31 Ocak 2023 Salı

Kırpık Börek 2 Adet Yufka İle 8 Kişilik Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gr kadar beyaz peynir
  • Az tuz
  • 1 tutam maydanoz

İçi için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

Kızartmak için;

  • Az sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Yufkaları ikiye katlayıp rulo şeklinde sarıp ince şeritler halinde kesin.
  • Ayrı derin bir kaseye yumurta,süt, sıvı yağ ekleyip karıştırın.
  • Üzerine ezilmiş peyniri, doğranmış maydanoz ve az tuz ekleyip karıştırın.
  • Kestiğiniz yufkaları ekleyip iyice karıştırın. Tavaya az sıvı yağ alın tavayı kızdırın.
  • Yufkalı harcın yarısını tavaya koyup yayın.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyup harcın kalan yarısını da üzerine koyup yayıp düzeltin.
  • Kısık ateşte kızarana kadar bir tarafını pişirin.
  • Kızarınca ters çevirip kızartın.
  • Servis tabağına alın dilimleyip servis yapın afiyet olsun.

Fellah Köftesi (Asla Dağılmaz Tam Ölçü) Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için

  • 1.5 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 2.5 su bardağı sıcağa yakın su
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

Haşlama yapmak için

  • 1.5 litre su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • İnce kıyılmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Köftelik bulguru ve irmiği sıcağa yakın suyla ıslatalım.
  • Üzerini kapatıp 20 dakika bekleyelim.
  • Üzerine yumurta salça un ve tuzu ilave edip 5 dakika yoğuralım. Macun gibi yumuşak bir kıvam olmalı. Kıvamına göre gerekirse ılık su ekleyebilirsiniz.
  • Yanımıza bir kase ılık su alalım.
  • Hamurdan küçük bilye kadar parçalar koparıp yuvarlayıp küçük parmağımızla ortasına bastırıp oyuk şekli verelim.
  • Genişçe az unladığımız bir tepsiye dizelim.
  • Tamamı bittiğinde geniş bir tencerede su kaynatalım.
  • İçerisine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı limon tuzu ilave edelim.
  • Köfteleri suya atalım. 5 dakika kadar pişirelim. Ve suyunu süzelim.
  • Sosu için tavaya zeytinyağını koyalım.
  • Rendelenmiş sarımsağı ilave edip biraz kavuralım ve üzerine salçaları karabiber ve pulbiberi ekleyelim.
  • Suyla sosu biraz açalım ve köfteyle buluşturalım.
  • Üzerine kıyılmış maydanoz ile servis edelim afiyet olsun 

Çikolata Şelalesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 tane kabartma tozu
  • 1 tane vanilya

Keki ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt

Muhallebisi için;

  • 4 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Çikolata sosu için;

  • 1 paket hazır çikolata sosu (Pakette yazıldığı gibi pişirin)

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta şeker ve vanilyayı krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
  • Süt ve sıvı yağı ilave edip çırpalım.
  • Son olarak un ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım yağladığımız borcama dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirelim.
  • Kürdan testi yapıp fırından çıkaralım ve ilk sıcaklığı çıkınca kürdanla her yerinden delikler yapalım.
  • Ilıyan kekin üzerine sütü her yerine gelecek şekilde dökelim.
  • Muhallebi için.Tereyağ hariç bütün malzemeleri tencereye alıp koyulaşıp kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Tereyağını ve vanilyayı ilave edip ocaktan alalım ve tereyağ eriyene kadar karıştıralım.
  • Çikolata sosunu pakette yazıldığı gibi hazırlayalım ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan kekimizin üzerine muhallebimizi dökelim 10 dakika buzdolabında dinlendirelim.
  • Ardından hazırladığımız çikolata sosunu.
  • Her yerine gelecek şekilde dökelim.
  • Hazırladığımız tatlımızı buzdolabına koyalım ve 5-6 saat dinlenmeye bırakalım,tercihen bir gece öncesinden yapılırsa daha lezzetli olur.
  • Dinlenen tatlımızı dilimleyip dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.

    Afiyet olsun ❤️.

Tadı Damağınızda Kalacak Kadayıf Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo yaş kadayıf
  • Yeteri kadar ceviz
  • 3-4 tane yumurta

Şerbet için:

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Birkaç damla limon

Kızartmak için;

  • Yarım litre sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbeti hazırlıyoruz. 3 su bardağı şeker ,3 su bardağı suyu yaklaşık 15 dakika kaynatıyoruz.
  • İçine birkaç damla limon sıkıyoruz.
  • 5 dk daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. Şerbet mutlaka soğuk olmalı.
  • Kadayıftan parçalar koparıp uzunlamasına açıyoruz.
  • Bir kenarına kırılmış cevizden koyup sarıyoruz.
  • Ayrı bir kapta yumurtayı iyice çırpıyoruz.
  • Sardığımız kadayıfları yumurtaya bulayıp sıvı yağda kızartıyoruz.
  • Kızaran tatlılarımızı soğuk şerbetle buluşturuyoruz.
  • Afiyet olsun.

