12 Ekim 2020 Pazartesi

Kaşar Peynirli Köfte Tarifi

 

Kaşar Peynirli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr koyun ve dana karışımı kıyma
  • 1 soğan
  • 1 yumurta
  • 2 küçük dilim bayat ekmek içi
  • 150 gr kaşar peyniri
  • Yeteri kadar kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber

Kaşar Peynirli Köfte Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı bir kaba alıp üzerine soğanı rendeleyin. Islatılmış ekmek içi, yumurta, kıyılmış maydanoz, tuz ve kırmızı pul biber ekleyip yoğurun.
  • 1 yemek kaşığı su ekleyip bir süre daha yoğurun. Köfte harcından parçalar koparıp yuvarlak köfteler hazırlayın.
  • Köfteleri ayçiçeği yağında hafifçe kızartın. Fırın tepsisine dizip üzerine küçük kesilmiş peynir parçalarını ekleyin. Sıcak fırında 5-6 dakika bekletip servis yapın.

Kabak Çorbası Tarifi

 

Kabak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 2 kabak
  • 25 g tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 500 ml süt
  • 500 ml su
  • Yarım demet dereotu
  • Tuz

Üzeri için

  • 20 g tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Kabak Çorbası Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kabakları yıkayın, kabuklarını soyun ve ince ince rendeleyin.
  • Tereyağını tencerede eritin ve üzerine unu ilave edip hafif sararıncaya kadar kavurun.
  • Sütü su ile karıştırıp unun içerisine yavaş yavaş eklerken karıştırmaya devam edin. Kaynamaya başlayınca rendelenmiş kabakları ilave edin.
  • Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Ocaktan aldıktan sonra dereotunu ince kıyarak çorbaya ekleyin. Küçük bir tavada tereyağını eritip kırmızı pulbiber ekleyin.
  • Çorbayı servis kaselerine alın. Üzerine biberli yağ döküp ve kıyılmış dereotu serpiştirin.
  • Kabak çorbasını, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan fırında tavuk ile birlikte servis edebilirsiniz.

Kabak Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çorbanın içerisine çok fazla un koymak istemiyorsanız, bir adet patates ekleyerek tadını dengeleyebilirsiniz.
  • Kabak çorbasının içerisine süt yerine krema ilave ederek, koyu bir kıvam elde edebilirsiniz.
  • Biberli sosu hazırlarken, biberlerin çok fazla yanmamasına özen gösterin.
  • Kullanacağınız kabakların olgun ve taze olmasına dikkat edin. Çorbanın kıvamı koyu olursa, azar azar süt ekleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Kabak Çorbası Kaç Kaloridir?

  • Standart malzemelerle hazırlanan 100 gramlık kabak çorbası yaklaşık 20, bir kase çorba ise ortalama 30 kaloridir. 

Kabaklı Ekmek Tarifi

 

Kabaklı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 g bal kabağı (Butternut veya hokkaido)
  • 650 g un
  • 1 tatlı kaşığı şeker 
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1/2 paket yaş maya

Kabaklı Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Bal kabağını soyarak kare kare doğrayın ve bir tencereye alın. (Hokkaido kullanıyorsanız kabuğunu soymaya gerek yok) İçine tuz ve su ekleyerek haşlayın.
  • Sudan çıkardıktan sonra bir çatal yardımıyla ezin ve soğuması için kenarda bekletin. Kabağı haşladığınız suyu kesinlikle dökmeyin.
  • Mayayı şekerle birlikte 200 ml ılınmış kabak suyunun içinde eritin ve köpürene dek bekletin. Daha sonra püre halindeki bal kabağını ekleyin ve un ilave ederek karıştırın.
  • Hamur hafif ele yapışan bir kıvama gelene dek yaklaşık 10 dakika süreyle yoğurun ve yağladığınız mayalama kabına alarak kapağını kapatın.
  • Oda sıcaklığında hacmi 3 katına çıkana dek yaklaşık 1 saat süreyle bekletin. 
  • Hamuru fazla hırpalamadan, iki üç kere katlayın ve yuvarlak bir şekil vererek yağlı kağıdın üzerine alın.
  • Isıya dayanıklı fırın ipleri ile şekil verdikten sonra üzerine pirinç unu serpiştirin ve üstünü bir bezle kapatarak 15 dakika daha bekletin. 
  • Fırının içine ısıya dayanıklı bir kapta su koyun ve alt-üst olarak 200 dereceye ayarlayın.
  • Hamurun üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika süreyle kontrollü bir şekilde pişirin. 
  • En az 1 saat beklettikten sonra servis edin.

