3 Mayıs 2019 Cuma

Ispanak Kökü Çorbası (Terbiyeli) Tarifi

Ispanak Kökü Çorbası (Terbiyeli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 30 adet ıspanak kökü
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 8 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 6 damla limon suyu

Ispanak Kökü Çorbası (Terbiyeli) Tarifi Yapılışı

Ispanak, içerisinde A, B, C, E vitaminlerini barındıran ve aynı zamanda iyi bir demir kaynağıdır. Bunun yanı sıra içerisinde fosfor, magnezyum, iyot ve protein barındıran çok sağlıklı bir sebzedir.
Bağışıklığı güçlendirir, cilt sağlığını korur, yorgunluğu giderir, kansızlığa iyi gelir, kansere karşı koruyucu etkisi vardır, kansızlığa ve kalp-damar hastalıklarına karşı çok faydalı bir sebzedir.
Ispanak yemeği yapılırken genelde kökleri kesilir ve atılır.
Ispanak köklerinden çok lezzetli yemek ve salata yapılabildiği gibi çorba da yapılır.
Yapraklarından ayrılan kökler daha sonra çorba yapılması için dondurucuda saklanabilir.
Genelde büyüme ve gelişme çağındaki bazı çocuklar ıspanağı yemek istemez ama çorba seven çocuklara ıspanak köklerinden hazırladığım çorba rahatlıkla içirilebilir 😍
Bu tarifim bağırsaklara işlevsellik kazandıran güçlü bir antioksidan özelliğine sahip yani ıspanak köklerini muhteşem bir şekilde değerlendirmelik bir çorba tarifi 😉
İşte detaylar :


  1. Ispanak kökleri saplarından kesilerek bir kaseye alınır.
  2. Güzelce temizlendikten sonra sirkeli suda bekletilir.
  3. O sırada soğan ve sarımsak minik parçalar halinde doğranır.
  4. Ardından orta boy bir tencere ocağa alınır ve içerisine zeytin yağ ve soğan ve sarımsak parçaları ilave edilerek orta ateşte tahta kaşık yardımı ile karıştırılarak kavrulur. Yakmamaya dikkat edilmelidir.
  5. Soğanlar kavrulurken ıspanak kökleri sirkeli sudan çıkarılarak küçük parçalar halinde kesilir.
  6. Daha sonra hafif kavrulan soğanların üzerine ıspanak kökleri ilave edilir ve karıştırılarak hepsi birlikte birkaç dakika daha kavrulur.
  7. Hepsi kavrulurken renk aldıktan sonra üzerlerine tuz ilave edilir ve karıştırılır.
  8. Birkaç dakika daha kavrulduktan sonra üzerlerine sıcak su ilavesi yapılır, karıştırılır.
  9. Orta ateşte çorba pişerken terbiyesi hazırlanır.
  10. Yoğurt, yumurta ve un bir kasede çırpıcı yardımı ile homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır.
  11. Çorba içersine ilave edilecek karışımdaki yoğurdun kesilmemesi için kaynamaya yakın ısınan çorbanın suyundan iki kepçe alınarak hazırlanan terbiye sosuna ilave edilir ve hızlıca çırpılır.
  12. Sonrasında ocaktaki çorba kaynamaya başladığında hazırlanan terbiye sosu karışımı azar azar ilave edilir ve o sırada çorba sürekli karıştırılır.
  13. Terbiyesi de eklenen çorba orta ateşte birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra üzerine kuru nane ve limon suyu ilave edilir ve hazır hale gelmiş olur.
  14. Servis kaselerine alınarak, ister sıcak halde ister ılık halde servis edilir.
    Herkese afiyet olsun 💕

Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi

Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı tel şehriye
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
  • Sıvı yağ
  • 4,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı

Pirinci hiç suda bekletmeden yapıyorum, tane tane çok lezzetli oluyor:)
  1. Pirinci iyice yıkayıp süzgeçte beş dk. süzdürelim.
  2. Tereyağını ve sıvı yağı tencereye alıp eritelim üzerine tel şehriyeyi katıp kavuralım süzülmüş pirinci ilave edip kısık ateşte 10 dk. kavuralım.
  3. Kavrulan pirince sıcak suyu yavaş yavaş dökelim tuzunu ilave edelim kaynayınca altını kısalım suyunu çekinceye kadar pişirelim.


Afiyet olsun.

