24 Ağustos 2022 Çarşamba

Salçalı Un Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 2 tatlı kaşığı dolusu kuru nane
  • 2 tatlı kaşığı tuz (damak zevkine göre ayarlanabilir)
  • 11 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye yağı alıp, fazla kızdırmadan eritelim.
  • Ardından unu ilave edip 1-2 dakika kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Sonra salçaları ve baharatları ekleyip 1-2 dakika kadar daha kavurmaya devam edelim. (fotoğraftaki gibi)
  • En son tencereyi ocaktan alıp suyu ve tuzu ilave edip içinde topak kalmamasına dikkat ederek sürekli bir tel çırpıcıyla çırpalım ve ocağa tekrar oturtalım.
  • Tuzunu ilave edip kaynatalım. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha ocakta tutup ocağı kapatalım. Mis gibi kokan çorbamız servise hazırdır👌
  • Not: Su ayarını kendiniz yapın çünkü kaynadıkça kalınlaşma yapabiliyor kıvamı ne çok sulu ne de çok kalın olmalı 👍ekstradan su takviyesi yapabilirsiniz. Kullandığım bardak 200 ml’lik su bardağı.

    Afiyet olsun ☺

Havuç Tarator Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 adet iri havuç ( rendelenmiş)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı sebze tozu
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Sosu için;

  • 250 gram süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 diş sarımsak rendelenmiş
  • 1 avuç kadar ceviz
  • 1 tatlı kaşığından az tuz
  • Üzerine için;

    • 1 yemek kaşığı tereyağ
    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 1 tatlı kaşığından az kırmızı toz biber
    • Ceviz

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle soyup rendelenmiş havuçları sıvı yağ eklediğiniz tavanın içerisinde yumuşayıncaya kadar kavurun.
    • Karabiber ve sebze tozu ekleyip karıştırın soğuması için bir kenara alın.
    • Sosu için gerekli bütün malzemeleri güzelce karıştırın soğumuş olan havuçlara ekleyip güzelce harmanlayın.
    • Üzerine için tereyağ ve sıvı yağı hafif kızdırıp toz biber ve kırılmış cevizleri ekleyip karıştırın.
    • Servis tabağına almış olduğunuz havuçların üzerine gezdirip istediğiniz şekilde süsleyip servis edebilirsiniz afiyet olsun 

Fırında Soslu Sebzeli Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet bütün (köy tavuğu kullandım siz isteğiniz çeşit tavuk kullanabilirsiniz ,baget,pirzola,parçalanmış,bütün tavuk)
  • 4 adet rendelenmiş domates
  • 4.5 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2-3 adet patates
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan veya arpacık soğan
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağ veya sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı köri, karabiber, kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavukları marine edelim.
  • Sarımsağı rendeleyim.
  • Sıvı yağ, yoğurt ,salça,su ve baharatları ilave edelim çırpalım.
  • Tavukları içine ilave edelim harmanlayalım yarım saat dolapta dinlendirelim.
  • Sebzeleri hazırlayalım.
  • Domatesleri rendeleyelim.
  • Soğanları doğrayalım, biberleri uzun ince doğrayalım, patatesleri elma dilimi doğrayalım.
  • Uygun bir fırın tepsine domatesleri ve sebzeleri alalım.
  • Üzerine tavukları dizelim bir çay bardağın su gezdirilerim bir çay kaşığı kekik serpiştirip yağlı kağıdı ıslatıp tavukların üzerine kapatalım.
  • 190 derece fırında pişmeye bırakalım. Afiyetle.

Özel Sosuyla Kremalı Kapya Biber Soslu Spagetti Tarifi

 




Malzemeler

  • 200 gr spagetti
  • 3 diş sarımsak
  • Zeytinyağ
  • 3 yemek kaşığı kapya biber sosu
  • Yarım paket süt kreması
  • 1 kepçe makarnanın suyu
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri veya mozarella
  • Tuz
  • Kekik
  • Pul biber
  • Toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak makarnayı pişirin.
  • Sosu için; tavaya zeytinyağını alın.
  • Sarımsakları rendeleyin. Kapya biber sosunu ekleyip karıştırın.
  • Baharatları ekleyip, karıştırın.
  • Süt kremasını ve makarnanın suyundan ekleyip karıştırmaya devam edin. Kaşar peynirini ekleyip karıştırın.
  • Son olarak haşlanıp, süzülen makarnayı ilave edin ve karıştırın.
  • Makarnayı ocaktan alıp, servis edebilirsiniz. Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun


Şehzade Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 2 adet kapya biber
  • 4 adet yeşil biber
  • 2 adet soğan
  • 4 diş kadar sarımsak
  • 1 adet domates
  • Yarım kg kuşbaşı et
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı et suyu
  • Tuz
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

Patlıcanları kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Üzeri için;

  • 2 adet biber
  • 2 adet küçük domates

    Nasıl Yapılır?

