2 Şubat 2023 Perşembe

Dışı Çıtır İçi Sulu Çi Börek Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

İç harcı için;

  • 250 gram kıyma
  • 1-2 adet kuru soğan
  • Karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak hamurunu hazırlayalım.
  • Bir kaba 3 su bardağı unu ilave edelim ,üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve karıştıralım.
  • Ortasına çukur açıp 1 yemek kaşığı sirke,2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 su bardağı ılık su ilave edelim.
  • Ele yapışmayan orta sertlikte hamur yoğuralım.
  • Hamurun üstünü temiz bir bez ile örtelim ve iç hazırlamaya geçelim.
  • Kıymayı bir kaba alalım,üzerine robottan çektirdiğimiz kuru soğanları ilave edelim,tuz ve karabiber. Hepsini güzelce karıştıralım.
  • Hamurun 10-15 dakika dinlenmesi yeterli.
  • Hamuru eşit ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük parçalara bölelim.
  • Tezgahta hamuru açalım ,yarısına iç harcından az alıp ince bir tabaka halinde kıymayı yayalım,hamur işe üstünü kapatıp kenarları çatalla bastıralım.
  • Kızgın yağda arkalı önlü kızartalım. Sıcak servis edelim.
  • Bu ölçülerden 18-20 adet çıkıyor.

Örgü Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yaş maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3 adet yumurta sarısı üzerine beyazı hamura
  • Aldığı kadar un yaklaşık 1,5 kg

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç bütün malzemeleri uygun bir kaba alıyoruz güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra yavaş yavaş un ilave ederek hamurumuzu yoğuruyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz .
  • Hamurumuzu bir saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp beze yapıyoruz.
  • Bezelerimizi tezgahın üzerinde kıvırarak uzun şekilde yuvarlıyoruz .
  • 3 eşit parçayı örgü şeklinde örüp pişirme kağıdı sermiş olduğumuz fırın tepsisine yerleştiriyoruz .
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp 15 dk tepsi mayası yaptıktan sonrada 200 derece fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz deneyenlere afiyet olsun.

Pamuk Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet büyük boy yumurta (Küçükse 4 kullanın)
  • 3 kahve fincanı toz şeker
  • 3 kahve fincanı un (Tepeleme)
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tepeleme kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Keki ıslatmak için

  • 1 su bardağı süt (250 ml)

Üzeri için

  • 1 paket çikolata sos
  • 2 su bardağı süt (200 ml lik bardak kullandım)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurta ve toz şekeri köpük köpük olana kadar çırpıyoruz.
  • Daha sonra süt sıvı yağ ve kakaoyu ekliyoruz iyice karıştırıp daha sonra kabartma tozu vanilya ve unu eleyerek ekliyoruz.
  • Sıvı yağ ile yağlanmış kare borcama döküyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece de pişiriyoruz.
  • Kekimiz çıktıktan sonra her tarafına eşit gelecek şekilde süt ile ıslatıyoruz.
  • Bu arada çikolata sosu 2 su bardağı sütle hazırlıyoruz. Çikolata sosumuzu sürekli karıştırarak soğutuyoruz.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra pastamızın üzerine eşit bir şekilde yayıyoruz. Ben hiçbir şekilde spatula kullanmadım.
  • Borcamı ileri geri sağ sol yaparak yaydım,.
  • Üzeri için bir kase hindistan cevizine,1 yemek kaşığı kakao ekleyip iyice karıştırdım,fazla kakakoyu eledim.
  • Daha sonra pastanın tamamını kaplayacak şekilde serptim deneyecek olanlara afiyet olsun.
  • ***çikolata sos,toz halinde evde pişirilerek yapılan sostan.

Elmalı Havuçlu Kurabiye (Lezzetine Bayılacaksınız) Tarifi

 

Malzemeler

  • 150 gram margarin veya tereyağı
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (azar azar ekleyin yumuşak bir hamur olacak)

İç harcı için;