Etli Nohut Tarifi

Etli Nohut Tarifi  İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Pul biber

Etli Nohut Tarifi  Yapılışı

  1. Eti kuşbaşı doğrayarak yumuşayana kadar haşlayın.
  2. Soğanları yemeklik doğrayarak sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
  3. Salçayı, tuzunu, pul biberini ilave edip 2 dakika daha kavurun.
  4. Haşlanmış etleri ve haşlanmış nohutu da ilave ederek bir kaç kez karıştırın.
  5. Daha sonra üzerlerine çıkacak kadar yaklaşık 6 su bardağı kaynamış su koyup beraber biraz daha (10-15 dakika kadar) kaynattıktan sonra ocağı kapatabilirsiniz.. Afiyet olsun…

Etli nohut tarifi püf noktaları

  • Nohut yemeği yaparken kullanacağınız nohutları önceden haşlamanız yemeği daha kısa sürede yapmanızı sağlayacaktır.
  • Nohut yemeğini tencerede de düdüklü tencerede de yapabilirsiniz. Ancak düdüklü tencerede yapmak zamandan tasarruf etmenizi, nohutlarınızın daha hızlı ve daha güzel pişmesini sağlayacaktır.

Spotify podcast yayınlarına önemli yenilik

Spotify podcast yayınlarına önemli özellikler eklemeye hazırlanıyor. Şimdilik bir grup kullanıcı tarafından beta olarak kullanılan özellik, daha sonrasında tüm kullanıcılara sunulacak. Bundan sonra “Keşfet” kısmında podcast yayınları da görünecek.

Spotify podcast yayınlarını  aracınızda dinlemenizi sağlayacak

Keşfet kısmında yer alacak bu özel çalma listesi sürücüleri ve yolculuk yapanları hedef alacak. Çalma listelerinde görüntülenecek podcastler genellikle haber ve gündem odaklı olacak.
Spotify bir kaç yıldan beri podcastleri geliştirmek için büyük çaba sarfediyor. Şirket podcastlerin kolayca yayınlanmasını sağlasa da henüz podcastler ile ilgili bir küratör liste hazırlanmıyor veya özel listeler podcastleri konu edinemiyor.
Şimdi ise şirket bunu değiştiriyor ve podcast çalma listeleri oluşturmaya olanak sağlayacak altyapıyı beta olarak bazı kullanıcılara sunuyor.Spotify konu ile ilgili: “Her zaman yeni ürünler  ve deneyimler test ediyoruz. Bu özelliklerimiz de test aşamasında. Şu an konuşmak için erken.” dedi.
Bu kısa açıklama nedeniyle özelliğin genel kullanıma ne zaman açılacağı belirsizliğini koruyor. Muhtemelen özellik, beta kullanıcıları tarafından beğenilir ve kullanılırsa tüm kullanıcılara sunulacak.
Eklenen tüm bu özellikler sayesinde çok fazla dinlenmeyen, keşfedilmeyi bekleyen binlerce Spotify podcast yayını popüler hale gelecek. Bu yayıncılar için oldukça iyi bir adım olacağa benziyor.
Siz ne düşünüyorsunuz? Spotify mı Apple Music mi kullanıyorsunuz? Spotify’dan memnun musunuz? Özelliği kullanacak mısınız? Yorumlarda belirtiniz.