  • Haydi başlayalım ;) Etlerimizi kuşbaşı doğrayıp düdüklü tencereye alalım üzerine 1 lt kadar su ekleyip haşlayalım.
  • Tavaya 1 çay bardağı kadar sıvı yağı ekleyip küp küp doğranmış patlıcanları kızartıp kağıt havlu serdiğimiz tabağa alalım.
  • Ayrı bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağını ilave edip doğranmış soğan ve sarımsakları çok az soteleyelim üzerine doğradığımız yeşil biber ve kapya biberinde ilave edip soluncaya kadar çevirelim.
  • Haşlanan etlerin suyunu süzüp tencereye ilave edelim baharatları ekleyip 5 dk kadar pişirelim.
  • Fırın kabına önce patlıcanları yerleştirelim üzerine etli karışımı dökelim. En son dörde böldüğümüz domatesleri, biberleri ortasına 1 bütün soğan yerleştirelim.
  • Bir kapta kalan et suyundan 2 su bardağı alıp içine 1 yemek kaşığı salça ekleyip salça eriyinceye kadar karıştıralım ve yemeğimizin üzerine dökelim.
  • Üstünü ıslak yağlı kağıtla örtüp fırında 40 dk pişirelim. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun yapılış videosu instagram hesabımda mevcut.

Favori Tarifiniz Olacak Pastane Usulü Supangle

 

Malzemeler

  • 3 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1 kutu krema
  • 80 gram bitter veya sütlü çikolata
  • 1 çay bardağı buz gibi soğuk su

     Nasıl Yapılır?

  • Süt, şeker, kakao, nişasta ve krema tencereye alınır ve tel çarpıcıyla sürekli karıştırılarak orta ateşte pişirilir.
  • Ocaktan alınır ve sıcakken içine çikolata eklenir ve karıştırılarak çikolata eritilir çikolata tamamen eriyince buz gibi soğuk su ekleyip mikserle 2 dk çırpılır. Ara ara karıştırılarak tamamen soğuması sağlanır.
  • Tamamen soğuyunca kaselere pay edip dolapta bir saat dinlendirin.
  • Bir gece dinlendirip, servis ederseniz daha nefis oluyor. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun ❤️
  • Not ; Çay bardağı ölçüsü 100 ml su bardağı ölçüsü 200 ml.

Taze Fasulye Kavurması Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo kadar taze fasulye
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet büyük soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet büyük domates
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Fasulyeler ayıklanır ve dilediğiniz boyutta kesilir.
  • Uygun tencerede rengi biraz dönene kadar haşlanır.
  • Haşlanan fasulyeler süzülür kenarda bekletilir.
  • Başka bir tencereye sıvı yağ alınır yemeklik doğranmış soğanlar eklenir
  • 1-2 dk geçtimi minik minik doğranan sarımsaklar eklenir ve 4-5 dk kavurulur.
  • Ardından kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesler eklenir domatesler suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Son olarak haşlanan fasülyeler ilave edilir tuzu eklenir ve birkaç tur çevirdikten sonra yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun ☺️

Tek Hamur 4 Çeşit Kurabiye Tarifi

 



Malzemeler

  • 250 gram tereyağı veya margarin yumuşak
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 5 su bardağı ) kontrollü ekleyin
  • Yarım çay bardağı antep fıstığı
  • Yarım çay bardağı kıyılmış fındık
  • Yarım çay bardağı doğranmış kuru kayısı
  • Yarım çay bardağı damla çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için un hariç tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın ve üzerine unu azar azar ekleyip yumuşak bir hamur elde edin hamuru büyük bir beze yapın ve 4 eşit parçaya bölün.
  • Her 1 parçaya fıstık,1 parçaya fındık,1 parçaya kayısı,1 parçaya damla çikolata ekleyip yoğurun.
  • Ve her bezeyi ayrı ayrı rulo yapıp streç filme sarın ve 15 dk derin dondurucuda bekletin. ( bu şekilde yapıp dondurucuda saklayıp dilediğiniz zaman çıkarıp dilimleyip pişirebilirsiniz).
  • Dondurucudan çıkarıp 1 parmak kalınlığında dilimleyin ve 180 derecede hafif kızarana kadar pişirin.
  • İyice soğuduktan sonra servis yapın afiyet olsun 


Közlenmiş Balık Biberi Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo balık biberi
  • Elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • Kaynamış su

    Nasıl Yapılır?

  • Balık biberlerimizi tavada közlüyoruz. Tek taraflı da közleyebilirsiniz.
  • İsteğe bağlı kavanoza yerleştiriyoruz. İyice boşluk bırakmayacak şekilde sarımsağı kavanozum iki üç köşesine koyuyoruz.
  • Kavanoz dolduğu zaman üzerine bir kaşık şeker bir kaşık tuz ve sirkeyi ekleyelim.
  • Ben kavanozun yarısına kadar sirke koydum devamını sıcak su ile doldurdum.Siz isterseniz hepsine sirke koyabilirsiniz üzerine de zeytinyağı koyup kapağı sıkıca kapatıp ters çevirdim
  • 15 vs 20 gün sonra tüketebiliriz deneyenlere afiyet olsun 😊
  • Not: ben bir kavanoz sadece közledim kalan biberlerimi normal turşu yaptım aynı uygulamayla yaptım sadece içeriğinde zeytin yağı yok 

Ekmekten Çıtır Üçgen Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 8-10 adet dilinmiş taze ekmek

Arası için:

  • 1 haşlanmış patates
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz

Üzeri için:

  • Ekmek kırıntısı
  • 1 yumurta
  • Tuz

Kızartmak için:

  • Sıvıyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Haşlanmış patatese biraz tuz koyulup ezilir püre kıvamına getirilir.
  • Kaşarlar rendelenip hazır edilir.
  • Ekmeklerin kenar kısımları bıçakla kesilip bir kenara alınır.
  • İç kısımları merdaneyle inceltilir.
  • Ortasına bir tatlı kaşığı patates püresi, bir miktarda rendelenmiş kaşar peyniri koyulup üçgen şeklinde kapatılır.
  • Kenarlarının yapışması için çatal ile bastırılır. Hafif miktarda su da kullanabilirsiniz yapışması için.
  • Ekmeklerin hepsi bu şekilde hazırlanır.
  • Kestiğimiz kenarlar da rondoda çekilip ufalanır.
  • Ayrı bir kaba 1 yumurta kırılıp tuz serpilir. İyice çırpılır.
  • Hazırlanan üçgen dilimler önce yumurtaya sonra da ufalanmış ekmeklere bulanıp kızgın yağa bırakılır.
  • Arkalı önlü pembeleşene kadar kızartılır. Afiyetle

Örgülü Pizza Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için

  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta (sarısı üzeri için)
  • 1 paket maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3-3.5 su bardağı un

Üzeri için

  • 1 kase sucuk
  • 1 kase biber
  • 1 kase sosis
  • 1 kase mısır
  • 1 kase kaşar rendesi
  • 2 yemek kaşığı ketçap

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için sıvı malzemeleri karıştıralım.
  • Diğer malzemeleri de ekleyelim. Unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayalım.
  • 1 saat mayalandıralım havasını alıp merdane ile açalım.
  • Yağlı kağıdın üzerine yerleştirip tam ortasına tabak bırakalım.
  • Etrafını bıçakla keselim saç örgüsü gibi örelim.
  • Üzerine ketçap sürelim,kaşar rendesi ve diğer malzemeleri yerleştirelim.
  • Örgü kısmına yumurta sarısı sürüp kızarana kadar 180-200 derece fırınlayalım.👩‍🍳afiyet olsun.

Kızılcık Şerbeti Tarifi

 




Malzemeler

  • 500 gr kızılcık
  • 2 litre su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 3-4 adet karanfil

    Nasıl Yapılır?

  1. Kızılcık şerbeti için tencereye yıkadığımız kızılcıkları alalım.
  2. Üzerine şeker, tarçın, karanfil ve suyu ekleyerek 15-20 dakika, kızılcıklar yumuşayıp rengini salana kadar kaynatalım.
  3. Kızılcıklar yumuşadıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  4. Kızılcık şerbetimiz soğuduktan sonra üzerine temiz bir tülbent geçirdiğimiz kabın içerisine suyunu süzelim. Tülbentte kalan posalarında güzelce suyunu sıkalım.
  5. Eğer kızılcık şerbetinizi hemen tüketmeyecekseniz ağzı kapaklı bir sürahi ya da kavanoza alarak dolapta saklayabilirsiniz.
  6. Buz gibi soğuyan, yapılışı kolay kızılcık şerbeti servise hazır. Afiyet olsun!