3 Nisan 2021 Cumartesi

Mor Meze Tarifi

 

Mor Meze Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy mor lahana
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı labne
  • Tuz
  • Süslemek için; mısır

    Mor Meze Tarifi Yapılışı

  • Lahanayı iri iri doğrayıp mutfak rondosuna alıyoruz ve çekiyoruz.
  • Cekilen lahanamızı tavada 2 kaşık yağ ile 7-8 dk soteleyip bir kaba alıyoruz soğuyunca labne, yoğurt, tuz ekleyip karıştırıyoruz ve hazır servis edebiliriz.
  • Zeytinyağı gezdirip mısır serptim ben afiyet olsunn.

Çilekli Cocostar Topları Tarifi

 

Çilekli Cocostar Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 çilek
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 yemek kaşığı labne
  • 1 yemek kaşığı bal

Dış kaplama için;

  • 4-5 kare bitter çikolata

    Çilekli Cocostar Topları Tarifi Yapılışı

  • Çilekleri çatalla ezip diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz.
  • Elimizde toplar yapıp dondurucuya atıyoruz yarım saat kadar.
  • Benmari erittiğimiz çikolataya donan toplarımızı buluyoruz çikolatalarda hafif donunca hazırrr afiyetle yiyoruz bayılıcaksınız.

Pırasalı Kiş Tarifi

 

Pırasalı Kiş Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı mısır unu
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı siyez unu

İçi için:

  • 3-4 dal pırasa
  • 1 yemek kaşığı krem peynir
  • Tuz, karabiber

Üzerine;

  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi

    Pırasalı Kiş Tarifi Yapılışı

  • İçi için pırasalar ince ince doğranır.
  • 2-3 çorba kaşığı kadar zeytinyağı eklenmiş bir tencerede pembeleşene kadar kavurulur.
  • Tuz, karabiber ve krem peynir koyulup karıştırılır.
  • Hamuru için tüm malzemeler ile yumuşak bir hamur yoğurulur ve kiş kalıbının içine yerleştirilir.
  • Kenarları kalıbın içinde yükseltilir çatalla delikler açılır.
  • Üstüne kavrulan pırasa yayılır ve 180 derece fırına gönderilir pişmesine yakın kaşarı da koyup biraz daha pişirelim ve hazır, afiyet olsun.

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi

 

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 tane kabak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 tane kuru soğan
  • 200 gr kıyma
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kekik

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt

    Kıymalı Kabak Dolması Tarifi Yapılışı

  • İlk önce kabakların uçlarını kesip ikiye bölelim çatalla çizikler atıp içini oyalım.
  • Soğan ve maydanozu ince ince doğrayıp bir kaba alalım.
  • Üzerine yıkadığımız pirinç, kıyma, sıvı yağ, salça ve baharatları da ekleyip karıştıralım.
  • İkiye bölüp içini oyduğumuz kabakları dolduralım ve tencereye alalım.
  • Tencereye bir çay bardağı su ilave edip kısık ateşte pişirelim.

Fırında Sebzeli Tavuk Şiş (Lokum Gibi Yumuşacık) Tarifi

 

Fırında Sebzeli Tavuk Şiş (Lokum Gibi Yumuşacık) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram tavuk göğsü kuşbaşı
  • 4 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet patates
  • Çeri domates

Sosu için :

  • 1 /2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yeteri kadar tuz

    Fırında Sebzeli Tavuk Şiş (Lokum Gibi Yumuşacık) Tarifi Yapılışı

  • Yumuşacık lokum gibi mangal tadında tavuk şiş tarifi. Pratik ve şahane bir lezzet. Enfes sosuyla mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
  • Tarifimiz için tavuğumuzu kuşbaşı doğrayıp yıkayalım. Ben göğüs kullandım dileyen tavuk but kullanabilir.
  • Patates ve biberleri küpler halinde doğrayalım.
  • Sosumuz için karıştırma kabına yağı, yoğurdu, salçayı, ezilmiş sarımsağı, baharatları ve tuzu ilave edelim.
  • Tavuğu ve patatesi ilave edip iyice karıştıralım.
  • Üzerini streçle kapatıp dolaba koyalım. 1-2 saat dinlendirelim. Vakti olmayan hemen de yapabilir. Ama bu şekilde lokum gibi yumuşacık oluyor.
  • Çöp şişlerimize 2 tavuk, 1 patates, 1 yeşil biber, 1 kırmızı biber şeklinde takalım. İki ucuna çeri domates takalım.
  • Fırın tepsisine dizelim. 200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirelim.
  • Fırında sebzeli tavuk şiş servise hazır. Deneyenlere afiyet olsun. 🥰😍.