Mastik Sponge Tarifi

 

Mastik Sponge Tarifi İçin Malzemeler

Sponge kek için:

  • Un
  • Toz şeker
  • Yumurta
  • Tereyağı
  • Hamur kabartma tozu
  • Aktif karbon
  • Şekerli vanilin

Mastik için:

  • Krema
  • Beyaz çikolata
  • Jelatin
  • Kavun
  • Damla sakızı
  • Esmer şeker
  • Böğürtlen
  • Yaban mersini
  • Ahududu
  • Mastık

Mastik Sponge Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak damla sakızı ve kremayı ocağa koyarak kaynatın. Damla sakızını bol kullanmaya özen gösterin.
  • Üzerine yaprak jelatin ekleyin. (Jelatini eklemeden önce soğuk suda ıslatın. Soğuyan jelatini içine ekle.)
  • Karışıma beyaz çikolata ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın.
  • Mikserde de karıştırdıktan sonra damla sakızı macunu atın ve soğuması için bekletin.
  • Soğuyan karışımı bardaklara doldurduktan sonra buzdolabına koyun.
  • Üzeri için; kavunları küp küp doğrayın. Kavun, esmer şeker ve yıldız anasonu bir tavanın içerisine koyarak ocakta soteleyin.
  • Sotelenen  kavunu, buzdolabında dondurduğunuz bardakların üzerine ekleyin.
  • Karışımın üzerine frenk üzümü, böğürtlen ve ahududu ekleyin.
  • Mastik kapağı için; ilk olarak beyaz çikolatayı eritin. Ardından yüksek derecede soğuması için bekletin.
  • Pvc kaplamalı sert kağıdı serin ve palet yardımıyla çikolatayı üzerine sürün.
  • Çikolata donmaya başladığında bardağın ağzı kadar olacak şekilde kesin.
  • Üzerine yağlı kağıt koyun ve ağır bir eşya yerleştirin. Bu sayede düzgünce donacaktır.
  • Donduktan sonra bardağın üzerine koyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Arap Kebabı Tarifi

 

Arap Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo az yağlı kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet taze biber
  • 1 diş sarımsak
  • 3 adet domates
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

  • Maydanoz (isteğe göre)
  • Taze soğan

Arap Kebabı Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tencerenin içerisine sıvı yağı ekleyin.
  • Ardından kıymaları ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Bu esnada küp küp doğranmış soğanları da ekleyin.
  • Domateslerin kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın. Aynı şekilde biberleri de doğrayın.
  • Soğan ve kıymayı kavurduktan sonra önce biberleri, ardından domatesleri ilave edin.
  • Sarımsakları da ince ince doğradıktan sonra karışıma ekleyin ve karıştırın.
  • Domatesler suyunu salıp çektiğinde tuz ve karabiber ilave edin.
  • Tekrar karıştırdıktan sonra hazırladığınız yemeği ocaktan alın.
  • Kebabın üzerine ince kıyılmış maydanoz ve taze soğan ekleyin.
  • Arap kebabını, patates köftesi ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Arap Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte sıvı yağ yerine zeytinyağı da kullanabilirsiniz.
  • Domatesleri doğramak yerine, rendelemeyi de tercih edebilirsiniz.
  • Sarımsak aromasını arttırmak için, havanda ezerek üzerine ilave edin.
  • Kebabın üzerine sevdiğiniz baharatları serpiştirmeyi unutmayın.

Boza Tarifi

 

Boza Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı su
  • 2 su bardağı kalın bulgur
  • 1/2 su bardağı pirinç

Kıvamı için:

  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker

Maya karışımı için:

  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt

Servis için:

  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı leblebi

Boza Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kalın bulgur ve pirinci bol su ile yıkayın. Ardından derin bir tencereye aktarın.
  • Bulgur ve pirincin üzerine su ekleyerek yumuşayana kadar pişirin.
  • Püre kıvamına gelen bulgurlu pirincin suyunu süzün. Daha sonra ince delikli süzgeçten geçirin. Posa kısımlarını kullanmayın.
  • Bulgur lapasını tamamen soğuyana kadar uzun bir süre oda sıcaklığında bekletin.
  • Mayalı karışım için; Farklı bir kapta yaş maya, ılık süt ve toz şekeri karıştırın.
  • Soğuyan bulgurlu karışımı büyük bir tencereye aktarın. Üzerine yaş mayalı karışımı ekleyin ve çırpın.
  • Tencerenin kapağını kapattıktan sonra güneş görmeyen bir yerde 24 saat bekletin.
  • Mayalanan karışımı ara sıra açarak hava almasını sağlayın.
  • 24 saatin sonunda kıvamı için gerekli olan su ve toz şekeri ekleyerek karıştırın.
  • Kıvamı tutturabilmek için hazırladığınız bozayı buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  • Ev yapımı bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ev Yapımı Boza Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Bozayı mayalanması için, serin, karanlık ve kuru bir ortamda bekletin.
  • Isı, bozanın tadını olumsuz yönde etkiler.
  • Kıvamını ayarlarken şeker ve suyu azar azar ilave edin ve mutlaka tadına bakın. Tadı, sizin için uygunsa tüm suyu eklemeniz gerekmez.
  • Boza, buzdolabında bekledikçe koyulaşacaktır. Bu yüzden kısa sürede tüketmeye özen gösterin.

