15 Kasım 2022 Salı

Ayva Tatlısı (Tam Da Ayva Zamanı İken) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet orta boy ayva
  • Her ayva parçası için 2 kaşık şeker (toplam 16 kaşık)
  • 1 çubuk tarçın
  • 8-10 adet karanfil
  • Yarım narın taneleri
  • 1 bardak su

Üzeri için;

  • Kaymak
  • Kremşanti ya da dondurma

    Tarifi Nasıl

  • Ayvaları soyup ikiye bölelim çekirdeklerini temizleyip yarım limon sıktığımız suya bırakalım kararmaması için. Kabuğunu ve çekirdeklerini atmayalım.
  • Tencerenin altına kabukları serelim üzerine ayvalarımızı dizip tencereye yerleştirelim her ayvanın üzerine 2 kaşık şeker koyalım üzerine karanfil nar taneleri ve ayva çekirdeklerinden koyalım 1 bardak su ekleyip kaynatmaya bırakalım.
  • Kaynamaya başlayınca altını kısalım ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Benim tatlı toplamda 1 saat 10 dakika da pişti 1 saat normal pişirdim son 10 dakika ayvaları ters çevirdim rengini tamamen alması için.
  • Soğuduktan sonra dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun

Sulu Patates Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 orta boy patates
  • 1 baş soğan
  • 1 tane yeşil biber
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 6,5 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Suyu önceden ocağa alıp kaynatalım. Soğanları yemeklik doğrayıp sıvı yağ koyulup tencereye alalım. Biberi de ekleyip kavuralım.
  • Onlar kavrulurken patatesleri orta boy yemeklik doğrayalım.
  • Kavrulan soğanların üzerine salça ekleyip karıştıralım. Pul biber de ekleyelim. 2 dakika kadar kavurduktan sonra patatesleri ekleyelim. Yarım çay bardağı kadar su ilave edip kendi buharında 10 dakika kadar kavuralım.
  • Ardından sıcak suyu ilave edip tuzunu atalım. Pişmeye bırakalım. Afiyet olsun hanımlar.

Aşırı Lezzetli Kısır Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı esmer ince bulgur
  • 1 er tatlı kaşığı tuz, pul biber, kimyon, isot
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım bağ ince doğranmış maydanoz
  • 5/6 sap yeşil soğan
  • 1 kase ince kıyım mor lahana
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) diş ezilmiş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Bulgur ve baharatların üzerine 1 su bardağından az kaynar su eklenir ve üzerini kapatıp 10 dakika bulgurlar şişene kadar bekletilir, salçalar eklenir ve yumuşayana kadar yoğurulur.
  • Zeytinyağ nar ekşisi limon da eklenip yoğrulur en son yeşilliklerini de öldürmeden karıştırılır servise alınır. Afiyet olsun ✨

Dondurucuda Aylarca Saklanabilen Truffle Tarifi

 

Malzemeler

Keki için (2 paket hazır kek kullanabilirsiniz)

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao

Ganaj için;

  • 1 paket krema
  • 2 paket sütlü çikolata
  • Üzerine;

    • 1 paket beyaz çikolata
    • 1 paket bitter çikolata
    • Glazür (renkli)

      Nasıl Yapılır?

    • Kek için şeker ve yumurtaları çırpalım sonra süt ve sıvı yağ ekleyip çırpalım. Kalan malzemeleri de katarak kek kıvamına gelince margarin sürdüğümüz kalıba dökelim.
    • 175 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35 40 dakika kontrollü pişirelim.
    • Daha sonra kek soğuyunca 2 paket çikolatayı başka bir kaba alalım ve kremayı kaynama noktasına gelene kadar ısıtalım ve kremayı çikolatanın üstüne döküp güzelce eritelim ve keki yoğuralım içine ganaj döküp iyice homojen olana kadar yoğuralım.
    • Küçük toplar yapıp dolapta 30 dakika dinlendirelim bizde bu arada çikolataları benmari usulü eritelim ve soğuyan truffları içine atalım.
    • Yağlı kağıt serilmiş tabağa koyalım donsunlar ve üzerini süsleyelim afiyet olsun

