2 Şubat 2023 Perşembe

Elmalı Havuçlu Kurabiye (Lezzetine Bayılacaksınız) Tarifi

 

Malzemeler

  • 150 gram margarin veya tereyağı
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (azar azar ekleyin yumuşak bir hamur olacak)

İç harcı için;

  • 2 havuç rendesi
  • 2 elma rendesi
  • 1 çay bardağı fındık içi
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 tepeli çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak iç harçtan başlayalım. Uygun bir tavaya gerekli malzemeleri ekleyip karıştıralım ve ilk başta suyunu salıp ardından tamamen suyunu çekene kadar orta ateşte karıştırarak pişirelim ve ocaktan alalım soğusun.
  • Hamurumuz için yoğurma kabına un dışındaki malzemeleri ekleyip karıştıralım. Üzerine azar azar un ilave edip ele yapışmayan bir hamur hazırlayalım artık başlayabiliriz.
  • İki yağlı kağıt arasına hamurdan iri bir parça alıp merdane yardımıyla ince açalım ufak ağızlı bir bardak ile (kahve su bardağı kullandım) yuvarlak şekiller çıkartalım.
  • Üzerlerine tepeli tepeli olacak şekilde iç harçtan koyup yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim üzeri için yine hamuru açalım yuvarlaklar çıkartalım.
  • Tam ortalarından bıçakla (+) şeklinde kesik atalım ve üzerlerine kapatalım etrafından hafif bastırarak sabitleyin.
  • 180 derece ısınmış fırında renk alana kadar pişirelim fırından aldıktan sonra üzerine pudra şekeri serpelim afiyet olsun.
  • Not:

    1-Kesinlikle iyi ısınmış fırına koyalım kurabiyeleri.

    2-Tam ısınmamış fırında hamur yayılır.

    3-Çok kalın yapmamaya ve dışı güzel renk alana dek pişirmeye özen gösterelim.

Pastane Usulü Tahinli Çörek Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tereyağı
  • Yarım çay bardağı+1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta beyazı
  • Yarım maya
  • 5, 5,5 su bardağı un (Kontrollü)

İçi için

  • 1,5 su bardağı tahin
  • Çeyrek çay bardağı tereyağ (Eritilmiş)
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • Ceviz
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamuru yapalım. Tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alalım.
  • Üzerine kontrollü unu ekleyip yoğuralım ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurun üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım.
  • Tahini şekeri ve tereyağını bir kaba alıp karıştıralım.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alalım hamuru dört eşit parçaya bölelim.
  • Bir parçayı alıp merdane ile açalım açtığımız hamurun üzerine tahinli karışımı her tarafına gelecek şekilde sürelim.
  • Hamuru çekiştirerek saralım diğer hamurları da aynı şekilde açıp saralım.
  • İlk sardığımız hamuru alıp esneterek açalım. Elimizle yuvarlayalım.
  • Hamur tam açıldığında elimizle çevirerek saralım.
  • Sardığımız hamuru yağlı kağıt serilmiş tepsiye alalım.
  • Sardığımız çörek hamurlarını 25 dakika tepside dinlendirelim ( ben ılık fırında dinlendirdim)
  • Dinlenen hamuru önceden ısıtılmış 180 derece fırına atalım nar gibi kızarmış çöreği fırından alalım.
  • İlk sıcaklığı geçen çöreği servis edebilirsiniz deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun 💗

Bardakta Kardelen Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 su bardağı süt (800ml)
  • 200 ml krema
  • 4 yemek kaşığı tozşeker (80gr)
  • 4 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 70 gram beyaz çikolata
1 paket vanilya şekeri
  • Yarım su bardağı hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Süt,un,şeker ve yumurta sarısını tencereye alıp iyice karıştırıp ocağa alıyoruz ve sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
  • Göz göz olmaya başlayınca ocaktan alıyoruz.
  • Beyaz çikolata ve vanilya şekerini ilave edip çikolata eriyen kadar karıştırıyoruz.
  • Sıvı kremayı ilave edip blendırla karıştırıyoruz.
  • En son hindistan cevizini ilave edip servis bardaklarına paylaştırıyoruz.
  • En az 2 saat buzdolabında bekletip üzerlerine hindistan cevizi serpiştirip servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Çikolatalı Marmelatlı Nefis Muffin Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı su
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 çay bardağı un
  • Küçük bir kase çikolata parçacıkları
  • Küçük bir kase marmelat (ben erik marmelatlı yaptım,diğer çeşit marmelatlarda olur)

