6 Ağustos 2022 Cumartesi

Sıyırma Kabak Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet kabak
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Tuz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Üzerine:

  • 1 kase yoğurt
  • Dereotu

    Nasıl Yapılır?

  • Kabakları yıkayıp, soyacakla soyar gibi sıyırıp, dilimleyelim.
  • Tavaya zeytinyağını alıp, jülyen doğradığımız soğanı kavuralım, rendelenmiş sarımsağı ve baharatları ekleyip, karıştıralım.
  • Hazırladığımız kabakları ekleyip, karıştırıp, biraz kavurup kapağını kapatıp kısık ateşte yumuşayana kadar pişirelim.
  • İnmesine yakın ocağın altını açıp, kızartır gibi yapıp servis tabağına alıp, ortasına dereotlu yoğurt döküp, afiyetle yiyelim 🥰🤗❤️
  • Not: Sizler baharatları damak lezzetinize göre azaltıp artırabilirsiniz.

Bisküvi Tatlısı (Ekonomik Ve Pratik) Tarifi

 




Malzemeler

  • 2 paket petibör bisküvi (400 g)
  • 2 çay bardağı kakaolu kek
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (Tepeleme)
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz
  • 1/2 (yarım) çay bardağı damla çikolata
  • 1 limon kabuğunun rendesi
  • 1 su bardağı + 1/4 (çeyrek) su bardağı süt

Üzeri için;

  • Hazır çikolata sosu (Paketin yarısını kullandım)
  • 100 ml süt
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Petibör bisküvileri ve kakaolu keki rondoda çekerek geniş bir kaseye alın. Eritilip ılınmış tereyağını üzerine dökün.
  • Pudra şekeri, kakao, damla çikolata, ceviz ve limon kabuğunu da kaseye alın. Sütü azar azar ilave ederek spatula ile karıştırın. Kıvamı kurabiye hamuru gibi olacak.
  • Harcı strece yayın. Silindir haline gelecek şekilde toparlayın. Streç filmin kenarlarını sıkıştırın. Bu şekilde derin dondurucuda 2 saat bekletin.
  • Çıkarttıktan sonra streci açıp, 2 cm kalınlığında dilimleyin. Dilimlenen tatlıları uygun bir tepsiye dizin.
  • Üzeri için çikolatalı sosun yarısını arkasındaki talimatlara uygun olarak pişirin. Ben çikolatalı fındıklı kullandım. Sosu tatlıların üzerine gezdirin.
  • Üzerlerine hindistan cevizi serperek servis edebilirsiniz. Tatlı daha sonrasında buzdolabında muhafaza edilmeli. Afiyet olsun.


Churros Tarifi

 

Malzemeler

Hamur için;

  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı un
  • 2 adet yumurta

Bulamak için;

  • Yarım su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın (Dilerseniz tamak tadınıza göre artırabilirsiniz)

Churrosları banmak için;

  • Benmari usulü eritilmiş sürülebilir çikolata (Tadıbu)

     Nasıl Yapılır?

  • Hamur için; tenceremize su şeker ve tereyağını alalım. Kaynayınca içerisine unumuzu ekleyelim ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar bastıra bastıra pişirelim.
  • Daha sonra hamuru bir kaseye aktaralım 5 dk kadar soğutalım. Sonrasında tek tek yumurtaları ekleyelim ve spatula ile karıştıralım. Hamurumuz hazır.
  • Hamurumuzu içerisine en küçük boy yıldız duy yerleştirdiğimiz sıkma torbasına alalım.
  • Bir tavaya kızartmak için sıvı yağ ekleyelim ve ateşi harlayalım. Daha sonra ocak ayarını orta ayara getirelim.
  • Hamurumuzu dilediğimiz boyutlarda yağlı tencereye sıkalım. Hamurları kolayca kesmek için ben makas kullandım.
  • Kızartıp pişen hamurları bir tabağa alalım. Çok fazla bekletmeden hazırladığımız tarçınlı harca hamurlarımızı bulayalım ve servis edeceğimiz tabağa alalım.
  • Artık churroslarımız hazır. Yanına bir kaseye çikolatamızı da koyalım ve bandırarak afiyetle yiyelim. Afiyet olsun 

Havuçlu Cevizli Meze Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 tane orta boy havuç
  • 1 tane orta boy soğan
  • 5 yemek kaşığı zetin yağı
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı ceviz
  • 2 yemek kaşığı tahin

Üzerini süslemek için;

  • Zetin yağı
  • Pul biber
  • Cips

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle havucu yıkayalım soyalım küçük küçük doğrayalım, soğanı da ince ince doğrayalım, tavayı ocağa alın. Üzerine zeytin yağını ilave edin, üzerine ince doğradığınız soğanı ilave edin, orta ateşte bir dakika soteyelim.
  • Üzerine havucu ekleyelim karıştıralım kısık ateşte havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Daha sonra tuzunu biberini ekleyin, ocaktan alın blendırın içine doldurun. Üzerine cevizi tahini ekleyelim, krema kıvamına gelinceye kadar çekelim.
  • Daha sonra servis tabağına alalım üzerine zeytin yağı gezdirin çok kırmızı biber ekleyin, cipsle süsleyin mezeniz servise hazır afiyet olsun lezzetli bir meze türü.

