21 Kasım 2022 Pazartesi

Kahramanmaraş Usulü Ekşili Sulu Yağlı Köfte Tarifi

 

Malzemeler

Köftesi için;

  • 3 su bardağı pilavlık küçük bulgur
  • 2.5 su bardağı çiğ köftelik bulgur
  • 1.5 su bardağı irmik
  • 500 gram yağsız et (kıyma)
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Su (yaklaşık 1 .5 litre kullandık ama muhakkak kontrollü eklenip yumuşak bir hamur elde edilecek, her marka bulgur farklıdır)

Pişirmek için;(1 paket 3 kişilik çıktı)

  • 1 paket köfte (buzlu halde)
  • 1 su bardağı pişmiş nohut
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Zeytinyağ
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet küçük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı sumak ekşi(isteğe bağlı)
  • 1.5 yemek kaşığı nane
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle malzemeleri leğene alalım ve su ekleyip, karıştırıp hemen et makinesinde çekelim.
  • Sonra elimizde az yoğuralım ve malzemenin karışmasını sağlayalım.
  • Tekrar makinede çekelim. Üç kez makineden geçirdik.
  • Bu arada bulgurun kuruluğuna göre azar azar su ekleyelim.
  • En son hamuru elimizde biraz daha yoğurup, küçük küçük sıkımlar halinde yapalım ve yuvarlayalım.
  • Yuvarlanan köfteleri tepsiye koyup buzluğa atıp, donunca poşetlere koyalım yada benim yaptığım gibi hepsini haşlayıp soğutup o şekilde paketleyip buzluğa atalım.
  • Daha sonra soğanı doğrayalım zeytinyağında kavuralım.
  • Üzerine sarımsak rendeleyelim ve az daha kavuralım.
  • Salçayı ve naneyi ekleyip kavuralım ve üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım.
  • Sumak ekşisini ekleyelim ve beş dk daha kaynatıp, köfteleri buzlu halde atalım.
  • Köfteler pişince yemeğimiz hazır. 30 dk dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
  • Eğer tek seferlik yapmak isterseniz köfte hamuru malzemelerini azaltarak yapabilirsiniz. Köfteleri buzluğa atmadan aynı gün pişirip tüketebilirsiniz.

    Deneyeceklere afiyet olsun:).

Ispanaklı Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kg ıspanak
  • 3 adet soğan
  • 1,5 su bardağı zeytin yağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hamuru için:

  • 4 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak 4 su bardağı un ,1,5 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz ile hamurumuzu yoğuralım.
  • Ispanakları haşlamak için bir tencereye 2 litre su koyalım ve kaynatalım.
  • 2 kg ıspanakları yıkayıp doğradıktan sonra kaynayan suyun içine ıspanakların hepsini atalım, 1 dk haşlayalım.
  • Daha sonra haşlanan ıspanakları süzelim, bir tepsiye alalım ,soğumasını bekleyelim .
  • Soğuyan ıspanakların suyunu sıkalım ,bir kaba alalım.
  • Bir tencereye 1,5 çay bardağı zeytin yağı ile 3 adet soğanı ekleyip 1 dk kavuralım.
  • 1 yemek kaşığı biber salçası ekleyip karıştıralım .
  • Üzerine suyunu sıktığımız ıspanakları ekleyip 1 tatlı kaşığı tuz ile 1 dk kavuralım.
  • Ocaktan alıp soğutalım hamurumuzu 15 eşit parçaya bölelim tek tek açalım.
  • Açtığımız hamurun yarısına olacak şekilde kavurduğumuz ıspanaktan koyalım ve kapatalım kenarlarını bir tabak yardımı ile ince şekilde keselim.
  • Tavada iki tarafınıda pişirelim afiyet olsun.

