15 Eylül 2022 Perşembe

Vişneli Ve Çikolatalı Yaş Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Pandispanya tarifi;

  • 5 adet yumurta ( oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 kahve fincanı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Kreması için;

  • 600 ml süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
  • 1 paket vanilin
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket paket bitter çikolata
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı krema ( piştikten sonra)Arası için;
    • 1 çay bardağı vişne ( çekirdekleri çıkarılmış)
    • 1 kahve fincanı şeker
    • 1 kahve fincanı su
    • 1 tatlı kaşığı dolusu nişasta

    Dış kaplaması için;

    • 1 paket sade krem şanti
    • 1 su bardağı soğuk süt
    • Gıda boyası (1-2 damla- tercihen)

      Nasıl Yapılır?

    • 20 cm’lik kalıp için bu ölçü uygun oluyor.
    • Yumurtaların sarıları ve beyazları dikkatlice ayrılır.
    • Şekerin yarısı beyazların üzerine aktarılıp çırpmaya başlanır.
    • Limon suyu eklenip kar beyaz olana kadar çırpılır.
    • Çevirdiğimizde akmayacak kıvamda olmalı.
    • Yumurta sarılarına kalan şeker eklenip rengi açılana kadar çırpılır.
    • Süt ,sıvı yağ eklenip biraz daha çırpılır.
    • Kuru malzemeler elenip bu harca eklenip karıştırılır.
    • Yumurta beyazının üçte biri yavaş yavaş spatula yardımıyla yumurta sarısına aşağıdan yukarıya doğru karıştırılır.
    • Bu işlem en az 3 kere tekrarlanır.Harcın sönmemesini sağlanır.
    • Kelepçeli kalıbın tabanı pişirme kağıdıyla kaplanır.
    • Pandispanya kalıba aktarılır.
    • 1-2 kez tezgaha vurarak havası çıkarılır.
    • Fansız ayarda 40-45 dk 170 derecede pişirilir.
    • Fırını kapattıktan sonra hemen çıkarılıp fırın teline ters çevrilir.
    • Soğumaya bırakılır.
    • Ilıkken kalıptan çıkarılır.
    • Çıkarmadan önce kenarlarını bıçakla kurtarın.
    • Kreması için, yumurta sarısı, süt nişasta un kakao şeker uygun bir tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
    • Fokurdamaya başlayınca ocağın altı kapatılır, çikolata ve vanilin eklenerek karıştırılır.
    • Üzeri streçlenerek soğumaya bırakılır.
    • Tamamen soğuduğunda mikserle pürüzsüz bir kıvam olana dek çırpılır.
    • Kremadan eklenip çırpmaya devam edilir ve buzdolabına kaldırılır. Kıvama göre ayarlayın.
    • Vişneli sos için malzemeler uygun bir tencereye alınıp sürekli karıştırarak pişirilir. Fokurdamaya başladığında kapatılır ve oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Ara ara karıştırılır.
    • Pandispanya 3 eşit parçaya ayrılır.
    • Dilerseniz 2-3 yemek kaşığı süt ile ıslatabilirsiniz.
    • Arasına krema ve isteğe bağlı damla çikolata eklenir.
    • Ortasına vişneli sostan 2-3 kaşık gezdirilir.
    • Diğer kata da aynı işlem yapılır. Spatula yardımıyla düzeltilir.
    • Pastanın etrafı kalan kremayla kaplanır. Dolaba kaldırılır.
    • Sonra pastanın dışı soğuk sütle çırpılmış krem şantiyle ince bir tabaka halinde kaplanır.
    • Buzdolabında en az 4-5 saat dinlendirilir.
    • Dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun🌸.

Şalgamlı Kuskus Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı kuskus
  • 4 su bardağı şalgam
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 4 tane kornişon turşu
  • 1 su bardağı süt mısır
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • Toz biber
  • Yarım limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Şalgam suyunu tencereye koyup ocağa alıyoruz.
  • Kaynatmaya başlayınca kuskusları ilave edip güzelce haşlıyoruz.
  • Haşlanan kuskusları sudan geçirip soğumaya bırakıyoruz.
  • Daha sonra maydanoz, köz biber ve kornişon turşuları doğruyoruz.
  • Derin bir kaseye kuskusları alıyoruz.
  • Üzerine doğradığımız köz biber, turşu, süt mısır ve maydanozu ekliyoruz.
  • Son olarak zeytinyağ, tuz, tozbiber ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz.
  • Dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz☺️

Patlıcanlı Domatesli Sos (Ajvar) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kg patlıcan
  • 1 kg kırmızı biber
  • 3 kg domates
  • 3 adet kuru soğan
  • 9 diş sarımsak
  • 3 çay bardağı zeytinyağı (375 ml)
  • 3 yemek kaşığı pul biber
  • 4,5 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcan ve kırmızı biberleri bıçakla bir kaç yerinden delikler açalım ve ızgaraya yerleştirelim.
  • Ardından 200°C fırında, ızgara ayarında 30 dakika kadar pişirelim.
  • Uygun bir tencereye zeytinyağını alalım, üzerine doğranmış sarımsak ve soğanları ekleyerek hafif pembeleşene kadar kavuralım.
  • Ardından doğradığımız domatesleri ekleyelim ve yarım saat kadar pişirelim.
  • Sürenin sonunda kabukları soyularak doğranan kırmızı biber ve patlıcanları ekleyelim.
  • Son olarak pul biber ve tuzu ekleyip karıştırarak 40 dakika daha pişmeye bırakalım.
  • Güzelce pişen sosu blenderdan geçirelim. Sıcakken kavanozlara paylaştıralım.
  • Kavanozların kapaklarını da sıkıca kapattıktan sonra üzerine örtü örtülerek soğuyana kadar bekletilir.
  • Soğuduktan sonra güneş almayan serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz Afiyet olsun!

Etli Kabak Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg kabak
  • 200 gram orta yağlı kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tane soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • Maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 adet domates
  • 1 çay bardağı su

Üzerine sos için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak su

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabakların baş ve uç kısımlarını kesip çıkartalım kabakların kabuğunu soymadan daha hoş bir görüntü olması için sadece çatalla üzerine boydan boya çizikler atalım.
  • Kabakların tamamını bu şekilde hazırladıktan sonra ortadan ikiye ayıralım eğer çok büyükse kabaklar üç parçaya ayıralım.
  • Çay kaşığıyla ya da dolma oyacağıyla içerisini oyalım.
  • Kabakların her yerini tuzlayalım.
  • Fırça yardımı ile kabakları yağlayalım ve fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece alt üst ayarlı fırında üst tarafı kızarana kadar pişirelim.
  • Yayvan bir kapta içini hazırlayalım.
  • Kıymanın üzerine yemeklik doğranan kuru soğanı ince kıyım dereotu ve maydanozu katalım.
  • Maydanozu varsa koyuyoruz ama dereotu olmazsa olmazı kabak dolmasının.
  • Sarımsakları minik minik keserek ilave edelim.
  • Salçaları ekleyelim, tepeleme bir yemek kaşığı kadar tereyağ ve zeytinyağ ekleyelim.
  • İki tane domatesi rendeleyip katalım.
  • Domates rendesi dolmanın yumuşak olmasını sağlayacak hem de ayrı bir lezzet katacak.
  • Baharatlarını ve pirinci yıkayıp güzelce dolmamızın içerisine ekleyelim. Dolma içi yumuşak olmalı bu yüzden bir çay bardağı su ilave edelim.
  • Bütün malzemeler birbirine karışana kadar güzelce karıştırıp hazırlayalım.
  • Kabaklarımızda kızardı soğuması için biraz bekletiyoruz.
  • Her kabağın içerisine iki tatlı kaşığı kadar iç harcından koyup ufak parça domatesle kapak yapalım.
  • Tenceremize yerleştirelim.
  • Sos tabağına salça ve suyu katıp sosunu hazırlayalım.
  • Dolmaların üzerine tuz serpiştirelim ve hazırladığımız sosu dökelim.
  • Kabak dolması çok çabuk pişen bir dolmadır kızartdığımız için de çok hızlı bir şekilde pişecek o yüzden çok fazla su koymamıza gerek yok. Bir su bardağı su yeterli olacak.
  • Üzerine dolma taşı veya bir tabak yerleştirelim.
  • Kapağımızı kapatalım kaynamaya çıktıktan sonra en kısık ateşte yarım saat pişirelim.
  • Soğuması için biraz dinlenelim.
  • Servis tabağının içerisine biraz yoğurt serelim daha sonra dilimlediğimiz kabakları üzerine yerleştirelim.
  • Dereotuyla da üzerine yanlarına süsleme yapalım tadı damağınızda kalacak nefis bir dolma tarifi arkadaşlar. Deneyen arkadaşlardan yorum bekliyorum. Afiyet olsun 😋.

Peynirli Börek (Su Böreği Sanacaksınız) Tarifi

 

Malzemeler

  • 7 tane yufka

Sosu için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı süt
  • 2 tane yumurta
  • Kabartma tozu
  • Arası için:

    • 300 gram light süzme peynir
    • 100 gram yağlı beyaz peynir
    • 8-9 dal maydanoz

    Üzeri için:

    • Kalan sos
    • 1 yumurta sarısı
    • 1 tane maden suyu

      Nasıl Yapılır?

    • Dikdörtgen borcamımızı sıvı yağ ile yağlayalım. Şimdi böreğimizin iç harcını hazırlayalım kenara alalım.
    • Sos malzemelerini derin bir kabın içine alıp güzelce çırpalım sıra geldi böreğimizi şekillendirmeye
    • Dikdörtgen borcamımıza bir tane bütün yufkayı yayalım şimdi bir bütün yufka da kenara ayıralım bunu en üst kat için kullanacağız.
    • Kalan yufkaları ortadan ikiye el yordamı ile bölelim.
    • Yaydığımız yufkanın üstüne iki kat yarım yufka yayalım ve sos gezdirelim bu şekilde yarım yufkaları sırayla yayalım ve her katına yaklaşık bir küçük kepçe sos gezdirelim.
    • Sadece peynir koyduğumuz katlara sos sürmeyelim. Ben iki kat peynirli yapmak istedim arzunuza göre yapabilirsiniz.
    • En üstüne de bütün olarak ayırdığımız tek yufkayı güzelce yerleştirelim ve kalan sosun içine bir yumurta sarısı kırıp çırpalım.
    • Böreğimizin en üstüne maden suyunu gezdirelim ve yumurtalı sosu fırça ile her yanına gelecek şekilde sürelim 160 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Ben alt tarafının iyi kızarması için en son fırının tabanına aldım 5 dakikada o şekilde pişirdim yumuşak olması için fırından çıkarınca nemli bir bez ile örttüm. Dinlendikten çayınızı hazır edip sonra bu şahane böreği tadabilirsiniz. Afiyet olsun inşallah ☺️.
    • Tarife dair notlar ;✅ böreği hazırladıktan sonra en az 3 saat streçleyip bekletmeniz sonucu mükemmelleştirecek.✅ öğlen servis ederseniz sabahtan, akşam servis edecekseniz öğlenden yapmanızı tavsiye ederim.✅ su böreği görüntüsü için 7 adet yufka ideal daha az yufka ile yapacaksanız malzemeleri orantılı olarak ayarlayabilirsiniz.

Yalancı Profiterol Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 16 adet kedi dili bisküvi
  • 1 paket krem şanti
  • Yarım çay bardağı süt

Üzeri için;

  • 200 gr bitter çikolata
  • 200 ml krema

    Nasıl Yapılır?

  • Süt ,un ,nişasta ,şeker ,yumurta sarısı ,vanilya hepsini uygun bir tencereye alıyoruz .
  • Güzel karıştırdıktan sonra ocağa alıyoruz.
  • Kaynayana kadar karıştırıyoruz .
  • Kaynadıktan ocaktan alıp ara ara karıştırarak soğumaya bırakıyoruz .
  • Soğuduktan sonra kremşanti ve yarım çay bardağı süt ekleyip mikserle 3-4 dk çırpıyoruz.
  • 1 adet kedi dili bisküviyi ortadan ikiye kırıp kupların tabanına yerleştiriyoruz .
  • Yarısına kadar muhallebiden döküp tekrar bisküvi yerleştiriyoruz .
  • Üzerine tekrar muhallebi döküp 1 saat dinlendirdikten sonra üzeri için kremayı uygun bir tencereye alıyoruz.
  • Ocakta kaynatıp kenara alıyoruz .
  • Çikolata ekleyip çikolata eriyene kadar karıştırıyoruz .
  • Daha sonra muhallebimizin üzerine döküyoruz .
  • Buzdolabında 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun.

14 Eylül 2022 Çarşamba

Erzurum Ketesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta akı içine sarısı üzerine
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 6 yada 6,5 su bardağı un(kontrollü)
  • İçine sürmek için;

    • 150 gram eritilmiş tereyağı
    • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Arası için;

    • Peynir yada benim hazırladığım gibi kavrulmuş un hazırlayabilirsiniz

    Üzerine sürmek için;

    • Yumurta sarısı

      Nasıl Yapılır?

    • Hamuru için; süt, su maya şekeri karıştırıp diğer malzemeleri ekleyip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım.
    • Hiç mayalandırmadan 17-18 bezeye ayırıp açmaya başlayalım.
    • Servis tabağı büyüklüğünde açıp üzerine tereyağı sıvı yağ karışımından biraz döküp yağlayın.
    • Daha sonra bir kenarı ortaya katlayıp tekrar o kenar üzerine yağ gezdirip sürün.
    • Diğer kenarında katlayıp yağ sürün şekilde göreceğiniz gibi kare hale getirip, iç harcı koyun iç harç konulacak kısma yağ sürmüyoruz.
    • Bohça şeklinde uçları ortada birleştirin, orta kısma basıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
    • Tüm bezeler için aynı işlemi uygulayın, üzerlerine yumurta sarısı sürüp çatalla şekil verelim.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü pişirelim.Afiyet olsun😍.

Sodalı Muska Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 100 gram margarin veya tereyağı
  • 1 şişe maden suyu

İçine;

  • Lor peyniri ve maydanoz

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta
  • Çörek otu- susam

    Nasıl Yapılır?

  • Margarin veya tereyağını bir tavada eritelim. (kaynatmayın, sadece erimesi yeterli).
  • 1 adet yufkayı tezgahın üzerine serip üzerine bir fırça yardımı ile erimiş yağı sürelim, ikinci kat yufkayı serip onun da üzerine erimiş yağdan sürelim.
  • Yufkalarımızı yaklaşık 10 cm genişliğinde, uzun şeritler halinde keselim. Şeridin baş kısmına peynirli maydanozlu harçtan bir kaşık dolusu koyarak muska şeklinde saralım. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayalım.
  • Hazırladığınız üçgenleri bir kabın içine yerleştirelim. Hepsi tamamlandığında böreklerin üzerini kapatacak kadar maden suyu boşaltalım. Börekler havaya kalkmasın diye üzerine bir tabak kapatabilirsiniz.
  • Bu şekilde yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra böreklerin fazla suyunu nazikçe sıkarak yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine börekleri dizelim.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu- susam karışımından serptikten sonra 180 derece ısıtılmış fırında üstleri nar gibi kızarana dek yaklaşık 35 dakika pişirelim. İçi yumuşak dışı çıtır nefis böreklerimiz hazır, afiyet olsun:)
  • Not: Maden suyu yoksa normal su da kullanabilirsiniz.

Mayasız Sirkesiz Limonsuz Lokum Kıvamında Peynir Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 litre süt
  • 3 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Ben açık köy sütü kullandım (Market sütü de kullanabilirsiniz o zaman uzun uzun kaynatmanıza gerek yok bir taşım kaynasa yeterlidir) sütü süzdükten sonra tencereye alıp 15-20 dk kaynatalım.
  • Kaynayan sütün içerisine 3 yemek kaşığı dolusu yoğurdu ekleyelim. Sarı suyunun üzerine çıkmasını peynirlerin top top oluşmasını göreceksiniz.
  • Hafif hafif arada bir karıştıralım. İyice suyu ve peynirler ayrıştıktan sonra tenceremizi ocaktan alalım.
  • Süzgecin üzerine tülbent koyup sarı suyunu başka bir kaba süzdürelim.
  • Peynirler üstte tülbentte kalsın. Üzerini kapatıp sıkıştırıp bir ağırlık koyalım iyice suyunun süzülmesini sağlayalım. 2-3 saat sonra tamamen süzülmüş olacaktır. Mis gibi peynirimiz hazır.

Haşhaşlı Cevizli Çörek (Mükemmel ) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 5,5 su bardağı un

Not: 200 ml su bardaklarından kullanıldı

İç malzemesi için;

  • 5 silme yemek kaşığı haşhaş ezmesi
  • Yarım çay bardağından fazla sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çorba kasesi kıyılmış ceviz

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle süt, şeker ve maya bir kapta karıştırılır maya eritilir.
  • Daha sonra sıvı yağ ve tuz eklenir karıştırılır.
  • En son un eklenir yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edilir. 5 dakika iyice yoğurulur.
  • Daha sonra ağzı iyice kapatılıp 1 saat mayalandırılır.
  • Mayalanınca kaptan alıp 2-3 kez yoğuralım havası çıksın. 5 eşit bezeye bölelim. Bezeleri tabak büyüklüğünde elimizle açalım.
  • Her bir beze arasına iç harcımızdan yayalım, ceviz serpelim.
  • Üzerine diğer bezemizi de tabak büyüklüğünde açıp koyalım. En üste koyduğumuz bezenin üzerine iç harçtan sürmeyelim.
  • Üst üste dizdiğimiz hamurlarımızı elimizle bastırarak sündürerek çeke çeke büyükçe açalım.
  • Büyüttüğümüz hamurumuzu 2 parmak eninde uzunlamasına şeritlere ayıralım.
  • Her bir şeriti burma yapalım ve tepsiye gül böreği şeklinde koyalım, birbirinin etrafına sararak büyükçe bir yuvarlak elde edeceğiz resimlerden anlaşılıyor.
  • Tepside de 15 dakika mayalanmaya bırakalım. Üzerine 1 yumurta sarısını sürelim.
  • 185 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Yapımı Çok Kolay Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı bulgur
  • 2 küçük (1 büyük de olur) patates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tenceremize bütün sebzelerimizi çok küçük olmayacak şekilde doğruyoruz.
  • Üzerine yıkadığımız mercimek pirinç ve bulgurumuzu ekliyoruz ve yaklaşık 1 buçuk litre su koyup kaynamaya bırakıyoruz.
  • Kaynadıkça üzerinde oluşan köpükleri alıyoruz.
  • Sebzelerimiz piştiği zaman bleanderdan geçiriyoruz.
  • En son tereyağımızı kızdırıp üzerine döküyoruz damak tadınıza göre tuzunu koyuyorsunuz.Afiyet şifa olsun.

Düdüklü Tencerede Ege Usulü Tavuklu Keşkek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 su bardağı aşurelik buğday
  • Yarım tavuk
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1,5 -2 litreye yakın su

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı pul biber
  • 1 tatlı kırmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Buğdayı akşamdan ıslatalım.
  • Sonrasında bol su ile yıkayıp düdüklü tencereye alalım.
  • Üzerine tuz ,kimyon ve tavuğu iri parçalara bölüp koyalım .
  • Kaynar su döküp tencerenin kapağını kapatıp ocağa alalım.
  • Kısık ateşte yarım pişirelim.
  • Sonrasında tavukları tencereden alalım ve etleri didikleyelim.
  • Eğer suyu az gelirse biraz sıcak su ekleyip tencereyi tekrar ocağa alalım ve tahta kaşıkla döverek buğdayın ezilmesini sağlayın, en az 10-15 dakika kadar.
  • Tavukları ekleyip biraz daha pişirelim iyice kıvam alınca ocağı kapatalım.
  • Sosu için yağı tavaya alalım eriyince salçayı ilave edip kavuralım, son olarak baharatları ekleyip keşkek üzerine dökelim afiyetler olsun.