15 Aralık 2022 Perşembe

Kavrulmuş Demleme Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket makarna
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı kaynar su (bardak ölçüsü 250 ml)

Üzerine;

  • Arzuya göre beyaz peynir

    Nasıl Yapılır?

  • Yağımızı tencereye alalım ve eriyince makarnayı ilave edelim, birkaç dk kavuralım.
  • Tuzunu ilave edelim, kaynar suyunu ilave edelim ve altını kısalım. Gerekirse, su ilavesi edebilirsiniz.
  • Suyunu çekince, altını kapatalım.
  • Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Kolajenli Sebze Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 parça karnabahar
  • 3 parça kereviz sapı (yaprağı da olabilir)
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 ölçek toz kolajen
  • 1 litre su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zerdeçal

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytinyağı, tereyağı ve kuru soğanı alıp hafif kavuralım.
  • Un ekleyip kavuralım.
  • Sırasıyla havuç, patates, sarımsak, karnabahar, kereviz sapını ekleyip karıştıralım.
  • Tuz, karabiber, zerdeçallı ekleyip kavuralım.
  • Kolajenli ekleyip suyunu ilave edelim.
  • Sebzeler yumuşayana kadar pişirip blendırdan geçirelim. Kıvamı koyu ise sıcak su ekleyip açabilirsiniz. Servis ederken kasenize limon sıkabilirsiniz çok yakışıyor, afiyet olsun.
  • Not: Kolajen olmak zorunda değil müthiş bir çorba limonla efsane oluyor, üzerine kızarmış ekmek de yakışıyor.

Portakallı Kakaolu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet portakal (Suyu ve kabuğu)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un + 2 yemek kaşığı un

     Nasıl Yapılır?

  • Portakallı kakaolu kek için öncelikle portakalın kabuğunu rendeleyelim.
  • Ardından kekin hamuru için uygun bir karıştırma kabına  yumurta ve toz şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük oluncaya kadar mikserle çırpalım.
  • Sıvı yağ, süt, sıktığımız portakal suyu, un,  kabartma tozu, vanilya ve rendelediğimiz portakal kabuklarını ilave ederek tekrardan çırpalım.
  • Ben kekimin bir kısmını kakaolu yapacağım bunun için hamurun bir kısmını ayrı bir kaba aktaralım. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar kakao ekleyerek çırpalım.
  • Elimizde kalan portakallı harca kıvamlarının aynı olması için un ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Kekin kalıptan kolayca çıkması için kek kalıbımızı sıvı yağ veya tereyağı ile güzelce yağlayalım.
  • Ardından hazırladığımız portakallı kek hamurunu kalıba boşaltalım.
  • Üzerine hazırladığımız kakaolu harcı gezdirelim.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 160 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Sürenin sonunda güzelce kabaran portakallı kakaolu kekimizi fırından alalım.
  • Soğuduktan sonra servis tabağına ters çevirerek çıkartalım. Bu aşamada kekiniz soğumadan kalıptan çıkartmaya çalışırsanız parçalanacaktır.
  • Portakal dilimleri, eritilmiş çikolata veya pudra şekeri ile süslediğimiz kekimiz servise hazır.

4 Malzemeli Süslü Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Süslemek için;

  • Benmari usulü eritilmiş çikolata
  • Hindistan cevizi
  • Toz antep fıstığı
  • Pasta süsü

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri mayonez kıvamı alana kadar iyice çırpın. Üzerine yağı ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin daha sonra un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın kulak memesi kıvamından biraz sert bir hamur oluyor.
  • Daha sonra hamurdan küçük parçalar koparıp resimdeki şekli verin ve 175 derecede önceden ısıtılmış fırında 8-10 dk pişirin.
  • Tamamen soğuduktan sonra ucunu çikolataya batırın ve antep fıstığı, hindistan cevizi veya pasta süsüne bulayın ve çikolatalar donduktan sonra servis yapın afiyet olsun 

Airfryer Sufle Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 paket bitter çikolata
  • 3 yumurta
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 50 gram tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Çikolatalı sufle için öncelikle tereyağını eritip içine çikolata parçalarını ekleyip çikolatalar eriyinceye kadar karıştıralım. Bu işlemi bir kaç şekilde yapabilirsiniz. Örneğin tavada yağı eritip ocağı en kısığa alıp veya kapatıp çikolataları da eritebilirsiniz. Veya mikrodalga fırında eritebilirsiniz. Veya da airfryer de 100 derecede 2-3 dakikada eritmeniz mümkün.
  • Çırpma kabında yumurtalar ve şekeri bir çimdik tuzla iyice köpük köpük oluncaya kadar çırpalım.
  • İçerisine eriyen tereyağlı çikolata (çok sıcak olmasın, gerekirse ılımasını bekleyin) ve unu ekleyip tekrar çırpalım.
  • Sufle kaplarının içini çok az tereyağı ile yağlayalım.
  • Hamuru kaplara boşaltalım. Benim kaplarım büyük biraz, bu ölçü ile 3 kap dolusu çıkıyor fazla fazla, eğer orta boy kap ile yaparsanız 4 kişi için rahatlıkla yeterli gelecektir.
  • Sufle kaplarını airfryer ızgarası üzerine yerleştirelim. Benim kullandığım model philips xxl airfryer, pişme süresini ve sıcaklığı kendi airfryerıma göre veriyorum, artık çok farklı modeller var, siz kendinize göre gerekirse değiştirebilirsiniz. 190 derecede 5 dakika pişmeye bırakalım. İlk 4. Dk da gerekirse bir açıp hızlıca bakabilirsiniz, üzeri kabuklanmış ve pişmişse hazır demektir. Zaten içinin akışkan kalmasını istiyoruz. Pişme süresi kapların büyüklüğüne veya airfryer modeline göre farklılık gösterebilir.
  • Sufleleri sıcağıyla servis edelim. Ben üzerine az pudra şekeri serpip birer parça çikolata batırdım. Dilerseniz bir top dondurma ile de servis edilebilir. Şimdiden herkese afiyet olsun :)

Yoğurt Mayalama Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 lt süt
  • 1,5 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tenceremizin dibi tutmaması için içine çok az su gezdiriyoruz ocağa alıp sütümüzü ekliyoruz. Orta ateşte tahta kaşıkla arada karıştırarak sütümüzü ısıtıyoruz.
  • Kaynamaya başladığında kısık ateşte karıştırmaya devam ederek pişiriyoruz. Ben çiftlik sütü olduğu için başlangıçta 90 derece sıcaklıkta kaynatıyorum sonrasında altını kısıp 10/12 dk kaynatıp kapatıyorum.
  • Sonrasında sütü soğuması için kenara alıyorum. İsterseniz arada kepçeyle karıştırıp soğumasını sağlayabilirsiniz. 48 derece sıcaklıkta mayamın üzerine süt karıştırıp yavaş yavaş karıştırarak tencereye ekliyorum.
  • Tencerenin heryerini kaplayacak şekilde temiz bir örtüyle kapatıp 5/6 saat mayalanmasını sağlıyorum.
  • Mayalanan yoğurdu buzdolabına kaldırıp iyice katılaşması ve kaymağının iyice oluşması için bir gece dolapta bekletiyorum. Ertesi gün yemek için servis yapabilirsiniz afiyet olsun☺️.

13 Aralık 2022 Salı

Mermer Kek Yumuş Yumuş Efsane Lezzet Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un
  • 2,5 yemek kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce kek kalıbınızı güzelce tereyağı veya margarin ile yağlayıp her yerine gelecek şekilde un serpin. Fazla unu dökün.
  • Kek kalıbını buzlukta veya buzdolabında kek harcını hazırlayana kadar bekletin.Bunu kek yapışmasın kalıptan daha temiz çıksın diye yapıyoruz.
  • Oda ısısında olan yumurtaları çırpma kabına alın üzerine şekeri ekleyip iyice çırpın.
  • Süt ve sıvı yağ ekleyip biraz daha çırpın.
  • Son olarak unu, kabartma tozu ve vanilyayi eleyerek ekleyin çırpın.
  • Bu harçtan 1 su bardağı kadar ayırıp içine kakaoyu ekleyip karıştırın.
  • Kıvamı katı olursa biraz süt ekleyin.
  • Kek kalıbını buzluktan çıkarıp kek harcını döküp yayın.
  • Ortasına kakaolu harcı döküp spatula,tahta kaşıgin sapı da olur onun gibi birşey ile çevire çevire biraz karışmasını sağlayın.
  • 180 derece fırında 30 dakika kürdan temiz çıkana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp 10 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenen kekin üzerine servis tabağı koyup ters çevirin.
  • Dilimleyip servis yapın.

