Malzemeler
Köftesi için;
- 3 su bardağı pilavlık küçük bulgur
- 2.5 su bardağı çiğ köftelik bulgur
- 1.5 su bardağı irmik
- 500 gram yağsız et (kıyma)
- 3 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Su (yaklaşık 1 .5 litre kullandık ama muhakkak kontrollü eklenip yumuşak bir hamur elde edilecek, her marka bulgur farklıdır)
Pişirmek için;(1 paket 3 kişilik çıktı)
- 1 paket köfte (buzlu halde)
- 1 su bardağı pişmiş nohut
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Zeytinyağ
- 3 diş sarımsak
- 2 adet küçük boy soğan
- 1 tatlı kaşığı sumak ekşi(isteğe bağlı)
- 1.5 yemek kaşığı nane
- Tuz
- Karabiber
- Pulbiber
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle malzemeleri leğene alalım ve su ekleyip, karıştırıp hemen et makinesinde çekelim.
- Sonra elimizde az yoğuralım ve malzemenin karışmasını sağlayalım.
- Tekrar makinede çekelim. Üç kez makineden geçirdik.
- Bu arada bulgurun kuruluğuna göre azar azar su ekleyelim.
- En son hamuru elimizde biraz daha yoğurup, küçük küçük sıkımlar halinde yapalım ve yuvarlayalım.
- Yuvarlanan köfteleri tepsiye koyup buzluğa atıp, donunca poşetlere koyalım yada benim yaptığım gibi hepsini haşlayıp soğutup o şekilde paketleyip buzluğa atalım.
- Daha sonra soğanı doğrayalım zeytinyağında kavuralım.
- Üzerine sarımsak rendeleyelim ve az daha kavuralım.
- Salçayı ve naneyi ekleyip kavuralım ve üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım.
- Sumak ekşisini ekleyelim ve beş dk daha kaynatıp, köfteleri buzlu halde atalım.
- Köfteler pişince yemeğimiz hazır. 30 dk dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
Eğer tek seferlik yapmak isterseniz köfte hamuru malzemelerini azaltarak yapabilirsiniz. Köfteleri buzluğa atmadan aynı gün pişirip tüketebilirsiniz.
Deneyeceklere afiyet olsun:).