Püf Noktaları İle Tam Tutan Süper Pandispanya Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 yumurta (Oda ısısında)
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • Yarım çay bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak oda ısısındaki yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın.
  • Toz şekeri yumurtanın sarılarını ve beyazlarına paylaştırın.
  • Yumurta beyazına bir tutam tuzu ekleyin ve şekeri de ekleyip, traş köpüğü kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Daha sonra yumurta sarılarını şeker ile 4- 5 dakika çırpın.
  • Sıcak suyu ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Kuru malzemeleri eleyerek ekleyin ve spatula karıştırın.
  • Çırptığınız yumurta aklarını diğer karışıma 3-4 aşamada ekleyip, söndürmeden alttan üste doğru dikkatlice karıştırın.
  • 18 santimlik kalıbın altına yağlı kağıt koyup fırın tepsisine yerleştirin. Kek karışımını kalıba ekleyin.
  • Önceden ısıtılmış 180° fanlı fırında 50 dakika kontrollü pişirin.
  • Kek fırından çıkınca bir tel ızgara üzerine hemen ters çevirin ve bu şekilde soğuduktan sonra tabanındaki yağlı kağıdı çıkarın.
  • Kalıbın kenarını bıçakla sıyırıp keki çıkarın.
  • Kekiniz iyice soğuduktan sonra kesme aparatı ile veya bıçak ile 6 ya bölün. Pandispanya hazır.

Kısır Tarifi

 


Malzemeler

  • 10 çay bardağı kısırlık bulgur

İç için

  • 1,5 su bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı nar ekşisi
  • 2 adet limon
  • Marul
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 bağ yeşil soğan
  • Yarım demet nane
  • Yarım demet reyhan
  • 4 tane salatalık
  • 2 tane havuç
  • 4 tane içi alınmış domates
  • Kara lahana
  • 10 tane kornişon turşu
  • 1 yemek kaşığı yedi türlü
  • Yarım yemek kaşığı pul biber
  • Yarım yemek kaşığı isot
  • 1 yemek kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Bulguru ıslatalım.
  • 20 dakika dinlendikten sonra salça ve sıvı yağı yada zeytinyağını koyarak karıştıralım.
  • Baharatları ve tuzu ekleyip küçük küçük doğranmış sebzeleri ekleyip karıştıralım.
  • En son limon ve nar ekşisini ekleyip servis edelim afiyet olsun.

Taze Börülce Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 adet büyük soğan
  • 1 kg taze börülce
  • 6 adet orta boy domates
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 dolu tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 su bardağı kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Börülceleri yıkayın, uçlarını kesin fasülye doğrar gibi küçük parçaları kesin.
  • Börülcelerin iri taneli olanları sırf tanelerine çıkarın böylece yemekte de güzel görüntü oluyor.
  • Tencerede soğan ve zeytinyağına kavurun ardından börülceleri ekleyin 5 dakika kadar kapağını kapatarak orta kısık ateşte hafif sararmasını bekleyin.
  • Ardından domates tuz ve kırmızı biberini ekleyip kapağını kapatın 10 dakika kadar pişirin.
  • En son suyunu ekleyin yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Ege’nin vazgeçilmez olan börülce lezzetini mutlaka deneyin👌🏼 afiyet olsun.

Ev Yapımı Doğal Ketçap Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet kuru soğan
  • 2 kg domates
  • Yarım kg kapya biber
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet elma
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı sirke

    Nasıl Yapılır?

  • Soğan doğranır yağda karamelize edilir. Domates, sarımsak, kapya biber ve elma doğranır soğanın üzerine eklenir.
  • Domates yumuşayınca şeker, tuz ve karabiber eklenir, suyunu çekinceye kadar pişirilir ve blender dan geçirilir.
  • Sirke eklenir karıştırılır, kıvam alıncaya kadar kapak kapalı bir şekilde pişirilir.
  • Daha sonra süzgeçten geçirilir. Sterilize edilmiş şişelere sıcak doldurulur ve yine sterilize edilmiş yeni kapaklar ile sıkı kapatılır.
  • Şişeler ters bir şekikde tencereye alınır. Şişelerin yarısına gelecek kadar su eklenir ve 5 dk kaynatılır.
  • Şişeler bu şekilde soğuduktan sonra düzeltilir ve serin karanlık bir yerde 1 yıl muhafaza edilir.Deneyen herkese afiyet olsun.