Patates Salatası Tarifi

 

Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 tane küçük boy patates
  • Yarım demet maydanoz
  • Dere otu (ben kullanmadım)
  • 3 tane yeşil soğan
  • 1 tane közlenmiş kapya biber
  • 3 tane havuç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ (havucu sotelemek için)

5.yemek kaşığı sıvı yağ patatese katmak için

  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Yarım limon

Üstü için

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Nane
  • Pul biber
  • Kornişon turşu

    Patates Salatası Tarifi Yapılışı

  • Patatesleri haşlayalım soyalım ve ezelim.
  • Havuçlar ıda soyup rendeleyelim.
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağla yumuşayıncaya kadar soteleyelim.Patatese katalım.
  • Tuzunu ,biber, limon ve 5 yemek kaşığı sıvı yağı katıp karıştıralım.
  • Daha sonra yeşillikleri ufak doğrayalım onları da karıştırdıktan sonra kek kalıbını folyoyla kaplayalım dökelim düzeltelim.
  • Dolapta bir iki saat beklettikten sonra çıkarıp servis tabağına ters çevirelim etrafını (isteğe bağlı)
  • Maydanozla kaplayalım.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurdu her dilim üstüne birer tatlı kaşığı koyalım nane ve biberle süsleyip servis yapalım.

Havuçlu Kabak Salatası (Mezesi) Tarifi

 

Havuçlu Kabak Salatası (Mezesi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kabak
  • 2 havuç
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 dal dereotu
  • Tuz
  • Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz (ben fazlaca kullanıyorum )

    Havuçlu Kabak Salatası (Mezesi) Tarifi Yapılışı

  • Kabak ve havuçları temizleyip rendeleyin.
  • Zeytinyağını tavada ısıtıp kabak ve havucu ekleyip saldığı suyu çekene kadar soteleyin.
  • Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Kabak, havuç, yoğurt, mayonez, sarımsak, ceviz ve tuz ekleyip karıştırın.
  • Üstünü dereotu ile süsleyin

Balon Ekmek (Pita Ekmeği) Tarifi

 

Balon Ekmek (Pita Ekmeği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un  

    Yapılışı

  • Öncelikle hamurumuz için bütün malzemeleri karıştırıp, güzelce yoğuralım.
  • Bir kırk dakika kadar bekletelim.
  • Ele yapışan bir hamur olucak, çok un kullanmayaya çalışın.
  • Dinlenen hamuru çorba kasesi büyüklüğünde elinizle ya da merdane ile açın.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında balon gibi kızarıp, üstü kızarana kadar pişirin.
  • Sıcakken üstüne tereyağı sürün ve temiz bir sofra bezine sarıp bi on dakika dinlendirin.
  • Afiyet olsun.

Lokum Gibi Et Marinesi Tarifi

 

Lokum Gibi Et Marinesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg bonfile et
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik 

    Lokum Gibi Et Marinesi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle etleri geniş bir kaba alalım.
  • Daha sonra üzerine soğanları ve sarımsağı halka halka doğrayalım.
  • Baharatlarını ve tuzunu attıktan sonra süt ve sıvı yağı dökelim.
  • Hepsini harmanladıktan sonra üzerine streç folyo kapatıp buzdolabında en az 2 saat dinlendirelim.
  • Marine olmuş etleri sıvı yağda kızartalım. Etleriniz yumuşacık oluyor gerçekten lokum kıvamında deneyenlere şimdi afiyet şifa olsun. ❤️.

Sadece 2 Yufka İle Kendisi Kolay Lezzeti Olay Tavada Dolamalı Su Böreği Tarifi

 

Sadece 2 Yufka İle Kendisi Kolay Lezzeti Olay Tavada Dolamalı Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet günlük yufka
  • 1 yemek kaşığı dolusu margarin veya tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta (küçük ise 2tane)

İçi için;

  • 1 çorba kasesi kadar peynir (ben salamura kullandım, siz dilediğiniz peyniri kullanabilirsiniz)
  • Bir tutam maydanoz 

    Sadece 2 Yufka İle Kendisi Kolay Lezzeti Olay Tavada Dolamalı Su Böreği Tarifi Yapılışı

