21 Nisan 2021 Çarşamba

Fırında Özel Beşamel Soslu Kıymalı Patates Yemeği Tarifi

 

Fırında Özel Beşamel Soslu Kıymalı Patates Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 tane büyük boy patates
  • 3 çay kaşığı kekik
  • Tuz
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı

Arası için;

  • 600 kg kıyma
  • 3 tane soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber

Beşamel sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 2 çay kaşığı tuz

Üzeri için :

  • Tekrar bir sıra ince patates dilimleri
  • Yeşil biber
  • Taze domates

En üstüne :

  • Kaşar

    Fırında Özel Beşamel Soslu Kıymalı Patates Yemeği Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak patatesleri yıkayalım ve yuvarlak olacak şekilde güzelce ince ince doğrayalım.
  • Doğranan patatesleri yağlanmış fırın tepsisine yanyana dizelim.
  • Ve ayrı bir kapta beş yemek kaşığı zeytinyağ ve üç çay kaşığı kekiği karıştıralım tabanındaki patateslerin üzerine fırça yardımıyla sürelim.
  • Şimdi gelelim arasına ilk olarak rondodan çektiğimiz soğanları kavuralım üzerine kıymaları ekleyelim ve kıymaları rengi dönene kadar iyice kavuralım.
  • Üzerine baharatlarını ekleyelim ve bir el karıştırdıktan sonra yan yana dizdiğimiz fırın tepsinin üzerindeki patateslere yayarak ekleyelim.
  • Tekrar üzerine ince patates dilimleri ile kapatalım.
  • Beşamel sosu için tereyağını tavada eritelim üzerine unu ekleyelim ve çok değil bir 2 dakika kavuralım.
  • Üzerine soğuk sütü ve tuzu ekleyelim ve birbirine karıştıralım pürüzsüz bir kıvam elde edelim.
  • Bu beşamel sosu da en üst katmanına pişmeden önce her yerine gelecek şekilde dökelim.
  • Yeşil biberleri küp küp doğrayalım domatesleri ince ince keselim ve beşamel sosun üstüne ilave edelim.
  • Bu bu şekilde 1 saat pişirdikten sonra pişmesine yakın en üstüne kaşarları rendeleyip serpiştirelim.
  • Kaşarlar kızardıktan sonra yemeğimiz servise hazır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Haşhaşlı Sultan Tatlısı Tarifi

 

Haşhaşlı Sultan Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram margarin
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 bardak irmik
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un(ölçmedim ben)

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • Limon suyu

Bulamak için;

  • Süt ve haşhaş üzeri için fındık veya ceviz

    Haşhaşlı Sultan Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. Soğuk olması lazım.
  • Yaklaşık 10 dakika kaynatıp bi kaç damla limon sıkıp altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Öte yandan tatlının un hariç tüm malzemelerini kaba alıp karıştıralım ve yavaşça ununu ekleyelim burada kontrolü olalım.
  • Hamurumuz olduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp önce süte sonra haşhaşa bulayıp yağladığımız tepsimize dizelim.
  • Üzerine fındık veya cevizi hafif bastırarak yerleştirip 180° önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda pişirelim.
  • Tatlımız pişer pişmez üzerine soğuk şerbetini dökelim ve dinlemeye bırakalım.
  • Tatlımız şerbetini çektikten sonra yemeye hazır. Afiyet olsun💕

Fırında Bütün Tavuk Tarifi

 

Fırında Bütün Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bütün tavuk
  • 2 şişe maden suyu

Sosu için:

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik

Sebzeleri:

  • 1 tane havuç
  • 2 tane patates
  • 2 tane kuru soğan

    Fırında Bütün Tavuk Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tavuğunuzu maden suyunda 15-20 dakika bekletelim.
  • Sos malzemelerimizin hepsini karıştıralım tavuğumuzun her yerine gelecek şekilde fırça ile sürelim.
  • Sosumuzu sürdükten sonra dolapta bir iki saat dinlendirelim fırın torbasına tavuğumuzu yerleştirelim.
  • İrice doğradığımız sebzelerimizi de torbamızın içine koyalım
  • Önceden ısıttığımız 180-200 derecelik fırında bir buçuk saat pişirelim.
  • Son 15-20 dakikasına kala fırın poşetini çıkartalım.
  • Tavuğumuzu tekrar fırına koyup üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirelim.

Kabak Çorbası Tarifi

 

Kabak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 3yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 5 su bardağı su
  • Tuz karabiber

    Kabak Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Havuç ve kabaklar rendeleyelim.
  • Tereyağı ve zeytinyağı tencereye alalım.
  • Sebzeler suyunu salıp çekinceye kadar kavuralım unu ekleyelim 2-3 dakika daha kavurmaya devam edelim.
  • Suyu yavaş yavaş ekleyerek karışım açalım.
  • Tuz ilave edelim.
  • Sebzeler yumuşayıncaya kadar orta hararetli ateşte pişirelim.
  • Ocağın altını kısalım sütü de ekleyelim 1-2 dakika daha kaynatıp ocağı kapatalım.
  • Üzerine arzu ederseniz dereotu ekleyebilirsiniz.
  • Afiyet olsun….

