12 Aralık 2022 Pazartesi

Borcamda Cocostar Pasta Nasıl Yapılır?

 

 Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un

Kekin üzerini ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt (200 ml)

Kreması için;

  • 2 paket krem şanti
  • 2 su bardağı soğuk süt (400 ml)
  • 3 su bardağı Hindistan cevizi

Üst ganajı için;

  • 200 ml sıvı krema
  • 120 gr sütlü çikolata
  • 60 gr bitter çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurta ve şekeri mikser ile beyaz beyaz oluncaya kadar çırpalım.
  • Daha sonra sıvı yağ, süt, un, kakao, kabartma yozu ve vanilyayı ilave edelim.
  • Mikser ile güzelce çırpalım. Kuru malzemeleri eleyerek eklerseniz daha güzel bir kek elde edersiniz.
  • Borcamın tabanını sıvı yağ ile yağlayalım ve kek harcımızı borcama boşaltalım.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Fırından aldığımız kekin üzerine sütü gezdirerek soğumaya bırakalım.
  • Üzeri için krem şantiyi süt ile çırpalım. Hindistan cevizini ekleyerek iyice karıştıralım.
  • Çikolata ganajı için sıvı kremayı ısıtalım, ardından çikolataları ekleyerek eritelim.
  • Kekin tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra krem şantiyi kekin üzerine yayalım.
  • Son olarak tamamen soğumuş olan çikolata sosunu pastanın üzerine gezdirelim.
  • Borcamda cocostar pastamız hazır. 2-3 saat buzdolabından dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
    Deneyecek herkese afiyet olsun.

Vişneli Turta Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket vanilya
  • Un (ben 5,5 su bardağı kadar kullandım)

Sos için;

  • 2 su bardağı ayıklanmış vişne
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta (açmak için su kullanın)

    Nasıl Yapılır?

  • Vişneli çekirdeklerinden ayıklayalım. Bir tavada şekerle buluşturalım ve şeker eriyene kadar pişirelim. Daha sonra suyla açtığımız nişastayı ekleyelim ve kıvam almasını sağlayalım. Sos bir kenarda soğurken hamuru hazırlayalım.
  • Hamur için bir kapta un hariç tüm malzemeleri buluşturalım. Unu dikkatli ekleyelim ki hamuru istediğimiz kıvamda olsun.
  • Turta kalıbına hamurun bir kısmıyla (yarısından biraz fazlası olabilir) taban oluşturalım.
  • Süsleme kısmına çok hamur kullanacaksanız yarı yarıya bölebilirsiniz hamuru. Ben küçük boy yuvarlak borcam kullandım. Orta kısma vişneli sosu yayalım. Kalan hamurla süsünü hazırlayalım. Ben kırıntı halinde süsledim.
  • 180 derece önceden ısınmış fırında pişirelim (ben 50 dakika pişirdim) dikkatli bir şekilde pişirmenizi tavsiye ederim. Dinlenen turta servise hazır. Afiyet olsun 

Patates Çubukları Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet orta boy patates
  • Yarım çay bardağı nişasta (mısır veya buğday)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Çıtır patates çubukları için öncelikle patateslerin kabuklarını soyalım ve 4’e bölerek tencereye alalım.
  • Tuzunu da ekledikten sonra üzerini geçecek kadar su dolduralım ve haşlanmaya bırakalım. Ara ara çatalla kontrol edebilirsiniz.
  • Yumuşayan patateslerimizi ayrı bir karıştırma kabına alalım. Patates ezici ile püre haline getirelim.
  • Üzerine nişasta ve karabiber ekleyerek spatula ile güzelce karıştıralım.
  • Tezgah üzerine pişirme kağıdından bir parça alalım.
  • Üzerine patatesli harcımızı yerleştirerek üzerine tekrar pişirme kağıdı kapatalım.
  • Ardından merdane ile harcımızı genişletelim.
  • Orta kalınlıkta olan harcımızın üzerinden pişirme kağıdını alalım ve şeritler halinde keselim.
  • Son olarak şerit şeklindeki patates harcımızı kızgın yağda arkalı önlü kızartalım.
  • Patates çubuklarımız servise hazır. Afiyet olsun!

Tavada Soslu Patates Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram tavuk göğsü
  • 3 adet patates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 sıs sarımsak
  • 7 baharat
  • Tuz

Salçalı su için;

  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak malzemeleri küp küp doğrayalım.
  • Sonra tavada doğradığımız tüm mazemeleri katıştıralım.
  • Bir kenarda salçalı suyumuzu yapalım ve doğradığımız malzemelere katip karıştıralım.
  • Ocağımıza alarak 20 dakika pişirelim.
  • Pişme durumu değişkenlik gösterebilir, kontrol ederek ocağımızı kapatalım. Afiyet olsun.

