4 Şubat 2023 Cumartesi

Bulgur Salatası (Kaşık Kaşık Yediriyor) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • 1 küçük kase konserve mısır
  • 1 su bardağından biraz fazla yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam dereotu
  • Tuz

Üzeri için

  • 3-4 adet ceviz
  • 2 çay kaşığı pulbiber
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ

     Nasıl Yapılır?

  • Bulguru tencereye alıp üzerine su ekleyip haşlıyoruz.
  • Haşlandıktan sonra geniş bir kaseye alıp mısır,turşu,dereotu ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz.
  • Yoğurt,sarımsak ve mayonezi karıştırıp üzerine döküyoruz.
  • Servise kasesine alıp üzerine ceviz,zeytinyağ ve pulbiber karışını ekleyip servis ediyoruz. Afiyet şeker olsun 

Patatesli Ispanak Graten Tarifi

 

Malzemeler

  • 300 gram ıspanak
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet patates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Pul biber,karabiber
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar

    Nasıl Yapılır?

  • Tavaya sıvı yağ alalım.
  • Küp küp doğranmış soğan,kapya biberi ve havucu ekleyip kavuralım.
  • Ardından ince doğradığımız patatesleri ilave edip kavurmaya devam edelim.
  • 3-4 dakika kapağı kapalı yumuşamasını sağlayalım.
  • İnce doğradığımız ıspanakları ilave edip kavuralım.
  • Baharatları ilave edelim.
  • 1 yemek kaşığı un ve sütü ilave edip güzelce karıştıralım.
  • Harcı fırın kabına alıp üzerine rendelenmiş kaşar serpip önceden ısıtılmış 170 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1.5 çay bardağı un
  • 5 – 6 su bardağı soğuk su
  • 1 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Tuz

Üzerine :

  • Nane
  • Tereyağı
  • Pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağ ve tereyağ alınarak eritilir.
  • Üzerine un eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Kavrulan unun üzerine karıştırarak su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır.
  • Kaynamaya başlayınca rendelenen sarımsak ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
  • Bir taşım kaynatılır ve kapatılır.
  • Ayrı bir tavada tereyağı, pulbiber ve nane kızdırılır. Üzerine gezdirilir.Dilerseniz benim gibi sadece nane ile servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun 

Fırında Soslu Karnabahar Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 orta boy karnabahar
  • 1 kase yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 tepeli yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tepeli çay kaşığı tuz (baharatları dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz)

Üzeri için;

  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Karnabaharı küçük parçalara ayırarak yıkayın ve kaynamış tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın.
  • Karıştırma kabına yoğurt, sıvı yağ, yumurta, un ve baharatları alıp karıştırın.
  • Haşlanan karnabaharlar büyük parçalar halinde ise sosu daha iyi çekebilmesi için küçültün ve soğuduktan sonra hazırladığınız sosun üzerine dökün. Sosun kesilmemesi için karnabahar soğumuş olmalı.
  • Bütün malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra fırın kabına alın ve alt üst 180 derecede yaklaşık 20 dakika pişirin.
  • Daha sonra üzerine kaşar peynirini ekleyin ve kızarana kadar pişirmeye devam edin.
  • Fırından çıkardıktan sonra birkaç dakika dinlendirin ve sıcak servis edin. Afiyet olsun. 

Nar Ekşili Ve Kuru Domatesli Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet orta kalınlıkta pırasa
  • 1 çay bardağı kuru domates
  • 1/2 (yarım) limonun suyu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 5-6 dal dereotu
  • 1 çay bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Önce üzerine çıkacak kadar sıcak su ile domates kurusunu ıslattım.
  • Pırasaları verev olarak bir parmak genişliğinde doğradım.
  • Yaklaşık 10 dakika kadar sıcak suda beklettiğim domates kurularını küçük küçük doğradım.
  • Yemeği pişireceğim tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekledim.
  • Üzerine domates kurusunu ekledim. Tencereyi sallayarak, zeytinyağının hem tencerenin, hem de domates kurularının her yerine bulaşmasını sağladım.
  • Pırasayı ekledim, üzerlerine toz şekeri serptim. Yarım limon suyunu yemeğe ekledim.
  • Nar ekşisini, suyu ve tuzu ilave ettim. Tencerenin kapağını kapattım ve ocağa aldım.
  • Kaynayana kadar harlı ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte, pırasa yumuşayan kadar pişirdim. (yaklaşık 25 dakika) Soğuk çok daha lezzetli oluyor. Afiyet olsun

