9 Aralık 2022 Cuma

Yaban Mersinli Cheesecake Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için;

  • 4 paket burçak bisküvi
  • 6 yemek kaşığı dolusu tereyağ (eritilmiş)

Kreması için;

  • 600 gr labne
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 paket krema
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı şeker
  • Limon rendesi
  • Üzeri için;

    • 500gr yaban mersini
    • 1 su bardağı toz şeker
    • 2 yemek kaşığı nişasta
    • İsterseniz karamel sos veya benmari usulü eritilmiş çikolata ile süsleyebilirsiniz.

       Nasıl Yapılır?

    • Evet öncelikle tabanı yapalım bisküvileri rondodan çekelim ve tereyağını eritip bisküvi ile karıştıralım. Kelepçeli kek kalıbına tabanı döküp, bastıralım be sıkıştıralım.
    • Dolaba dinlenmeye bırakalım daha sonra karıştırma kabına labne ve şekeri alıp iyice çırpalım ve süzme yoğurt limon rendesi, krema un, nişasta ekleyip karıştıralım ve yumurtaları tek tek ekleyelim.
    • Önceden ısıtılmış 175 ° fırında 45 dk pişirelim (burada püf noktası fırına keki koyarken ısıya dayanıklı bir kapla su da  koyalım ki cheese cake çatlamasın)
    • O pişerken sosumuzu hazırlayalım. Eveet şimdi sıra sosumuzda yaban mersinlerini sos tenceresine alıp üzerine şeker ekleyip pişiriyoruz.
    • Kaynamaya başlayınca nişasta ekleyip sürekli olarak karıştırıyoruz ve en son blender dan getiriyoruz. Ben parlak olaması için altını kapattıktan sonra bir parça tereyağı koydum.
    • Soğuması için kenara alalım ve 45 dk sonunda cheesecakekimiz pişti. Bir 5dk kadar fırında kapağı açık şekilde bekleyelim ve daha sonra sosumuzu üzerine yayalım. Bir gece dnlendirip servis edelm afiyetler olsun.

Bademli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram Tuzsuz Tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı Pudra Şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 – 3,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı Çiğ Badem (iri çekilmiş)

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabına sırasıyla un, pudra şekeri, kabartma tozu, vanilya, yumurta ve tereyağını alarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
  • Kıvam alan kurabiye hamuruna iri çekilmiş bademleri de ekleyerek yoğurmaya devam edelim.
  • Hazırladığımız hamurdan dilediğimiz boyutlarda parçalar koparıp şekillendirerek fırın tepsisine dizelim.
  • Kurabiyelerimizi önceden ısıtılmış 170°C fırında, alt üst fansız ayarda, 20 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen kurabiyeleri fırından alalım. Üzerlerine pudra şekeri serperek servis edelim. Afiyet olsun.

7 Aralık 2022 Çarşamba

Kahve Çekirdeği Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram tereyağ veya margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı türk kahvesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1.5 yemek kaşığı su (kahveyle karıştırıyoruz)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 (yarım) su bardağı nişasta
  • Aldığı kadar un

Süslemek için;

  • Benmari usulü eritilmiş çikolata
  • Hindistan cevizi
  • Fıstık

    Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri bir kapta birleştirip yoğuruyoruz.
  • Yoğurduğumuz hamurdan fındık büyüklüğünde hamurlar alıp badem şeklini veriyoruz. Hamurumuzun ortasına kürdanla şekil veriyoruz.
  • 180 derecede ısıttığımız fırında 15-20 dk kontrollü pişirelim. Fırınınızın ayarına göre kontrol ederek pişirin.
  • Dilerseniz pişen kurabiyelerimizin uçlarını benmari usulü erittiğimiz çikolataya batırıp, hindistan cevizi ve fıstığa bulayarak süsleyebiliriz.

Zencefilli Yeni Yıl Kurabiyeleri Tarifi

 