19 Kasım 2022 Cumartesi

Muhteşem Tavuk Tantuni Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilogram tavuk göğüs eti
  • 4 tane lavaş ekmeği
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 tane domates
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 cay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Limon

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuklarımızı yıkayalım,küçük küpler halinde doğrayalım. Uygun bir tavada suyunu çekene kadar karıştırarak pişirelim.
  • Suyunu çeken tavuklarımıza yağımızı ekleyerek şöyle bir karıştıralım.
  • Tavuklarımızı kenarlara doğru çekerek tavamızın ortasında yer açalım.
  • Ortada biriken yağın içine baharatlarımızı ilave edelim ve tavukları çevire çevire baharatlı yağda hafif kızarana kadar kurutmadan pişirmeye devam edelim.
  • Suyu azalırsa arada kaynar su ilave ederek lavaş ekmeğimizi üzerine kapatalım (böylece ekmeğimizi hem buharla yumuşatmış oluruz hem de yağlayarak lezzetlendirmiş oluruz. ).
  • Tuzunu ekleyerek ocağı kapatalım.
  • Kabuklarını soyup yıkadığımız kuru soğanımızı yarım ay şeklinde ince ince doğrayalım.
  • Domateslerimizi yıkayıp küçük küp şeklinde doğrayalım.
  • Maydanozu ince ince kıyalım.
  • Yağladığımız lavaş ekmeğimizi düzgün bir yere serip kuru soğan, domates, maydanoz, baharat, tuz ve tantuni koyup limon sıkalım dürüm yapalım şahane lezzet servise hazır.

Marmelatlı Kurabiyeler Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram tereyağı
  • 100 gram şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz
  • 1 adet yumurta
  • Yaklaşık 400-450 gram un
  • 5 yemek kaşığı frambuaz marmelatı

Üzerine;

  • Pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; tüm malzemeleri iyice yoğurun, streç folyo ile kaplayın ve 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Tezgaha biraz un serpiştirin üzerine hamuru koyun yine az un serpiştirerek merdane yardımı ile açın ne çok ince ne de çok kalın olacak.
  • İlk önce alt tabanı için düz kalıp ile bastırın tepsiye koyun ve önceden ısıtılmış fırında 180°’de alt üst ayarda 12 dakika pişirin. Kurabiyeler beyaz kalmalı.
  • Kalan hamuru yine merdane ile açın ve bu sefer şekilli olarak kalıpları bastırın ve yine tepsiye dizin sayısı eşit olacak şekilde pişirin.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri ekin.
  • Düz kurabiyelerin üzerine birer çay kaşığı marmelat koyun üzerini şekilli olan kurabiye ile kapatın. Uzun süre muhafaza edebilirsiniz mutlaka deneyin afiyet olsun😊

Ispanaklı Gül Böreği (Anne Tarifi)

 

Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 100 gram kadar beyaz peynir veya tuzlu lor peyniri
  • 3 adet ıspanak (700 gram falan ediyor)
  • 1 büyük soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı tuz (damak tadına göre baharatları ayarlanabilir)

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı/sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı sütÜzerine;
    • Susam
    • Kalan sos

      Nasıl Yapılır?

    • Ispanakları temizce yıkadıktan sonra bir parmak kalınlığında doğrayalım. Sapını da kullanmak isterseniz saplarını ultra ince dogramanızi tavsiye ederim.
    • Soğanları küp küp doğrayıp ocağa alalım ve kapaklı bir tencerede ölünceye kadar kavuralım. Üzerine karabiber ve pulbiberi ekleyip, bir kaç kere kavurduktan sonra ocağın altını kapatalım.
    • Doğranmış ıspanaklari tencereye koyup iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatalım ki ispanaklar soğanın baharında biraz pişsin.
    • 30 dakika sonra enceredeki ıspanaklarin üzerine peynir ve tuzu ekleyelim ve iyice karıştıralım ki her yere dağılsın peynirler.
    • 3 adet yufkayi üst üste açalım ve ortadan 2 ye keselim. Bolduklerimizi üst üste koyup onlari da ortadan keselim. 1 adet yufkayi 4 e bölmüş oluyoruz elimizde 12 adet üçgen yufkamiz oluyor. Yufkaların üzerine nemli bir bez örtelim ki kurumasınlar.
    • Sosumuzu hazırlayalım. Sos için gereken butun malzemeleri bi kapta iyice çırpalım sıvı bir sos olacak. Yeterince sıvı degilse biraz daha süt ekleyebilirsiniz sikinti yok.
    • 1 adet bölmüş olduğumuz yufkayı tezgaha alalım ve uzun olan kısma ıspanakları yayalım onun üzerine de 2-3 yemek kaşığı kadar sostan gezdirip üçgenin ucuna doğru saralım ve gül seklini verelim.
    • Sos gezdirme kısmına dikkat edelim yufkanın her yerine sostan gezdirmeyin yoksa sararken yufkanız yırtılır. Sosu sadece yufkaya koyduğumuz ıspanakların üzerine gezdiriyoruz.
    • Yağlı kağıt serili borcama hepsini sıkı bir şekilde diziyoruz. Kalan sostan üzerine gezdiriyoruz ve üzerlerine bir yumurta sarısı sürüyoruz.
    • 180 derecede önceden ısıttığımız alt-üst ayar fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Bu arada bana bir büyük kare borcam tam yetti. 2 tane de ayrı pişirip tadım yaptım 🤭.
    • Pişen börekleri sunum tabağınıza alıp dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun efenim

Atom Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 adet acı süs biberi
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Önce süzme yoğurda sarımsak ve tuzunu koyup karıştırdım. Tabağa yaydım. Süs biberlerinin çekirdeklerini çıkarıp doğradım.
  • Tavaya sıvı yağ ile biberleri koyup 2-3 dk kadar kızarttım. Tereyağını içme koyup eridikten sonra içine toz kırmızı biberini koyup ocağın altını kapattım.
  • Yoğurdun üzerine koyup servis ettim. Yapanlara yiyenlere afiyet olsun 

Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 parça tavuk göğsü (250-300 gram)
  • 2 orta boy patates
  • 1 adet havuç büyükse yarım kullanın
  • Yarım kırmızı kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı su
  • 1 çay kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 çay kaşığı tavuk baharatı
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım kaşık tereyağ (4 parçaya kestim)

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuğu, patatesi, havucu ve biberleri çok büyük olmayacak şekilde kesin ve küçük borcama koyun.
  • Baharatları, sıvı yağı, su, salça ve rendelenmiş sarımsağıda ekleyip karıştırın. Tereyağını dağıtın ve ıslatılmış fırın kağıdını üzerine yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 25-30 dk pişirin. Ardından fırın kağıdını çıkarıp üzerinin kızarması için tekrar 10-15 dk fırına koyun. Afiyet olsun 

Tarhana Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı dolusu tarhana
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3-4 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı dolusu nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye yağı dökelim.
  • Üzerine salçayı, baharatları ve tarhanayı ilave edelim.
  • Topaklanma olmaması için iyice karıştırıyoruz.
  • Malzemeler güzelce karıştıktan sonra üzerine sıcak suyu dökelim.
  • 5 dakika daha kaynattıktan sonra çorbanız hazır.Afiyet olsun.

Fırınsız Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • Tuz karabiber
  • 10 adet baklavalık yufka

Sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
  • Ara kata eklemek için;

    • 7-8 dilim kaşar peyniri

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle patateslerimizi haşlayalım. Kavurduğumuz soğanımız ve baharatlarımızla haşlayıp ezdiğimiz patateslerimizi güzelce karıştıralım.
    • Sonrasında 10 adet baklavalık yufka. İçini komple az yağla yağladığımız tavaya yerleştirilecek. 1 tanesini en alta açık olarak tavamıza koyalım. Üstüne bir tane koyalım sadece ortaya gelecek şekilde yağlamadan.
    • Sonrasında herbirinin arasına o sostan ortaya kaşık yardımıyla koyarak ilerleyelim. Sos yufka sos yufka şeklinde. Önemli olan ayrıntı sosu malzemeleri koyduğum katlara eklemiyorum.
    • 5. Ara kata patatesli harcımı yayıyorum güzelce. Altıncı kata da 7-8 dilim kaşar peyniri ve yine üst katları yufka sos olarak tamamlıyorum. Yufkanın açıkta kalan kenarlarını kapatıyoruz.
    • Kalan sosu üste sürüp kalanın tamamını döküyoruz, ocağa alıyoruz. Tava kızınca altı kısılıp 2-3 dakika sonra kontrol etmeye başlanıp piştiğinden emin olunca büyük tabak ya da kapak yardımıyla ters çevrilip diğer kısmı da pişirilecek.
    • İkinci yüz daha çabuk pişiyor ve fırınsız çıtır böreğimiz hazır. Hem de mis gibi :) şimdiden afiyet olsun ♥️.

Sütlü Biber Kavurması Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet biber
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Biberleri çok küçük olmayacak şekilde doğrayalım.
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavuralım.
  • 1 yemek kaşığı un ilave edelim, kavuralım.
  • Tuzunu ve sütü ilave edip karıştıralım.
  • Ayrı bir tavada tereyağı ve toz biberi kızdırıp üzerine dökelim.
  • Sıcak servis edelim. Deneyeceklere afiyet olsun.

Enfes Soğanlı Börek Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta akı
  • 1 yemek kaşığı instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 5-6 su bardağı un (kontrollü ekleyelim)
  • İç harcı için;

    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 5-6 adet iri boy soğan
    • 2 adet kapya biber
    • 1 yemek kaşığı biber salçası
    • 2 yemek kaşığı domates salçası
    • 1,5 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber

    Üzeri için;

    • Yumurta sarısı
    • Susam

      Nasıl Yapılır?

    • Böreğimizin önce hamurunu hazırlayalım. Bunun için yoğurma kabına un hariç tüm malzemeyi alıp karıştıralım. Ardından yavaş yavaş unu ekleyelim ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
    • Hamurumuzun üstünü temiz bir bezle örtüp yarım saat dinlenmeye bırakalım.
    • İç harcı için; tavaya sıvı yağı alıp yemeklik doğranmış soğanı ve kapya biberi ekleyin ve iyice sinene kadar kavurun.
    • Ardından salçaları ve baharatları ekleyip 4-5 dk daha kavurup altını kapatın. Dinlenen hamurun havasını almak için tezgaha alıp birkaç tur daha yoğurun sonra 4 eşit bezeye bölün.
    • Tezgahı unlayın. Bir bezeyi alın ve başta elinizle ardından merdane yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açın. Yuvarlak değil de elips şeklinde açmanız uygun olur :)
    • Açtığınız hamura iç harçtan yeterince koyup yayın. Dıştan içe rulo şeklinde sarın ve 3 parmak kalınlığında parçalara bölün. Tüm bezelere bitene kadar bu şekilde devam edin.
    • Yağlı kağıt serili tepsiye hazırlanan börekleri yerleştirin ve üstlerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin. Önceden ısınmış 190 derece fırında pişirin. Afiyet olsun

Kremalı Islak Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 100 gram oda ısısında margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı dolusu kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı dolusu un

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1su bardağı şeker (çok doldurmadan)

Kreması için :

  • 3 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 80gr beyaz çikolata
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket kremşanti

(su bardağı ölçüm 200 ml. çay bardağı 100ml) 

Nasıl Yapılır?

  1. Kurabiye hamurumuzu yoğurmak için oda ısısındaki malzemeleri sıvıdan katıya doğru karıştıralım. Un ekledikçe elimizle yoğuralım ve yumuşak bir hamur elde edelim.
  2. Hamurdan parçalar koparıp yuvarlayalım ve 180 derece ısıtılmış fırında çatlayana kadar pişirelim.
  3. Fırından çıkan kurabiye ılıyınca, şerbeti için için şeker ve sütü iyice karıştıralım şeker eriyene kadar. (ben çok tatlı olsun istemedim, şekeri bir parmak kadar azaltarak ilave ettim. ).
  4. Ilıyan kurabiyeler süt şerbetine bastırılıp çıkartılır, artan şerbet tekrar kaşıkla kurabiyelerin üzerine azat azar gezdirilir. İyice sütü çekmesi için kenara alınır.
  5. Bu arada kreması için, kremşanti, tereyağı, vanilya ve beyaz çikolata hariç tüm malzemeler tencereye alınıp karıştırılır ve sonra kıvam alana kadar pişirilir.
  6. Krema göz göz olunca ocağın altı kapatılır ve diğer malzemeler sırayla eklenerek mikserle çırpılır. Kremada ılıyınca eşit şekilde her kurabiyenin üzerine kaşıkla gezdirilir.
  7. Buzdolabında bir kaç saat bekletip servis yapabilirsiniz. 👌🏻