20 Aralık 2022 Salı

Çakma Künefe Çok Lezzetli Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet hazır yufka
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 100 gram dil peyniri

Şerbeti için :

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbetini yapalım, küçük bir tencerede su ve tozşekeri karıştırın.
  • Ocağın üzerine alın ve kaynamaya başlayınca beş dakika daha kaynatın.
  • Bir tatlı kaşığı limon suyunu dökün iki üç dakika daha kaynatın ve soğumaya bırakın.
  • Yufkayı birkaç kez katlayın ve keskin bir bıçakla ince ince kesin, bu işlemi isterseniz birkaç saat önceden hazırlayarak yufkanın birazcık kurumasını bekleyip öyle yapabilirsiniz, o zaman yufkanın yapışmasını önlemiş olursunuz.
  • Yapışmaz bir tavanın içinde tereyağını eritin, kesilmiş yufkanın üzerine dökün ve iki çatal yardımıyla yufkayı yağlayın.
  • Yufkanın yarısını tavanın içine alın ve güzelce yayın, peynirini üzerine yerleştirin.
  • Tekrar üzerine kalan yufkayı yerleştirin, orta ateşte iki tarafını istediğiniz bir renk alana kadar kızartın.
  • İstediğiniz gibi kızarınca uygun bir tabağa çıkarın.
  • Üzerine soğumuş olan şerbetini dökün, ve bu lezzetli çakma künefenizi sıcak sıcak servis edin, afiyetler olsun 😍

Kuskus Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı kuskus
  • 1 kase haşlanmış mısır
  • 2-3 tane köz kapya biber turşusu
  • 3-4 dal taze soğan
  • Yarım demet dereotu
  • 8-10 tane kornişon turşu

Sosu için

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kuskus makarnayı haşlayalım.
  • Ardından süzelim.
  • Daha sonra dereotu ve yeşil soğanı ,ince ince kıyalım.
  • Ardından turşuları küp küp doğrayalım.
  • Bütün malzemeleri derin bir kaba alalım.
  • Sosu için küçük bir kapta sıvı yağ ,limon ve tuzu karıştıralım ve salatanın üzerine gezdirelim.
  • Ardından güzelce karıştıralım. Afiyet olsun 

Hibiskuslu Ayva Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet ayva
  • 2 ye bölünmüş her ayva için 1 fincan toz şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 2-3 adet karanfil
  • 7-8 adet ayva çekirdeği
  • Ayva kabuğu
  • 1 tutam hibiskus
  • 1 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • 1 tutam hibiskusu 1 bardak sucak su ile demleyelim.
  • Kenarda bekletip rengini almasını bekleyelim.
  • Ayvaları ikiye bölüp içini temizleyelim.
  • Tencerenin tabanını ayva kabuklarıyla kaplayalım.
  • Ayvaları dizip üzerine göz kararı toz şeker ekleyelim. (tarifinde her ayvaya 1 fincan toz şeker şeklinde ama ben yarım fincan kadar ekledim)
  • Tencereye 1 çubuk tarçın,2-3 tane karanfil ve ayva çekirdeklerinden ekleyip demlenen hibiskusu dökelim. Hatta bardaktaki hibiskusları da tencereye ekleyebilirsiniz.
  • Baştan orta ateşte ,kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirelim.
  • Ayvaları arada alt üst çevirerek eşit şekilde hibiskusun rengini almasını sağlayalım🌺
  • Piştikten sonra kaymak ve antep fıstığı tozu ile servis edelim.

Tahinli Susamlı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı kavrulmuş susam
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un(yaklaşık 3-3, 5 su bardağı kadar)

     Nasıl Yapılır?

  • Susamı yanmaz tavada sürekli karıştırarak kavuralım. Dilerseniz kavrul susam kullanabilirsiniz ya da susamı kavurmadan da ekleyebilirsiniz.
  • Un hariç diğer malzemeci yoğurma kabına alıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Unu kontrollü bir şekilde ilave edip ele yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım.
  • Şekillendirdiğimiz kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda pişen kurabiyeleri fırından alalım. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edelim. Afiyet olsun.

