Malzemeler
Pandispanya tarifi;
- 5 adet yumurta ( oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 kahve fincanı ılık süt
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Kreması için;
- 600 ml süt
- 1 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
- 1 paket vanilin
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 paket paket bitter çikolata
- 2-3 yemek kaşığı sıvı krema ( piştikten sonra)Arası için;
- 1 çay bardağı vişne ( çekirdekleri çıkarılmış)
- 1 kahve fincanı şeker
- 1 kahve fincanı su
- 1 tatlı kaşığı dolusu nişasta
Dış kaplaması için;
- 1 paket sade krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- Gıda boyası (1-2 damla- tercihen)
Nasıl Yapılır?
- 20 cm’lik kalıp için bu ölçü uygun oluyor.
- Yumurtaların sarıları ve beyazları dikkatlice ayrılır.
- Şekerin yarısı beyazların üzerine aktarılıp çırpmaya başlanır.
- Limon suyu eklenip kar beyaz olana kadar çırpılır.
- Çevirdiğimizde akmayacak kıvamda olmalı.
- Yumurta sarılarına kalan şeker eklenip rengi açılana kadar çırpılır.
- Süt ,sıvı yağ eklenip biraz daha çırpılır.
- Kuru malzemeler elenip bu harca eklenip karıştırılır.
- Yumurta beyazının üçte biri yavaş yavaş spatula yardımıyla yumurta sarısına aşağıdan yukarıya doğru karıştırılır.
- Bu işlem en az 3 kere tekrarlanır.Harcın sönmemesini sağlanır.
- Kelepçeli kalıbın tabanı pişirme kağıdıyla kaplanır.
- Pandispanya kalıba aktarılır.
- 1-2 kez tezgaha vurarak havası çıkarılır.
- Fansız ayarda 40-45 dk 170 derecede pişirilir.
- Fırını kapattıktan sonra hemen çıkarılıp fırın teline ters çevrilir.
- Soğumaya bırakılır.
- Ilıkken kalıptan çıkarılır.
- Çıkarmadan önce kenarlarını bıçakla kurtarın.
- Kreması için, yumurta sarısı, süt nişasta un kakao şeker uygun bir tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
- Fokurdamaya başlayınca ocağın altı kapatılır, çikolata ve vanilin eklenerek karıştırılır.
- Üzeri streçlenerek soğumaya bırakılır.
- Tamamen soğuduğunda mikserle pürüzsüz bir kıvam olana dek çırpılır.
- Kremadan eklenip çırpmaya devam edilir ve buzdolabına kaldırılır. Kıvama göre ayarlayın.
- Vişneli sos için malzemeler uygun bir tencereye alınıp sürekli karıştırarak pişirilir. Fokurdamaya başladığında kapatılır ve oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Ara ara karıştırılır.
- Pandispanya 3 eşit parçaya ayrılır.
- Dilerseniz 2-3 yemek kaşığı süt ile ıslatabilirsiniz.
- Arasına krema ve isteğe bağlı damla çikolata eklenir.
- Ortasına vişneli sostan 2-3 kaşık gezdirilir.
- Diğer kata da aynı işlem yapılır. Spatula yardımıyla düzeltilir.
- Pastanın etrafı kalan kremayla kaplanır. Dolaba kaldırılır.
- Sonra pastanın dışı soğuk sütle çırpılmış krem şantiyle ince bir tabaka halinde kaplanır.
- Buzdolabında en az 4-5 saat dinlendirilir.
- Dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun🌸.