  • 2 havuç rendesi
  • 2 elma rendesi
  • 1 çay bardağı fındık içi
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 tepeli çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak iç harçtan başlayalım. Uygun bir tavaya gerekli malzemeleri ekleyip karıştıralım ve ilk başta suyunu salıp ardından tamamen suyunu çekene kadar orta ateşte karıştırarak pişirelim ve ocaktan alalım soğusun.
  • Hamurumuz için yoğurma kabına un dışındaki malzemeleri ekleyip karıştıralım. Üzerine azar azar un ilave edip ele yapışmayan bir hamur hazırlayalım artık başlayabiliriz.
  • İki yağlı kağıt arasına hamurdan iri bir parça alıp merdane yardımıyla ince açalım ufak ağızlı bir bardak ile (kahve su bardağı kullandım) yuvarlak şekiller çıkartalım.
  • Üzerlerine tepeli tepeli olacak şekilde iç harçtan koyup yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim üzeri için yine hamuru açalım yuvarlaklar çıkartalım.
  • Tam ortalarından bıçakla (+) şeklinde kesik atalım ve üzerlerine kapatalım etrafından hafif bastırarak sabitleyin.
  • 180 derece ısınmış fırında renk alana kadar pişirelim fırından aldıktan sonra üzerine pudra şekeri serpelim afiyet olsun.
  • Not:

    1-Kesinlikle iyi ısınmış fırına koyalım kurabiyeleri.

    2-Tam ısınmamış fırında hamur yayılır.

    3-Çok kalın yapmamaya ve dışı güzel renk alana dek pişirmeye özen gösterelim.

Pastane Usulü Tahinli Çörek Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tereyağı
  • Yarım çay bardağı+1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta beyazı
  • Yarım maya
  • 5, 5,5 su bardağı un (Kontrollü)

İçi için

  • 1,5 su bardağı tahin
  • Çeyrek çay bardağı tereyağ (Eritilmiş)
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • Ceviz
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamuru yapalım. Tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alalım.
  • Üzerine kontrollü unu ekleyip yoğuralım ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurun üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım.
  • Tahini şekeri ve tereyağını bir kaba alıp karıştıralım.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alalım hamuru dört eşit parçaya bölelim.
  • Bir parçayı alıp merdane ile açalım açtığımız hamurun üzerine tahinli karışımı her tarafına gelecek şekilde sürelim.
  • Hamuru çekiştirerek saralım diğer hamurları da aynı şekilde açıp saralım.
  • İlk sardığımız hamuru alıp esneterek açalım. Elimizle yuvarlayalım.
  • Hamur tam açıldığında elimizle çevirerek saralım.
  • Sardığımız hamuru yağlı kağıt serilmiş tepsiye alalım.
  • Sardığımız çörek hamurlarını 25 dakika tepside dinlendirelim ( ben ılık fırında dinlendirdim)
  • Dinlenen hamuru önceden ısıtılmış 180 derece fırına atalım nar gibi kızarmış çöreği fırından alalım.
  • İlk sıcaklığı geçen çöreği servis edebilirsiniz deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun 💗

Bardakta Kardelen Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 su bardağı süt (800ml)
  • 200 ml krema
  • 4 yemek kaşığı tozşeker (80gr)
  • 4 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 70 gram beyaz çikolata
1 paket vanilya şekeri
  • Yarım su bardağı hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Süt,un,şeker ve yumurta sarısını tencereye alıp iyice karıştırıp ocağa alıyoruz ve sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
  • Göz göz olmaya başlayınca ocaktan alıyoruz.
  • Beyaz çikolata ve vanilya şekerini ilave edip çikolata eriyen kadar karıştırıyoruz.
  • Sıvı kremayı ilave edip blendırla karıştırıyoruz.
  • En son hindistan cevizini ilave edip servis bardaklarına paylaştırıyoruz.
  • En az 2 saat buzdolabında bekletip üzerlerine hindistan cevizi serpiştirip servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Çikolatalı Marmelatlı Nefis Muffin Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı su
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 çay bardağı un
  • Küçük bir kase çikolata parçacıkları
  • Küçük bir kase marmelat (ben erik marmelatlı yaptım,diğer çeşit marmelatlarda olur)

Çay bardağı ölçüsü 125 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. Yumurta ,şeker ve su karıştırma kabında köpük köpük olana kadar çırpılır.
  2. Üzerine yoğurt,yağ vanilya eklenerek çırpmaya devam edelim.
  3. En son limon kabuğu rendesi,un ve kabartma tozunu ilave ederek çırpalım.
  4. Muffin kalıplarını hafif yağlayıp her birinin yarısına kadar dökelim .
  5. Üzerine 1 çay kaşığı ile marmelat koyalım.
  6. Üzerine tekrar kek harcı koyalım 12 muffin kalıbına ve küçük çanak kaba böldüm.
  7. 170 derecede alt üst ayarda ısınmış fırında 25 dakika pişirelim.
  8. Muffin kekler soğuyunca kalıplardan çıkarıp servis edelim. Afiyet olsun 