Y ve Z Kuşağının Hastalığı: 5 Soruda Tükenmişlik Sendromu

undan yıllar önce ünlü dizi oyuncusu Meryem Uzerli’nin muzdarip olmasıyla haberdar olduğumuz tükenmişlik sendromu yani yurt dışında bilinen adıyla “burnout syndrome”, pek çok kişi tarafından depresyonla karıştırılsa da aslında bu durum, hem belirtileri hem de başa çıkma yolları açısından depresyondan ayrılıyor.
Özellikle “fark yaratma” kaygısının amansız bir rekabete dönüştüğü günümüzde Y ve Z kuşağı gençlerinin başına çok sık gelen tükenmişlik sendromuna dair en çok merak edilen 5 soruyu ve cevabını sizler için araştırdık:
Tükenmişlik Sendromu Tam Olarak Nedir?
Tükenmişlik sendromu en basit şekliyle, kişinin yoğun yaşam temposu ve ağır rekabet koşullarına uzun süre maruz kaldıktan sonra hissettiği keskin isteksizlik, mutsuzluk, duyarsızlık, motivasyon eksikliği ve fiziksel güçsüzlük halidir. Yani bu sendromdan muzdarip bireyler kendilerini gerek duygusal, gerek mental gerekse de fiziksel olarak ‘tükenmiş’ bir pil gibi bomboş ve değersiz hissedebilir.
Tükenmişlik Sendromu Neden ve Nasıl Ortaya Çıkıyor?
Yaygın inancın aksine tükenmişlik sendromu her zaman iş yerindeki çalışma temposu ya da ağır rekabet koşulları nedeniyle ortaya çıkmıyor. Mesleki tükenmişlik sendromu vakalarında rol çatışmalarının, belirsizliğinin de önemli rol oynadığı belirtiliyor. Yani bir süredir bir iş yerinde çalışan birey, organizasyon içinde “Ben burada ne yapıyorum?” ya da “Tam olarak ne işe yarıyorum?” gibi düşüncelere kapılmaya başladıysa, bu düşünceleri genelde tükenmişlik sendromu takip ediyor. Yine iş yerinde yaşanan aşırı yoğunluk ve plansızlığın kişinin kendine ayırdığı zamanlardan çalması da o çalışanın zaman içinde kendini tükenmiş hissetmesine neden olabiliyor.
Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Tükenmişlik sendromunun gündelik yaşamda herkesin hissedebildiği birçok belirtisi var. Bu belirtilerin başlıcaları; kronik yorgunluk, amaçsızlık hissi, mutsuzluk, uyku düzensizlikleri ve genel olarak hayattan keyif alamama hali olarak biliniyor. Ancak tükenmişlik sendromunun bazı ayırt edici belirtileri de bulunuyor. Bunlar mental performansta düşüş, okurken istemsizce satır atlama, pozitif ya da negatif gelişmelere karşı duyarsızlaşma ve gelecek ile ilgili hayallerden vazgeçme eğilimidir.
Tükenmişlik Sendromu ile Depresyon Arasında Ne Fark Vardır?
Yalnız, yorgun, mutsuz, çaresiz ve keyifsiz hissetme gibi benzer belirtileri olsa da aslında tükenmişlik sendromu ile depresyon birbirlerinden epey farklı olgular. Çünkü tükenmişlik sendromu genelde üretimle ilgili koşullar nedeniyle ortaya çıkar. Depresyon ise hiçbir sebep olmaksızın kişinin geçmiş travmalarından veya merkezi sinir sistemindeki bir takım fizyolojik aksaklıklardan da ortaya çıkabilir. Ayrıca tükenmişlik sendromunda genelde ilaç ve psikoterapiye gereksinim duyulmazken depresyon tedavisinde bu yöntemler olmazsa olmazdır.
Tükenmişlik Sendromu En Çok Hangi Meslek Gruplarında Görülüyor?
Tükenmişlik sendromu günümüzde “beyaz yakalı” olarak anılan ve 09.00-18.00 çalışma düzeni ile plazalarda çalışan bireylerde sıklıkla görülüyor. Terfi kaygıları, kötü yöneticiler ve iyi kurulmamış takım şemaları arasında kendisini çaresiz ve bitkin hisseden beyaz yakalılar tükenmişlik sendromunun baş aktörleri. Ancak istatistikler, bu sendromun özellikle yoğun devlet hastanelerinde çalışan ve günde yüzlerce hastaya bakan sağlık personellerinde, ilkokul ve lise öğretmenlerinde ve hizmet sektörü çalışanlarında da yoğun olarak görüldüğünü gösteriyor.

2 Mayıs 2019 Perşembe

Sarımsaklı Yoğurtlu Semiz Otu Salatası Tarifi

Sarımsaklı Yoğurtlu Semiz Otu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Pul biber

Sarımsaklı Yoğurtlu Semiz Otu Salatası Tarifi Yapılışı

  1. Yıkama kabına semizotlarını ayıklıyoruz.
  2. Üzerine su birazda sirke koyup yarım saat bekliyoruz,.
  3. Ayrı bir kapta yoğurdumuzu çırpıyoruz.
  4. Üzerine sarımsağı rendeliyoruz ve tuzu da ilave ettikten sonra tekrar çırpıyoruz.
  5. Yıkadığımız semizotlarını yoğurtlu karışıma ekleyip karıştırıyoruz.
  6. Servis tabağına alıp zeytinyağı ve pul biber ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Patlıcanlı Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi

Patlıcanlı Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet patlıcan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı bulgur
  • 4 su bardağı sıcak su
  • Tuz pul biber karabiber

