2 Ağustos 2022 Salı

Yoğurtlu, Hardallı, Havuç Salatası Tarifi

 


Malzemeler

  • 6 tane soyulup yıkanıp rendelenmiş havuç
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı hardal
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Yoğurt
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • Üzeri için:

    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 çay bardağı iri parçalanmış fındık
    • Pul biber

      Nasıl Yapılır?

    • Havucu ve sıvı yağı bir tavaya koyup soteleyin.
    • Havuçlar soğuyunca sarımsak, mayonez, hardal, tuz ve yoğurtla karıştırın.
    • Servis tabağına koyun.
    • Tereyağını eritin.
    • Eriyen tereyağına fındıkları ekleyip güzelce kavurun.
    • Kavrulmaya başlayınca pul biberi ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
    • Servis tabağındaki havucun üzerine bolca dökün.Şifa olsun.



Mercimek Çorbası (Şifa Deposu) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 adet küçük havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı (200 ml) kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı silme tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (Yoksa ayçiçek yağı)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1,5 lt sıcak su + 500 ml
  • 2 kaşık et suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mercimek 3 defa sudan geçirilerek güzelce yıkanır ve tencereye alınır.
  • Üzerine havuç, patates ,sarımsak ve soğan küçük küçük doğranarak eklenir, sıvı yağ salça tuz nane ve et suyu eklenerek hepsi bir tencereye eklenir.
  • En son sıcak suyumuzu ekleyerek bir iki defa karıştırarak pişirmeye başlayalım 15 dk sonra biraz suyunu çekmiş olacaktır 500 ml su daha ekleyelim eğer çorba size katı geldiyse kendinize göre biraz daha su ekleyebilirsiniz.
  • Bir saat boyunca çorbamızı kısık ateşte pişirelim ve en son piştikten sonra da blendırdan geçirelim limonla servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun :) tam bir şifa deposu olan mercimek çorbamız hazır ;)

Tavuklu Bamya Tarifi

 

Malzemeler

  • 500g tavuk göğsü
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 500g bamya
  • 1 adet limon suyu
  • 6 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye kuşbaşı doğranmış tavuk göğsünü alalım.
  • Tavuklarımız suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim.
  • Sıvı yağ, doğranmış soğan ve yeşil biberi ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Doğranmış domates, domates salçası, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek 2-3 dk daha kavuralım.
  • Temizlenmiş taze bamyayı ilave edip 5 dk daha kavuralım. Burada hatırlatmak istiyorum dondurulmuş bamya kullanacaksanız daha fazla kavurmanıza gerek yok.
  • Limon suyu ve sıcak suyu ekleyerek karıştıralım.
  • Bamyalarımızı ezmeden ara ara karıştırarak kontrollü bir şekilde yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Tavuklu bamya yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun :)

Patlıcanlı Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet kemer patlıcan
  • 3 adet küçük boy patates
  • 200 gr. kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2,5 su bardağı sıcak su (Pirincin türü ve kalitesine göre değişir)
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yenibahar
  • Tarçın

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pirincimizi bir kaba alıp üzerine sıcak su ekleyip ıslatalım. Uygun bir tavaya kıymayı alıp rengi dönene kadar kavuralım (Benim kıymam çok yağlıydı bu aşamada yağ eklemedim siz isterseniz 3-4 yemek kaşığı kadar yağ ilave edebilirsiniz)
  • Soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya ekleyelim ve güzelce kavuralım. 1 tatlı kaşığı salça,1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiberini ilave edip, salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edelim.
  • Diğer tarafta pilav tenceresine 2 yemek kaşığı tereyağ ve yemeklik doğranmış soğanı alıp güzelce kavuralım. Soğan iyice terleyince 1 çay kaşığı nane,1 çay kaşığı yenibahar, yarım çay kaşığı tarçın 1 çay kaşığı karabiber ilave edelim.
  • Süzdüğümüz pirincide ekleyip bir miktar kavuralım ve suyunu verip kapağını kapatalım kısık ateşte pişsin. Bu arada patlıcanları alaca soyup, tuzlu suda bekletelim ki acısı çıksın sonrasında kurulayalım.
  • Kızgın yağda önce patatesleri sonra patlıcanları kızartalım. Şimdi uygun bir kalıba kızarttığımız patlıcanları resimdeki gibi dizelim. Üzerine patatesleri dizelim. Sonra kıymalı harcımızı eşit şekilde yayalım.
  • Son olarak demlenmiş pilavımızı koyup kenarda kalan patlıcanları pilavın üzerine kapatalım.
  • Uygun bir servis tabağına kalıbı ters çevirip servis edelim. 

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı soğuk su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kahve fincanı buğday
  • 1 kahve fincanı nohut

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

    Nasıl Yapılır?

  • Buğdayları bol suda yıkayın. Nohutlar ve buğdayları 1 gece önceden suda bekletin. 1-2 kez suyunu değiştirin.
  • Ertesi gün biraz tuz ilavesiyle düdüklü tencerede haşlayın ve soğumaya bırakın. Haşlanmış varsa direkt onu kullanabilirsiniz.
  • Yoğurdu uygun bir kasede iyice çırpın. Pütürler kalmasın. Tuz ilave edin. Buğdayları ve nohutları ekleyin. Lezzet vermesi için haşlama suyundan biraz ekledim. Kıvama göre 1 su bardağı soğuk su ilave edin. Çok sıvı olmasın.
  • Zeytinyağını ısıtın ve naneyi ekleyip ocağın altını kapatın. Kesilmemesi için tamamen soğuduğunda çorbaya aktarın. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis yapın. Afiyet olsun 🌸.
  • Not:

    1-Ev yoğurdu ve hazır yoğurdu karıştırıp da kullanabilirsiniz.

    2-Nohut ve buğdayları fazla haşlayıp daha sonra çorba hazırlamak için buzluğa kaldırabilirsiniz.

Kayısı Reçeli Az Kurutulmuş Kayısıdan Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 ölçü kayısı
  • 1 ölçü şeker
  • 1 ölçü su
  • 1 limonun suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Kayısı reçeli aslında soyulup, kirece yatırılarak yapılır. Böylece reçelin içinde kayısılar dağılmaz. Bu yöntem bana çok doğal gelmediği için farklı arayışlardaydım ve sonunda bu yöntemi buldum.
  • Bu yöntem sayesinde kayısıların tadı ve aroması kaybolmuyor. Efsane bir lezzet oluyor.
  • Tam olgunlaşmamış ve yumuşamamış kayısılar çekirdekleri çıkartılarak dörde bölünür. Güneşte iki gün hafifçe kurutulur.
  • Kayısılar 6 kase oldu aynı kaseyle ölçü almaya başladım.
  • Şerbet için kayısılar kadar su ve şekeri (Benimki 6 kase su ve 6 kase şeker) tencereye koyup pişirelim.
  • Şerbet koyulaşınca kayısıları ekleyelim pişirmeye devam edelim.
  • Pişmeye yakın bir limonun suyunu ekleyelim (Kayısı miktarı az ise yarım limon ekleyin)
  • Koyulaşınca tencereyi ocaktan alıp üzerini tülbentle örtelim güneşte birkaç gün bekletelim.
  • Kıvamını alınca kavanozlara dolduralım.
  • Reçelin pişme aşamaları ile ilgili videoyu aşağıya ekledim. Afiyet olsun.

Baharatlı Patates Kavurma Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet büyük boyutta patates
  • 1/2 (yarım) kapya biber (İsteğe bağlı ekstra yeşil biber de kullanabilirsiniz)
  • Kaşar peyniri 25-30 gr (Ben az koydum siz dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz )
  • Tuz
  • Kırmızıbiber
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri küp küp doğradıktan sonra az yağ ile kapaklı tavada kavuruyoruz.
  • Doğradığımız kapya biberi ekliyoruz (Ekstra olarak yeşil biber de kullanabilirsiniz)
  • Biberler ve patates tamamen kavrulduktan sonra baharatları ekliyoruz.
  • En son üzerine kaşar peynirimizi koyup, kapağını kapatıp, kaşarlar erdikten sonra ocaktan alabilirsiniz.

Sebzeli Mini Sosis Tarifi

 



Malzemeler

  • 20 tane mini sosis
  • 1 adet soğan
  • 1 adet dolmalık yeşil biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet domates
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber – tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 fiske kekik
  • Maydanoz

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğan ve biberleri jülyen doğrayalım.
  • Sosisleri uzunlamasına 4e keselim.
  • Domatesin kabuğunu soyup küp küp keselim.
  • Tavanın içerisine tereyağ ve sıvı yağı kızdıralım.
  • Üzerine soğanları ve biberleri ilave edip bir güzel kavuralım.
  • Ardından sosisleri ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • En son salçayı domatesi baharatları ilave edip 2-3 dakika karıştıralım ve yarım su bardağı koyup 1 dakika daha karıştıralım.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip servis edebilirsiniz. 💖Afiyet olsun 💖

Pastane Usulü Un Kurabiyesi Tarifi

 



Malzemeler

  • 250gr tereyağ veya margarin (yumuşak olmalı)
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 3.5 su bardağı elenmiş un

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç tüm malzeme yoğurma kabına alınır ve karıştırılır.
  • Daha sonra unu yavaş yavaş yedirerek ekleyelim ele yapışmayan bir kıvamı olucak.
  • Daha sonra portakal büyüklüğünde bezeler alıp şerit yapalım ve çatalla üzerine şeklini verip keselim.
  • 160° önceden ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim benim kurabiyelerim 20 dakikaya yakın pişti hemen pişiyorlar (dikkat edin kızarmayacak beyaz kalıcak )
  • Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakalım ve pudra şekeri ile servis edelim.Afiyet olsun.
  • Tarifimi ayrıntılı izlemek için youtube kanalımdan izleyebilir ve ücretsiz abone olabilirsiniz ❤️.