Malzemeler

  • 150 gram tereyağı
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı pekmez (62,5 ml)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım yemek kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 3,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Süsleme glazürü (dr.oetker)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yoğurma kabına oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekerini güzelce mikserle çırpalım.
  • İyice çırpıldıktan sonra pekmez, yumurta sarısını çırpılmış tereyağı ve pudra şekerinin içerisine ilave edip çırpmaya devam edelim. Bu aşamadan sonra elimizle yoğurmaya başlayacağız.
  • Son olarak, Elediğimiz un, kabartma tozu, tarçın, zencefili ilave edelim, yoğuralım. Hamurumuz toparlanıncaya kadar yoğurup, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
  • Hamuru streçleyip, hiç açık yer kalmadan kapatalım ve 15 dakika buzdolabında bekletelim.
  • Sürenin sonunda pişirme kağıdını tezgaha koyalım,açtıralım. Hamuru yağılı kagidin üzerine koyup,tekrar başka bir yağlı kağıtla kapatalım. Merdaneyle hamuru açalım. Daha sonra istediğimiz kalıpla şekil verelim.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığımız kurabiyeleri koyalım. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında fansız 12 dakika pişirelim. Pişme süresi Farklılık gösterebilir, kontrol edelim.
  • Kurabiyelerimiz tamamen soğuduktan sonra glazürle (kalem gibi uç kısmı bu glazürlerin kendiniz kurabiyelerin üzerini dilediğiniz gibi kolaylıkla süsleyip, şekil verebilirsiniz) Kullanma şekli kutunun arkasında yazan şekilde yapılmalı.
  • Yağlı kağıt üzerinde sekil verdiğimiz kurabiyeleri servis tabağına alabiliriz. Afiyet olsun 

Tencere Palamut Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet dilimlenmiş palamut
  • 2 adet domates
  • 1 büyük kuru soğan
  • 3 adet çarliston biber
  • 1 adet kapya biber
  • 2 defne yaprağı
  • 1 adet limon
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı kapari
  • 50 gram tereyağ
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) (en küçük boy) çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı su
  • Karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Palamutları tuzlu suda yıkayıp süzmeye bırakalım. Soğanları ay şeklinde doğrayalım. Biberleri ve domatesleri de küçük küçük doğrayalım.
  • Tenceremize önce soğanları ardından biberleri sonrada domatesi ilave edelim. Tuz ile tatlandıralım (fazla kaçırmayalım balıkların üzerinede tuz serpeceğiz) üzerine palamutları dizelim.
  • Tuz ve karabiber serpelim (renkli karabiberler varsa daha iyi olur) defne yapraklarını koyalım. Zeytinyağı gezdirelim. 1 büyük limonun yarınının kabuklarını soyup dilimleyip diğer yarısını sıkıp tencereye ilave edelim. Kaparileri de ilave edelim.
  • Tereyağı küçük küçük dilimleyip yemeğe aktaralım. Tencerenin kenarlarından olacak şekilde suyumuzu koyalım. Üzerini kapatıp pişirmeye bırakalım.
  • Altını kapatıp maydanozları ilave edip 5 dk kadar tencerenin kapağı kapalı dinlendirelim. Afiyet şifa olsun.

Asya Sebze Tavası Muhteşem Bir Lezzet Tarifi

 

 Malzemeler

  • 1 küçük paket şeker bezelye
  • 1 büyük havuç
  • 1 adet pırasa
  • 1 paket mantar
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 küçük zencefil (pembe boy)
  • 4 yemek kaşığı soya sosu
  • 250 ml sebze suyu
  • 2 çay kaşığı mısır nişastası
  • 1 tutam esmer şeker
  • 1 tutam tuz ve karabiber
  • 1-2 yemek kaşığı susam yağı
  • 100 gram bezelye (buzluktan)
  • 1 kırmızı biber
  • Yanına çok yakışan basmati pilavı

    Nasıl Yapılır?

  • Soğan ,sarımsak kabuğu soyun, küçük parçalar halinde doğrayın (ben ikiye böldüm evdekiler soğan sevmiyor) wok tavada susam yağı, soğan, sarımsak ve zencefili soteleyin. Yarı yarıya küçülene kadar mantarları soteleyin.
  • Kar bezelyelerinin uçlarını kesin, havuç, pırasa ve kırmızı biberi küçük küçük doğrayın, bezelyeleri tavaya alın. Kapağını kapatıp orta ateşte 15 dakika pişirin.
  • Sebze suyunu 2 çay kaşığı mısır nişastası ile karıştırın ve tavaya ekleyin. 3 yemek kaşığı soya sosu, tuz ve karabiber ekleyin, iyice karıştırın ve 5 dakika kaynamaya bırakın. Pirinci ambalaj üzerindeki talimatlara göre pişirin. Afiyet olsun.

250 Gr Kıymayla Şişte Patlıcan Sarma Tarifi

 

Malzemeler

  • 250-300 gram kadar kıyma
  • 3-4 adet patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 2 adet sarımsak
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • Yarımşar çay kaşığı karabiber, kimyon, kırmızı toz biber
  • Tuz

Sosu için;

  • 1,5 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 diş sarımsak
  • 1-2 yemek kaşığı yağ
  • 2 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanları uzunlamasına yarım cm kalınlığında kesip, yarım saat tuzlu suda bekletelim.
  • Bu arada köftesi için bir kaba kıyma, rendelenmiş suyu sıkılmış soğan, sarımsak, galeta unu ve baharatları alıp güzelce yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz köftelerden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, oval köfte şekli verip, tabağa alalım.
  • Köfteleri yarım saat buzdolabında dinlendirelim.
  • Tuzlu suda acısı çıksın diye beklettiğimiz patlıcanların suyunu süzüp, iyice yıkayalım ve kurulayalım.
  • Bir tavaya yağı alalım ve patlıcanların 2 tarafını da kızartalım.
  • Kızaran patlıcanları peçetenin üzerine alıp, yağını aldıralım.
  • Patlıcanları kızarttıktan sonra köftelerimizi de kızartalım ve bir tabağa alalım.
  • Düz bir tabağa bir dilim kızarmış patlıcanı alalım ve ucuna bir tane köfte yerleştirelim. Bu köfteyi patlıcana saralım.
  • Sardığımız köfteyi çöp şişe takalım. Ardından domates biber, patlıcan sarma, domates, biber, patlıcan sarma olacak şekilde şişe dizelim ve tepsiye yerleştirelim.
  • Hepsi için aynı işlemi uygulayalım.
  • Sosu için geniş bir kasenin içine gerekli malzemeyi alıp, iyice karıştıralım.
  • Bu sosu yemeğimizin üzerine dökelim.
  • Bir yağlı kağıdı ıslatıp, suyunu sıkalım ve tepsinin üzerine yerleştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 240 derecede 20 dakika üzeri kapalı bir şekilde, 5 dakika üzeri açık bir şekilde pişirelim. Dilediğiniz gibi servis edip, afiyetle yiyebilirsiniz 🤌😍😋.

Lezzetiyle Dillere Destan Elmalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için:

  • 250 gram oda ısısında margarin veya tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartama tozu
  • Aldığı kadar un

İç harcı için:

  • 3 adet kırmızı elma
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için:

  • Pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak iç harcımızı yapalım. Elmalarımızı soyalım ve rendenin iri kısmı ile rendeleyelim.
  • Tavamıza rendelenmiş elmaları alıp orta ateşte karıştırarak suyu çıkana kadar kavuralım.
  • Elmalar kavrulduktan sonra üzerine şekeri,cevizi ve tarçını ekleyip karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
  • Hamurumuz için margarinimizi,yumurtamızı,süt ve yoğurdumuzu iyice karıştıralım.
  • Ardından nişasta,pudra şekeri ,vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip karıştıralım. Daha sonra azar azar unumuzu ekleyip yoğuralım. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
  • Hamurumuzu mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım ve merdane yardımı ile orta kalınlıkta açalım.
  • Daha sonra bıçağımızla 5 tane uzunca çizikler atalım.
  • İç harcımızı koyup saralım.
  • Şekillendirdiğimiz kurabiyelerimizi yağlı kağıt serili tepsimize dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede üzerleri hafif kızarana kadar kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • İlk sıcaklığı geçen kurabiyelerimizin üzerine pudra şekeri serpelim.Deneyecek olan herkese afiyet şeker olsun.

Elmalı Tarçınlı Ağaç Figürlü Milföy Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet milföy
  • 1 büyük boy elma
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Çöp şiş 

Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak elmayı soyup rendeleyelim. Ocakta yumuşayana kadar biraz pişirelim.
  2. İçine 2,5 yemek kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı kadar tereyağ ilave edelim. Suyunu çeken elma harcı kenara alınır ve üzerine 1 tatlı kaşığı tarçın ilave edilip karıştırılır.
  3. Bir büyük milföyu merdane yardımı ile açalım. Açarken yağlı kağıt kullanalım .
  4. Üzerine hazırladığımız harcı döküp yayalım.
  5. Diğer milföyu de açıp üzerine kapatalım.
  6. Kapattıktan sonra merdane ile üzerinden geçelim. Kenarda ki fazlalıkları bıçak yardımı ile keselim. Uzun şeritler halinde kesip elimizde katlayarak şekil verelim.
  7. Çöp şişlere geçirip yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  8. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200° fırında 15-20 dk pişirelim.
  9. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.

Fırında Tereyağlı Tavuk Kapama Tarifi

 

Malzemeler

Pirinci Islatmak İçin:

  • Sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Tavuk Haşlama İçin:

  • Dilediğiniz tavuk parçaları veya 9 adet tavuk baget
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Su

Pilavı İçin:

  • 4 su bardağı pirinç
  • 100 gram tereyağı
  • 6 dal taze soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı sıcak tavuk suyu (1200 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle, uygun büyüklükte bir tencereye temizlenmiş, yıkanmış tavuk parçalarınızı alın.
  • Bir adet orta boy soğanı dörde bölün ve iki adet defne yaprağı ile beraber tencereye ekleyin.
  • Üzerlerine gelecek kadar su ilavesi yapın ve tavuklarınızı haşlanmaya bırakın. (Tepsinizin büyüklüğüne göre yeterli miktarda, tavuğun sevdiğiniz farklı kısımlarını da kullanabilirsiniz. Kullandığım tepsinin ölçüsü; 35 cm.)
  • Tavuklar kaynamaya başladıktan sonra tuz ilavesini de yapın ve toplamda 30 dakika kadar haşlayın.
  • Pirinci, bol su ile yıkayın ve bir kapta üzerini geçecek kadar sıcak su ve bir tatlı kaşığı tuz ilavesi yaparak, 15 dakika beklemeye alın. Sürenin sonunda, pirincin suyunu süzün ve bir kere durulayın.
  • Ayrı bir tencereye ince doğranmış taze soğanları ve tereyağını alın ve bir miktar öldürün.
  • Ardından pirinci de ekleyin ve güzelce kavurun.
  • Tuz, karabiber ilavesini yapın ve tekrar karıştırın.
  • Fırın tepsisine, kavurduğumuz pirinci eşit şekilde yayın.
  • Tavuk parçalarını üzerlerine dizin ve sıcak tavuk suyunu tepsinin her tarafına gezdirerek dökün. Tavuk parçalarının üzerine isteğinize bağlı olarak kırmızı toz biber serpebilirsiniz veya fırından aldıktan sonra da üzerine ekleyebilirsiniz.
  • Ardından tepsiyi önceden 150 dereceye ısıtılmış fırına verin ve pilav suyunu çekip, pirinç taneleri pişene kadar pişirin yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Pişirme sürecinin son 10 dakikasında, sıcaklığı 190-200 dereceye çıkartıp, tavukların üzerlerinin biraz daha kızarmasını sağlayabilirsiniz.
  • Servis sırasında, üzerine taze yeşillikler serpebilirsiniz.
  • Not: Ölçüleri dilerseniz yarı yarıya azaltarak da tarifi hazırlayabilirsiniz. Tavuk parçalarınızın adedini, kişi sayınıza göre belirleyebilirsiniz.

    Afiyet olsun. 🍗 🍴 🌹 ❤ 💕

Çıtır Pratik Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yufka

Sosu için

  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı nişasta

İçi için

  • Dilediğiniz çeşit peynir yada farklı malzemeler

Üzeri için

  • Susam
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Sos malzemeleri ayrı bir kapta birleştirelim.
  • Her bir yufkayı 8 eşit parçaya bölelim.
  • Arasına sos sürüp peynirleri görseldeki gibi koyup saralım.
  • Sonra kıvırıp rulo yapalım ve tepsiye dizelim.
  • Üzerine kalan sostan sürüp çörek otu ve susam serpelim.
  • 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dk pişirelim.

Sütsüz İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su (400 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Helvanın şerbeti için tencereye toz şeker ve suyu alalım. Şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakalım.
  • Şerbet 1-2 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alalım.
  • Tencereye tereyağını ve sıvı yağı alarak erimeye bırakalım.
  • Yağ eridikten sonra üzerine irmiği ekleyelim ve rengi dönene kadar sürekli karıştırarak kavuralım. Bu aşamada ocağın çok yüksek ateşte olmamasına dikkat etmelisiniz. 8 dakika kadar kavurmak yeterli oluyor, irmiklerin rengine göre karar verebilirsiniz.
  • İrmiklerin rengi koyulaştıktan sonra üzerine yavaşça şerbeti ekleyelim. Koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Helvamızın kıvamı koyulaştıktan sonra ocağı kapatarak üzerine kağıt havlu örtelim. 10 dakika kadar dinlendirelim.
  • Dinlenen sütsüz irmik helvasını karıştırarak dilediğimiz şekilde süsleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun!