2 Şubat 2023 Perşembe

Pratik Kakao Topları Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gr petibör bisküvi
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş margarin veya tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Bulamak için;

  • Hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bisküvileri kırarak toz oluncaya kadar rondodan geçirelim.
  • Daha sonra bisküvileri bir kaba aktaralım.
  • Üzerine kakao, pudra şekeri, süt ve eritilmiş margarin veya tereyağını ekleyelim. Dilerseniz bu aşamada ceviz ya da fındık kırığı da ilave edebilirsiniz.
  • Bir spatula veya kaşık yardımıyla tüm malzemeyi hamur kıvamına gelinceye kadar karıştıralım.
  • Ardından hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde yuvarlayalım.
  • Hazırladığımız topları hindistan cevizine bulayarak servis tabağına sıralayalım ve servis edelim. Afiyet olsun

Yulaf Lapası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt (200ml)
  • 4 yemek kaşığı yulaf
  • 1 çay kaşığı bal

Üzeri için

  • Meyve
  • Kuruyemiş
  • Bitter çikolata
  • Fıstık ezmesi
  • Granola

    Nasıl Yapılır?

  • Yulaf ve süt tencereye alınıp karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynamaya başladıktan sonra kıvamı kontrol edilir.
  • Koyulaşmaya başlayınca ocaktan alınır.
  • Biraz sulu bırakılır ki soğuduktan sonra çok katı olmasın.
  • İsteğe göre bal gezdirilerek tatlandırılır.
  • Üzerine meyve,kuruyemiş vs. İle ekleme yapılır.
  • İster ılık ister soğuk tüketilir.

31 Ocak 2023 Salı

Lokanta Usulü Mor Lahana Turşusu (2 Günde Hazır) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 mor lahana (1-1,5 kilo civarı )
  • 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 küçük limonun suyu veya yarım orta boy
  • 2 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sirke (Üzüm, elma farketmez)

    Nasıl Yapılır?

  • Lahananın dış yapraklarını 1-2 kat soyup güzelce yıkayın.
  • Büyük bir tepsinin içine sap kısmı hariç tamamını incecik bir soyacak yardımıyla doğrayın. Dilim rende varsa daha iyi.
  • Üzerine kaya tuzu ve limon suyu gezdirip elinizle güzelce ovalaştırın. Bu işlemi rengi tamamen değişip sulanmaya başlayana kadar devam edin (2-3 dakika)
  • Kavanozlara doldurun ne çok sıkı ne çok rahat, su ve sirke bir kapta karıştırıp kavanozlara pay edin.
  • Kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin, ertesi gün sonra yine normale çevirin.
  • Toplamda 2 güne turşunuz hazır. İster sade ister salata ve yemeklere kullanabilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Tavada 15 Dakikada Pratik Pizza Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı instant maya
  • Aldığı kadar ılık su (1/4 (çeyrek) su bardağı kadar)
  • Çok az sıvı yağ

Sos için

  • 5-6 yemek kaşığı domates sosu (Yaz sonu yapılan konserve)
  • Kekik
  • Kırmızı toz biber

Üzeri için

  • Sucuk
  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri bir kaba koyup yoğuruyoruz. (eğer suyu fazla kaçırırsanız az un ekleyip kıvamı tutturabilirsiniz).
  • 20 dakika kadar mayalanması için bekletiyoruz.
  • Sos malzemesi için bir kapta domates konservesi ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Tava ebadında hamuru açıyoruz.(tavadan rahat çıkartmak için yağlı kağıt kullanabilirsiniz)
  • Hamuru açtıktan sonra sos malzemesini sürüp,rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz.
  • Tavada pişirdiğimiz sucuklarıda üzerine yerleştirdikten sonra ocakta pişirmeye bırakıyoruz.
  • İsteğe göre pizza piştikten sonra üzerine kaşar peyniri serpiştirebilirsiniz.

