7 Aralık 2022 Çarşamba

Asya Sebze Tavası Muhteşem Bir Lezzet Tarifi

 

 Malzemeler

  • 1 küçük paket şeker bezelye
  • 1 büyük havuç
  • 1 adet pırasa
  • 1 paket mantar
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 küçük zencefil (pembe boy)
  • 4 yemek kaşığı soya sosu
  • 250 ml sebze suyu
  • 2 çay kaşığı mısır nişastası
  • 1 tutam esmer şeker
  • 1 tutam tuz ve karabiber
  • 1-2 yemek kaşığı susam yağı
  • 100 gram bezelye (buzluktan)
  • 1 kırmızı biber
  • Yanına çok yakışan basmati pilavı

    Nasıl Yapılır?

  • Soğan ,sarımsak kabuğu soyun, küçük parçalar halinde doğrayın (ben ikiye böldüm evdekiler soğan sevmiyor) wok tavada susam yağı, soğan, sarımsak ve zencefili soteleyin. Yarı yarıya küçülene kadar mantarları soteleyin.
  • Kar bezelyelerinin uçlarını kesin, havuç, pırasa ve kırmızı biberi küçük küçük doğrayın, bezelyeleri tavaya alın. Kapağını kapatıp orta ateşte 15 dakika pişirin.
  • Sebze suyunu 2 çay kaşığı mısır nişastası ile karıştırın ve tavaya ekleyin. 3 yemek kaşığı soya sosu, tuz ve karabiber ekleyin, iyice karıştırın ve 5 dakika kaynamaya bırakın. Pirinci ambalaj üzerindeki talimatlara göre pişirin. Afiyet olsun.

250 Gr Kıymayla Şişte Patlıcan Sarma Tarifi

 

Malzemeler

  • 250-300 gram kadar kıyma
  • 3-4 adet patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 2 adet sarımsak
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • Yarımşar çay kaşığı karabiber, kimyon, kırmızı toz biber
  • Tuz

Sosu için;

  • 1,5 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 diş sarımsak
  • 1-2 yemek kaşığı yağ
  • 2 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanları uzunlamasına yarım cm kalınlığında kesip, yarım saat tuzlu suda bekletelim.
  • Bu arada köftesi için bir kaba kıyma, rendelenmiş suyu sıkılmış soğan, sarımsak, galeta unu ve baharatları alıp güzelce yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz köftelerden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, oval köfte şekli verip, tabağa alalım.
  • Köfteleri yarım saat buzdolabında dinlendirelim.
  • Tuzlu suda acısı çıksın diye beklettiğimiz patlıcanların suyunu süzüp, iyice yıkayalım ve kurulayalım.
  • Bir tavaya yağı alalım ve patlıcanların 2 tarafını da kızartalım.
  • Kızaran patlıcanları peçetenin üzerine alıp, yağını aldıralım.
  • Patlıcanları kızarttıktan sonra köftelerimizi de kızartalım ve bir tabağa alalım.
  • Düz bir tabağa bir dilim kızarmış patlıcanı alalım ve ucuna bir tane köfte yerleştirelim. Bu köfteyi patlıcana saralım.
  • Sardığımız köfteyi çöp şişe takalım. Ardından domates biber, patlıcan sarma, domates, biber, patlıcan sarma olacak şekilde şişe dizelim ve tepsiye yerleştirelim.
  • Hepsi için aynı işlemi uygulayalım.
  • Sosu için geniş bir kasenin içine gerekli malzemeyi alıp, iyice karıştıralım.
  • Bu sosu yemeğimizin üzerine dökelim.
  • Bir yağlı kağıdı ıslatıp, suyunu sıkalım ve tepsinin üzerine yerleştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 240 derecede 20 dakika üzeri kapalı bir şekilde, 5 dakika üzeri açık bir şekilde pişirelim. Dilediğiniz gibi servis edip, afiyetle yiyebilirsiniz 🤌😍😋.

Lezzetiyle Dillere Destan Elmalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için:

  • 250 gram oda ısısında margarin veya tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartama tozu
  • Aldığı kadar un

İç harcı için:

  • 3 adet kırmızı elma
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için:

  • Pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak iç harcımızı yapalım. Elmalarımızı soyalım ve rendenin iri kısmı ile rendeleyelim.
  • Tavamıza rendelenmiş elmaları alıp orta ateşte karıştırarak suyu çıkana kadar kavuralım.
  • Elmalar kavrulduktan sonra üzerine şekeri,cevizi ve tarçını ekleyip karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
  • Hamurumuz için margarinimizi,yumurtamızı,süt ve yoğurdumuzu iyice karıştıralım.
  • Ardından nişasta,pudra şekeri ,vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip karıştıralım. Daha sonra azar azar unumuzu ekleyip yoğuralım. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
  • Hamurumuzu mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım ve merdane yardımı ile orta kalınlıkta açalım.
  • Daha sonra bıçağımızla 5 tane uzunca çizikler atalım.
  • İç harcımızı koyup saralım.
  • Şekillendirdiğimiz kurabiyelerimizi yağlı kağıt serili tepsimize dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede üzerleri hafif kızarana kadar kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • İlk sıcaklığı geçen kurabiyelerimizin üzerine pudra şekeri serpelim.Deneyecek olan herkese afiyet şeker olsun.

