Malzemeler
Köfte için;
- 200 gram kıyma
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı pirinç veya bulgur
- Karabiber, pulbiber
- Kimyon, kekik, reyhan
- Tuz
Diğer malzemeler;
- 1 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Sıvıyağ
Nasıl Yapılır?
- Köftemizi hazırlarken kıymaya pirinç, baharat ve sarımsakları ekleyip güzelce yedirin. Ufak toplar haline getirin.
- Bir kabı unlayıp köfteleri unlayın.
- Soğanları doğrayıp bi tencerede yağda kavuralım.
- Salçayı ekleyelim.
- Küp küp doğranan patatesleri ekleyip kavuralım.
- Ardından suyu ekleyip kaynamaya bırakalım.
- Kaynadıktan sonra köfteleri ekleyelim.
- Tuz ve baharatları ekleyelim.
- Kısık ateşte pişmeye bırakalım.Afiyet olsun
Malzemeler
- 125 gram margarin
- 1 su bardağından 2 parmak eksik pudra şekeri
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
- 1 çay bardağı çekilmiş ceviz
Üzerine :
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1.5 tatlı kaşığı tarçın
Nasıl Yapılır?
- Kaseye margarin, pudra şekeri, yumurta, sıvı yağ alınır karıştırılır.
- Üzerine kabartma tozu ve un eklenerek yoğrulur.
- Ele yapışmayan orta sert hamur elde edilir.
- Son olarak ceviz eklenir ve tekrar yoğrulur.
- Hamurdan iri parçalar alınır ve rulo yapılır.
- Hamur rulo yaparken parçalanabilir. Bu yüzden ruloyu aradabir sıkarak düzeltin.
- Rulo küçük verevler şeklinde kesilir. Tüm hamura aynı işlem uygulanır.
- Önceden ısıtılan 180 derece fırında pişirilir.
- Renk alınca pudra şekeri ve tarçınlı karışımla karıştırılarak servis edilir.Afiyet olsun
Malzemeler
- 500 gram az yağlı kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
Diğer malzemeler;
- 4 adet patates
- 6 adet yeşil biber
- 2 adet domates
Kızartmak için;
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı su
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı tuz (salçanız tuzluysa kullanmayın)
Nasıl Yapılır?
- Önce köftemizi yoğuralım.
- Kıymaya rendelenmiş soğan galeta unu, yumurta ve diğer köfte malzemelerini ilave edip 10 dakika yoğuruyoruz.
- Serçe parmağı uzunluğunda köftelere şekil veriyoruz.
- Hazırlamış olduğumuz köfteleri bir saat dolapta bekletiyoruz vaktimiz sınırlıysa bekletmeye gerek yok.
- Patatesleri kabuklarını soyup yarım ay şeklinde orta kalınlık dilimliyoruz biberleri uzun ince doğruyoruz.
- Domatesleri orta kalınlık doğruyoruz.
- Bir tencere veya tavayağ sıvıyağ ilave ediyoruz iyice kızınca patatesleri çok hafif tam pişmeyecek şekilde kızartıyoruz.
- Kızarmış olan patatesleri bir tabağa alıyoruz köfteleri arkalı önlü kızartıyoruz.
- Köftelerin aralarına patatesleri diziyoruz.
- Domates ve biberleri diziyoruz.
- Üzerine salçalı sosu gezdiriyoruz.
- Orta ateşte suyunu çekene kadar kapağı kapalı olarak pişiriyoruz. Afiyetle.
Malzemeler
- 2 su bardağı ılık su
- 1 adet yaş maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 kg un
Kızartmak için;
Şerbeti için;
- 4 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1 dilim limon
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak şerbetimizi hazırlıyoruz .
- Su ,şeker ve limonu uygun bir tencereye alıyoruz.
- Ocakta kaynadıktan sonra orta ateşte 15 dk kaynatıp soğuması için kenara alıyoruz.
- Hamurumuz için; Bütün malzemeleri yoğurma kabına alıp yoğuruyoruz ele yapışan kek hamurundan biraz daha koyu kıvamda bir hamur elde ediyoruz.
- Hamurumuzun üzerini kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
- Uygun bir tavaya yağımızı alıp ocakta kızdırıyoruz.
- Daha sonra ocağın altını orta dereceye alıyoruz.
- Hamuru elimize alıp sıkıyoruz tatlı kaşığını yağa bandırıp kaşıkla hamuru alıp kızgın yağda kızartıyoruz.
- Kızaran hamurumuzu soğuk şerbete alıp 5-6 tur kevgirle çevirip servis tabağına alıyoruz.
- Üzerine fıstık serpip servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun 🤗
Malzemeler
- 1 çay bardağı su (100 ml)
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- 2 adet yumurta
- 75 g un
- 50 g tereyağ
- 1 fiske tuz
- Şeker incirleri
Nasıl Yapılır?