Humus Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram nohut
  • 5 yemek kaşığı tahin
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet limonun suyu
  • Zeytinyağı
  • Toz biber
  • Kimyon
  • Tuz

Üzeri için:

  • Kırmızı toz biber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 demet maydanoz
  • 4 adet kornişon turşu
  • 4 adet ceviz içi

    Nasıl Yapılır?

  • Nohutu bir gece önceden suya koyun.
  • Bir tencerede iyice pişene kadar haşlayın ve suyunu iyice süzün.
  • Sarımsağın kabuklarını soyup ezin.
  • Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, toz biber ve zeytinyağını robottan geçirip püre haline getirin.
  • Humusu servis tabağına alın.
  • Zeytinyağı ve toz biberi humusun üzerine gezdirin.
  • İsteğe göre ceviz,maydanoz ve kornişon turşu ile süsleyebilirsiniz.Afiyet olsun.

Airfryer Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı ekmek içi
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte harcı için uygun bir karıştırma kabına kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ekmek içi, karabiber, toz kırmızı biber, pul biber ve kimyonu ekleyerek güzelce yoğuralım.
  • Harcımız homojen bir kıvam aldıktan sonra parçalar kopartalım ve elimizde yuvarlayalım. Ardından avuç içimizle bastırarak şekillendirelim.
  • Şekillendirdiğimiz köftelerimizi airfryer’ın haznesine yerleştirelim.
  • Daha sonra köftelerimizi airfryer’ın manuel ayarında, 200°C de 8 dakika pişirelim.
  • Pişen köftelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Nutellalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 11 adet nutella topu
  • 110 gram oda ısısında yumuşamış tereyağ veya margarin
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 2 adet yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı kadar un (Kontrollü ekleyin)
  • 100 gram çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle nutelladan yarım yemek kaşığı alarak bir tatlı kaşığı yardımıyla yağlı kağıt üzerine hafifçe yayarak 11 adet top hazırlıyoruz. Bunları en az 30 dk dondurucuda bekletiyoruz.
  • Hamuru için tereyağ ve pudra şekeri çırpılıp vanilya ve yumurtalar eklenip tekrar çırpılır.
  • Un ve kabartma tozu eklenerek yoğurulup yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilip 100 gram çikolata bıçakla parçalara bölünüp hamura eklenip tekrar yoğurulup hamur eşit 11 bezelere bölünür.
  • Dondurucuda yeteri kadar bekleyen nutella topları çıkartılıp kurabiye hamurları açılarak içerisine nutella eklenip kenarlardan kapatılarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Tüm kurabiye hamurlarını aynı şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirip önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü 25 dk pişirilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Kasırga Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 su bardağı un
  • Arası için;

    • Kahvaltılık çikolata

      Nasıl Yapılır?