Patlıcanlı Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

Herkese mutlu günler sizlere şahane bir patlıcanlı bulgur pilavı tarifi mutlaka deneyin çok seveceksiniz yapımına geçelim,
  1. İlk önce patlıcanları alacalı soyalım doğrayalım ve biraz kızartalım.
  2. Daha sonra tencereye yağ ve soğanlı alıp kavuralım daha sonra biberleri ve domatesleri soyup doğrayalım.
  3. Soğanın üzerine ekleyip karıştıralım daha sonra üzerine kızarttığınız patlıcanları salçasını tuzunu baharatlarını atarak suyunu koyun kaynamaya bırakın.
  4. Kaynadıktan sonra bulguru ekleyin ve karıştırıp altını kısıp suyunu çekene kadar pişirin.

Fırında Kıymalı Patlıcan Musakka Tarifi

Fırında Kıymalı Patlıcan Musakka  Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patlıcan
  • Yarım kilo normal kıyma
  • 2 domates
  • 1 kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1,5 su bardağı sıcak su (salçayı çözdürmek için)
  • Maydanoz
  • Karabiber, kırmızı pul biber

Fırında Kıymalı Patlıcan Musakka  Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanlar alacalı şekilde sorulur ve 1 parmak kalınlıkta kesilir, kızgın yağda kızartılır.
  2. Ayrı bir tencereye soğan hafif yağda kavrulur.
  3. Doğranan domates eklenir 3 dk kadar kavrulur.
  4. Baharatlar eklenir, kıymalarda güzelce kavrulur.
  5. En son maydanoz eklenir.
  6. Kızartılan patlıcanlar borcama yada küçük bir tepsiye diziIir.
  7. Üzerine kıymalı harcımızdan eşit şekilde patlıcanların üzerine yayalım.
  8. Sonra bu işlem bitince bir kasenin içine salça ve su ekleyip karıştıralım, tepsimizin üzerine dökelim. Çok sulu olmasın dikkat edin. 1. 5 su bardağı yeterli.
  9. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişene kadar tutuyoruz. Afiyet olsun.

Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi

Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı mercimek
  • 1 büyük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 büyük havuç
  • 1 yemek kaşığı un
  • 10 bardak sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal (isteğe bağlı)
Sosu İçin ;
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

    Mercimek Çorbası (Lokanta Usulü) Tarifi Yapılışı


Mercimek çorbasını sevenimiz çoktur. Lokanta usulü mercimek çorbası da bir ayrı güzel oluyor. 
  1. Öncelikle mercimekler süzgece konur ve 5-6 kez yıkanır.
  2. Bu esnada mercimekler ovularak yıkanır. (Pişerken köpürme olmaması için)
  3. 2 yemek kaşığı tereyağı tencerede eritilir.
  4. 1 yemek kaşığı un kokusu çıkana kadar yakmayacak derecede kavrulur.
  5. Üzerine doğranan soğanlar eklenir. Soğanların rengi biraz pembeleşinceye kadar kavrulur.
  6. Havuçlar ve mercimekler eklenir, 5 dakika kadar kavrulur.
  7. Tuz, karabiber ve pul biber eklenir.Sıcak su eklenir.
  8. Tencerenin kapağı kapatılır, kıvamı koyulaşınca ocak kapatılır.
  9. Kevgirle mercimekler süzülerek alınır ve mutfak robotuna koyulur.
  10. Robot çalıştırılır ve pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır.
  11. Mercimekler tekrar tencereye koyulur.
  12. Ocak açılır ve zerdeçal tencereye eklenir, karıştırılır. Biraz daha kaynadıktan sonra kapatılır.
    Çorbamız hazır. 😋
  13. Şimdi sıra sosunu hazırlamaya geldi ; Küçük bir sos tenceresine tereyağı eklenir ve erimesi sağlanır. Üzerine pul biber ve kırmızı toz biber eklenir. 2-3 dakika sonra ocaktan alınır.
Çorbayı kasemize koyduktan sonra, sosunu üzerinde gezdiriyoruz.
Servis yapabiliriz artık. Afiyet olsun.

Apple piyasa değeri tekrardan yükselişte

Son zamanlarda hisse değerlerinde düşüş yaşayan Apple, özellikle satış noktasında büyük sorunlar yaşıyor. Tüm bu sorunlara rağmen şirketin satış beklentilerinden yüksek satışlar yapması ve geleceğe yönelik iyimser planları, şirketin hisse değerlerine yaklaşık yüzde 7,5 oranında değer kazandırdı. Apple piyasa değeri de bu sayede tekrardan yükselişe geçti. Şirket uzun bir aranın ardından tekrardan o sınırı geçti!