Etli Kurufasulye Tarifi

 

Malzemeler

  • 600 gram ıslatılmış fasulye
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 100gr kuşu başı et
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 800 ml su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • 1 gece fasulyeyi suda bekletip suyunu süzün. Düdüklü tencerede yağı kızdırıp yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip, kavurun. Eti ilave edip, 10 dakika orta ateşte devam kavurun.
  • Salçaları ekleyip, kısık ateşte 15 dakika daha kavurup fasulyeleri ekleyin.
  • Biraz kavurduktan sonra 800 ml kaynamış suyunu ve tuzunu ilave edip, düdüklü kapağını kapatın.
  • Dikkat:Normal düdüklüde 25 dakika sürebilir pişmesi her düdüklü farklıdır. Bende 6-7 dk pişiyor. Yanına pilav, turşu ve salatayla servis edebilirsiniz🤗 Afiyet olsun.

10 Dakikada Tencerede Puf Puf Kabaran Yumuşacık Sufle Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 60 gr kare sütlü çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurtalar ve toz şeker güzelce çırpılır sırasıyla sıvı yağ süt ve kakao eklenip karıştırılır yavaş yavaş un kabartma tozu ve vanilya da eklenip çırpılarak kek harcı elde edilir .
  • Sufle kalıplarının yarısına gelecek kadar harçtan dökülüp ortalarına üç parça çikolata eklenir kalan harçta kabarma payı göz önüne alınarak bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde sufle kaplarına paylaştırılır.
  • Tenceredeki suyun içerisine sufle kaplarını alıp su kaynamaya başlayınca üzerine kuru temiz bir bez örterek kapağını kapatıp, 10 dakika pişmesi için bekletelim sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Milföyden Karnıyarık Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1-2 paket milföy
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1-2 adet yeşil sivri biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 er çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı toz biber sarımsak tozu

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Milföyü açıp 9 dikdörtgen şeklinde keselim. Eger hazır dikdörtgen milföy alırsanız kesmenize gerek kalmaz.
  • Uygun bir tavada sıvı yağ ile soğanları kavuralım.
  • Ardından kıymayı ekleyip, kavurmaya devam edelim.
  • Doğranmış biberler, salça ve baharatları ekleyelim karıştırmaya devam edelim.
  • Piştikten sonra ocağın altını kapatıp kenara alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Hazırladığımız iç harcını kestiğimiz milföylerin ortasına 1-2 yemek kaşığı iç harçtan koyup yayalım. Dikdörtgen milföyün uçlarını kayık şekli olacak şekilde birleştirelim.
  • Cherry domatesleri ortadan kesip üstüne koyalım. Yumurta sarısını böreklerimizin üzerine sürelim ve çörek otu serpiştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dk pişirelim. Afiyet olsun. 

Etsiz Çiğköfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3-4 dal taze soğan (isteğe bağlı)
  • 3-4 dal maydanoz (isteğe bağlı)

    Nasıl Yapılır?

  • Bulguru bir kapta üzerine suyunu dökerek on dakika bekletip yumuşatıyoruz.
  • Soğan ve sarımsağı parçalAyıcıdan geçirip suyunu sıkıyoruz.
  • Bulguru genişçe bir kaba alalım. Üzerine soğan ve diğer malzemeleri koyalım.
  • Önce kaşıkla karıştıralım. Tüm malzemeleri birbiriyle harmanlıyoruz.
  • Genç arkadaşlarım evinizde blendır var ise yukarı aşağı bastırarak çekelim. Kaşıklada karıştıralım. Her yeri eşit oranda çekilsin.
  • Blendır yoksa elimizle on dakika tepsiye bastırarak yoğuralım. Bulgur yumuşak olduğu için çabucak macun kıvamını alacak.
  • Bu sırada dilerseniz içerisine ufak ufak doğradığınız soğan ve maydanozu katıp karıştıralım.
  • Küçük parçalar halinde avucumuzun içinde sıkım yapalım. Çiğköftemiz hazır. Marul eşliğinde servis yapabiliriz. Afiyet olsun