    • Kasırga kek için öncelikle uygun bir karıştırma kabına yumurta aklarını alalım.
    • Üzerine tuz ekleyerek koyulaşıp köpük kıvamında olana kadar çırpalım.
    • Üzerine sıvı yağ, süt, un, vanilya ve kabartma tozunu ilave ederek tüm malzemeyi güzelce karışana kadar çırpalım.
    • Hazırladığımız kek hamurundan 1 su bardağı kadarını ayıralım ve üzerine 2 yemek kaşığı kadar kakaoyu ilave ederek tekrar çırpalım.
    • Kakaolu hamurun kıvamını dengelemek için içerisine 1-2 yemek kaşığı kadar su veya süt ekleyebilirsiniz.
    • Çırptığımız yumurta aklarını sade ve kakaolu hamura orantılı bir şekilde paylaştıralım ve spatula ile aynı yönde karıştırarak söndürmeden hamurlara köpüğü yedirelim.
    • Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın kabına sade kek hamurumuzu boşaltalım.
    • Üzerine kakaolu kek hamurunu her tarafı eşit olacak şekilde yayalım.
    • Şekillendirmek için bir çöp şiş veya çatalın arka tarafıyla kekin üzerinde sağdan sola ve yukarıdan aşağıya çizikler atalım.
    • Kekimizi  önceden ısıttığımız 160 derece fırında 30 dakika pişmeye bırakalım.
    • Sürenin sonunda pişen keki fırın kabından çıkaralım, üzerine başka bir pişirme kağıdını yerleştirerek ters çevirelim.
    • Üstte kalan pişirme kağıdını yavaş bir şekilde kekten sıyıralım.
    • Kahvaltılık sürülebilir çikolatayı sıcak kekin üzerine sürüp ince ve eşit bir katman olacak şekilde yayalım. Bu aşamada kekin soğumasını beklemeyin, sıcak olması gerekiyor.
    • Ardından pişirme kağıdından da destek alarak kekimizi rulo şeklinde saralım. Bir kaç dakika bu şekilde dinlendirelim.
    • Soğuduktan sonra keki dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Rulo Dilim Börek (Buzluk Böreği) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet hazır yufka

Sosu için:

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • İç harcı için:

    • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 adet küp küp doğranmış soğan
    • 2 orta boy rendelenmiş patates
    • 2 çay kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
    • 1 kase beyaz peynir

      Nasıl Yapılır?

    • İç harcı için soğanlar küp küp doğranır.
    • Patatesler rendelenip suyu sıkılır.
    • Tavaya 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı alınıp soğanlar eklenir.
    • Pembeleşene kadar kavurulur.
    • Üzerine patatesler eklenir.
    • Tuz ve kırmızı toz biber eklenip karıştırılır.
    • Kapağı kapatılıp ara ara karıştırarak 10-15 dk hafif yumuşayana kadar pişirilir.
    • Sonrasında ocaktan alınıp ılımaya bırakılır.
    • Ilıyan patateslerin içerisine rendelenmiş peynir ilave edilip karıştırılır. İç harcımız hazır.
    • Sosu için: süt, su, sıvı yağ ve yumurta bir kaba alınıp karıştırılır.
    • Yufkalardan biri tezgaha serilir.
    • Üzerine bir iki kepçe sostan gezdirilip fırça ile her yerine gelecek şekilde sürülür.
    • Üzerine 2. Yufka serilir yine her yerine sostan sürülür.
    • 3. Ve 4. Yufkalarda aynı şekilde aralarına sostan sürülerek üst üste koyulur.
    • 4 kat elde etmiş olduk. Son kata da az miktarda sos sürülür.
    • Hazırlanan iç harcı yufkanın üzerine boşaltılıp her yerine gelecek şekilde yaydırılır.
    • Sağ ve soldan birer parmak katlanır.
    • Sonrasında kalınca bir rulo olacak şekilde sarılır.
    • Hazırlanan börek ortadan ikiye kesilir.
    • Yağlı kağıda sarılıp buzluğa kaldırılır.
    • Hemen pişirecekseniz eğer normal bölümüne de koyabilirsiniz.
    • Daha sonra börekler çıkarılıp birer parmak aralıklarla dilimlenip yağlu kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
    • Önceden ısıtılmış 180 derecede 35-40 dk pişirilir.
    • Buzluğunuzda istediğiniz kadar kalabilir ihtiyaç duyduğunuzda çıkarıp dilimleyip tazecik pişirebilirsiniz.
    • Muhteşem lezzetli bu böreği sizler de mutlaka deneyin

18 Aralık 2022 Pazar

Çikolatalı Muzlu Karamelli Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Kek için;

  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı un
  • Yarım çay bardağı nişasta
  • 1 çimdik tuz
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Krema için;

  • 800 ml süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya

Ara katlar için;

  • 2-3 tane muz
  • Hazır karamel sosu

Süslemek için;