Limonlu Kek Tarifi

 

Limonlu Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 limon rendesi
  • 1 limonun suyu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2.5 su bardağı un
  • Kalıbı yağlamak için katı yağ

    Limonlu Kek Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve şeker beyaz köpük olana kadar çırpılır.
  • Sonrasında diğer malzemeler eklenip katı yağ ile yağlanan kalıba dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında ilk 20 dakika hiç kapak açılmadan yaklaşık 40 dakika ile 1 saat arasında pişirilir. Afiyet olsun🥰.

Fıstıklı Havuç Dilimi Tarifi

 

Fıstıklı Havuç Dilimi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklava yufkası (470 gr)
  • 200 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kase iri kıyılmış fıstık

Şerbeti için

  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 1 dilim limon

    Fıstıklı Havuç Dilimi Tarifi Yapılışı

  • Baklava yufkasının tamamını tezgaha alıp büyük boy yuvarlak borcam büyüklüğünde kesin.
  • Tereyağını eritin ve üzerine sıvı yağ ekleyip karıştırın.
  • Tepsinin tabanına yuvarlak yufkadan 3 adet aralarına yağ sürerek üst üste alın.
  • Bundan sonra diğer parça olanların bir kısmını birer kat dizip aralarını yağlayın.
  • Orta kısmına bir kat daha yuvarlak yufkadan yerleştirin ve üzerine fıstığını serpin ve tekrar kalan parça yufkaları yağlayıp dizin.
  • Sonra tüm yuvarlak olan yufkaları aralarını yağlayarak tamamını dip bitirdikten sonra dilimleyin ve kalan yağı her yerine gezdirin.
  • 180 derecede kızarana kadar pişirin.
  • Tatlı pişerken şerbeti hazırlayın şerbet kaynamaya başlayınca 15 dk kadar daha kaynatıp altını kapatın.
  • Fırından aldığımız tatlımızı ilk sıcaklığı çıkınca şerbeti dökün ve dinlenmeye bırakın tatlı sıcak şerbet ılık olacak.

Güveçte Tava Yoğurt Tarifi

 

Malzemeler

  • Dilediğimiz kadar süt
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı ucu ile karbonat
  • 1 çay kaşığı ucu ile tuz

    Yapılışı

  • Önceden kaynatmış olduğumu sütümüzü 5 dakika kadar serçe parmağımızi yakmayacak şekilde ısıtıyoruz
  • Daha sonra 3 yemek kaşığı yoğurdumuzun içine 1 çay kaşığı ucu ile karbonat ve tuzumuzu ekliyoruz
  • Sütümüze karıştırıyoruz.
  • Daha sonra güveçlerimize döküyoruz.
  • Önceden 180 derecede 5 dk ısıttığımız fırınımıza koyup 7-8 saat kadar bekletiyoruz eğer mutfağımız sıcak ise ısıtma işlemi 1 kere yeterli olacaktır eğer soğuk ise mutfağımız bu işlemi yoğurtları fırından çıkarmadan bir iki kez daha 5 dakika kadar fırınımızı ısıtmamız gerekli olacaktır.

Bir Bardak Sütle Balon Gibi Şişen Puf Puf Börek Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için

  • 2,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz

İçine koymak için

  • 1 kase peynir

Kızartmak için

  • Yeterince sıvı yağ (1,5 su bardağı sıvı yağ)

    Yapılışı

  • Hamur yoğurma kabına hamur malzemelerini koyup hamuru iyice yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayıralım.
  • Tüm hamur bezelerini merdane yardımıyla biraz açalım yufka gibi.
  • Açtığımız yufkaların içine bir yemek kaşığı peynir koyup ikiye katlanır şekilde kapatalım.
  • Kapattığımız börek yufkaların kenarlarını açılmasın diye elimizle hafif bastıralım.
  • Elimizle bastırdığımız böreklerin kenarlarını açılmasın ve düzgün olsun diye çay tabağın kenarıyla veya bıçakla keselim.
  • Tavaya yeterince sıvı yağ koyalım orta ateşte kızdıralım.
  • Tavada kızmış olan yağın içine börekleri atalım alt üst çevirip pişen börekleri tavadan alalım.
  • Bütün börekler pişene kadar bu şekilde devam edelim.
  • Pişen börekleri muz servise hazırdır.

