19 Ağustos 2020 Çarşamba

Yelpaze Patlıcan Tarifi

 

Yelpaze Patlıcan Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet uzun patlıcan
  • 400 gr dana kıyma
  • 1 kuru soğan
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı su

Yelpaze Patlıcan Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanları 3 e bölüp böldüğümüz patlıcanları birer cm kalınlığında kesiyoruz dikkat edin tam kesmeyin.
  2. Kıymalı harcımız için kıymayı kaba alıyoruz üzerine kuru soğanı doğruyoruz tuz karabiber ve pul biberini atıp yoğuruyoruz.
  3. Kıymalı harcı patlıcanların arasına resimdeki gibi dolduruyoruz.
  4. Fırın tepsisine alıp salçalı su hazırlayıp fırına veriyoruz.
  5. 200 derece fırında pişiriyoruz.

Büyük Borcamda Elmalı Turta Tarifi

 

Büyük Borcamda Elmalı Turta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat üzerine birkaç damla limon
  • 1 adet yumurta
  • Aldığı kadar un

Elmalı harç için:

  • 5 adet iri elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz

Büyük Borcamda Elmalı Turta Tarifi Yapılışı

  1. Elmaları soyup rendeleyelim. Ceviz, şeker ve tarçını ekleyip suyunu çekene kadar pişirelim.
  2. Pişen harcı soğumaya bırakalım.
  3. Yoğurt, sıvı yağ, tereyağı, şeker ve yumurtayı bir kaba alalım ve karıştıralım.
  4. Unu yavaş yavaş ekleyelim.
  5. Kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim.
  6. Bir çay kaşığı karbonatı ekleyip üzerine birkaç damla limon suyu sıkalım.
  7. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  8. Borcamı tereyağ ile yağlayalım.
  9. Hamurun yarısından fazlasını borcam büyüklüğünde açalım.
  10. Borcama hamuru alıp üzerine elmalı harcı yayalım.
  11. Ayırdığımız hamuru uzunca açıp ince şeritler keselim.
  12. Kestiğimiz şeritleri ucundan tutup yuvarlayalım ve borcama önce enine daha sonra boyuna olacak şekilde aralıklı olacak şekilde serelim.
  13. 180 derecelik fırında 30 dk pişirelim.
  14. Turta fırından çıkıp iyice soğuduktan sonra üzerine bolca pudra şekeri serpelim.

Evde Patates Cips Tarifi

 

Evde Patates Cips Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 küçük patates
  • Bol sıvı yağ
  • Az tuz
  • Az nane
  • 2 diş sarımsak

Evde Patates Cips Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri rendede doğrayın.
  2. Bol yağda kızartın.
  3. Daha sonra peçeteye koyun yağı çeksin .
  4. Sonra kapta sarımsak ,tuz, naneyi harmanlayın afiyet olsun.

Tarhana Çorbası Tarifi

 

Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet tavuk bulyon
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tarhana
  • 1 litre su
  • Pulbiber
  • Tuz

Tarhana Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. 2 yemek kaşığı sıvı yağı tencereye alalım.
  2. Üzerine salçayı koyup hafif kavurduktan sonra bulyonu ve rendelenmiş sarımsakları da ekleyip iyice kavuralım.
  3. Üzerine yavaşça 1 litre suyu ekleyip karıştıralım.
  4. Su ısınınca tarhanayıda ekleyip kaynayana kadar devamlı karıştıralım.
  5. Kaynadıktan sonra altını kısalım tuzunu ve pulbiberini atalım 5 dakika sonra altını kapatalım. Afiyet olsun :).

Salçalı Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Salçalı Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 5 adet biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı bulgur
  • 3 su bardağı sıcak su(tavuk suyu da olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Salçalı Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle pilavı yapacağımız tencereye yağımızı koyalım.
  2. Ufak ufak doğranmış soğanları ekleyelim.
  3. Ardından soğanlar çok kavrulmadan biberleri ekleyelim.
  4. Salçamızı biberimizin üzerine ekleyip güzelce karıştıralım ve üzerine domatesi ilave edelim.
  5. Bulgurumuzu ekleyelim ve karıştırıp, üzerine suçla suyumuzu boşaltalım.
  6. Tuzumuzu ekledikten sonra kaynayan kadar tüpümüzün altını koşmayalım.
  7. Pilavın suyu kaynamaya başlayınca altını kısıp pişmesini bekleyelim. (pilavınız diri gibi olursa sıcak su ekleyebilirsiniz)

Şimdiden afiyet olsun❤️.