Sebzeli Mısır Unlu Tava Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet pırasa
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 3-4 dal brokoli
  • 1 adet yeşil soğan
  • 10-15 dal dereotu
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • Büyük bir dilim peynir (arzuya göre peynir koymayabilirsiniz)
  • Tuz
  • Kırmızı toz ve pul biber
  • Kimyon
  • Zerdeçal (baharatları ve tuzu damak zevkinize göre kullanabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (sebezeleri sotelemek için.)
  • Biraz tereyağ veya zeytinyağı (tavaya sürmek için )

    Nasıl Yapılır?

  • Kuru soğanı yarım ay doğradım.
  • Havucu rendeledim.
  • Pırasa, taze soğan, dereotu, yeşil ve kapya biber, brokoliyi ince ince doğradım.
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağın da sebzeleri sırasıyla soteledim.
  • Baharatları ekledim.
  • En son dereotunu ve taze soğanı ekleyip ocağı kapattım.
  • Sebzeler ılınınca yumurta, mısır ununu ve rendelediğim peyniri ekledim.
  • İyice karıştırıp önceden yağladığım tavada arkalı, önlü pişirdim.Afiyet olsun.

Lor Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağından 2 parmak eksik toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı tuzsuz lor peyniri
  • 3 adet yumurta (orta boy)
  • 60 gram tereyağı

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon suyu

Üzeri için

  • Krem santi
  • Fıstık

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tavaya su süt toz şeker ve tereyağ eklenerek yağ ve şeker eritilir.
  • Üzerine unu eleyerek ve ardından irmiği ekleyip karıştırılır.Katı bir hamur oluyor.
  • Ocağın altı kapatılır ve lor peyniri eklenerek karıştırılır.
  • Hazırladğımız hamuru derin bir kaseye alarak teker teker yumurta kırılır ve mikser yardımıyla çırpılır.
  • Hamuru sıkma torbasına alıp tepsiye aralıklarla sıkılır. Dilerseniz kaşık yardımıylada dökebilirsiniz.
  • Fırın önceden 200 derecede ısıtılıp ısısı 170 dereceye düşürülür ve tatlımız üzeri kızarsana kadar yaklaşık 25-30 dk pişilir.
  • Tatlı fırındayken şerbeti hazırlanır.
  • Tencereye su ve şeker eklenir şeker eriyip kaynadıktan 10 dk sonra limon suyu ilave edilir ve 10 dk daha kısık ateşte kaynatılıp ocağın altı kapatılır.
  • Fırından çıkan tatlıya sıcak şerbet dökülür.
  • Tatlı sıcak şerbet hafif sıcak olacak 👍.
  • Üzeri krem şanti ve fıstıkla süslenip servis edilir.Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Pratik Kakao Topları Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gr petibör bisküvi
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş margarin veya tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Bulamak için;

  • Hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bisküvileri kırarak toz oluncaya kadar rondodan geçirelim.
  • Daha sonra bisküvileri bir kaba aktaralım.
  • Üzerine kakao, pudra şekeri, süt ve eritilmiş margarin veya tereyağını ekleyelim. Dilerseniz bu aşamada ceviz ya da fındık kırığı da ilave edebilirsiniz.
  • Bir spatula veya kaşık yardımıyla tüm malzemeyi hamur kıvamına gelinceye kadar karıştıralım.
  • Ardından hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde yuvarlayalım.
  • Hazırladığımız topları hindistan cevizine bulayarak servis tabağına sıralayalım ve servis edelim. Afiyet olsun

Yulaf Lapası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt (200ml)
  • 4 yemek kaşığı yulaf
  • 1 çay kaşığı bal

Üzeri için

  • Meyve
  • Kuruyemiş
  • Bitter çikolata
  • Fıstık ezmesi
  • Granola

    Nasıl Yapılır?

  • Yulaf ve süt tencereye alınıp karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynamaya başladıktan sonra kıvamı kontrol edilir.
  • Koyulaşmaya başlayınca ocaktan alınır.
  • Biraz sulu bırakılır ki soğuduktan sonra çok katı olmasın.
  • İsteğe göre bal gezdirilerek tatlandırılır.
  • Üzerine meyve,kuruyemiş vs. İle ekleme yapılır.
  • İster ılık ister soğuk tüketilir.