5 Günde Yenmeye Hazır Olan Kütür Kütür Karnabahar Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 küçük boy karnabahar (taze lekesiz olsun)
  • 2-3 adet havuç
  • 1 baş sarımsak (8- 10 diş kadar)
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi (incir veya elma sirkesi de olur )
  • 2 dolu yemek kaşığı salamuralık kalın tuz
  • 1 silme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kadar limon tuzu
  • Kavanozu dolduracak kadar kaynar su

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle karnabaharın kök kısmını çıkarıp aldıktan sonra ister elinizle isterseniz bıçak kullanarak karnabaharı küçük küçük parçalara bölün .
  • Sonrasında havuçların kabuğunu soyup parmak şeklinde doğrayalım ve sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra yıkanıp kurulanmış temiz bir kavanoza karışık bir şekilde sebzeleri ilave edelim .
  • Sarımsakları aralara serpiştirmeye dikkat edelim .
  • Sonrasında tuzu ,şekeri ,limon tuzunu, sirke ve son olarak kavanozun üstünden 2 parmak boşluk kalacak şekilde kaynar su ilave edelim ve yeni bir kapak ile ağzını sıkıca kapatalım eğer ki turşunuzu hemen kullanacaksanız eski bir kapakta kullanabilirsiniz ama uzun süre turşunuzu açmayacaksanız yeri kapak kullanmanızı tavsiye ederim.
  • Vakumlama yapabilmesi için sonra kapağı dikkatli bir şekilde elimizi yakmadan sıkıca kapatalım ve kavanozu alt üst ederek tuz ve şekerin erimesini sağlayalım.
  • Kavanozu ters çevirip soğuyana kadar bu şekilde bekletelim soğuduktan sonra kavanoz yine çevirelim ,serin bur ortamda 5 gün sonra açabilirsiniz turşunuzu hatta ben 4cü gün açtım ekşiliği kıtırlığı her şeyi tam olmuştu .
  • Turşunuzu açtıktan sonra buzdolabında saklama kabında muhafaza edin eğer ki hemen açmayacaksanız serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz ,bir tarifimizin daha sonuna geldik görüşmek üzere hoşça kalın

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo kabak
  • 2 su bardağı şeker

Üzeri için;

  • Yarım çay bardağı tahin
  • Küçük kase fındık yada ceviz tozu

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce kabakları küp küp doğruyoruz.
  • Bir fırın kabına alıp üzerine şekerini döküyoruz.
  • Tam 1 saat şerbetlensin diye bekliyoruz .
  • Daha sonra üzerini bir folyo ile kapatıp fırında 20 dk 200 derece pişiriyoruz .
  • En son üzerine tahin ve ceviz ,fındık serpiyoruz 

Havuçlu Cevizli Pamuk Kek Tarifi

 

Malzemeler

Kek için;

  • 2 adet rendelenmiş havuç
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı ceviz kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve toz şekeri köpürtelim.
  • Daha sonra üzerine sıvı malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Un ,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim .
  • Havuç ,ceviz, tarçın malzemelerinide ilave edip güzel bir şekilde karıştırıp yağladığımız kalıba alalım.
  • 180 derecede 40 dakika kadar pişirelim.
  • En son içerisine bir kürdan batırıp içinin hamur kalıp kalmadığını kontrol edelim kürdan temiz çıkarsa kekimiz servise hazır demektir deneyeceklere afiyet olsun 

Havuçlu Tarçınlı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz seker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet vanilya
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 cay kaşığı tarçın
  • 1 cay kaşığı limon suyu
  • 1 adet havuç
  • 1 cay bardağı rondodan çekilmiş ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurtaları yoğurma kabına alıp şekerimizi ilave edelim ,köpük oluncaya denk çırpalım .
  • Sütü ve yağıda ilave edip karıştırıp unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyelim,çırpalım .
  • 2 dk daha sonra havuç, tarçın ve ceviz içinide koyup karıştırıp yağladığımız kek kalıbına koyalım.
  • 185 derece fırına atıp pişirelim çıkarırken içini kürdanla kontrol edin ve fırını sürekli açıp kapamayın.
  • Pişen kekimizi alıp kekimizin kolay bir şekilde çıkması için bir bezi ıslayıp kek kalıbının altına yerleştirin.
  • 15 dk soğuduktan sonra keki sunum tabağına alalım. Afiyet olsun.