Airfryer Kestane Tarifi

 

Malzemeler

  • 400 gram kestane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 litre su

    Nasıl Yapılır?

  • Airfryer’da kestane pişirmek için öncelikle öncelikle kestanelerin hepsine bıçakla tek tek çizikler atarak geniş bir kabın içerisine alalım.
  • Ardından üzerine tuz ve su ekleyerek 30 dakika bu şekilde bekletelim.
  • Sürenin sonunda sudan aldığımız kestaneleri airfryer’ın sepetine, çizik yerleri yukarıda kalacak şekilde yerleştirelim.
  • Kestanelerimizi 200°C de 10 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen kestanelerimiz servise hazır. Kabuklarını kolayca soyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

İki Renkli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram tereyağ veya margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Hamurun diğer yarısı için;

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 kaşık süt

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun kaba yağları, yumurta sarısını, tuzu, kabartma tozu ve şekeri alarak karıştıralım.
  • Yavaş yavaş un ilave ederek kurabiye hamurumuzu hazırlayalım.
  • Hazırladığımız kurabiye hamurunu beyaz bir tık büyük kalacak şekilde iki parçaya bölelım.
  • Az olan hamurumuza kakao ve sütümüzü ekleyip, yoğuralım.
  • Sade bıraktığımız hamuru yağlı kağıt arasında açalım (daha iyi açılsın diye)
  • Sonra içerisine kakaolu hamurumuzdan rulo yapıp ortasına koyalım ve ikisi bir rula yaparak saralım.
  • İstediğiniz şekılde keserek tepsımıze alalım.
  • 180 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun

10 Aralık 2022 Cumartesi

Yalancı Cheesecake Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 paket burçak yulaflı bisküvi
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 paket çilekli puding (istediğiniz herhangi bir pudingde olabilir.)
  • 1 litre süt
  • Çilek
  • Toz antep fıstığı

    Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri rondodan geçirip un haline getirin.
  • Erittiğiniz tereyağını ekleyip karıştırın.
  • 12 tane muffin kalıbına paylaştırın.
  • Çay bardağının altıyla güzelce bastırın ki bisküvi kalıpla sabitleşsin.
  • Sütü ve pudingi bir tencereye koyun.
  • Ocakta sürekli karıştırarak puding kıvamına gelince altını kapatın.
  • Muffin kalıplarındaki bisküvilerin üzerine dökün.
  • İlk sıcaklığı çıkınca buzdolabına kaldırın.
  • En az 3 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Dinlenip soğuyunca muffin kalıplarından çıkarın ve servis tabağına koyun.
  • Üzerlerine dilimlenmiş çilek koyup toz antep fıstığı serpin. Servise hazır. Şifa olsun.

Bol Yeşillikli Mis Gibi Kısır Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 su bardağı kısırlık bulgur
  • 2 su bardağından biraz fazla kaynar su
  • 1 küçük demet maydanoz
  • 1 küçük demet taze nane
  • 6-7 adet taze soğan
  • 2-3 adet sivri biber
  • Küçük bir parça salatalık
  • 2 adet limon
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • En az yarım çay bardağı nar ekşisi
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Arzuya göre pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Bulguru geniş bir kaba alın üzerine kaynar suyu dökün ve demlenmeye bırakın.
  • Bu arada tüm yeşillikleri ince ince kıyın.
  • Tavada sıvı yağı ve salçaları iyice kavurun demlenmiş bulgurun üzerine döküp karıştırın.
  • Nar ekşisi, limon ve baharatlarını ekleyip karıştırın en son yeşillikler ile buluşturun. Afiyet olsun

Nevzine Tatlısı (Kayseri’nin Meşhur Yöresel Tatlısı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram oda ısısında tereyağı
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı tahin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 3-3,5 su bardağı un (kontrollü ekleyelim)
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • Yarım çay bardağı pekmez

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şeker su ve limonu ocağa alıp şerbetimizi kaynatıyoruz. Soğumaya aşıyoruz ve soğuduktan sonra pekmezi ilave ediyoruz.
  • Un ve ceviz hariç tüm malzemelerimizi karıştırıyoruz. Kontrollü bir şekilde unu ekleyip kurabiye hamuru kıvamına getiriyoruz. Cevizi de ekleyip biraz daha yoğuruyoruz ve bir tepsi yada borcama her tarafı eşit olacak şekilde yayıyoruz.
  • Üzerine çatallarla. Şekil yapıp dilediğimiz şekilde dilimliyoruz ve 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarıp ilk sıcağı geçene kadar 5 dk bekliyoruz ve soğuk şerbeti döküp fıstıkla veya dilediğiniz şeyle süsleyip afiyetle yiyoruz.