Şakşuka (Yoğurtlu Meze) Tarifi

 

Şakşuka (Yoğurtlu Meze) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 patates
  • 2 patlıcan
  • 2 havuç
  • 2 kabak
  • 3 biber

Sos malzemeleri

  • 4 domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt
  • Tuz

Şakşuka (Yoğurtlu Meze) Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle patates, patlıcan, kabak, biber ve havuç küp küp kesilir.
  2. Tava da kızgın yağda ilk önce patatesleri, daha sonra patlıcan, havuç, kabak ve biberlerimizi sırasıyla kızartalım.
  3. Servis tabağına alalım.
  4. Sosu için tavaya biraz sıvı yağ ve rendelenmiş sarımsaklarımızı ekleyip soteleyelim.
  5. Soteledikten sonra doğranmış domateslerimizi ekleyelim.
  6. Domateslerimizi de soteledikten sonra sebzelerimizin üzerine ekleyelim.
  7. Domates sosunun ilk sıcaklığı gidince üzerine de yoğurt ilave edip servis edelim

Tam Ölçülü Enfes Mercimek Çorbası (Bir Kase Yetmeyecek) Tarifi

 

Tam Ölçülü Enfes Mercimek Çorbası (Bir Kase Yetmeyecek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 4 parça kemikli et
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 2 dış sarımsak
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 9 su bardağı sıcak su

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Tam Ölçülü Enfes Mercimek Çorbası (Bir Kase Yetmeyecek) Tarifi Yapılışı

  1. Düdüklü tencerenin içerisine yağımızı alalım.
  2. Üzerine kemikli etleri, doğranmış havuç, patates, soğan ve sarımsağı ilave edip 5 dakika kadar kavuralım.
  3. Yıkayıp suyunu süzdüğümüz mercimeği ve tuzu da ilave edip bir kaç tur karıştırdıktan sonra sıcak suyu ekleyim.
  4. Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.
  5. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocağın altını kapatalım.
  6.  Kaynadıktan sonra üste çıkan köpüğünü alıp, tencerenin kapağını kapatalım.
  7. Düdüklü tencereniz yoksa kısık ateşte mercimekler kıvam alana kadar pişirebilirsiniz. Yalnız ölçüler düdüklü tencere için geçerli. Düdüklü tencerede yapmayacaksanız su miktarı değişebilir.
  8. Çorbayı blenderdan geçirdikten sonra içerisinde kemik parçacıkları olmasın diye süzgeçten süzdüm pürüzsüz bir kıvamı oluyor.
  9. Bir tavada tereyağını eritelim, nane ve biberi çok az kavurup çorbanın üzerine gezdirelim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet şifa olsun 

Güveç Kapama Tarifi

 

Güveç Kapama Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 4-5 su bardağı un ( kontrollü koyun)

İç harcı için;

  • 1 kilo kuş başı et
  • 3-4 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • 6-7 adet mantar ( isteğe göre)
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Güveç Kapama Tarifi Yapılışı

  1. Hamurumuz içim malzemeleri yoğurma kabına alıyoruz, orta yumuşaklıkta bir hamur elde ediyoruz, mayalanmaya bırakıyoruz.
  2. Etlerimizi bir kabın içine alıyoruz, biberleri, domatesleri ve mantarı küçük bir şekilde doğruyoruz içine alıp karıştırıyoruz.
  3. Baharatlarını ve salçasını ve yağını ilave ediyoruz tekrar karıştırıyoruz.
  4. Etlerimizi güveçlere koyuyoruz.
  5. Mayalanan hamuru bezelere ayırıyoruz, tabak büyüklüğünde açıyoruz güveçlerin üzerini kapatıyoruz,
  6. Üzerine sıvı yağ sürüp 200 derece fırında 1 saate yakın pişiyoruz.
  7. Piştikten sonra ters çevirip güveç kaplarını çıkarıyoruz, servis edebilirsiniz afiyet olsun hepimize ✨.