Apple piyasa değeri tekrardan bir trilyon doları geçti!

Ağustos 2018 tarihinde ilk defa bir trilyon dolar değere ulaşan Apple, yaşanan sorunların ardından hisse değerlerinde önemli düşüşler yaşamıştı. Tüm bu gelişmelerin ardından geçtiğimiz günlerde, şirkete ait ilk çeyrek raporları yayınlandı. Şirketin beklenti üstünde kazanç sağlaması ve geleceğe yönelik iyimser görüşleri, hisse değerlerinin de yukarı yönlü hareket etmesini sağladı.
30 Nisan tarihini hisse başı 200,67 dolar değerle kapatan Apple, 1 Mayıs tarihine hisse başı 214,80 dolar kadar yüksek bir giriş yaptı. Bu sayede şirketin değeri de tekrardan bir trilyon doların üstünü görmeyi başardı. Bununla birlikte bugün itibariyle hisselerde tekrardan ufak düşüş yaşayan şirketin tahmini değeri 980 milyar dolar civarlarına indi.

Erkeklerin Bilmesi Gereken 6 Cilt Bakımı Tüyosu

Sabah yataktan kalkıp işe gitmek için koşturmaya başladığınızda cildiniz için yapabildiğiniz tek şey yüzünüze soğuk su çarpmaksa, cilt bakımınızla ilgili ufak tüyolara ihtiyacınız var demektir. Merak etmeyin, vereceğimiz erkek cilt bakımı tüyoları sizi yormadan, çokça uğraştırmadan kısa yoldan amacınıza ulaştıracak.
Cilt Temizleyicisi Kullanın
Yüzünüze herhangi bir işlem yapmadan önce, ilk adımınız iyice temizlenmek ve kirden arınmak olsun. Hava kirliliği, araba egzozu, duman, çalışma alanlarının kirliliği gibi faktörler ciltteki gözeneklerin tıkanmasına sebep olur. Bu nedenle yüzünüzü neyle ve nasıl yıkadığınız önemli. Cildinizi kurutmayan, cilt tipinize uygun sabun veya yüz temizleyiciler tercih etmelisiniz.
Tıraş Bakımı
Erkek cilt bakımı hakkında konuşup jiletten söz etmemek olmaz. Jilet satın alırken ucuz ürünler almaktansa, cildinize zarar vermeyecek kaliteli ürünleri tercih etmelisiniz. Cildiniz tıraş sonrasında da tahrişe açık olacağından kolonya sürmek yerine nemlendirici sürmelisiniz. Ayrıca kullandığınız tıraş losyonunun alkolsüz olmasına da özen gösterin.
Güneş Kremi Kullanın
Yüzünüzde lekelenmelerin oluşmasını önlemek, göz çevresi kırışıklıklarını geciktirmek ve cilt kuruluğunun önüne geçmek için koruyucu güneş kremlerinden mutlaka her gün kullanın. Cildinizi güneşin zararlı ışınlarından her mevsim korumanız gerektiğini unutmayın ve yüzünüze, boynunuza en az 30 faktörlü güneş kremlerinden sürerek cildinizi koruyabilirsiniz.
Ölü Hücrelerden Arındırın
Cildinizin temiz ve sağlıklı olmasını istiyorsanız, haftada bir kere maske uygulamanız gerekiyor. Kıl dönmesi, selülit, batık ve çatlak gibi sorunları gidermek için uygulanan bu yöntem ile ciltteki ölü derilerden de arınabilirsiniz. Erkek cilt bakımı için ideal olan bu uygulama sayesinde cildiniz, hem yenilenip gençleşecek hem de yumuşak bir doku kazanmış olacak.
Nemlendirin
Sakallarınızla mükemmel bir görünüm sergiliyor olabilirsiniz ama inanın ki onların varlığı yüzünüzün kuru kalması için yeterli bir sebep değil. Erkek cilt bakımı reyonlarındaki nemlendirici çeşitlerinden yararlanarak cildinizin hem yumuşak hem de dinç kalmasını sağlayabilirsiniz. Cilt bakımı, sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın parçası elbette ancak tek dikkat edeceğimiz husus bu değil. Dengeli beslenmeden spora, düzenli sağlık kontrollerinden stresten uzak durmaya kadar birçok konuda farkındalığınızın olması gerekli.
Dudaklarınızı İhmal Etmeyin
Erkek cilt bakımı söz konusu olduğunda dudakların da ihmal edilmemesi gerekiyor. Kadınlar ruj ve parlatıcı gibi ürünlerle de dudaklarını sürekli nemlendirebilir ama sizin böyle bir şansınız yok. Bu yüzden yıllara meydana okumaya çalışırken çatlayan ve kuruyan dudaklarınızı günlük dudak bakım nemlendiricileri yardımıyla koruyabilirsiniz.