Elmalı Tarçınlı Ağaç Figürlü Milföy Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet milföy
  • 1 büyük boy elma
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Çöp şiş 

Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak elmayı soyup rendeleyelim. Ocakta yumuşayana kadar biraz pişirelim.
  2. İçine 2,5 yemek kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı kadar tereyağ ilave edelim. Suyunu çeken elma harcı kenara alınır ve üzerine 1 tatlı kaşığı tarçın ilave edilip karıştırılır.
  3. Bir büyük milföyu merdane yardımı ile açalım. Açarken yağlı kağıt kullanalım .
  4. Üzerine hazırladığımız harcı döküp yayalım.
  5. Diğer milföyu de açıp üzerine kapatalım.
  6. Kapattıktan sonra merdane ile üzerinden geçelim. Kenarda ki fazlalıkları bıçak yardımı ile keselim. Uzun şeritler halinde kesip elimizde katlayarak şekil verelim.
  7. Çöp şişlere geçirip yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  8. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200° fırında 15-20 dk pişirelim.
  9. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

Fırında Tereyağlı Tavuk Kapama Tarifi

 

Malzemeler

Pirinci Islatmak İçin:

  • Sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Tavuk Haşlama İçin:

  • Dilediğiniz tavuk parçaları veya 9 adet tavuk baget
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Su

Pilavı İçin:

  • 4 su bardağı pirinç
  • 100 gram tereyağı
  • 6 dal taze soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı sıcak tavuk suyu (1200 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle, uygun büyüklükte bir tencereye temizlenmiş, yıkanmış tavuk parçalarınızı alın.
  • Bir adet orta boy soğanı dörde bölün ve iki adet defne yaprağı ile beraber tencereye ekleyin.
  • Üzerlerine gelecek kadar su ilavesi yapın ve tavuklarınızı haşlanmaya bırakın. (Tepsinizin büyüklüğüne göre yeterli miktarda, tavuğun sevdiğiniz farklı kısımlarını da kullanabilirsiniz. Kullandığım tepsinin ölçüsü; 35 cm.)
  • Tavuklar kaynamaya başladıktan sonra tuz ilavesini de yapın ve toplamda 30 dakika kadar haşlayın.
  • Pirinci, bol su ile yıkayın ve bir kapta üzerini geçecek kadar sıcak su ve bir tatlı kaşığı tuz ilavesi yaparak, 15 dakika beklemeye alın. Sürenin sonunda, pirincin suyunu süzün ve bir kere durulayın.
  • Ayrı bir tencereye ince doğranmış taze soğanları ve tereyağını alın ve bir miktar öldürün.
  • Ardından pirinci de ekleyin ve güzelce kavurun.
  • Tuz, karabiber ilavesini yapın ve tekrar karıştırın.
  • Fırın tepsisine, kavurduğumuz pirinci eşit şekilde yayın.
  • Tavuk parçalarını üzerlerine dizin ve sıcak tavuk suyunu tepsinin her tarafına gezdirerek dökün. Tavuk parçalarının üzerine isteğinize bağlı olarak kırmızı toz biber serpebilirsiniz veya fırından aldıktan sonra da üzerine ekleyebilirsiniz.
  • Ardından tepsiyi önceden 150 dereceye ısıtılmış fırına verin ve pilav suyunu çekip, pirinç taneleri pişene kadar pişirin yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Pişirme sürecinin son 10 dakikasında, sıcaklığı 190-200 dereceye çıkartıp, tavukların üzerlerinin biraz daha kızarmasını sağlayabilirsiniz.
  • Servis sırasında, üzerine taze yeşillikler serpebilirsiniz.
  • Not: Ölçüleri dilerseniz yarı yarıya azaltarak da tarifi hazırlayabilirsiniz. Tavuk parçalarınızın adedini, kişi sayınıza göre belirleyebilirsiniz.

    Afiyet olsun. 🍗 🍴 🌹 ❤ 💕

Çıtır Pratik Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yufka

Sosu için

  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı nişasta

İçi için

  • Dilediğiniz çeşit peynir yada farklı malzemeler

Üzeri için

  • Susam
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Sos malzemeleri ayrı bir kapta birleştirelim.
  • Her bir yufkayı 8 eşit parçaya bölelim.
  • Arasına sos sürüp peynirleri görseldeki gibi koyup saralım.
  • Sonra kıvırıp rulo yapalım ve tepsiye dizelim.
  • Üzerine kalan sostan sürüp çörek otu ve susam serpelim.
  • 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dk pişirelim.