Etli Kuru Fasulye (Herkes Yapar Ama Bu Bir Başka) Tarifi

 

Etli Kuru Fasulye (Herkes Yapar Ama Bu Bir Başka) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kurufasulye (Cinsi isteğe bağlı)
  • 250 gram küp doğranmış dana eti
  • 1 orta boy kuru soğan küp doğranmış
  • 2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber

Etli Kuru Fasulye (Herkes Yapar Ama Bu Bir Başka) Tarifi Yapılışı

  1. Kurufasulyemizi üstü 4 parmak geçecek kadar şu dolu tenceremizde 15 dakika haşlıyoruz.
  2. Diğer tarafta yağ ile kuru soğanı kavururken eti ilave diyoruz ve 5 dakika kadar kavuruyoruz.
  3. Daha sonra haşlanmış kuru fasulyeleri ve salçayı katarak 15 dakika hepsini kısık ateşte kavuruyoruz. Amacımız fasulyenin yoğunlaşmasını özleşmesini sağlamak.
  4. Ayrı bir yerde kaynattığımız suyumuzu kavrulmuş fasulyenin üstüne 3 parmak geçecek kadar döküyoruz.
  5. Tuz ve karabiberini de ekleyerek düdüklümüzün kapağını kapatıyoruz. Benim düdüklüm için 30 dakika yeterli siz süreyi kendi tencerenize göre ayarlayabilirsiniz. Sonuçmu? denemeniz lazım :) afiyet olsun!.

Çok Lezzetli Tam Ölçülü Kahvaltılık Sos Tarifi

 

Çok Lezzetli Tam Ölçülü Kahvaltılık Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kg kapya biber
  • 1 kg yumurta domates
  • Yarım kg sarımsak
  • 250 gram acı biber (Veya tatlı kıl biber acı sevmeyenler için)
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 su bardağı zeytinyağı

Çok Lezzetli Tam Ölçülü Kahvaltılık Sos Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak bütün sebzeleri yıkayıp çürük kısımlardan, saplardan ayıklayalım.
  2. Kapya biber, domates, acı biberi robottan çekip bir derin tencereye koyup suyunu çekene kadar pişirelim, bu işlem yaklaşık 1 saat sürdü. Bursa yani yumurta domatesini tercih etmenizi öneriyorum daha az sulu oldu için. Bu arada acı sevmiyorsanız tatlı kıl biber kullanabilirsiniz, bu ölçülerde acı biber hiç rahatsız edebilecek acı vermedi, tam tersi çok leziz oldu. Ben acıyı çok severim ayrıyetten kendim için daha fazla acı biber içeren bir sos hazırladım, siz de isterseniz acı biber miktarını çoğaltabilirsiniz.
  3. Sarımsakları ayıklayıp, yaklaşık 6 büyük baş sarımsak kullandım, robottan çekelim.
  4. Sos suyunu çekti ise bir bardak zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edelim(siz damak zevkinize göre ayarlıyabilirsiniz) ve yaklaşık 10dk daha kaynatalım.
  5. En son sarımsakları ilave edip yaklaşık 5-10dk daha kaynatıp kavanozlara paylaştırıp kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirelim. Bu şekilde 24 saat dursun sızdırma var mı diye emin olmak için. Ben kavanozları ve yen’i kapakları bulaşık makinesinde deterjansız sıcak programda yıkayıp sosun pişmesine denk getirip yıkıyorum.Kavanozlar ve kapaklar da sıcak oluyor, bu yüzden kesinlikte sızdırma olmuyor. Gönül rahat ile serin bir yerde saklayabilirsiniz.
  6. Ben dün yaptım, 1-2 hafta daha buzdolabında saklarım sonradan da serin bir yere koymayı düşünüyorum. Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin. Kapaklar kesinlikte yen’i olmalı. Tam verilen ölçüde yaparsanız emin’im tadını çok beğenirsiniz.

