üzeri ve tabanı için;

  • Hindistan cevizi
  • Tarçın

    Nasıl Yapılır?

  • Havuçlarımızı rendelEyelim. Şekeriyle beraber tavaya alarak suyu çekene kadar pişirelim.
  • Süre sonunda ceviz ve tarçınını ekleyerek güzelce karıştıralım ve 5 dakika bekletelim bu sırada petibörlerimi ufak ufak ufak bölerek havuçlarımızın üzerine ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
  • Kare borcamımıza hindistan cevizi sepermelim. Hazırlamış olduğumuz karışımı dökerek eşit şekilde yayalım.
  • Diğer yandan muhallebi için vanilya ve tereyağı hariçindeki malzemeleri tencerimize alarak koyulaşıp göz göz olana dek çırpalım. Vanilya ve tereyağını ekleyerek çırpalım ve ocağın altını kapatalım.
  • Muhallebimizide eşit şekilde dökerek hindistan cevizini serpelim. İlk sıcağı geçince buzdolabında 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

El Açması Midye Baklava Tarifi

 

Malzemeler

Kaymak için:

  • 1/2 (yarım) lt süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı irmik

Şerbet için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Hamur için;

  • 25 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1/2 (yarım) çay bardağı süt
  • 1/2 (yarım) çay barda sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) çay bardağı su
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı baklavalık un

Açarken;

  • Nişasta

Üzerine;

  • 150 gram tereyağı

İç harcı için

  • 1 kase ceviz içi

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için tereyağı, sıvı malzemeleri tuzu bir kaba ekleyip karıştıralım. Unu kontrollü ekleyelim, yoğuralım.
  • Ceviz büyüklüğünde alıp yuvarlayalım. Bezeleri oluşturalım.
  • Merdane ile çay tabağı kadar açalım. Ara katlarına bolca nişasta ilave edelim.
  • Üst üste koyalım. Üzerini sarıp buzdolabında en az 20 dakika bekletelim.
  • Kaymağını hazırlayalım. Sütü ve irmiği tencereye alıp koyulaşıp kaynayana kadar pişirelim. Soğuması için yayvan bir kaba boşaltalım.
  • Hamuru oklava ile ince olacak şekilde açalım. Oklavaya sarıp büzüştürelim. Tekrar oklavadan ayıralım.
  • Kaymaktan 1 tatlı kaşığı kadar aralıklı bir şekilde koyalım. Üzerine ceviz ilave edelim.
  • Kenar katlarını üzerine katlayıp elimizle ara boşlukları sıkalım. Bir bıçak yardımı ile sıktığımız kısımlardan keselim.
  • Uçlarını sıkıp tepsiye dizelim. Hepsini aynı şekilde yapıp tamamlayalım.
  • Üzerine erittiğimiz tereyağını gezdirelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kontrollü pişirelim.
  • Şerbetini ocağa koyalım. Kaynamaya başladıktan sonra 10 15 dakika kadar kaynatalım.
  • Pişen baklavayı ocağa alıp altını kısık açalım.
  • Üzerine sıcak şerbeti dökelim. Dinlendirip şerbeti çekince servis edelim. Afiyet olsun.

Soslu Elmalı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı vanilya
  • 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 adet elma

Üzeri için;

  • File badem ya da fındık kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına sıvı yağ,yoğurt,şeker,1 yemek kaşığı vanilyayı alalım. Şeker eriyip, homojen bir kıvam alana kadar çırpalım. 200 ml klasik su bardağına 1 bardak bu karışımı ayıralım. Boza kıvamında bir karışım elde ediyoruz.
  • Bu sosu kekimiz pişene kadar buzdolabına kaldıralım. Kalan karışıma 3 adet yumurta ekleyip,çırpmaya devam edelim.
  • Ardından un ve kabartma tozunu ilave edip son kez çırpalım. Normal kek hamuruna göre biraz daha koyu kıvamlı oluyor. Üzerine dizdiğimiz elma dilimlerinin tabana inmemesi için koyu kıvamlı olmalı.
  • Kelepçeli kek kalıbımızın tabanına yağlı kağıt koyalım. Ben 26 cm lik kalıpta yaptım. Harcımızı kalıba koyalım. Üzerine 4 parçaya böldüğümüz elmaları ince ince dilimleyip, sırayla kek harcımızın üzerine yerleştirelim. Üzerine file badem ya da fındık serpelim.
  • Önceden ısıttığımız 180 derece fırında fansız ayarda 40 dakika pişirelim. Her fırın farklılık gösterebilir, yarım saat kontrol edelim.
  • Pişen keki fırından çıkaralım. İlk sıcağının çıkması için birkaç dakika bekleyelim. Daha sonra ayırdığımız sosu yavaşca boşaltalım ve fırçayla her yerine gelecek şekşlde yayalım.
  • Kekimiz tamamen soğuyunca servis edebilisiniz. Afiyet olsun

Oreolu Magnolia Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 su bardağı süt (1 litre)
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket sıvı krema (200 ml)
  • 150g oreo bisküvi

    Nasıl Yapılır?

  • Oreolu magnolia için öncelikle kremasını hazırlayalım. Bunun için tencereye yumurta sarısı, toz şeker, un, nişasta ve sütü alalım. Hiç topak kalmayacak şekilde çırpıcı ile karıştıralım.
  • Ardından vanilyayı ekleyelim ve ocağı açalım. Sürekli karıştırarak pişirmeye başlayalım.
  • Koyulaşıp kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatalım ve 5 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen kremayı karıştırma kabına aktaralım. İçerisine sıvı kremayı ekleyerek mikserle çırpalım.
  • Bisküvili katman için oreoları rondoya alalım ve rondoyu bisküviler un haline gelene kadar çalıştıralım.
  • Daha sonra kremamızın bir kısmını kuplara eşit olacak şekilde paylaştıralım. Üzerine rondodan çektiğimiz bisküvilerden 3’er tatlı kaşığı kadarını alalım ve düzeltelim.
  • Tekrar bir katman daha tüm kuplara krema yerleştirelim.
  • Son olarak tekrar bisküvilerden yerleştirelim ve dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Dondurmalı İrmik Helvası (Muhteşem Kıvamıyla) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1.5 su bardağı irmik
  • 80 gr tereyağ (2 yemek kaşığı)
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su

İçine;

  • Sade dondurma

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tereyağ ve sıvı yağını geniş bir tavaya alıyoruz. Üzerine 1 buçuk su bardağı irmiği ekliyoruz. İrmiği 15-20 dk iyice rengi değişene kadar kavuruyoruz.
  • Şekeri ekliyoruz ve 1-2dk kavuruyoruz. Sütü ve suyu ekliyoruz ve çok hızlı karıştırıyoruz. Helvayı 4-5 dk daha karıştırarak kaynatıyoruz. Helvanın kapağını kapatıp yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Helvayı kaseye alıp içine dondurmayı yerleştirip üzerini tekrar helva ile kaplıyoruz (kasenin içine buzdolabı poşeti koyarsanız helvanız daha kolay çıkacaktır) dondurmalı irmik helvası hazır. Afiyet olsun.