Lavaş Ekmeğinden Lezzetli Tost Tarifi

 

Malzemeler

  • ️1 lavaş ekmeği (bir kişilik)
  • ️1 yemek kaşığı domates salçası ile 1 diş sarımsak karışımı
  • ️3 yarım dilim peynir
  • ️6 dilim sucuk veya salam
  • ️İsteyene frenk soğanı veya maydanoz

️Kızartmak için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Lavaş ekmeğini tezgaha alın.
  • Aşağıdan yukarıya doğru ortasına kadar kesin ve domates sarımsak salçasını her yerine sürün.
  • Şimdi sağ tarafı peynirle kaplayın.
  • Üst tarafa frenk soğanını yayın.
  • Altı dilim sucuğu sol tarafına dağıtın.
  • Lavaş ekmeğinin sağ tarafını yukarı doğru katlayın.
  • Sonra sola doğru katlayın.
  • Sonunda bir üçgen oluşmalıdır.
  • Tereyağlı bir tavada önünü ve arkasını kızartın.

Portakallı Revani Tarifi

 

Malzemeler

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Keki için:

  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 büyük boy portakal kabuğu rendesi

Kekin üzerine:

  • 1 su bardağı portakal suyu

Süslemek için :

  • Portakal
  • Toz fıstık

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbeti yapılır soğusun.
  • Uygun bir tencereye su şeker alınır karıştırarak şekeri eritilir 1 dilim limon eklenir kaynamaya bırakılır.
  • Keki için uygun bir kaba yumurta kırılır çırpılır şeker ilave edilir rengi açılana kadar çırpılır.
  • Sıvılar eklenir çırpılır, unla birlikte kabartma tozu elenerek eklenir, irmik, vanilya, yıkanıp kurulanan rendelenen portakal kabuğu da eklenip karıştırılır yağlanmış tepsiye dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan tepsinin üzerine portakal suyu eşit şekilde gezdirilir.
  • Soğuyan şerbeti sıcak kekin üzerine eşit şekilde dökülür istenilen şekilde süslenir.
  • Deneyenlere afiyet olsun çok hafif ferahlatıcı tatlı mis 💯gibi nefis 🍊 portakal kokulu ⚘.

    Tepsi ölçüsü:

    35 cm borcam

    Çay bardağı:125 ml

    Su bardağı ölçüsü: 250 ml

29 Ocak 2023 Pazar

Susamlı Cevizli Kurabiye Favoriniz Olacak Yedikçe Yiyesiniz Gelecek Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram tereyağı veya margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • Bir tutam tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı kavrulmuş susam
  • 1 çay bardağı ceviz içi çekilmiş

Üzeri için;

  • 120 gram sütlü çikolatalı tablet benmari usulü eritilmiş.

    Nasıl Yapılır?

  • Önce susamı bir tavaya alıp sürekli karıştırarak kavurun. Soğumaya bırakın.
  • Yumuşamis tereyağı veya margarini yoğurma kabına alın sıvı yağı ekleyip karıştırın.
  • Susam ve ceviz hariç diğer malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
  • Soğumuş susamı iri çekilmiş cevizi ekleyip karıştırın.
  • Güzelce yoğurun.
  • Resimdeki gibi şekil verip yağlı kağıt serili tepsiye dizin üzerini büyük çatalla çizerek şekil verin.
  • 180 derece fırında 25 dakika biraz kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
  • Bu arada çikolatayı benmari usulü eritin. Soğuyan kurabiyelerin uç kısmını çikolataya bandirip tekrar yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Hepsini bu şekil yapıp buzdolabına koyup 1 saat kadar donmasini bekleyin. Kurabiyeler hazır servis tabağına alın servis yapın.

Donut Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 1 yumurta
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3_3,5 su bardağı un

Süslemek için;

  • 150 gram damla çikolata
  • Yarım paket krema
  • Pasta süsleri

    Nasıl Yapılır?