Besleyici Doyurucu Mercimekli Kabak Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 tane kabak (rendelenmiş)
  • 2 tane havuç (büyükse 1 tane) rendelenmiş
  • 1 tane kuru soğan (küçük doğranmış)
  • 1 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1 tane kapya biber (küçük doğranmış)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • Yarım çay bardağı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı domates konserve
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz (sizin ölçünüz)
  • 1,750ml kaynar su

Serviste üzerine;

  • Pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye yağ, soğan ve sarımsağı alıp fazla kızartmadan birazcık kavuruyoruz üzerine sırasıyla biber, havuç, kabak ilave edip karıştırıyoruz ocağı kısıp sebzeler biraz yumuşayana kadar ara ara karıştırıyoruz.
  • Üzerine mercimeği ve domates konserveyi ilave ediyoruz tuzunu atıp üzerine kaynar su döküyoruz tencerenin kapağını kıyılı kapatıp kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz mercimek ve sebzeler yumuşayınca blenderden çekiyoruz.
  • Not:Çocuklar var diye ben içine karabiber katmadım ama hiç gerekte yokmuş bu hali çok güzel oldu isteyen serviste üzerine ekebilir biz pul biber serptik yeterli geldi afiyet olsun🌹.

Portakal Aromalı Cevizli Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker (tepeli kullandım)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 2 su bardağı+1 tepeli yemek kaşığı un

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına yumurta ve şeker alınır ve 5 dakika boyunca mikserin yüksek devrinde kabarıp köpük köpük oluncaya kadar çırpılır.
  • Sıvıyağ süt ve vanilin ilave edilir çırpılır. Un ve kabartma tozunu elekten geçirerek ilave edin ve un hamura karışacak kadar çırpalım.
  • Portakal kabuğu rendesi ve iri çekilmiş ceviz içi de ilave edilerek mikserin düşük devirde hamura karışacak kadar çırpılır ve kenarları yağlanmış kek kalıbına hamurun tamamı boşaltılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece alt üst ayar fırında 40 dakika pişirilir.
  • Pişen keki kalıptan kolay çıkartmak için mutlaka soğumasını bekleyin. Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun 

Hardal Soslu Patates Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet patates
  • 6-7 tane kornişon turşusu
  • 1 çay bardağından biraz fazla mısır
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tane közlenmiş kapya biber
  • 1 tane kırmızı soğan
  • 4 dal taze soğan
  • 1 tane havuç rendesi

Sosu için;

  • 1 su bardağına yakın yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • Yarım limon suyu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri yumuşayana kadar haşlıyoruz. Diğer taraftan soğanları doğrayıp havuçları rendeliyoruz.
  • Közlenmiş biberleri ,kornişon turşuyu ve dere otunu da doğruyoruz.
  • Üzerine mısırı dökelim.
  • Sosu için; mayonezi yoğurt hardalı limon suyunu tuz ve karabiberi ayrı kapta karıştırıyoruz.
  • Sonrasında bütün malzemeleri karıştırıp servis yapıyoruz.

Tek Lokmalık Tahinli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gr tereyağı veya margarin ben karışık kullandım
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı tahin
  • Yarım çay bardağı ceviz
  • 1 adet yumurta sarısı içine beyazı üzerine
  • 1 tane vanilya
  • 250 ml bardakta +2yk kaşığı un

Üzerine;

  • Yumurta beyazı
  • Yarım çay bardağı çekilmiş ceviz

Süslemek için;

  • 60gr beyaz çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Katı yağ oda ısısında olsun un hariç bütün malzemeler karıştırılır.
  • Unu yavaş yavaş ilave edelim çok sert bir hamur olmasın.
  • Yağlı kağıdın üzerine hamur konur dikdörtgen şekilde bir buçuk cm kalınlığında açılır.
  • Kare şekiller elde edilir.
  • Ben işaretleyip patates dilimleyiciyle kestim.
  • Önce yumurta beyazına sonra cevize batırılır.
  • Yağlı kağıt konmuş fırın tepsisine dizin.
  • 170°ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirin.
  • Soğuduktan sonra benmari usulü erittiğimiz çikolatayla süsleyin.