Patates Karnıyarık Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet patates
  • 200 gram kıyma
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 adet sivri biber
  • Yarım kapya biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sos için:

  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak su

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ

     Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyalım ve yıkayıp içini tatlı kaşığı yardımı ile oyalım. Uygun bir tavaya sıv yağ ekleyelim. Kızdırılmış yağda patatesleri arkalı önlü hafif kızartıp mutfak peçetesine alalım.
  • Uygun bir tavaya kıymayı alıp kavuralım.
  • Üzerine sıvı yağ, doğranmış soğan ,sarımsak ve biberi ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Doğradığımız domatesi ekleyip bir tur çevirelim ve salçayı ekleyip kavuralım.
  • Baharatları ekleyip karıştıralım.
  • Doğranmış maydanozu ilave edelim ve karıştırıp ocaktan alalım.
  • Fırın kabına aldığımız patateslerin içini iç harçla dolduralım.
  • Salçayı suyla karıştırıp patateslerin üzerine gezdirelim.
  • Yağlı kağıtı ıslatıp üzerine örtelim.
  • Önceden ısıtılmış 1800 derece fırında 35- 40 dakika patatesler yumuşayana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
  • Not: patatesiniz büyükse ortadan enlemesine kesip içini oyun.

    Ben yanına pirinç pilavı yaptım yanına birde çacık muhteşem oluyor. Sizlerede fikir olsun

Kırpık Börek 2 Adet Yufka İle 8 Kişilik Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gr kadar beyaz peynir
  • Az tuz
  • 1 tutam maydanoz

İçi için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

Kızartmak için;

  • Az sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Yufkaları ikiye katlayıp rulo şeklinde sarıp ince şeritler halinde kesin.
  • Ayrı derin bir kaseye yumurta,süt, sıvı yağ ekleyip karıştırın.
  • Üzerine ezilmiş peyniri, doğranmış maydanoz ve az tuz ekleyip karıştırın.
  • Kestiğiniz yufkaları ekleyip iyice karıştırın. Tavaya az sıvı yağ alın tavayı kızdırın.
  • Yufkalı harcın yarısını tavaya koyup yayın.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyup harcın kalan yarısını da üzerine koyup yayıp düzeltin.
  • Kısık ateşte kızarana kadar bir tarafını pişirin.
  • Kızarınca ters çevirip kızartın.
  • Servis tabağına alın dilimleyip servis yapın afiyet olsun.

Fellah Köftesi (Asla Dağılmaz Tam Ölçü) Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için

  • 1.5 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 2.5 su bardağı sıcağa yakın su
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

Haşlama yapmak için

  • 1.5 litre su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • İnce kıyılmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Köftelik bulguru ve irmiği sıcağa yakın suyla ıslatalım.
  • Üzerini kapatıp 20 dakika bekleyelim.
  • Üzerine yumurta salça un ve tuzu ilave edip 5 dakika yoğuralım. Macun gibi yumuşak bir kıvam olmalı. Kıvamına göre gerekirse ılık su ekleyebilirsiniz.
  • Yanımıza bir kase ılık su alalım.
  • Hamurdan küçük bilye kadar parçalar koparıp yuvarlayıp küçük parmağımızla ortasına bastırıp oyuk şekli verelim.
  • Genişçe az unladığımız bir tepsiye dizelim.
  • Tamamı bittiğinde geniş bir tencerede su kaynatalım.
  • İçerisine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı limon tuzu ilave edelim.
  • Köfteleri suya atalım. 5 dakika kadar pişirelim. Ve suyunu süzelim.
  • Sosu için tavaya zeytinyağını koyalım.
  • Rendelenmiş sarımsağı ilave edip biraz kavuralım ve üzerine salçaları karabiber ve pulbiberi ekleyelim.
  • Suyla sosu biraz açalım ve köfteyle buluşturalım.
  • Üzerine kıyılmış maydanoz ile servis edelim afiyet olsun 

Çikolata Şelalesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 tane kabartma tozu
  • 1 tane vanilya

Keki ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt

Muhallebisi için;

  • 4 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Çikolata sosu için;

  • 1 paket hazır çikolata sosu (Pakette yazıldığı gibi pişirin)