Çay bardağı ölçüsü 125 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. Yumurta ,şeker ve su karıştırma kabında köpük köpük olana kadar çırpılır.
  2. Üzerine yoğurt,yağ vanilya eklenerek çırpmaya devam edelim.
  3. En son limon kabuğu rendesi,un ve kabartma tozunu ilave ederek çırpalım.
  4. Muffin kalıplarını hafif yağlayıp her birinin yarısına kadar dökelim .
  5. Üzerine 1 çay kaşığı ile marmelat koyalım.
  6. Üzerine tekrar kek harcı koyalım 12 muffin kalıbına ve küçük çanak kaba böldüm.
  7. 170 derecede alt üst ayarda ısınmış fırında 25 dakika pişirelim.
  8. Muffin kekler soğuyunca kalıplardan çıkarıp servis edelim. Afiyet olsun 

Sebzeli Mısır Unlu Tava Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet pırasa
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 3-4 dal brokoli
  • 1 adet yeşil soğan
  • 10-15 dal dereotu
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • Büyük bir dilim peynir (arzuya göre peynir koymayabilirsiniz)
  • Tuz
  • Kırmızı toz ve pul biber
  • Kimyon
  • Zerdeçal (baharatları ve tuzu damak zevkinize göre kullanabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (sebezeleri sotelemek için.)
  • Biraz tereyağ veya zeytinyağı (tavaya sürmek için )

    Nasıl Yapılır?

  • Kuru soğanı yarım ay doğradım.
  • Havucu rendeledim.
  • Pırasa, taze soğan, dereotu, yeşil ve kapya biber, brokoliyi ince ince doğradım.
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağın da sebzeleri sırasıyla soteledim.
  • Baharatları ekledim.
  • En son dereotunu ve taze soğanı ekleyip ocağı kapattım.
  • Sebzeler ılınınca yumurta, mısır ununu ve rendelediğim peyniri ekledim.
  • İyice karıştırıp önceden yağladığım tavada arkalı, önlü pişirdim.Afiyet olsun.

Lor Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağından 2 parmak eksik toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı tuzsuz lor peyniri
  • 3 adet yumurta (orta boy)
  • 60 gram tereyağı

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu

Üzeri için

  • Krem santi
  • Fıstık

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tavaya su süt toz şeker ve tereyağ eklenerek yağ ve şeker eritilir.
  • Üzerine unu eleyerek ve ardından irmiği ekleyip karıştırılır.Katı bir hamur oluyor.
  • Ocağın altı kapatılır ve lor peyniri eklenerek karıştırılır.
  • Hazırladğımız hamuru derin bir kaseye alarak teker teker yumurta kırılır ve mikser yardımıyla çırpılır.
  • Hamuru sıkma torbasına alıp tepsiye aralıklarla sıkılır. Dilerseniz kaşık yardımıylada dökebilirsiniz.
  • Fırın önceden 200 derecede ısıtılıp ısısı 170 dereceye düşürülür ve tatlımız üzeri kızarsana kadar yaklaşık 25-30 dk pişilir.
  • Tatlı fırındayken şerbeti hazırlanır.
  • Tencereye su ve şeker eklenir şeker eriyip kaynadıktan 10 dk sonra limon suyu ilave edilir ve 10 dk daha kısık ateşte kaynatılıp ocağın altı kapatılır.
  • Fırından çıkan tatlıya sıcak şerbet dökülür.
  • Tatlı sıcak şerbet hafif sıcak olacak 👍.
  • Üzeri krem şanti ve fıstıkla süslenip servis edilir.Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Pratik Kakao Topları Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gr petibör bisküvi
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş margarin veya tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Bulamak için;

  • Hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bisküvileri kırarak toz oluncaya kadar rondodan geçirelim.
  • Daha sonra bisküvileri bir kaba aktaralım.
  • Üzerine kakao, pudra şekeri, süt ve eritilmiş margarin veya tereyağını ekleyelim. Dilerseniz bu aşamada ceviz ya da fındık kırığı da ilave edebilirsiniz.
  • Bir spatula veya kaşık yardımıyla tüm malzemeyi hamur kıvamına gelinceye kadar karıştıralım.
  • Ardından hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde yuvarlayalım.
  • Hazırladığımız topları hindistan cevizine bulayarak servis tabağına sıralayalım ve servis edelim. Afiyet olsun

Yulaf Lapası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt (200ml)
  • 4 yemek kaşığı yulaf
  • 1 çay kaşığı bal

Üzeri için

  • Meyve
  • Kuruyemiş
  • Bitter çikolata
  • Fıstık ezmesi
  • Granola

    Nasıl Yapılır?