Mercimek Çorbası Tam Kıvamında Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 küçük patates (isteğe bağlı)
  • 1 adet havuç (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 litre sıcak su
  • 1 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı doğrayalım sıvı yağ ile kavuralım. İçerisine bir yemek kaşığı unu ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Havuç ve patatesi de küp küp doğrayıp karışıma ekleyelim.
  • Yıkayıp, süzdürülmüş mercimeği de kavrulan sebzelerin üzerine ekleyelim biraz da onu kavuralım. Son olarak zerdeçal tuz ve suyunu ekleyin kaynayınca altını kısalım kısık ateşte pişirelim. Çorba piştikten sonra blendırdan çekelim.
  • Bir cezvede tereyağ ile naneli pulbiberi kavuralım, çorbanın üzerine ilave edelim biraz da karabiber serpip servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun 

Wafer Balls Tarifi

 

Malzemeler

Dış katmanı için

  • 1,5 paket hoşbeş (büyük boy istediğiniz gofretide kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı sürülebilir çikolata

İç dolgusu için;

  • Sürülebilir çikolata

Dış kaplaması için;

  • 200 gram civarı sütlü çikolata
  • Yarım çay bardağı fındık kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Gofretleri rondodan geçiriyoruz. Kaseye alıyoruz miktarı arttırabilirsiniz.
  • Üzerine sürülebilir çikolata ekleyip karıştırıp hamur olmasını sağlıyoruz.
  • Yuvarlak yapıp ortasını açıyoruz tekrar sürülebilir çikolata ekliyoruz kapatıyoruz.
  • Bunu hepsine yaptıktan sonra yarım saat dolapta dinlendiriyoruz.
  • Bu aşamada çikolataları eritiyoruz.
  • İçerisine fındık kırığı ekliyoruz.
  • Topları buna batırıp kaplıyoruz dolapta biraz dinlendirip servise sunuyoruz afiyet şeker olsun 

Bayatlamayan Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağı(oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-3.5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 çay bardağı su
  • 1.5 tatlı kaşığı pekmez
  • Kavrulmuş susam ve çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç malzemeleri ekleyip iyice elimizle birbirlerine karıştıralım. Ardından kontrollü şekilde un eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğuralım.
  • Suyu pekmez ile karıştıralım hamurdan parçalar alıp, yuvarlayalım. Önce pekmezli suya ardından da susam ve çörek otu karışımına bulanıp, yağlı kağıt serili tepsiye alalım.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırın da pişirelim. Şimdiden afiyet şifa olsun 🥰
  • Not:Kurabiyelerinizin fazla kalanını piştikten sonra bir saklama kabında muhafaza edip, buzdolabına koyarsanız allahın izniyle hiç bayatlamıyor hatta yapıp derindondurucuya atıyorum biri geldiğinde saklama kabından dilediğim kadar alıp, ikram ediyorum tercih sizin )

Lokanta Usulü Mor Lahana Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet mor lahana ( 2kg kadar)
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 adet limon suyu
  • 10-12 diş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz
  • 3 su bardağı sirke
  • 3 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle lahanalarımızı ince ince keselim ve ılık suyla iyice yıkayıp suyunu süzelim. Üzerine tuzumuzu ilave ederek 5 dakika kadar yavaş yavaş ovalım ve 15 dk kadar bekletelim.
  • Sirke ve suyumuzu bir kapta karıştıralım. Sarımsak ve maydanozlarımızı temizleyip yıkayalım.
  • Uygun bir kavanoza lahanalarımızı doldurup, üstüne sarımsak ve maydanoz koyalım. Son olarak sirkeli suyumuzdan üzerini geçecek şekilde dolduralım.
  • Kavanozlarımızı kapatmadan üzerine streç film gerdirip kapağını hava almayacak şekilde kapatalım. Bir kaç dakika kavanozları çalkalayalım. Serin ve karanlık bir yerde 7 gün bekletelim. Enfes turşumuz tüketilmeye hazır👩🏻‍🍳 Afiyet olsun