    • Herkese selamlar bugün sizlere lezzetli pastane usulü un kurabiyesi yaptım deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun

Glutensiz Kedidili Pasta Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 175 gram tereyağı
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik glutensiz un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

Çikolata sos

  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 80 gram çikolata
  • 9 adet glutensiz kedi dili bisküvi

    Nasıl Yapılır?

  • Kedidili bisküvileri minik minik bölelim uygun bir tepsiye alalım.
  • Ardından tereyağını eritelim unu ekleyip 3-4 dakika kavuralım.
  • Daha sonra süt ve şekeri ekleyip kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirelim.
  • Koyulaşan muhallebiyi ocaktan alıp vanilya ekleyelim ve bisküvilerin üzerine aktaralım karıştıralım.
  • Bir kenara alalım.
  • Daha sonra çikolata sos için çikolata hariç bütün malzemeleri tencereye alalım.
  • Önce çırpalım daha sonra ocağa alıp kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirelim.
  • Koyulaşan sosu ocaktan alıp çikolatasını ekleyip çırpalım ve tatlımızın üzerine aktaralım.
  • Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirelim.
  • Daha sonra üzerini dilediğiniz şekilde süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Glutensiz Perişan Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 150 gram margarin yada tereyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 adet kabartma tozu
  • Glutensiz un
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı iri kırılmış fındık veya ceviz
  • 1 çay bardağı damla çikolata

     Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığındaki yumuşacık tereyağı ile şeker çırpılır.
  • Yumurta eklenip tekrar çırpılır.
  • Sıvıyağ eklenip son kez çırpılır.
  • Kabartma tozu ve un eklenip yoğurulur.
  • En son çikolata, üzüm ve fındık eklenip karıştırılır.
  • Cevizden biraz büyük parçalar koparılıp yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirilir.
  • 175 derece önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir.
  • İsteğe göre soğuyunca pudra şekeri serpebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Karadut Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg karadut
  • 4 su bardağı toz şeker (680 g)
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Karadutları yıkayarak suyunu süzelim ve bıçak yardımı ile sap kısımlarını keselim.
  • Bir tencereye alalım, üzerine toz şeker ekleyerek 5 saat bekletelim. Bu sürede şekerler yavaş yavaş erimeye başlar.
  • Ardından tencerenin kapağını açalım, karıştırdıktan sonra ocağa alarak orta ateşte kaynamaya bırakalım. Şerbeti reçel kıvamı almaya başlayıncaya kadar kaynatılır.
  • Reçelimiz kaynamaya başladığında kaşık yardımı ile üzerindeki köpükleri alalım. Dutların erimemesi için çok uzun süre kaynatılması önerilmez (yaklaşık yarım saat). Bu arada dutların dağılmaması için de çok fazla karıştırmamaya, karıştırırken de dikkatli olmaya özen göstermelisiniz.
  • Yarım saat kaynayan reçelin içerisine limon suyu ekleyelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
  • Kaynar halde kavanoza boşaltılıp kapağını sıkıca kapatalım. Afiyet olsun!

İrmikli Yaz Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için

  • 2 paket burçak bisküvi
  • 100 gr tereyağ veya margarin

Muhallebi için

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket vanilya

Çilekli sos için

  • 500 gr çilek
  • 1 çay bardağı su
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1.5 yemek kaşığı nişasta

    Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri rondodan geçirip üzerine erimiş tereyağını ekleyip karıştırın. Kullanacağınız kalıbın altına yayın ve iyice bastırın.
  • Muhallebisi için olan malzemeleri bir tencereye alıp karıştıra karıştıra pişirin ve bisküvili tabanın üzerine döküp eşit şekilde yayın.
  • Buzdolabına kaldırın soğuması için.
  • Çilekleri dörde bölüp bı tencereye alın.
  • Üzerine şeker,su ve nişastayı ekleyip blender dan geçirip ocakta pişirin.
  • Daha sonra muhallebi in üzerine döküp 3-4 saat dolapta bekletin.
  • Servis için istediğiniz şekilde dilimleyip süsleyebilirsiniz.