  • Yulaf ve süt tencereye alınıp karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynamaya başladıktan sonra kıvamı kontrol edilir.
  • Koyulaşmaya başlayınca ocaktan alınır.
  • Biraz sulu bırakılır ki soğuduktan sonra çok katı olmasın.
  • İsteğe göre bal gezdirilerek tatlandırılır.
  • Üzerine meyve,kuruyemiş vs. İle ekleme yapılır.
  • İster ılık ister soğuk tüketilir.

31 Ocak 2023 Salı

Lokanta Usulü Mor Lahana Turşusu (2 Günde Hazır) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 mor lahana (1-1,5 kilo civarı )
  • 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 küçük limonun suyu veya yarım orta boy
  • 2 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sirke (Üzüm, elma farketmez)

    Nasıl Yapılır?

  • Lahananın dış yapraklarını 1-2 kat soyup güzelce yıkayın.
  • Büyük bir tepsinin içine sap kısmı hariç tamamını incecik bir soyacak yardımıyla doğrayın. Dilim rende varsa daha iyi.
  • Üzerine kaya tuzu ve limon suyu gezdirip elinizle güzelce ovalaştırın. Bu işlemi rengi tamamen değişip sulanmaya başlayana kadar devam edin (2-3 dakika)
  • Kavanozlara doldurun ne çok sıkı ne çok rahat, su ve sirke bir kapta karıştırıp kavanozlara pay edin.
  • Kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin, ertesi gün sonra yine normale çevirin.
  • Toplamda 2 güne turşunuz hazır. İster sade ister salata ve yemeklere kullanabilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Tavada 15 Dakikada Pratik Pizza Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı instant maya
  • Aldığı kadar ılık su (1/4 (çeyrek) su bardağı kadar)
  • Çok az sıvı yağ

Sos için

  • 5-6 yemek kaşığı domates sosu (Yaz sonu yapılan konserve)
  • Kekik
  • Kırmızı toz biber

Üzeri için

  • Sucuk
  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri bir kaba koyup yoğuruyoruz. (eğer suyu fazla kaçırırsanız az un ekleyip kıvamı tutturabilirsiniz).
  • 20 dakika kadar mayalanması için bekletiyoruz.
  • Sos malzemesi için bir kapta domates konservesi ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Tava ebadında hamuru açıyoruz.(tavadan rahat çıkartmak için yağlı kağıt kullanabilirsiniz)
  • Hamuru açtıktan sonra sos malzemesini sürüp,rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz.
  • Tavada pişirdiğimiz sucuklarıda üzerine yerleştirdikten sonra ocakta pişirmeye bırakıyoruz.
  • İsteğe göre pizza piştikten sonra üzerine kaşar peyniri serpiştirebilirsiniz.

Patates Karnıyarık Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet patates
  • 200 gram kıyma
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 adet sivri biber
  • Yarım kapya biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sos için:

  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak su

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ

     Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyalım ve yıkayıp içini tatlı kaşığı yardımı ile oyalım. Uygun bir tavaya sıv yağ ekleyelim. Kızdırılmış yağda patatesleri arkalı önlü hafif kızartıp mutfak peçetesine alalım.
  • Uygun bir tavaya kıymayı alıp kavuralım.
  • Üzerine sıvı yağ, doğranmış soğan ,sarımsak ve biberi ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Doğradığımız domatesi ekleyip bir tur çevirelim ve salçayı ekleyip kavuralım.
  • Baharatları ekleyip karıştıralım.
  • Doğranmış maydanozu ilave edelim ve karıştırıp ocaktan alalım.
  • Fırın kabına aldığımız patateslerin içini iç harçla dolduralım.
  • Salçayı suyla karıştırıp patateslerin üzerine gezdirelim.
  • Yağlı kağıtı ıslatıp üzerine örtelim.
  • Önceden ısıtılmış 1800 derece fırında 35- 40 dakika patatesler yumuşayana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
  • Not: patatesiniz büyükse ortadan enlemesine kesip içini oyun.

    Ben yanına pirinç pilavı yaptım yanına birde çacık muhteşem oluyor. Sizlerede fikir olsun