- Küçük bir tencerenin içerisine tereyağ pudra şekeri ve bir fiske tuzu ilave edip kaynatalım 1-2 dakika.
- Unu ekleyip hemen karıştıralım katı bir kıvam alacak.
- Üzerine 1 yumurta kırıp güzelcene hamura yedirin ardından diğer yumurta aynı şekilde.
- Sıkma torbasına boşaltıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıkın ( ceviz büyüklüğünden az daha küçük olacak).
- Üzerine şeker incirleri serpiştirip 180 derece altlı üstlü fırında kızarana kadar pişirin. 💖Afiyet olsun💖.
Malzemeler
- 1 adet kabak
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 2 diş sarımsak
Üzeri için;
- İri kıyım ceviz
Nasıl Yapılır?
- Kabağı yıkayalım her iki ucunu keselim.
- Minik minik parçalara ayıralım.
- Bu salatayı kabak dolması yaptığımız zaman da kabağı oyduğumuzda çıkardığımız içini bu şekilde de değerlendirebiliriz küçük parçalara ayırdığımız kabakları pişireceğimiz tavaya alıp üzerine sıvı yağ koyalım.
- Orta ateşte on dakika pişirelim.
- Bir kasede süzme yoğurtla mayonez ve sarımsağı birleştirip karıştıralım.
- Kabakla birleştirip servis tabağına alalım.
- Üzerini iri kıyım ceviz ile süsleyelim.Afiyet olsun 😋
Malzemeler
- 250 gram kuşbaşı doğranmış ciğer
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 orta boy patates
- 1 orta boy kuru soğan
- 3 adet yeşil biber
- 1 adet kapya kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Arzu ederseniz üzerine toz kişniş
Nasıl Yapılır?
- Ciğeri, kuru soğanı, patatesi, yeşil ve kapya biberi kuşbaşı doğrayıp tuzunu ve zeytin yağını ekleyin.
- Pulbiber, azıcık kimyon, kekik ekledikten sonra 1 bardak süt ekleyip buzdolabında 1 saat marine edin.
- Sonra 180 derecede ısıtılmış fırında arada karıştırarak üzeri fırın kağıdıyla kapalı şekilde 25dakika pişirin.
- Arzu ederseniz piştikten sonra toz kişniş ekleyin. Afiyet sifa olsun
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1,5 su bardağı su (300 ml)
- 1,5 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
Pişirmek için;
- Sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
- Karıştırma kabına suyu alalım. Üzerine unu ilave edelim ve un tamamen çözülene kadar çırpma teli ile karıştıralım.
- Güzelce koyulaşan hamura yumurta ve tuzu ilave ederek güzelce tekrardan çırpalım.
- Tavamızı sıvı yağ ile yağlayalım ve ısıtalım.
- Yeterince ısındıktan sonra kepçe ile hamurdan alalım ve tavaya dökelim. Sağa sola çevirerek eşit bir şekilde yayılmasını sağlayalım.
- Alt tarafı pişen krebin üst tarafına çok az sıvı yağ sürerek ters çevirelim ve bu kısmı da pişirelim.
- Tüm hamur bitene kadar aynı şekilde pişirmeye devam edelim.
- Tüm kreplerimiz piştikten sonra servise hazır. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1,5 su bardağı kaynamış su
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 adet büyük kuru soğan
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım limon suyu
- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- Sevenler servis ederken tekrar nar ekşisi ilave edebilir
- Kısırın içine isteyen hepsinden bir iki avuç kadar doğrayıp ilave edebilir
- Taze soğan
- Mor lahana
- Marul
- Salatalık
- Domates
- Maydanoz
- Nane
- Taze yeşil soğan
- İstediğinizi ilave edin
- Yeşilliğin üzerine extradan biraz zeytinyağ döktüm 2-3 yemek kaşığı kadar
Nasıl Yapılır?
- Büyük bir kaba kısırlık bulgurları ıslayın ve üzerini kapatın suyunu çekene kadar bekleyin.
- Bu esnada soğanı küçük küçük doğrayın bir tavada sıvı yağında soğanları güzelce kavurun salça ilav edip karıştırın.
- Bulgurun üzerine salçalı sosu ilave edin ve karıştırın en son üzerine sevdiğiniz malzemeleri küçük küçük doğrayıp, ilave edin.
- Son olarak üzerine ekşisini ilave edip karıştırın afiyet olsun.
Malzemeler
Keki için;
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı süt (100 ml)
- Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1,5 su bardağı un
Islatmak için;
- 1,5 su bardağı süt (300 ml)
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı granül kahve
Muhallebisi için;
- 4 su bardağı süt (800 ml)
- 1 su bardağı toz şeker
- 5 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 200 gram labne peyniriÜzeri için;
- Kakao
Nasıl Yapılır?
- Borcamda tiramisunun keki için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alalım, köpük köpük olana kadar çırpalım.
- Üzerine sıvı yağ ve sütü ekleyelim. Karıştırma kabının üzerine tel süzgeci yerleştirerek un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu alarak eleyelim. Tüm malzemeler karışıncaya kadar mikserle çırpalım.
