27 Kasım 2022 Pazar

Balık Kroketi Tarifi

 

Malzemeler

  • Panga fileto (750gr)
  • 4 adet patates
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 kırmızı soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • Maydanoz

Beşamel için;

  • 100 gram tereyağı
  • 100 gram un
  • 400 ml su

Bulamak için;

  • Galeta unu
  • 2 adet yumurta
  • Un

    Nasıl Yapılır?

  • Panga filetosunu bir tencerede suda 10 dakika kaynatın. 10 dakika sonra balığı süzün.
  • Ayrı bir tencerede patatesleri haşlayın ve ezin.
  • Soğanları 5 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun. Sarımsağı, salçayı, balığı da ekleyip karıştırın.
  • Tüm baharatları, limon suyunu ve maydanozu ekleyin.
  • Beşamel için; 100 gram tereyağını bir tavada eritin ve 100 gram un ekleyin ve 3 dakika kavurun. 400 gram su ekleyin ve karıştırın.
  • Her şeyi bir kaba dökün ve donması için 1 saat dondurucuya veya birkaç saat buzdolabına koyun.
  • Daha sonra kroketleri şekillendirip önce una sonra çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayın. Kroketler kızartmaya hazır.

Düdüklüde Tandır Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo et
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik

    Nasıl Yapılır?

  • Et hazırlayacağınız kişi sayasına göre değiştiği için ölçü vermedim. Etin üzerine tuz, karabiber, kekik karışımını elimizle yedirip düdüklünün kapağını kapatın.
  • Çay ocağının yarım ayarında 2:30 3 saat kadar pişirdim. Yanına pilav ve salata ile servis ettim. Yapanlara yiyenlere afiyet olsun.
  • Not: instagram da hicran_ kitchen olarak daha fazla tarif ve günlük menü fikirleri ile karşınızdayım beklerim.

Bol Çikolatalı Fındıklı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ (yarım su bardağı)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
  • 3 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 100 gram iri kıyılmış sütlü çikolata

İçi için;

  • 1 paket 80 gram bitter çikolata

     Nasıl Yapılır?

  • Yumurta şekerle çırpılıp sıvı yağ ve eritilmiş tereyağı eklenip tekrar çırpılır. Kakao ve elenmiş un, kabartma tozu, vanilya eklenip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. İri kıyılmış fındık ve çikolatalar eklenip tekrar yoğurulur.
  • Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp içine bir parça çikolata eklenip kapatılıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Tüm hamurlar bu şekilde hazırlanıp önceden ısıtılmış 175 derece fırında 10 dk pişirilip servis edilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Salça Soslu Fırın Palamut Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tane büyük palamut

Sosu için;

  • 1/2 (yarım) diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz
  • Zeytinyağı

Diğer malzemeler arzu ettiğiniz miktarda;

  • Kuru soğan
  • Patates

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle balığı temizleyip tuzladım. Sosu için genişçe bir kaba baharatlar, ezilmiş sarımsak, biber salçası,zeytinyağı,2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip,3 yemek kaşığı su ilavesi ile salça açılana kadar karıştırdım.
  • Hazır olan sosu balığın üzerine döküp elimle hafifçe ovalayarak balığın her tarafını sosa buladım. Ağzını kapatıp 1 saat kadar dinlendirdim.
  • Fırın kabına yağlı kağıt serip soslanan balıkları dizdim.
  • Aralarına patates ve soğan dilimlerini yerleştirdim (patates ve soğanı balığın sosuyla harmanlayabilirsiniz.
  • 180/200 dereceli önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirdim. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun

25 Kasım 2022 Cuma

Kremalı Tavuklu Tek Tencerede Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram makarna (Yarım paket)
  • 250-300 gram tavuk göğsü (1 adet)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 6-7 adet mantar
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 200 ml krema (1 paket)
  • 500 ml su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 avuç rendelenmiş kaşar peyniri
  • Yeşil soğan

    Nasıl Yapılır?

  • Tencerede yağı kızdırın ve tavukları kavurmaya başlayın.
  • Tavukların rengi dönünce soğanı,sarımsağı ve salçayı ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Mantarı da ekleyip biraz daha kavurun.
  • Daha sonra makarnayı ekleyin.
  • Krema,su ve baharatları da ekleyip kaynamaya başlayınca altını kısıp kapağını kapatın.
  • Makarnalar yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 10 dk)
  • Arada kapağını açıp karıştırabilirsiniz.
  • En son kaşar peyniri ve yeşil soğanı ekleyip karıştırın. Afiyet olsun😊.