10 Dakikada Mayasız Pamuk Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 paket kabarma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 1 kase beyaz peynir

Bardak ölçüm 200 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. Alarak pürüzsüz kıvam alana kadar karıştıralım. Biraz un, alarak spotula ile karıştırıp kabartma tozunu ekleyelim. Kalan unu kontrollü ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim.
  2. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayalım ve elimizle hafiften açalım. Orta kısmına peynir koyarak kapatalım.
  3. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkan poğaçalarımızın üzerini örtelim. Afiyet olsun 🤤

Not:yoğurdun kıvamı ne çok sulu ne çok katı olmamalı orta kıvamda yoğurt olmalı çok sulu yoğurt olursa poğaçaya eklediğimiz un miktarını artırır poğaçamız istediğimiz kıvamda olmaz.

Çatal Kurabiyesi (1 Çay Bardağı Sıvıyağla 1 Tepsi Kurabiye) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilin
  • Yarım su bardağından 1 parmak fazla şeker
  • Yarım su bardağından 1 parmak fazla nişasta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 limon kabuğunun rendesi
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Süslemek için;

  • 1 paket sütlü çikolata
  • 1 çay bardağı kadar hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurta, şeker ve vanilin çırpılır. Ardından nişasta ilave edilip çırpılır. Sonrasında limon kabuğu rendesi ve sıvı yağ eklenip tekrar çırpılır. Unun yarısı eklenip karıştırılır.
  • Kalan un ve kabartma tozu kontrollü bir şekilde eklenip yoğurularak hamur toparlanır. Hamurun kıvamını temiz elle kontrol edin yoğurdunuz elle kontrol ederseniz hala yapışkan görünebilir daha fazla un eklemeyin yoksa sert olur.
  • Resimlerdeki gibi şeritler yapılıp çatalla iz verilir ve bıçakla kesilerek y. Kağıt serili tepsiye dizilir önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst ayarda pişirilir. Çok kızarmasın altı üstü pembeleşene kadar pişirin.
  • Soğuyan kurabiyeleri eritilmiş çikolataya ve h. Cevizine bulayarak servis edebilirsiniz. Sadece üzerine pudra şekeri serpseniz bile çok lezzetli👌deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun

Mandalinalı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • ️5 adet mandalina
  • ️2 adet yumurta
  • ️1 bardak portakal suyu
  • ️1 bardak toz şeker
  • ️Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • ️1 paket kabartma tozu
  • ️1 çay bardağı kakao
  • ️2,5 bardak un

    Nasıl Yapılır?

  • Portakal ve çikolatanın uyumunu çok severim. Bu kek de mandalinanın mayhoşluğu, kekin tatlı tadı ve kakaonun acımsı tadı ile birleşerek ortaya şahane bir lezzet ve görsel şölen çıkıyor.
  • Öncelikle şeker ile yumurtayı güzelce çırpıyoruz. Ardından portakal suyunu ve yağı ekliyoruz.
  • Sonrasında kakaoyu, unu ve kabartma tozunu ekledikten sonra çırpmaya devam ediyoruz.
  • Fırın kabını yağladıktan sonra biraz şeker serpiyoruz.
  • Mandalinaları ikiye bölüyoruz. Böldüğümüz kısım alta gelecek şekilde sıralıyoruz. Üzerine kek karışımını döküyoruz.
  • 180 derecelik fanlı fırına kekimizin içi olana kadar pişiriyoruz.
  • Kürdan yardımıyla test ettikten sonra keki fırından çıkartıp soğumasını bekliyoruz.
  • Soğuduktan sonra ters döndürüp mandalinalı kısmı yukarıda kalacak şekilde servis ediyoruz. 🍀 afiyet olsun.

13 Kasım 2022 Pazar

Şişte Köfte Patates Tarifi

 

Malzemeler

Köftesi için;

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • Yarım çay bardağı soğuk su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 5-6 adet ortaboy patates
  • 10 adet çeri domates
  • 1-2 adet sivri biber

Kızartmak için ;

  • Sıvı yağ

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığından az karabiber
  • 1 tatlı kaşığından az tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2,5 su bardağı su (200 ml bardak ölçüsü)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle derin bir kabın içine kıymayı koyup, üzerine rendelenmiş suyu sıkılmış soğan ve köftesi için gerekli bütün malzemeleri ekleyip yedi sekiz dakika güzelce yoğurun.
  • Üzerini örtüp buzdolabına koyarak yaklaşık bir saat kadar dinlendirin.
  • Dinlenmiş köfte harcından istediğiniz büyüklükte yuvarlayıp şekil verin.
  • Patatesleri orta kalınlıkta dilimleyin çok ince olmasın.
  • Uygun bir tavaya sıvı yağı ekleyip patatesleri hafif kızartın.
  • Ardından köfteleri hafif kızartın.
  • Yarı kızartma yapın fırındada pişecekler tavadaki yağı dökmeyelim sosu için kullanacağız.
  • Kızartmış olduğunuz patates ve köfteleri şişlere bir köfte bir patates olmak üzere dizin .
  • Ucuna biber ve domates geçirip şişleri bu şekilde hazırlayıp bir borcam tepsiye sıralayın.
  • Sosu için köfteleri kızartmış olduğunuz aynı tavanın içerisine salçaları ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Baharatları ilave edin, suyunu ekleyip bir taşım kaynatıp sosu hazırlamış olduğunuz şişlerin üzerine dökün.
  • Yağlı fırın kağıdını ıslatıp sıkalım , köftelerin üzerini kapatıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirip sıcak sıcak istediğiniz şekilde servis edebilirsiniz afiyet olsun 😋. Ben 10 adet şiş elde ettim.

10 Dakikada Yalancı İçli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan rendesi
  • 2 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 2 adet yumurta
  • 7-8 dal ince kıyım maydanoz
  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Suyu için;

  • 2 yemek kaşığı margarin yada tereyağ
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1.5 litre su
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzerine;

  • 3-4 dal ince kıyılmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Köftesini hazırlamak için tüm malzemeler bir kaba alınıp iyice özleşene kadar (10 dk ) yoğurulur. Elimiz az ıslanarak köfte toparlanır.
  • Ardından ceviz büyüklüğünden az küçük toplar yapılır.
  • Tüm köfteler bu şekilde hazırlanır.
  • Sosu hazır olana kadar dinlendirilir.
  • Tencereye tereyağ ve zeytin yağı alınıp ısıtılır.
  • Yağlar eriyince salçası ve minik minik doğranmış veya rendelenmiş sarımsak eklenip çevrilir.
  • Tuz ve suyu eklenir. Kaynamaya bırakılır.
  • Salçalı su kaynayınca köfteler eklenir kaynamaya başlayınca orta gözde kısık ateşte hafif suyunu çekip kıvam alıncaya kadar kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra servis tabağına alınır ve üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilip servis edilir.Afiyet olsun.

Beşamel Soslu Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 g kemiksiz tavuk eti  (ben kalça ve göğüs karışık kullanıyorum)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kırmızı biber (isteğe bağlı, evde varsa kullanıyorum)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 kase kadar konserve garnitür (bezelye, havuç, patates)
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıcak su (60 ml)

Beşamel sos için;

  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çay kaşığının ucu ile karabiber

Üzerine;

  • Kaşar peyniri rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etlerini parmak kalınlığında doğrayarak sıvı yağı kızdırdığımız tavada soteleyelim.
  • İnce doğranmış soğanları ilave ederek bir iki çevirelim.
  • Rengi dönmeye başlayınca doğranmış kırmızı biber ve soğanı ekleyerek beraber bir kaç dakika daha çevirelim.
  • Tavuklar kızardıktan sonra salçasını, sarımsağı, tuzunu ve baharatlarını ilave edelim, 1-2 dakika daha kavuralım.
  • Suyunu süzdüğümüz konserve garnitürü ilave ederek karıştıralım.
  • Yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyip bir iki dakika daha kaynatalım.
  • Tüm malzemeler güzelce karışıp piştikten sonra hazırlanan tavuğu ocaktan alarak küçük bir fırın kabının tabanına yayalım.
  • Onun üzerine de beşamel sos hazırlayıp yemeğin üzerini beşamel sos ile kapatalım.
  • Son olarak üzerine kaşar peyniri rendesi ekleyelim.
  • Fırın kabını fırına sürerek üzeri pembeleşinceye kadar 190 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda üzeri güzelce kızaran ve peynirleri eriyen fırında beşamel soslu tavuğumuz servise hazır. Afiyet olsun!

Bisküvi Tadında Susamlı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 2,5 su bardağı un
  • 125 g susuz yağ
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı bal (isteğe bağlı)

Üzeri için;

  • 1,5 çay bardağı kavrulmuş susam
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı bal

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına susuz yağ ve unu alarak spatula yardımı ile karıştıralım.
  • Ayrı bir kapta toz şeker, su ve balı karıştıralım. Unlu karışıma ilave ederek spatula ile homojen bir kıvam almasını sağlayalım.
  • Üzerine streçleyelim ve 30 dakika kadar buzdolabında beklemeye bırakalım.
  • Ayrı bir kaba susam, pudra şekeri ve balı alarak karıştıralım.
  • Dinlenen hamurumuzu dolaptan alalım. Hamurdan kaşıkla parçalar alarak elimizde yuvarlayalım.
  • Şekillendirdiğimiz hamurun her yerini susama batıralım ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisine alalım. Tüm hamuru bu şekilde şekillendirerek aralıklı olarak tepsiye alalım.
  • Ardından hamurların üzerine bardağın tabanı ile bastırarak yassılaşmasını sağlayalım.
  • Kurabiyelerimizi önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 15 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen kurabiyelerimizi fırından alalım. İlk sıcağı çıktıktan sonra servis edelim.

Mısır Unu Helvası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 125 gr tereyağı
  • 1,5 su bardağı süt (300 ml)
  • 1 su bardağı su (200 ml)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 küçük çay bardağı fındık kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Mısır unundan helva için öncelikle uygun bir tencereye veya derince bir tavaya süt, su ve toz şekeri alalım.
  • Tarçını da ekledikten sonra ocağın altını açalım. Şeker eriyinceye kadar karıştırarak ısıtalım. Şerbeti kaynatmadan, yalnızca şeker eriyince kadar ısıtmanız yeterli gelecektir.
  • Isınan şerbeti bir kenara alarak bekletirken uygun bir tavaya tereyağını alarak eritelim.
  • Yağ eridikten sonra mısır ununu da ekleyelim. Tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurmaya başlayalım.
  • Yaklaşık 5 dakika kavurduktan sonra fındık kırığını ilave edelim.
  • Fındıklarla birlikte mısır ununu kavurmaya devam edelim. Ben orta ateşte 12-13 dakika kavurdum.
  • Şimdi sütlü şerbeti yavaş yavaş helvanın içerisine ekleyelim. Helvanın kıvamı orta ateşte karıştırmaya devam ettikçe koyulaşacaktır.
  • Helva şerbetini çekip kıvamını aldıktan sonra ocağın altını kapatalım. Üzerini kağıt havlu ile örttükten sonra uygun bir kapak kapatalım. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen mısır unlu helvamız servise hazır. Dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!