  • Hindistan cevizi tozu

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kremasını hazırlayalım bunun için tereyağı ve vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alalım. Kaynayana dek çırpmaya devam edelim.
  • 2-3 dk kaynayıp koyulaşınca ocaktan alıp tereyağı ve vanilyayı ekleyelim. İnce bir süzgeçten geçiren geniş bir kaba aktarın üzerine streç folyo geçirip soğumaya bırakın.
  • Kek için; yumurtaların akını ve sarısını ayıralım. Beyazlarını bir kabın içinde tuzu ekleyip çırpmaya başlayalım. Şekerin yarısını ilave ederek sert akmayan köpüklü bir kıvama kadar çırpın.
  • Ayrı bir kaba yumurta sarılarını ve şekerin kalan yarısını ekleyip çırpmaya başlayın. Sıcak suyuda yavaş yavaş ilave edip beyazlaşıp köpük gibi olana kadar çırpalım.
  • Un, nişasta, kakao, kabartma tozu ve vanilyayıda ekleyip çırpalım. Yumurta akınıda 2 veya 3 seferse ekleyip spatula ilr fazla karıştırmadan yedirelim.
  • Tamamen homojen olan kek karışımını yağlı kağıt serili 20 veya 18 cm kalıba döküp 1-2 kez tezgaha vuralım ve 170 derece fırında 35-40 dk kontrollü pişirelim. Bende 30 dk da pişti.
  • Fırındam çıkan keki kalıptan çıkarıp yağlı kağıt serili telin üzerine ters çevirip soğumaya bırakalım.
  • Kek ve krema soğuduktan sonra keki 2 kez kesin ve servis tabagına bir kek dilimden yerleştirip kremadan sürün. Üzerine muz dilimleri yerleştirip karamel sosundan gezdirin ve diğer bir kek diliminden koyun.
  • Aynısını tekrar edip kalan kremayı pastanın her yerini kaplayın. Hindistan cevizi tozu ile dilediğiniz gibi süsleyip servise kadar buzdolabında dinlendirin. Afiyet olsun.

Elmalı Rulo Pasta Tarifi

 

Malzemeler

İç harcı için;

  • 5 -6 elma
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın

Kek hamuru için;

  • 1 su bardağı şeker
  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Üzeri için;

    • Pudra şekeri

      Nasıl Yapılır?

    • Elmaları rendeleyelim. Tarçın ve şekerle elmalar suyunu salıp çekene kadar pişirelim. Soğumaya bırakalım.
    • Kekin hamuru için; yumurta ve şekeri 3-4 dakika çırpalım. Diğer malzemeleri ekleyip tekrar çırpalım.
    • Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine önce elmaları serelim. Üzerine kek hamurunu eşit miktarda yavaş yavaş dökelim. Elma harcı gözükmesin.
    • 200 c fırında 20 -25 dk kadar pişirelim. Kontrollü pişirelim. Her fırının pişirmesi farklı oluyor.
    • Pişme işleminden sonra iyice soğuyana kadar bekleyelim. 2. Bir yağlı kağıt yayalım üstüne alt üst çevirelim (birinin ya da bir tepsinin yardımıyla) ilk yağlı kağıdımızı çıkaralım.
    • Diğer yağlı kağıtla rulo yapalım. Çok az bekleyip açalım. Bu sefer yağlı kağıtsiz rulo yapalım. Pudra şekeriyle serpip 2 parmak kalınlığında kesip servis yapabiliriz. Afiyet olsun

Salçalı Spagetti Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket spagetti
  • 1 kasık domates salçası
  • 1 kaşık biber salçası
  • 2 kaşık sıvı yağ
  • 1 miktar tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Spagettiyi haşlıyoruz.
  • Pişip suyunu süzerken suyundan bir bardak ayırıyoruz.
  • Yağda salçayı kavurduktan sonra makarna suyunu ekleyip sos hazırlıyoruz.
  • Bu sosu süzdüğümuz makarna ile karıştıyıruz. Afiyet olsun.