Katmer Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 buçuk yemek kaşığı instant maya veya 1 paket yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (sarıları üzerine )
  • Aldığı kadar un

Aralarına sürmek için;

  • 250 gram tereyağ (oda sıcaklığında sürülebilir olması gerek)

İç harcı için;

  • Peynir
  • Zeytin
  • Çikolata
  • Patates (dilediğimiz malzemeyi kulanabilirsiniz)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yoğurma kabına mayayı,ılık sütü,ılık suyu ve şekeri alalım karıştıralım ve 5 dakika aktifleştirelim.
  • Daha sonra sıvı yağı,tuzu,yumurta aklarını ekleyelim ve karıştıralım.
  • Azar azar unu ekleyerek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim.
  • Hamurumuzun üzerini kapatalım 40 dakika mayalandıralım.
  • Mayalanan hamurumuzu 20 eşit bezeye bölelim.
  • 10 bezeyi tabak büyüklüğünde acalım ve en üst katı hariç bütün katlarının arasına tereyağ sürelim bi kenara alalım.
  • Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde yapalım.
  • Merdane yardımı ile hamurumuzu açalım.
  • Açtığımız hamuru önce 4 eşit parçaya bölelim daha sonra her parçayı 5’e bölelim (dilerseniz 4 ‘e de bölebilirsiniz)
  • Geniş kısımlarına iç harcımızı bırakalım ve sigara böreği sarar gibi rulo yapıp tepsiye alalım.
  • Hepsini bitirdikten sonra 30 dakika tepsi mayası yapalım.
  • Tepsi mayası yaptıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürelim .
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Kış Aylarında İçinizi Isıtacak Bir Çorba Salçalı Karnabahar Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım karnabahar
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 lt sıcak su
  • 2 yemek kaşık köftelik bulgur
  • 1 çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle karnabaharları derin bir kapta güzelce yıkıyoruz.
  • Ardından karnabaharı parçalara ayırıp temizliyoruz.
  • Daha sonra tencerede haşlıyoruz.
  • Haşlanan karnabaharları süzüp bir kenarda bekletiyoruz.
  • Bir tencereye sıvı yağı tereyağını ve un koyup kavuruyoruz.
  • Kavrulan unun üzerine salçayı ilave edip karıştırıyoruz.
  • Daha sonra karnabaharları ilave ediyoruz.
  • Son olarak sıcak suyunuda ekleyip tuz ilave edip karıştırıyoruz.
  • Bir süre kaynattıktan sonra blanderdan geçirin.
  • Ocaktayken haşlanmış bulguru ilave ediyoruz.
  • Bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.
  • Çorbamız hazır dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz şimdiden afiyet olsun.
  • Not: unu çok kavurup yakmayınız aksi taktirde yanık kokabilir çorbanız. Suyu az olursa artıra bilirsiniz.

Kuş Yuvası Kurabiyesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1.5 yemek kaşığı kakao
  • 1.5 su bardağı un

Süslemek için;

  • Pişmaniye
  • Badem şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç bütün malzemeleri ekleyip karıştırdıktan sonra unu ilave edip yoğuruyoruz ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz .
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde alıp elimizde yuvarlıyoruz .
  • Ortasını parmağımızla bastırıp kenarlarına çatalla izler yapıyoruz yuvarlak borcam tepsiye alıyoruz .
  • 180° önceden ısıtmış olduğumuz fırında 15- 20 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıktıktan sonra üzerlerine önce pişmaniye ,ardından badem şekerlerini koyarak süslüyoruz.
  • Kuş yuvası kurabiyelerimiz hazır çocuklarınız için çok eğlenceli bir kurabiye oluyor şimdiden deneyen herkese afiyet bal şeker olsun keyifli günler.

Fındıklı Tarçınlı Şekerpare Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram tereyağı veya margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı irmik
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 3 su bardağı un
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin beyazı içine sarısı üzerine ayrılacak)

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbeti 10 dk kaynatalım ve ılıtalım.
  • Hamur için bi kaba sıvı yağ, oda ısısında bekletilmek tereyağı ve yumurtaları ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine pudra şekerini irmiği,ekleyelim ve güzelce çırpalım.
  • Ardından un,kabartma tozu, vanilini ekleyip kulak memesi kıvamında yoğuralım.
  • Daha sonra şekil vermek için elimize ceviz büyüklüğünde parça alalım ve şekil verelim.
  • Şekil vermek için elimize aldığımız hamuru uzun yassı olacak şekilde düzeltelim ve uçlarını sivrileştirelim.
  • Yağlanmış fırın kabına sırasıyla dizelim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla çizikler atalım.
  • 180°lik fırında 25 dk pişirelim.
  • Fırından çıkardığımız şeker parelerin üzerine ılık şerbeti dökelim ve çekmesi için 2 saat bekleyelim.
  • Sıcak sıcak şekerpareleri asla almayalım ki kırılmasınlar.

Fındık Kremalı Cookie Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 200 gram tereyağı
  • 200 gram şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 350 gram un

Hamurun içine;

  • Ceviz içi
  • Damla çikolata

2 hamur arasına;

  • 4 yemek kaşığı dolusu fındık kremasıHamurun en üstüne;
    • Damla çikolata
    • Böğürtlen

    Süsleme için;

    • Toz antep fıstığı
    • Çikolata sosu

      Nasıl Yapılır?

    • İlk etapta 1 adet yumurta, 200 gram tereyağı ,200 gram şekeri bir kabın içerisine alıp iyicene karıştırıyoruz .
    • Daha sonra üzerine vanilya ,kabartma tozu ve unumuzu ekliyoruz .
    • Hamurumuzu yoğurmaya devam ediyoruz .
    • Yoğurduğumuz hamurun üzerine ceviz içi ve damla çikolatamızı ekleyip hamurumuzu 1-2 daha yoğurduktan sonra hamurların biri diğerinden büyük olacak şekilde ayırıyoruz .
    • Yağlamış olduğumuz kelepçeli kalıbımıza büyük olanı kenarlarına yayarak yerleştiriyoruz.
    • Üzerine sürülebilir fındık kremamızı 4 yemek kaşığı dolusu ekleyip üzerine kalan hamurumuzu merdane yardımı ile açıp ekliyoruz.
    • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika boyunca pişiriyoruz.
    • Fırından çıkardıktan sonra üzerine benmari usulü erittiğimiz çikolatayı süsleyip toz antep fıstığı serpebilirsiniz.

Tam Ölçülü Soğuk Baklava Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket hazır baklavalık yufka
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gram tereyağ

Şerbet için:

  • 1 paket krema
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • Arası için:

    • 2 su bardağı fındık içi

    Üzeri için:

    • 2 yemek kaşığı kakao
    • 50 gram çikolata

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle şerbetimizi kaynatalım. Bir tencereye su, süt ve toz şekeri koyarak ocağa alalım.
    • Şeker iyice eriyene kadar karıştıralım.
    • 10-15 dakika kaynadıktan sonra ocağı kapatıp soğumaya bırakalım.
    • Şerbet oda ısısına geldikten sonra krema ilave ederek iyice karıştıralım ve tekrar beklemeye alalım.
    • Yufkalarımızı cam tepsimizin büyüklüğünde keselim,ben büyük dikdörtgen cam tepsi kullandım. (kenarlarından artan parçaları poşetleyip buzdolabına kaldıralım,başka bir tarifte değerlendirelim. ).
    • Tereyağımızı eritelim (üzerinde oluşan köpükleri alalım ki baklavamızda siyah yanıklar olmasın. ) sıvı yağ ile karıştıralım ve tepsimizi yağlayalım.
    • Yufkamızı 20 altta 20 üstte olacak şekilde ikiye ayıralım. Baklavamız toplamda 40 kat olacak.
    • Her katında yağımızı her tarafına sürerek 20 tane yufkamızı üst üste serelim (tek tek serelim ki araları havalansın, yapışıp hamur olmasın. )
    • Fındığımızı 20 kat sonra güzelce yayalım (içine fındık,fıstık,ceviz hangisini canınız isterse kullanabilirsiniz ancak ince bir katman olmamalı,sütlü bir tatlı olduğu için bulamaç gibi olmasın).
    • Kalan yufkalarımızı da tek tek serip bir bir yağlayalım.
    • Keskin bir bıçakla kare olacak şekilde dilimleyelim ve kalan yağımızı da üzerine sürelim.
    • 160 derecede önceden ısıtılmış fırında alt üst kızarana kadar pişirelim.
    • Ilık baklava soğuk şerbet olacak şekilde kendimizi ayarlayarak şerbetimizi dökelim.
    • Buzdolabında beklettiğimiz çikolatayı rendeleyip iki yemek kaşığı kakao ile karıştıralım. Oda sıcaklığına gelen tatlımızın üzerine üzerine serpiştirelim.
    • Son zamanların en favori tatlısı tadına doyum olmayan soğuk baklavamız bir kaç saat dinlendikten sonra servise hazır 😊. Afiyet olsun 🤗kolay gelsin 😋sevgiler💞.

Kordon Bleu Tarifi

 

Malzemeler

  • 400 gram biftek
  • 3-4 adet pastırma
  • 3-4 kaşar peynir
  • Tuz
  • Karabiber

Bulamak için;

  • Un
  • 2 adet yumurta
  • Galeta unu

Kızartmak için ;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Bifteklerimizin içine pastırma peynir konulabilecek bir şekilde et döveceği ile dövüp ince bir et elde edelim.
  • Bifteklerimize tuz ve karabiber ile marine edelim.
  • Bifteğimizin bir köşesine pastırmayı,pastırmanın üstüne kaşar peynirini koyalım.
  • Bifteği ikiye katlayalım.
  • Bifteklerimizi una,yumurta en sonunda da galeta ununa bandıralım.
  • Bir tavanın içine yağ koyup kızgın olunca bifteklerimizi kızartalım.
  • Pişen bifteklerimizi sıcakken servis edelim.
  • No:Bifteklerin içine dilerseniz pastırma yerine sucuk da koyabilirsiniz. Siz nasıl arzu ederseniz. Hem sucuklu,hem de pastırmalı muhteşem oluyor. Denemenizi tavsiye ederim.

    Afiyet olsun.