1 Bardak Boza Kaç Kalori?

  • Bir su bardağı boza, yaklaşık 140 kaloridir

Düdüklü Tencerede 15 Dakikada Elma Reçeli Tarifi

 

Düdüklü Tencerede 15 Dakikada Elma Reçeli  Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet orta büyüklükte kırmızı elma
  • Elmaların doğranmış hali 3 çorba kasesi
  • 3 çorba kasesi toz şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 adet kabuk tarçın
  • 4-5 adet karanfil
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı tereyağı veya margarin
  • Elmanın çekirdekleri

Düdüklü Tencerede 15 Dakikada Elma Reçeli Tarifi Yapılışı

  1. Kabuğu soyulup çekirdek kısmı çıkarılan çıkarılan elmaları küçük küçük doğrayın.
  2. Düdüklü tenceresine alın üzerine şekeri ,suyu ,tarçını ,karanfili ,limon suyunu ve elma çekirdeklerini ekledikten sonra karıştırıp kapağını kapattıktan sonra ocağa alın.
  3. Fışalamaya başladıktan sonra 8 dakika kadar pişirin .
  4. Tencerenin havasını alın ve kapağı açık bir şekilde reçelin kıvam alması için 8-10 dakika kadar pişirin .
  5. Reçel ilk etapta sulu gibi gelebilir size soğuduğunda kıvam alıp koyulaşacağından çok fazla pişirmeye çalışmayın.
  6. Vakumlama işlemi yapacaksanız eğer sıcak sıcak kavanoza döküp kavanozun ağız kısmını silip kuruladıktan sonra yeni kapak ile ağzını kapatıp kavanozu ters çevirin ve 1 gece bu şekilde bekletin.

Süt Çorbası Tarifi

 

Süt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı tel şehriye
  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane

Süt Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Tereyağı eritilir ,zeytinyağı ilave edilir ve un eklenerek kavrulur.
  2. Unun kokusu çıkınca süt yavaş yavaş ilave edilerek un topaklanmadan karıştırılır.
  3. Sütün tamamı ve suyun tamamı eklenerek ara ara karıştırılarak kaynamaya bırakılır.
  4. Kaynamaya başlayınca tel şehriye ilave edilir.
  5. Tuz, nane ve karabiber de eklenerek şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir.
  6. Çorbayı indirmeye yakın yarım limon sıkılarak çorbaya karıştırılarak ilave edilir.

Şekersiz Unsuz Fit Kurabiye Tarifi

 

Şekersiz Unsuz Fit Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı yulaf ezmesi
  • 40 gram bitter çikolata (ben %80 bitter tercih ettim)
  • 1 su bardağı tahin
  • 1/2 (yarım) su bardağı pekmez
  • 2 yemek kaşığı kakao (ben 1 kaşık dark kakao ve 1 kaşık normal kakao kullandım)
  • Bitter damla çikolata (isteğe göre, süslemek için)

Şekersiz Unsuz Fit Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle yulaf, bitter çikolata ve kakaoyu rondoya alıyoruz ve yulaflar un haline gelene kadar çalıştırıyoruz.
  2. Daha sonra bu kuru karışımımıza tahin ve pekmezi ekliyoruz.
  3. Yoğurmaya başlıyoruz. Başlarda kıvamı çok yumuşak ve şekil almayacak gibi gelebilir ama birkaç dakika beklerseniz yulafların şişerek kıvam aldığını görürsünüz.
  4. Hamurumuz elle şekil verilecek bir kıvamda olmalı.
  5. Hamurumuza şekil verdikten sonra damla çikolatalarla süsleyelim.
  6. Daha sonra önceden ısınmış 170 derece fırında yaklaşık 10 dk kadar pişirelim.
  7. Pişerken gözünüzü fırından ayırmayın, herkesin fırını farklı pişirir. Yoksa kurabiyelerimiz yanabilir🙃🙃
  8. Pişen kurabiyeleri fırından alalım ve soğumasını bekleyelim. Beklememiz önemli çünkü kurabiyelerimizin gevrek olmasını sağlayacak. Afiyet olsun 😋

Badem Tatlısı Tarifi

 

Badem Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • Un

Dışı için;