Kışlık Domates Tarifi

 

Kışlık Domates Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kilo susuz bursa domatesi
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Kışlık Domates Tarifi Yapılışı

  1. 1 kilo kapya biberde ekleyebilirsiniz. Ben bu sefer sadece domates yapmak istedim.
  2. Önce işe domateslerimizin kabuklarını soyarak başlıyoruz. Bunun içinde domateslerimizin alt kısımlarına çizikler atıp, kaynar suda 5 dakika bekletip ardından bir kaç dakika da soğuk suda beklettik mi kabuklar hemencecik soyuluyor.
  3. 📌Sonra mutfağımızın olmazsa olmazı mutfak robotunda bız bız bız yapıp kaynamaya bırakıyoruz.
  4. 📌Yarım saat 45 dakika suyunu çekip kıvam alana kadar kaynatıyoruz.
  5. 📌Kaynarken üst yüzeyinde oluşan köpükleri topluyoruz ki lezzetimizi kaçırmasınlar.
  6. 📌Ardından tuzunu ve zeytinyağını ekleyip 10 dakika daha kaynatıp, kaynarken kavanozlayıp ağzını sıkı sıkı kapatıp, kavanozları ters çeviriyoruz.
  7. 📌Burada dikkat etmemiz gereken nokta kavanoz kapaklarımız kullanılmamış olmalı.
  8. 📌Kaynarken kavanozlamalı ve soğuyana kadar ters bekletmeliyiz.

Kışlık Şeftali Tarifi

 

Kışlık Şeftali Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 kg şeftali
  • Her bir kavanoz için 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım kg cam kavanoz
  • Su

Kışlık Şeftali Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle şeftalinin kabuklarını incecik soyalım ve kavanozların içine küçük küçük doğrayalım.
  2. Kavanoz dolana kadar bu işlemi tamamlayalım.
  3. Bir kavanoz büyüklüğüne göre 2-3 şeftali alıyor dolduktan sonra üzerlerine şekeri koyalım. Şeker oranını damak tadına göre değiştirebiliriz.
  4. Üzerlerine su koyup ağzını sıkıca kapatalım ve derin bir tencerede kaynatalım.
  5. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dk kaynatıp altını kapatalım. Biraz sıcağı geçince suyun içinden alıp diğer kavanozları koyalım. Benim tencerem biraz büyüktü 12 kavanoz tane kaynattım.Veeeeeee en önemli not sakın kompostoyu bulaşık makinesinde yapmayın ben geçen yaz yaptım. Tam 35 kavanozdu kış gelince hepsi ekşimiş attım. Yeni kapak almaya kaynadığı için gerek yok kaynatma işlemi daha garanti 13 senedir böyle yapıyorum çok güzel oluyor, aynı taze gibi deneyen herkese afiyet şeker olsun 🥰😘🌸

Lokanta Usulü Patlıcan Kebabı Tarifi

 

Lokanta Usulü Patlıcan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet patlıcan
  • 500 gram kıyma
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1- 2 ince kıyılmış maydanoz
  • Tuz, karabiber, pul biber, kimyon (Göz kararı)

Lokanta Usulü Patlıcan Kebabı Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanları üç parmak kalınlığında kesip tuzlu suda bekletelim beş dakika kadar sonra güzelce durulayıp süzmeye bırakalım.
  2. Kıymayı bir kaba alalım.
  3. Üzerine 2 yemek kaşığı galete unu, tuz ,karabiber, pul biber, kimyon ,bir diş rendelenmiş sarımsak ,1 adet rendelenmiş soğan ince kıyılmış maydanozu ve yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edip iyice yoğuralım.
  4. 3-fırın tepsisine köfte ve patlıcan şeklinde dizelim.
  5. Üzerine salçalı sıcak su döküp 180 dereceli fırında yaklaşık 45. Dakika pişirelim.
  6. Pişmeye yakın üzerine dilimlenmiş domates ekleyelim.Afiyet olsun.