Şehriyeli Sütlü Havuç Çorbası Tarifi

 

Şehriyeli Sütlü Havuç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 büyük boy ince rendelenmiş havuç
  • 1-2 dal ince kıyılmış dereotu
  • 1 silme yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tel şehriye
  • 2 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz

    Şehriyeli Sütlü Havuç Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Rendelenmiş havuç ve yağı tencereye alarak biraz kavuruyoruz.
  • Unu ekleyip birkaç dakika kavurduktan sonra sütü ilave ederken karıştırıyoruz.
  • Suyunu ekleyip kaynara çıktıktan sonra şehriyeyi ilave ediyoruz. (kıvamını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. )
  • Birkaç dakika daha pişirip ince kıyılmış dereotu ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Servise hazır. 🥕🥕 Farklı çorba çeşidi isteyenler için pratik, az malzemeli ve lezzetli bir çorba. Deneyeceklere afiyet olsun. ☺.

Bütün Bildiklerinizi Unutturan Enfes Kurabiye Tarifi

 

Bütün Bildiklerinizi Unutturan Enfes Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 yumurta
  • 1 vanilin
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3 3 buçuk su bardağı un (Un miktarı unun yoğunluğuna göre değişebilir)

Arası için

  • Reçel ( ben böğürtlenli kullandım ama siz istediğinizi kullanabilirsiniz)

Kenarlarını süslemek için

  • Hindistan cevizi

    Bütün Bildiklerinizi Unutturan Enfes Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle margarin, sıvı yağ, yumurta, pudra şekeri, vanilin, kabartma tozu ve nişastayı kabın içerisine alp iyice karıştıralım ve azar azar un ilave edip yumuşak bi hamur elde edelim.
  • Hamurdan yumurta sarısı büyüklüğünde minik parçalar alıp yuvarlanıp yağladığımız veya yağlı kağıt serdiğimiz fırın tesisinin içine dizelim.
  • Bir çatal yardımı ile hamurların üzerine bastırıp şekil verelim ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 12 13 dk pişirelim.
  • İlk sıcaklığı çıkmış veya tamamen soğumuşta olabilir iki kurabiye arasına reçel sürüp kenarlarını hindistan cevizine bulayıp döndürelim.
  • Bütün kurabiyeleri bu şekilde hazırlayıp servis edelim. Gerçekten hazırları aratmayan bir kurabiye mutlaka ama mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun.

Sodalı Buzluk Böreği Tarifi

 

Sodalı Buzluk Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 1 şişe soda
  • 2 yumurta akı
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (eritilecek)

İçi için;

  • Peynir

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Sodalı Buzluk Böreği Tarifi Yapılışı

  • Sosu için; soda, yumurta akları, sıvı yağ ve eritilmiş tereyağ karıştırılır.
  • Bir yufka tezgaha serilir üzerine bol bol sos gezdirilir.
  • İkinci yufka ve üçüncü yufka da koyularak her defasında sostan gezdirilir.
  • Önce dörde bölünür sonra istenen boyutta üçgenlere bölünüp iç harç koyulur ve rulo şeklinde sarılır.
  • Buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir veya direkt buzluğa koyulur.
  • Pişirileceği zaman üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpilir ve 180 derecede kızarana kadar pişirilir.

Kurutulmuş Domates Salatası Tarifi

 

Kurutulmuş Domates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 100-150 gram kadar kuru domates
  • 1 çay bardağı yeşil zeytin (çekirdeği temizlenmiş dilimlenmiş)
  • 2 diş sarımsak (ince kesilmiş)
  • 1 tutam maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

    Kurutulmuş Domates Salatası Tarifi Yapılışı

  • Domates kurularını derin bir kaseye alalım.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su koyalım.
  • 15-20 dk bu şekilde bekletelim yumuşamaları için.
  • Yumuşayan domatesleri iri şekilde kesip uygun bir tabağa alalım .
  • Sırayla diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım salatamız hazır.
  • Dilerseniz cam kavanoza koyup bu şekilde 10-15 gün muhafaza edebilirsiniz .
  • Şayet kavanoza koyacaksınız ara ara karıştırmayı unutmayalım.
  • Afiyet olsun.

Köfteli Orman Kebabı Tarifi

 

Köfteli Orman Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 500 gram dana yağsız kıyma
  • 3 yemek kaşığı ince bulgur
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Diğer malzemeler;

  • 3 adet orta boy patates
  • 3 adet havuç
  • 1,5 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı domates-biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 4 su bardağı sıcak su

    Köfteli Orman Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Köfte malzemeleri yoğrulur.
  • İstenilen boyutta köfteler yapılır.
  • Tencereye yağ ve küp doğranmış soğan alınır, kavrulur.
  • Salça ilave edilir.
  • Yarı kavrulunca üzerine iri küpler şeklinde doğranmış havuç ve patates ilave edilir.
  • Yaklaşık 2 dakika kadar kavrulur.
  • Sıcak su ilave edilir.
  • Kaynamaya başlayınca köfteler ilave edilir.
  • Kapağı kapalı olarak orta göz ocakta pişirilir.
  • Patates ve havuç yumuşayınca haşlanmış bezelye, tuz ve baharatlar ilave edilir.
  • 2 dakika daha pişirilir ve ocaktan alınır.
  • 15 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet şifa olsun inşallah 💞.