  • Önce tavamıza margarin veya tereyağını alıp kısık ateşte eritiyoruz.
  • Sıvı yağı ekleyip yumurtasını kırıp çırpıyoruz.
  • Yufkamızın bir tanesini tezgaha seriyoruz ve ortadan ikiye kesiyoruz.
  • Hazırladığımız yağlı yumurta karışımının yarısını bu serdiğimiz yufkamızın üzerine gezdiriyoruz.
  • Üzerine rendelenmiş peynir ve doğranmış maydanoz karışımının yarısınıda bu yufkamızın her tarafına serpiyoruz.
  • Sadece kenar kısımlarına çok yaklaştırmıyoruz ki pişerken sorun olmasın. Zaten görselde göstermeye çalışacağım.
  • Daha sonra yufkamızı dış kısımından kestiğimiz yere doğru rulo şeklinde sarıyoruz.
  • Servis tabağı büyüklüğünde küçük bir tepsiye ortadan başlayıp dolayarak yerleştiriyoruz.
  • Diğer yufkamızada aynı işlemi yapıyoruz. Ve önceki yufkaların etrafına dolayarak yerleştiriyoruz.
  • Yufkalarımızın üzerini geçecek kadar soğuk su döküyoruz ve 3-5 dakika bu şekilde bekletip suyunu süzüyoruz.
  • Bir iki kaşık sıvı yağla yağlanmış tavaya ters çevirip alarak ocakta kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Alt tarafı kızarınca böreği çevirip yine kenarlarından azıcık sıvı yağ gezdirip pişiriyoruz.
  • Daha sonra tavadan çıkarıp dilimleyerek servis ediyoruz.
  • Enfesss lezzetli dolamalı tavada su böreğimiz hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.

    Not: buzluğa atmak isterseniz hazırlayıp soğuk suyla ıslatmadan önce atıp pişireceğiniz zaman çıkartıp çözülmesini beklemeden direkt ıslatıp aynı tarifte anlattığım gibi pişirebilirsiniz.

    Ayrıca iç harcını patatesli de yapabilirsiniz ama biz bu böreğe peyniri daha çok yakıştırıyoruz.

Semizotlu Kuru Cacık (Şahane Lezzette) Tarifi

 

Semizotlu Kuru Cacık (Şahane Lezzette) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 2 adet salatalık
  • bir tutam dereotu

Sosu için;

  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • tuz

Üzeri için;

  • Sıvı yağ
  • Nane

Süslemek için;

  • Salatalık 

    Semizotlu Kuru Cacık (Şahane Lezzette) Tarifi Yapılışı

    1. Semizotunun yaprakları ayıklayıp taze ise dallarından da ekleyebilirsiniz.
    2. Güzelce yıkayıp suyunu süzdürün. Derin bir kaseye alın üzerine salatalıkları küp küp doğrayın.
    3. Dereotunuda yıkayıp ince ince doğrayın içine ekleyin.
    4. Bir kase yoğurta sarımsak tuz ekleyip karıştırın. hazırladığınız yeşilliğin üzerine ekleyip karıştırın.
    5. Cacığı kaselere paylaştırıp dilimlenmiş salatalıkla süsleyin.
    6. Bir tavada sıvı yağ ile naneyi biraz kavurup cacığın üzerine gezdirin servis yapın.

Domates Çorbası Tarifi

 

Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg domates
  • 1/2 (yarım) su bardağı süt
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 emek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz karabiber pulbiber 

    Domates Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Domatesleri iyice yıkayın. Kabuğunu soymadan kabaca doğrayın ve rondoda öğütün.
  • Bir kaba alın.
  • Tencerede tereyağını eritin.
  • Un ilave edip 2 dk kadar kavurun.
  • Soğuk süt ilave edin. Topak kalmayacak şekilde çırpıcı ile karıştırın.
  • Yavaş yavaş domatesleri ilave edin.
  • Kapağı kapatın ve 20 dk kadar kısık ateşte pişirin.
  • Rondo ile öğütüp süzgeçten geçirin.
  • Tuz karabiber şeker ve pulbiber ilave edin. Şeker oranı domateslerinizin ekşiliğine göre değişir.
  • Kaynama noktasına getirip bol kaşar ile servis edin.

Köz Biber Salatası Tarifi

 

Köz Biber Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 tane közlenmiş kapya biber
  • 1 tutam maydanoz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı limon suyunda kullanabilirsiniz)
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz 

    Köz Biber Salatası Tarifi Yapılışı

  • Közlenmiş biber, sarımsak ve maydanozu kıyalım.
  • Uygun kaba alıp üzerine nar ekşisi, zeytin yağ ve baharatlarını ekleyip karıştıralım.
  • Afiyet olsun.