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta şeker ve vanilyayı krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
  • Süt ve sıvı yağı ilave edip çırpalım.
  • Son olarak un ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım yağladığımız borcama dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirelim.
  • Kürdan testi yapıp fırından çıkaralım ve ilk sıcaklığı çıkınca kürdanla her yerinden delikler yapalım.
  • Ilıyan kekin üzerine sütü her yerine gelecek şekilde dökelim.
  • Muhallebi için.Tereyağ hariç bütün malzemeleri tencereye alıp koyulaşıp kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Tereyağını ve vanilyayı ilave edip ocaktan alalım ve tereyağ eriyene kadar karıştıralım.
  • Çikolata sosunu pakette yazıldığı gibi hazırlayalım ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan kekimizin üzerine muhallebimizi dökelim 10 dakika buzdolabında dinlendirelim.
  • Ardından hazırladığımız çikolata sosunu.
  • Her yerine gelecek şekilde dökelim.
  • Hazırladığımız tatlımızı buzdolabına koyalım ve 5-6 saat dinlenmeye bırakalım,tercihen bir gece öncesinden yapılırsa daha lezzetli olur.
  • Dinlenen tatlımızı dilimleyip dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.

    Afiyet olsun ❤️.

Tadı Damağınızda Kalacak Kadayıf Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo yaş kadayıf
  • Yeteri kadar ceviz
  • 3-4 tane yumurta

Şerbet için:

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Birkaç damla limon

Kızartmak için;

  • Yarım litre sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbeti hazırlıyoruz. 3 su bardağı şeker ,3 su bardağı suyu yaklaşık 15 dakika kaynatıyoruz.
  • İçine birkaç damla limon sıkıyoruz.
  • 5 dk daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. Şerbet mutlaka soğuk olmalı.
  • Kadayıftan parçalar koparıp uzunlamasına açıyoruz.
  • Bir kenarına kırılmış cevizden koyup sarıyoruz.
  • Ayrı bir kapta yumurtayı iyice çırpıyoruz.
  • Sardığımız kadayıfları yumurtaya bulayıp sıvı yağda kızartıyoruz.
  • Kızaran tatlılarımızı soğuk şerbetle buluşturuyoruz.
  • Afiyet olsun.

Lavaş Ekmeğinden Lezzetli Tost Tarifi

 

Malzemeler

  • ️1 lavaş ekmeği (bir kişilik)
  • ️1 yemek kaşığı domates salçası ile 1 diş sarımsak karışımı
  • ️3 yarım dilim peynir
  • ️6 dilim sucuk veya salam
  • ️İsteyene frenk soğanı veya maydanoz

️Kızartmak için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Lavaş ekmeğini tezgaha alın.
  • Aşağıdan yukarıya doğru ortasına kadar kesin ve domates sarımsak salçasını her yerine sürün.
  • Şimdi sağ tarafı peynirle kaplayın.
  • Üst tarafa frenk soğanını yayın.
  • Altı dilim sucuğu sol tarafına dağıtın.
  • Lavaş ekmeğinin sağ tarafını yukarı doğru katlayın.
  • Sonra sola doğru katlayın.
  • Sonunda bir üçgen oluşmalıdır.
  • Tereyağlı bir tavada önünü ve arkasını kızartın.

Portakallı Revani Tarifi

 

Malzemeler

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Keki için:

  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 büyük boy portakal kabuğu rendesi

Kekin üzerine:

  • 1 su bardağı portakal suyu

Süslemek için :

  • Portakal
  • Toz fıstık

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbeti yapılır soğusun.
  • Uygun bir tencereye su şeker alınır karıştırarak şekeri eritilir 1 dilim limon eklenir kaynamaya bırakılır.
  • Keki için uygun bir kaba yumurta kırılır çırpılır şeker ilave edilir rengi açılana kadar çırpılır.
  • Sıvılar eklenir çırpılır, unla birlikte kabartma tozu elenerek eklenir, irmik, vanilya, yıkanıp kurulanan rendelenen portakal kabuğu da eklenip karıştırılır yağlanmış tepsiye dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan tepsinin üzerine portakal suyu eşit şekilde gezdirilir.
  • Soğuyan şerbeti sıcak kekin üzerine eşit şekilde dökülür istenilen şekilde süslenir.
  • Deneyenlere afiyet olsun çok hafif ferahlatıcı tatlı mis 💯gibi nefis 🍊 portakal kokulu ⚘.

    Tepsi ölçüsü:

    35 cm borcam

    Çay bardağı:125 ml

    Su bardağı ölçüsü: 250 ml