Özel Soslu Patatesli Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 4 adet orta bot patates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1/3 çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz

Sosu için;

  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı sirke

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri minik minik doğrayalım ve içine 1 tane havuç rendeleyelim.
  • Bir tavaya yağımızı alalım. İçine yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip, pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Patateslerimizi soğanın içine ekleyip, karıştıralım. Kapağını kapatıp, orta ateşte hafif yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirelim.
  • Yumuşayan patateslerin içine baharatlarını ekleyip karıştıralım ve ocaktan indirelim.
  • Çabuk soğuması için başka bir tabağa boşaltalım.
  • Sosu için geniş bir kaseye sos için gerekli malzemelerin hepsini alalım ve karıştıralım.
  • Düz bir zemine yufkamızın 1 tanesini alalım ve ortadan ikiye keselim.
  • Hazırlamış olduğumuz sosla her tarafını yağlayalım ve fırçayla yayalım. Diğer yarısını yağladığımızın üzerine koyalım ve tekrar her tarafını soslayalım.
  • Kenarlarını videoda gördüğünüz gibi kesip içe doğru katlayalım. Oval kısmınıda kesmeden katlayalım ve yufkamıza dikdörtgen şekli verelim.
  • Katlamış olduğumuz geniş kısmına patatesli harcımızdan koyalım ve elimizle düzeltelim.
  • Yufkamızı çok sıkıştırmadan saralım.
  • Sarmış olduğumuz böreğimizi 4,er parmak kalınlığında ortalama 5 cm aralıklarla keselim ve hafif yağlamış olduğumuz dikdörtgen borcama yerleştirelim.
  • Bütün yufkalar için aynı işlemi uygulayalım ve üzerini kalan yağlı sosla yağlayalım.
  • Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fanlı farında üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Ortalama 40-45 dakikada pişecektir.
  • Çıtır çıtır börekleri dilediğiniz gibi servis edip afiyetle yiyebilirsiniz.

Tavada Lahmacun Tarifi

 

Malzemeler

Kıymalı harç için;

  • 400 gram yağlı kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 3 adet kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 er çay kaşığı karabiber, pulbiber, kırmızı toz biber, kimyon

Hamuru için;

  • 8 su bardağı un
  • 4 su bardağı ılık su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için; bütün sebzeleri rondodan geçirelim. Karıştırma kabına alarak üzerine kıyma, salçalar, tuz baharatlar ve sıvı yağ ekleyip güzelce yoğuralım. Üzerini kapatıp buzdolabında dinlendirelim.
  • Hamurun yapımına geçelim. Uygun bir kaba un, tuz ve şekeri ekleyerek karıştıralım. Unun ortasını çukurlaştırıp azar azar su ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğuralım. Üzerini streç film ile kapatarak 20 dakika dinlendirelim.
  • Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak bezeler yapalım ve üzerinin kurumaması için bir bez ile örtelim. Yaklaşık 14-15 tane beze çıkıyo.
  • Bir tane bezeyi tezgaha alarak unu serpelim ve merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açalım. İç harçtan 1 yemek kaşığı tepeleme olacak şekilde alarak hamurun hertarafına eşit gelecek şekilde yayalım.
  • Daha sonra önceden ısıtılmış tavamıza alalım ve üzerini kapak ile kapatalım, orta ateşte yaklaşık 3-4 dakika kontrollü pişirelim. Benim döküm gözleme tavam var ben onu kullandım ve çokta güzel pişirdi, üzerine olacak şekilde bi kapak ayarladım.
  • Bütün bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra dometes, soğan, maydanoz, ince doğranmış kıvırcık ve limon ile servis edebilirsiniz. Tarifim 4-5 kişilik. Afiyet olsun.