- Kullanacağımız borcamı fırça yardımı ile sıvı yağla yağlayalım. Hazırladığımız kek harcını borcama boşaltarak ileri geri sallayarak eşit bir şekilde yayılmasını sağlayalım. Ben bu tarifte 29×29 cm ölçülerinde büyük boy kare borcam kullandım.
- Kekimizi önceden ısıttığımız 160 derece fırında 30 dakika boyunca pişmeye bırakalım.
- Tatlının muhallebisi için uygun bir tencereye süt, yumurta, toz şeker ve unu alalım. Ocağı açarak muhallebi koyulaşıp göz göz oluncaya kadar karıştırarak pişirelim.
- Pişen muhallebiyi daha hızlı soğuması için ocaktan alalım ve uygun bir karıştırma kabına aktaralım.
- Ilıyan muhallebiye labne peynirini ilave edelim. Pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar mikserle çırpalım.
- Diğer taraftan tatlının kekini ıslatmak için bir sos tavasına süt, granül kahve ve toz şeker alalım. Şeker eriyinceye kadar karıştıralım.
- Pişen keki fırından aldıktan hemen sonra şerbetini daha iyi çekebilmesi için kürdanlar üzerine delikler açalım.
- Hazırladığımız kahveli karışımı sıcak kekin üzerine gezdirelim.
- Ardından hazırladığımız muhallebiyi kekin üzerine boşaltalım. Bir spatula veya pasta sulama aparatı ile her yerine güzelce yayalım.
- Oda sıcaklığına gelinceye kadar bekledikten sonra muhallebinin üzerine kakao serpelim. Tatlımızı buzdolabında dinlenmeye bırakalım. Mümkünse 1 gece veya vaktiniz yoksa en az 2-3 saat boyunca buzdolabında dinlendirelim.
- Tatlıyı dolaptan çıkardıktan sonra dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 4 adet yumurta
- 1 kg un
- 350ml su
- 1,5 yemek kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?
- Tüm malzemeleri yoğurma kabına koyun ve hamuru yoğurun (hamur çok sert bir kıvamı oluyor ve zor yoğuruluyor bu gayet normal)
- Hamuru güzelce yoğurup toparladıktan sonra 5 beze alın her bir bezeyi elinizle biraz bastırıp üst üste koyun aralarına hafif unda serperek üzerini kaptın ve 15 dk dinlendirin .
- Ardından bezeleri un ile biraz kalın açın temiz bir bezin üzerine açtığınız tüm bezleri koyun açılan bezeleri 250 derece alt ayar fırında her iki tarafını yaklaşık 30 saniye pişirin hamuru bu şekilde kurutuyoruz.
- Ardından yufkayı ortasından yandan kesip üst üste koyuyoruz üçgen şekilde ardından gösterdiğim gibi 2-3 parmak kalınlığında erişte hamurlarını kesin.
- Kestiğiniz erişteleri temiz bir bezin üzerine serin aralıklı serinki kurusun 2-3 gün kurmaya bırakın erişteleri kontrol edin.
- Güzel kıtır kıtır kırılacak şekilde kuruduysa saklama kabına yerleştire bilirsiniz çorba içinse kestiğiniz erişteleri minik minik doğrayın ve kurmaya bırakın onlarda kıtır kıtır kuruduktan sonra saklama kabına kaldırın.
Malzemeler
- 1 adet küçük minik doğramış kapya biber
- 1 adet küçük minik doğranmış yeşil (çarliston) biber
- 1 adet küçük minik doğranmış havuç
- 1 adet küçük minik doğranmış kabak
- 1 adet küçük minik doğranmış patates
- 1 adet küçük minik doğranmış soğan
- 1 diş sarımsak
- Sıvı yağ
- 5,5 su bardağı sıcak su
- Tuz
- Bir avuç kıyılmış dereotu
Terbiyesi için ;
- 7-8 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle malzemelerimizin hepsini minik minik küp şeklinde doğrayalım.
- Ardından uygun bir tencereye sıvı yağımızı alıp,soğan ve sarımsağımızı kavuralım.
- Üzerine doğradığımız diğer sebzelerimizi ekleyip,5 dakika kadar kavurup,üzerine sıcak suyumuzu ekleyelim ve kapağını aralıklı kapatıp,kaynamaya bırakalım.
- O sırada yoğurdumuz ile unumuzu çırpalım.
- Kaynayan çorbamızdan yoğurtlu karışımımıza biraz alalım ve çırpalım.
- Daha sonra da karışımı tencereye ekleyip,karıştıralım.
- Kaynayana kadar karıştıralım.
- Kaynadıktan sonra tuzu atıp,biraz karıştıralım ve altını kapatalım.
- İnce kıyılmış dereotumuzu da üzerine ekleyip,karıştıralım.
- Çorbamız servise hazır,afiyet olsun ! :).