Sütsüz İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su (400 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Helvanın şerbeti için tencereye toz şeker ve suyu alalım. Şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakalım.
  • Şerbet 1-2 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alalım.
  • Tencereye tereyağını ve sıvı yağı alarak erimeye bırakalım.
  • Yağ eridikten sonra üzerine irmiği ekleyelim ve rengi dönene kadar sürekli karıştırarak kavuralım. Bu aşamada ocağın çok yüksek ateşte olmamasına dikkat etmelisiniz. 8 dakika kadar kavurmak yeterli oluyor, irmiklerin rengine göre karar verebilirsiniz.
  • İrmiklerin rengi koyulaştıktan sonra üzerine yavaşça şerbeti ekleyelim. Koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Helvamızın kıvamı koyulaştıktan sonra ocağı kapatarak üzerine kağıt havlu örtelim. 10 dakika kadar dinlendirelim.
  • Dinlenen sütsüz irmik helvasını karıştırarak dilediğimiz şekilde süsleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun!

5 Dakikada 1 Yufkayla Fırınsız Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yufka
  • Çeyrek çay bardağı soda ya da su
  • Çeyrek çay bardağı süt
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • İçi için

    • Peynir

      Nasıl Yapılır?

    • Sosa kullanırsanız böreğiniz kabarır. Sosu için gerekli malzemeleri derince bir kaba alarak iyice çırpalım.
    • Yufkayı sert zemine sererek yarım olarak d şeklinde katlayalım.
    • Daha sonra çeyrek şekilde olacak şekilde katlayalım. Tekrar üçgen hale gelecek şekilde tekrar katlayalım.
    • Geniş olan taraftan dört parmak mesafeli olacak şekilde keselim.
    • Yukfamızın üçgen kalan kısmını açarak yağladığımız 20-22 santimlik tavaya kenarlarından sarkacak şekilde yufkamızı  serelim.
    • Yufkanın  kalan kısmını 2 eşit parçaya bölelim.
    • Yufkamızı sererek fırça yardımıyla soslayalım.
    • Peynirimizi koyarak diğer yufkalarımız da aynı işlemi yaparak kenardan sarkan yerleri böreğimizi örterek kalan sosu dökelim ve arkalı önlü kızarana dek pişirelim. Afiyet olsun 

5 Aralık 2022 Pazartesi

Haşhaşlı Sultan Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin ya da tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Alabildiği kadar un (yaklaşık 3-3.5 su bardağı )

Bulamak için;

  • 1 su bardağı süt
  • Mavi haşhaş

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbeti hazırlayalım suyu ve şekeri karıştırıp ocağa alalım kaynamaya başlayınca altını kısıp 15 dakika kadar kısık ateşte kaynatalım 15 dk kaynayınca yarım limon suyunu sıkıp birkaç dakika daha kaynatıp altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Tatlının hamuru için un kabartma tozu vanilya hariç diğer malzemeleri karıştıralım karışıma kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim.
  • Daha sonra kontrollü bir şekilde unu yavaş yavaş ekleyelim yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayıp, önce süte batırıp sonra bolca haşhaşa bulayalım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim üzerine fıstık badem ya da ceviz batıralım.
  • Önceden 180° ısıttığımız fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan tatlımızın ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti üzerine gezdirelim. 4-5 saat dinlendikten sonra tatlımız hazır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 

Elmalı Kurabiye (Tam Kıvamında) Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı+1 yemek kaşığı şeker
  • Birkaç damla limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Un

İç harcı için;

  • 3 elma orta boy elma rendesi
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 küçük boy çay bardağı şeker
  • 1 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı, yaklaşık yarım su bardağı)

    Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için elmaları rendeleyip şeker ilave ederek suyunu çene kadar pişiriyoruz. Tarçın ve isteğe göre ceviz ilave ederek iç harcımızı soğumaya bırakıyoruz.
  • Oda sıcaklığında tereyağı ile diğer malzemeler karıştırılarak yumuşak hamur yoğurulur. Kolay şekil alması için 15 dk kadar buzdolabında bekletelim.
  • Hamur 1cm kalınlığında açılır kalıpla veya bardak ile daireler kesip iç harç ile doldurularak kapatılır.
  • 180° fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
  • Üzerine sıcağı sıcağına pudra şekeri elenir. Afiyet olsun 

Lokmalık Nevzine Tarifi

 

Malzemeler

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • Yarım su bardağı pekmez

Hamuru için;

  • 125 gram oda ısısında yumuşamış tereyağ
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı tahin
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
  • 1 su bardağı robottan çekilmiş ceviz

Süslemek için

  • Toz fıstık

    Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; su ve şeker kaynamaya bırakılır kaynayan şerbete limon eklenip 10 dk kaynatıp soğumaya bırakılır, soğuyan şerbete pekmez eklenip karıştırılır.
  • Hamuru için un ve ceviz dışındaki tüm malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılıp kontrollü un eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilip bir bardak ceviz eklenip tekrar yoğrulur.
  • Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alınıp, silindir şekli verilip dilediğiniz boyutta kesilip, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü kızarana kadar pişirilip ilk sıcağı çıkan tatlıya soğuk şerbet gezdirilip 2 saat dinlendirilip toz fıstıkla süslenip servis edilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun