4 Ekim 2022 Salı

Rum Kurabiyesi (Gökçe Ada’nın Meşhur Efi Bademi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı (50 gr) pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 3 su bardağı un (300 gr)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı iri çekilmiş badem

Bulamak için:

  • Pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak unu teflon tavada hafif renk alana kadar dikkatlice kavuralım.Not : ben bademleri de un ile birlikte kavurdum aslında rum kurabiyesi orjinali badem çiğ eklenir kavrulmuyor.Size kalmış 👍
  • Kavrulan un bir kaseye alıp iyice soğumaya bırakın.
  • Tamamen soğumuş olmalı bu çok önemli.
  • Tereyağ, pudra şekeri ile krema gibi çırpın.
  • Yumurta ekleyip bi süre aynı işleme devam edin.
  • Kavrulmuş un, badem ve kabartma tozu ekleyip güzelce yoğurun. Gerekirse normal un ekleyebilirsiniz.
  • Ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirin.
  • Altı hafif pembe olacak bu yetiyor üstünün kızarmasını beklemeyin.
  • İlk sıcağı çıktıktan sonra bolca pudra şekerine bulayın. Hava almayan kaplarda saklandığında aylarca tazeliğini koruyor tabi kalırsa 🥰 deneyeceklere şimdiden afiyet

Böyle Yumuşağı Yok Soslu Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • Yarım su bardağı su (100 ml)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya (10 gram)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (170 ml)
  • 4 su bardağından biraz fazla un (530 gram)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (40 ml)
  • 2 dolu yemek kaşığı yoğurt
  • Çeyrek tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı çörekotu

     Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; ılık süt ve suyu yoğurma kabına alalım. İçerisine şeker ve mayayı ekleyerek şeker çözününceye kadar karıştıralım. Sıvıyağı ekleyerek şöyle bir kısaca karıştıralım. Unu azar azar ekleyelim.
  • Unun üzerine tuzu da ekleyerek hamuru yoğurabiliriz. Toplam 4 su bardağından biraz fazla unla hamurum istediğim kıvama geldi. Yumuşak bir hamur olmalı.
  • Hamur toparlanınca birkaç dakika yoğurmaya devam edelim. Sonra üzerini kapatarak mayalanmaya bırakalım. 45 dk ile 1 saat arasında mayalanacaktır.
  • Mayalanan hamuru biraz yoğurup parçalara bölelim ve beze yapalım. Bezeleri yuvarlak borcama yerleştirelim ve elimizle üzerlerine bastıralım. Üzerini temiz bir bezle örterek 25-30 dk kadar tepsi mayası yapalım.
  • Diğer tarafta sosu için bütün malzemeleri bir kaseye alarak karıştıralım. Mayalanan hamurun üzerine sosu dağıtalım.
  • Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 30 dk kadar pişirelim. Fırından ilk çıktığı anda bile yumuşacık oluyor🤩 yaptığım en yumuşak poğaçalardan🤌 sürekli yapmak isteyeceksiniz 🤗 deneyeceklere afiyet olsun

Ev Yapımı Kahvaltılık Çikolata Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım su bardağı oda ısısında süt
  • 1 su bardağı oda ısısında sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 dolu yemek kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı vanilya (istenilirse)
  • Tavada kavrulmuş çiğ fındık (isteğe göre)

    Nasıl Yapılır?

  • Bir kavanoza oda ısısında süt, oda ısısında sıvı yağ ve toz şeker alınır.
  • Blender ile 1-2 dakika çekilir. Hemen koyulaştığını göreceksiniz.
  • Kremşanti kıvamı aldıktan sonra üzerine kakao eklenip 1 dakika daha blender ile çekilir.
  • Dilerseniz kakao eklediğiniz sırada 1 çay kaşığı vanilya da ekleyebilirsiniz.
  • Not: çiğ fındığı tavada 4-5 dakika kavurun. Hem kabuklarının soyulduğunu göreceksiniz hem de fındıklar kavrulma işleminden sonra yağını verecektir.
  • Bu işlemlerden sonra karışıma bu fındıkları da ekleyip hep beraber çekebilirsiniz.
  • Böylelikle fındıklısını da en doğalından en kolayından elde etmiş olacaksınız.
  • Fındıksız hali bile muhteşem mutlaka ama mutlaka deneyin, şimdiden ellerinize sağlık afiyetle 

Gül Biber Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo gül biber
  • İstediğiniz kadar havuç ve turşuluk fasulye
  • 10 diş sarımsak
  • 3 su bardağı sirke
  • 1 buçuk tatlı kaşığı limon tuzu
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Aldığı kadar su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kullanacağımız malzemeleri güzelce yıkayalım
  • Daha sonra şişelerimize dolduralım ve 3 su bardağı sirke ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 3 yemek kaşığı kaya tuzu malzemeleri 
  • 10 gün sonra turşumuz hazır🫶
  • Not:Bu malzemeler 2 kilo ve yarım kilo şişe içindir 👌

Güveçte Patlıcan Musakka Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet patlıcan
  • 5 adet biber
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Maydanoz (isteğe bağlı)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı oda ısısında süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzerine;

  • Kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanları alacalı soyup küp küp doğrayıp, kızartalım.
  • Tavaya sıvı yağımızı koyalım biber ve soğanı küçük küçük doğrayıp, kavuruyoruz.
  • Kıymayı ekleyip, kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra domates salçayı  ve baharatları ekleyip, kavurmaya devam edelim.
  • En son küçük küçük doğradığımız maydanozları ekleyip altını kapatalım.
  • Başemel sos için; tereyağı ve sıvı yağı bir tencereye alarak eritelim.
  • Tereyağı eridikten sonra unu ilave edelim ve karıştırarak kavuralım.
  • Daha sonra karıştırarak sütü yavaş yavaş ilave edelim. Hızlıca çırpalım ki topak topak olmasın kaynayıp koyulaştıktan sonra tuz ve karabiberi de ekleyip, 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra sosumuzu ocaktan alalım.
  • Güveçlerimize önce kızarttığımız patlıcanları daha sonra kıymalı harcımızı üstüne beşamel sosu ve kaşar peynirimizi sırasıyla koyduktan sonra tepsiye dizelim.
  • Tepsiye güveçlerin yarısına kadar su koyup fırına atalım. Kızarana kadar pişirip tepside alalım. Afiyet olsun 🤗

Tuzlu Kıyır Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzerine)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı mahlep (Olmasada olur)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (Yaklaşık 3 buçuk su bardağı)

    Nasıl Yapılır?

  • Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri karıştıralım, un ve kabartma tozunu da ekleyip yumuşak kıvamda bir hamur elde edelim.
  • Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, dilediğimiz şekilleri verelim. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpelim.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun çok harika bir kurabiye oluyor😍beş çaylarının vazgeçilmezi🤤

Alman Mutfağından Üzümlü Mayalı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta birinin sarısı üzeri için
  • 200 ml süt kreması
  • 50 ml süt
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 3,5_4 su bardağı un
  • İçi için;

    • 1 yemek kaşığı kuş üzümü

    Üzeri için;

    • 1 adet yumurta sarısı
    • 1 yemek kaşığı süt
    • Çekilmiş ceviz

      Nasıl Yapılır?

    • İlk önce kuş üzümünü suda yarım saat bekletin süzün.
    • Yumurtaları yoğurma kabına alın üzerine süt kreması ve sütü ekleyin. Şekeri ve kuru mayayı ekleyip çırpıcı ile iyice karıştırın. Unu azar azar ilave edip yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin.
    • Hamurun üzerini örtüp 1,5 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru biraz daha yoğurup merdane ile açabildiğiniz kadar açın kuş üzümünü her yerine serpip rulo şeklinde sarın. İçe doğru katlayarak kendi etrafında sarın bitiş kısmı alta koyup üstten bastırın.
    • Parmağınızla hamurun ortasından delerek dikkatlice bozmadan genişletin yağlanmış kek kalıbına koyup üzerini örtüp yarım saat mayalandırın.
    • Mayalanan kekin üzerine yumurta sarısını süt ile karıştırıp fırça ile sürün. Çekilmiş ceviz serpip 180 derece fırında 34_40 dakika pişirin. Fırından çıkarıp 10 dakika dinlenmeye bırakın. Ters çevirip kalıptan çıkarın dilimleyip servis yapın.

Domates Kabuğundan Salça Tarifi

 

Malzemeler

  • Domates kabuğu (Burada yaklaşık 5 6 kilo domates var )
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu

    Nasıl Yapılır?

  • Domates konservesi için hazırladığımız domateslerin kabuğunu sorduktan sonra atmayın 🤗 kabukları bir tencereye alıp kaynatıyoruz.
  • İyice ezilen kabukları blenderden geçirip kaynatıyoruz. Kaynayan sosu süzgeçten geçiriyoruz ve geniş bir tepsiye döküyoruz ve güneşe alıyoruz.
  • Günes gören yerde karıştıra karıştıra 4 5 gün bekliyoruz salçamız hazır olunca güneşten alıp kavanoza koyuyoruz salçamız hazır. Afiyet olsun

Taze Fasulye Konservesi Tarifi Kışın Sizi Kurtaracak Güzel Tarif

 

Malzemeler

Taze fasulye konservesi için malzemeler;

  • 5 kilo taze fasulye
  • 2 kilo domates
  • 1 buçuk yemek kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yemeği için;

  • 1 adet yemeklik doğranmış soğan
  • 2 adet rendelenmiş sarımsak (sarımsak çok yakışıyor)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 200 gr dana kuşbaşı ( et kullanmazsanız da olur )
  • Yarım kavonoz fasulye konservesi
  • Üzerine aldığı yettiği kadar su (gerektiği kadar)
  • Tuz (tadına bakıp o şekilde ilave edin gerekirse tuz ilavesi yapın)

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak fasulyeleri güzelce yıkayalım ve boyuna göre 2 ye veya 3 bölelim (Yemeklik olacak şekilde ayarlayalım )
  • Domateslerin kabuklarını soyalım ve orta boy olacak şekilde doğrayalım.
  • İlk başta büyük bir tencerede yağı ekleyip domateslerin suyunu vermesini sağlayalım.
  • Suyunu veren domateslerin üzerine fasulyeleri ekleyip tuzunu ekleyelim.
  • Güzelce domatesler karışan kadar hepsini karıştıralım ve kapağını kapatıp fasulyelerle birlikte suyunu vermesini sağlayalım.
  • Ben yarımlık kavanoza kullandım 2 kişilik ideal bir yemek oluyor kalmıyor.
  • Kavanozları kaynar su ile yıkayalım kavanoz kapaklarını kaynar su ile yıkayalım ve kaynar olup suyunu veren fasulyeleri güzelce ağız kısmını.
  • Kapağı e defa geri çevirip bir kerede kapatalım.
  • Kapattıktan sonra ters çevirip temiz bir sofra bezine kalın olacak şekilde saralım.
  • 2 gün boyunca bu şekilde soğumasını sağlayalım.
  • Eğer bu şekilde şüpheniz olur veya fasulye domatesten çok su çıkmaz ise kavanozları doldurduktan sonra kavanozları tencerenin içine su koyarak kaynatıp ters çevirip aynı işlemi yapabilirsiniz. Vakumlanma işlemini bu şekilde de sağlaya bilirsiniz.
  • Fasulye konserve yemeğinin yapılışı için; yemeklik soğanı güzelce kavuralım üzerine sarımsak ekleyerek birazda o şekilde kavuralım.
  • Üzerine salça ekleyerek kokusu çıkana kadar kavuralım. Kavrulan üzerine ben önceden et haşlamıştım onu kullandım.
  • Etlerle beraber kavurduktan sonra yapmış olduğum konserveyi açıp üzerine döküyorum eğer suyu az ise su ilave edebilirsiniz ben haşlamış olduğum et suyunu kullandım.
  • Eğer tuzu da az geldiyse tuzunu ekleyip kapağını kapatıp kısık ateşte pişirelim. Fasulye yemeye hazır 😌 Deneyeceklere afiyet olsun 

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • 15 adet kabak çiçeği
  • 1 tutam dereotu
  • 1 adet soğan
  • 15 tatlı kaşığı kırık pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • İsteğe göre kuş üzümü ben koymadım.
  • 1 su bardağı su

     Nasıl Yapılır?

  • Tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanları orta ateşte yumuşayana kadar kavurun. Pembeleşinceye başlayınca salçanızı ilave edip karıştırın. Ardından pirinçleri koyun tuzu naneyi karabiberi, dereotunu ekleyip karıştırın.
  • Daha sonra yarım çay bardağı su koyun. 2-3 dk kaynadıktan sonra altını kapatın 15-20 dakika bekledikten sonra dolmalarınız içini bir tatlı kaşığı iç harçtan doldurun kapağını kapatıp 10 dakika pişirin.
  • Kabak çiçeklerinin ağzını tencerenin köşelerine doğru yerleştirin. Pişerken ağzı açılmaması için. Piştikten sonra hemen tabağa alıp soğumasını bekleyin. Afiyet olsun.

Anam Babam Usulü Baklava Tarifi

 

Malzemeler

  • 800 gram baklavalık yufka ( 44 adet )
  • 150 gram margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ ( 100 ml )
  • 1 su bardağı iri çekilmiş fındık

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limon

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti için şeker ve suyu tencereye alalım. Şeker eriyene kadar karıştıralım ve ocağa alalım. Kaynamaya başlayınca yarım limonu içine atalım ve 10 dakika daha kaynatıp ocak’tan alıp soğumaya bırakalım.
  • Ayrı bi tavada tereyağını eritelim ve üzerine zeytinyağını dökelim. Eğer çok beyazlık varsa yağı süzelim. Ardından baklavayı yapacağımız tepsinin ölçüsüne göre baklavayı bıçak yardımıyla keselim.
  • Yerleştirmek ve kesme işlemi daha kolay olur böyle. Tepsimize yağı sürelim. 2 yufka serelim ve tekrar yağ sürelim. Her 2 yufka da bir yağ sürelim.
  • Yufkalara 20 adet olunca serdiğimiz son yufkayı da yağlayalım ve üzerine fındıkları serpelim. Ardından aynı işleme devam edelim 2 yufka da bir yağ sürerek tüm yufkaları bitirelim (kesilen parçaları da aralara koyarak kullana bilirsiniz israf etmemek için )
  • Üste son yufkayı serince biraz yağ sürelim ve istediğimiz gibi dilimlere ayıralım. Kalan yağı da üzerine gezdirelim.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Pişen baklavamızı 14-16 dakika bekletelim ve üzerine soğuyan şerbeti her yerine gelecek şekil de gezdirelim. Afiyet olsun 

Palamut Tava Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet dilimlenmiş palamut
  • 1 adet domates
  • 3 adet biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet ince patlıcan
  • 1 kaşık tereyağ
  • 2 kaşık zeytinyağ
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir tavaya yağı koyup palamutları dizelim aralarına biber ve patlıcanı serpiştirelim.
  • Balıkları ters düz edelim sonra domatesi ve sarımsağı aralara serpiştirelim tavamızın kapağını kapatıp 5 dakika sonra hazır. Afiyetle.
  • Not:Soğanda koyabilirsiniz ben aceleden unutmuşum

Mısır Unu Kuymagi Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2,5 şu bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gr kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını sıvı yağı tavaya koyalım erişin.
  • Yağ erdikten sonra mısır ununu koyayalım.
  • Göz göz olana kadar kavuralım.
  • Sonra 2buçuk şu bardağı ılık suyu dökelim sürekli karıştıralım kıvamı koyulaşınca yağını kustuktan sonra.
  • Rendelenmiş kaşar peynirini koyalım.
  • 3 dakikada böyle bekleyelim peynir eriyince servise hazır kahvaltıya hazır. Afiyet olsun.