Ferah Havuçlu Semizotu Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 3 adet orta boy havuç

İsteğe bağlı

  • 1 avuç mısır

Sosu:

  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 çay kaşığı hardal (tercihen)
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Semizotu temizlenerek yapraklarına ayrılır.
  • Havuç rendelenir ve azıcık zeytinyağında sotelenir.
  • Mısır kullanmak isterseniz haşlanır.
  • Ayrı bir kapta sosu için gereken tüm malzemeler ve ezilmiş sarımsak karıştırılır.
  • Hazırlanan sosun içine semizotu, havuç ve isterseniz mısır atılarak harmanlanır. Servis edilir.Afiyet olsun 

5 Ağustos 2022 Cuma

Fasülye Piyazı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru fasülye (Haşlanmış)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam taze soğan
  • 1 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Kara lahana
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Piyaz tarifimiz için soğanı yarım ay doğrayalım. Tuz atıp iyice ovalım.
  • Yeşillikleri ince ince kıyalım. Yeşil soğanın sadece yeşil kısmını doğrayalım. Kara lahanayı soyma aparatı ile ince ince doğrayalım. Sarımsağı ilave edelim.
  • Haşlanmış fasulyeyi ilave edelim.
  • Pulbiber, tuz, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edelim. Güzel bir şekilde karıştıralım.
    Fasulye piyazı servise hazır afiyet olsun.

Kelebek Yaş Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket hazır pandispanya
  • 2 yemek kaşığı damla çikolata
  • 1 paket kremşanti
  • 1 paket hazır pasta kreması
  • 1 litre süt
  • Gıda boyası
  • 2 yemek kaşığı damla çikolata
  • Şekerleme
  • 5 tane petibör bisküvi
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Pasta kreması için 1 su bardağı süt ile pasta kremasını çırpalım.
  • Kremşanti içinde 1 su bardağından 1 parmak eksik süt ile 2 paket krem şantiyi çırpalım.
  • Pandispanyanın alt kısmını yarım çay bardağı sütle ıslatıp arasına kremayı sürelim.
  • Üzerine damla çikolata serpip 2. Katı ekleyip kenar kısmından küçük bir parça kesip çıkartalım.
  • Üzerini yarım çay bardağı sütle ıslatıp krem şantinin bir kısmını sürelim diğer krem şantiye çay kaşığının ucuyla gıda boyası koyup sıkma aparatı ile şekil verelim.
  • 5 tane petibör bisküviyi kırıp 1 tatlı kaşığı kakao 3 yemek kaşığı süt ile ıslatıp yoğuralım
  • Yuvarlak yapıp kürdanla birbirine tutturalım.
  • Anten kısımlarını da kürdanın uçlarına top yapıp takalım.
  • 3 saat buzdolabında bekletelim afiyet olsun.

Tart Kek Tarifi

 





Malzemeler

Keki için;

  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 su bardağı + 4 kaşık un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 limon kabuğunun rendesi
  • Kreması için;

    • 2 su bardağı süt
    • 1 tepeleme yemek kaşığı un
    • 1,5 tepeleme yemek kaşığı nişasta
    • 4 yemek kaşığı şeker
    • 1 paket vanilya
    • 100 gram label veya 100 ml sıvı krema
    • Süslemek için;

      • Kakao
      • Meyveler
      • Bisküviler

        Nasıl Yapılır?

      • Öncelikle kekimiz için yumurta ve şekeri yüksek ayarda çırpalım.
      • Daha sonra yağ ve sütü ekleyerek çırpmaya devam edelim.
      • En son un, vanilya, kabartma tozu ve limon kabuğu tendesiniz ekleyerek çırpalım.
      • Yağlanmış tart kalıbına keki dökelim.
      • Önceden ısıttığımız 170 derece fırında 20-25 dk arası pişirelim. Benim kekim 25 dakikada tamamen pişti ama fırından fırına fark olacağından sizde daha erken veya geç pişebilir.
      • Bunun için bir bıçak veya kürdan yardımıyla keke batırıp piştiğini test edebiliriz.
      • Kekimiz pişerken kremayı hazırlayalım.
      • Vanilya ve labne hariç tüm malzemeleri tencereye alalım. Kaynanana kadar sürekli karıştırarak pişirelim.
      • Daha sonra kaynayan kremanın altını kapatıp vanilya ve labneyi ekleyerek çırpalım.
      • Kekimiz pişince soğuması için bekleyelim.
      • Soğuduktan sonra keki ters çevirelim.
      • Orta boşluğuna kremamızı dökelim ve buzdolabına keki dinlenmesi için koyalım.
      • Yaklaşık 2 saat buzdolabında dinlenen kekimizi dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.Afiyet olsun…