1 Mayıs 2019 Çarşamba

Gökçesu Pilavı Tarifi

Gökçesu Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet havuç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 100 gr kıyılmış ceviz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1. 5 tatlı kaşığı tuz
  • 3. 5-4 su bardağı su
Üzeri için;
  • Dereotu veya taze nane

Gökçesu Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle pirinçinizin beyaz suyu çıkana kadar yıkayın, bir kenarda bekletin.
  2. Tencereye tereyağı koyup eritin, üzerine yıkadığınız pirinçleri ilave edin ve kavurmaya başlayın.
  3. 2 adet havucu rendeleyip kavurmaya başladığınız pirinçlerin üzerine ilave edin.
  4. Daha sonra 1 su bardağı haşlanmış nohutu ve tuzu ilave edin.
  5. Pirincin kararmaması için cevizler en son ilave edip, üzerine suyu ekleyin.
  6. Önce harlı sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  7. Servis ederken dereotu veya taze nane kullanarak servis edin. Afiyet olsun:)

Piyaz Tarifi

Piyaz Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 6 su bardağı soğuk su (×2)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet domates
  • 1 adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 diş sarımsak
  • 6 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı sumak

Piyaz Tarifi Yapılışı

Piyaz, Türk mutfağında ana malzemesi kuru fasulye olan başlıca salata yemeklerindendir.
Kuru fasulye haşlandıktan sonra kuru soğan ve çeşitli baharatlar ve maydanoz eklenerek yapılan; içersine sirke, limon, sıvı yağ gibi çeşitli soslar ilave edilerek yapılan enfes bir salata türüdür.
Özellikle et yemeklerinin, köftenin yanında veya ızgara balık türü yiyeceklerin yanında yani sulu olmayan yemekler ile yenir 😍 Tabiki istenilen her zaman tek başına bile yenilebilir, çünkü çok doyurucudur.
Kolayca hazırlanır. 🍴
Enfes tarifimin işte detayları :
  1. Öncelikle derin bir kap içerisine fasulyeler, tuz ve 6 bardak soğuk su ilave edilerek geceden bekletilir. Ertesi güne hazır edilir.
  2. Hazır olan fasulyeler suyundan süzdürülür ve bir tencereye aktarılır.
  3. Gecedeki suyundan süzdürülen fasulyelerin üzerine 6 bardak soğuk su ilave edilerek orta ateşte yumuşayana kadar haşlanır.
  4. Fasulyeler haşlanırken o sırada derin bir kap içerisine salata için kullanılacak domates ve maydanozlar koyularak sirkeli suda birkaç dakika bekletilir.
  5. Kuru soğan ince ince doğranır, bir kaba alınır ve 2 tatlı kaşığı tuz ile ovulur.
  6. Güzelce soğuk su ile yıkanır ve el ile sıkılarak suyundan süzdürüldükten sonra derin bir kaba aktarılır.
  7. Ardından maydanozlar sirkeli sudan çıkarılarak yıkanır ve ince ince doğranır ve geniş cam kaseye aktarılır.
  8. Sonra domates küp küp doğranarak maydanozların üzerine ilave edilir.
  9. Ardından ince ince doğranıp suyundan sürdürülen kuru soğan parçaları hazırlanan maydanoz ve domateslerin üzerine ilave edilir.
  10. Sonrasında da sarımsaklar minicik doğranır ve salata karışımın içerisine ilave edilir.
  11. Başka bir kaseye sırası ile sıvı yağ, limon suyu, sirke, nar ekşisi, tuz ve baharatlar ilave edilerek güzelce karıştırılır. Sos hazırlanır.
  12. Hazırlanan sos salata karışımının üzerine ilave edilir ve güzelce karıştırılır.
  13. Son olarak da haşlanan kuru fasulyeler ilave edilir ve karıştırılır. Piyaz hazır hale getirilir.
  14. Salata tabağına alınarak servis edilir.
    Herkese afiyet olsun 💕