  • 1 çay bardağı irmik

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su

Badem Tatlısı Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle şerbeti hazırlayalım, bir tencere su ve şekeri koyalım o kaynarken tatlının hamurunu yapalım.
  2. Oda sıcaklığında yumuşamış yağı karıştırma kabına alalım sıvı yağ yumurta ve şekeri ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım.
  3. Kabartma tozu vanilya ve azar azar unu ilave ederek orta halli bir hamur yoğuralım.
  4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıp badem şeklini verelim.
  5. Şekil verdiğimiz tatlının her tarafını irmiğe bulayalım. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirelim.
  6. Önceden ısıttığımız fırında kızarana kadar pişirelim.
  7. Fırından aldığımız tatlımızın ilk sıcağı çıkınca ılık şerbeti dökelim.
  8. Servis esnasında ortasındaki kesik alana ceviz yada fıstıkla süsleyebilirsiniz.

Not: ben yarısının içine ceviz koydum arzuya bağlı.

Afiyet olsun.

Mercimekli Köfte Urfa Usulü Tarifi

 

Mercimekli Köfte Urfa Usulü Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı turuncu mercimek
  • 4 su bardağı su
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 5 çay bardağı ince bulgur ( simit)
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı ayçiçek yağı

Mercimekli Köfte Urfa Usulü Tarifi Yapılışı

  1. Mercimeğe suyu koyalım, kazana koyalım ve orta ateşte pişirelim.
  2. İçine 1 çay kaşığı şekeri ekleyelim.
  3. 15 dakika veya pişine kadar kaynasın.
  4. Mercimek piştikten sonra biz köfte leğeni deriz sizde leğen yoksa tepsiye dökün.
  5. Üzerine 5 çay bardağı simiti ekleyin ve karıştırın.
  6. Soğurken soğanı ince ince kıyın.
  7. Salçasını biberini ekleyip yoğurun.
  8. Yoğurma işlemi bitince en son ince ince doğranmış maydanoz ve sarımsağı ekleyin.
  9. Ocakta ısınan yağı üzerine en son dökün karıştırın. Servise hazır afiyet olsun.
  • Yanında yemek için salata yapabilirsiniz
  • Ayran yapabilirsiniz
  • Nane ayıklayıp, turşu koyup servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun .

 

İzmir Kumru Tarifi

 

İzmir Kumru Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 100 gram tereyağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket instat maya
  • 3,5 su bardağı un

İçi harcı;

  • Kaşar peynir

Dış kaplaması için;

  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 2 yemek kaşığı su
  • Susam

İzmir Kumru Tarifi Yapılışı

  1. Unumuzu yoğurma kabımızı alıp mayayı üzerine boşaltıyoruz.
  2. Diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  3. Hazırladığımız hamur harcının kabarması için 45 dk bekliyoruz.
  4. Pekmez ve suyu geniş bir kasede karıştırıyoruz.
  5. Kaşar peynir isterseniz rendelenmiş olarak isterseniz küp şeklinde doğrayarak içine ekleyebilirsiniz.
  6. Dinlenmiş olan hamurdan küçük bezeler hazırlayarak dışını önce pekmeze sonra susamı yedirerek fırın tepsimize alıyoruz.
  7. 180 derece önceden ısıtmış olduğumuz fırında kızarıncaya kadar pişirelim.
  8. Hamurun üzerine küçük çizikler attığım için benim peynirlerim biraz taştı. 🙈🥰
  9. Sıcak servis etmenizi tavsiye ederim. Kahvaltılarınızda unutulmaz bir tarif olarak kaydedebilirsiniz 🌸.

Afiyet olsun.

Tahinli Ve Pekmezli Tatlı Tarifi

 

Tahinli Ve Pekmezli Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 11 yemek kaşığı dolusu un

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 küçük çay bardağı pekmez
  • 3-4 damla limon suyu

Tahinli Ve Pekmezli Tatlı Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz, suyu ve şekeri tencereye alıp şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz.
  2. Bu arada limon suyunu da ilave ediyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  3. Hamur malzemelerini yoğurma kabına alıyoruz.
  4. Elimizle kremsi bir kıvam oluncaya kadar karıştırıyoruz.
  5. Ununu ve kabartma tozunu da katıp yoğuruyoruz.
  6. Ben un ölçüsü verdim ama farklık gösterebilir azar azar dökerek kıvam almasını sağlıyoruz.
  7. Ele yapışmayıp yumuşacık bir hamur yapıyoruz.
  8. Portakal büyüklüğünde parçalar alıp tahta üzerinde rulo şekli veriyoruz.
  9. Dilim dilim kesip tepsiye diziyoruz.
  10. Üzerini çatal ile şekillendiriyoruz.
  11. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  12. Soğuyan şerbetin içine pekmezi katıp karıştırıyoruz.
  13. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti döküyoruz. Lezzetli tatlımız hazır afiyetler olsun.