  • Süt, su, şeker ve mayayı bir kaba alıp iyice çırpalım.
  • Un hariç kalan malzemeleride ilave edip, tekrar çırpalım.
  • Unu kontrollü şekilde ekleyip, ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  • Şekil verip yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  • Üzerini temiz bir örtüyle kapatıp 30 dk mayalanmaya bırakalım.
  • Biraz derin bir tencereye sıvı yağ koyup donut hamurlarını önlü arkalı kızartalım.
  • Havlu peçede serdiğimiz geniş bir servis tabağına yan yana gelecek şekilde dizelim sos tenceresinde kremayı iyice ısıtıp damla çikolataları ekleyerek eritelim (sade çikolata ile çok ağır oluyor ama isteyen krema kullanmayabilir)
  • Soğuyan donutları çikolataya batırarak istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Şimdiden yapanların ellerine sağlık afiyet olsun 

Ayva Tatlısı (Airfrayerde) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 tane orta veya küçük boy ayva
  • 9 yemek kaşığı şeker ( her bir ayva dilimi için 1.5 yemek kaşığı şeker )
  • 1 su bardağı su
  • Ayva kabukları ve çekirdekleri

Fırın torbası 

 Nasıl Yapılır?

  1. Küçük bir kabının içine limonlu su yapalım ayvaları ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini ve kabuğu soyalım.
  2. Kabukları soyulan ayvaları limonlu suya koyalım kararmamaları için. Ayvanın kabuklarını ve içindeki çekirdekleri çıkaralım bir kenara koyalım.
  3. Ayvaları tek tek alıp göbek kısımlarına 1. 5 yemek kaşığı şekerleri koyup fırın torbasının içine yerleştirelim. Hepsi için aynı şeyi yapıp fırın torbasına yerleştirelim.
  4. Ayva kabuklarını ve çekirdeklerini içine koyalım bir bardak suyu da içine koyup torbanın ağzını kapatalım.
  5. Üzerine kürdan ile7-8 tane delik açalım.
  6. Airfrayerde 160 derecede 25 dakika pişirelim. Sonra 195 derecede 30 dakika pişirelim.
  7. Torbadan çıkardığımız ayvaların göbek kısımlarına ceviz, fındık, çilek reçeli, vişne reçeli ya da beğendiğiniz herhangi bir şeyi koyabilirsiniz soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.Afiyet olsun….

Mantar Sote Tarifi

 

Malzemeler

  • 600 gram kültür mantarı
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet sivri biber
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Mantarları soyup küp küp biraz iri olacak şekilde keselim yıkayalım.
  • Derin tencere içerisinde mantarları yarım saat kadar kaynatalım.
  • Mantarlar kaynarken tavamıza sıvı yağımızı koyalım ve soğanları yan yan doğrayalım kısık ateşte kavuralım.
  • Salçayı ekleyip kavuralım.
  • Mantarları süzelim yıkayalım ve soğanın üstüne ilave edelim baharatları ve tuzu attıktan sonra 5 dakika daha kavuralım.
  • Sotemiz hazır 😉.Afiyet olsuunn 

Artık hazır almaya son orjinal sade lokum (Uzadıkça uzayan bir tarif) Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 su bardağı toz şeker (200 ml.)
  • 1.5 çorba kaşığı limon suyu
  • 100 gram nişasta
  • 1 kahve fincanı su
  • 2 gram krem tartar
  • 1 tatlı kaşığı badem yağı

Bulamak için

  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 su bardağı pudra şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle toz şekeri ve suyu tencereye alalım.
  • Sonra şeker eriyinceye kadar orta ateşte kaynatalım.
  • Ardından limon suyunu ekleyelim.
  • Daha sonra hafifçe koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edelim.
  • Ve üzerinde biriken köpüğünü alalım.
  • Ardından nişasta ve suyu bir kâsede çırpalım. Sonra kaynayan suya azar azar ve karıştırarak ekleyelim.
  • Daha sonra krem tartarı ekleyelim macun kıvamına gelinceye kadar kaynatalım.
  • Ve yüksek kenarlı bir tepsiyi badem yağıyla yağlayalım.
  • Ardından pelte halindeki lokum harcını tepsiye döküp soğumaya bırakalım.
  • Sonra düz bir zemine pudra şekerini ve nişastayı karıştırıp yayalım. Üzerine tepsiyi ters çevirerek soğuyan lokumu alalım.
  • Daha sonra mutfak makasını badem yağı ile yağlayalım.
  • Ve lokumu iki parmak kalınlığında şeritler halinde keselim.
  • Ardından şeritleri pudra şekerine iyice bulayıp küp küp keselim.
  • Hazırladığınız lokumları tekrar pudra şekerine bulayıp bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.