5 Şubat 2023 Pazar

Teriyaki Soslu Tavuk (Japon Mutfağından Nefis Bir Tarif) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tavuk göğsü (küp küp doğranmış

Sosu için

  • Yarım çay bardağından biraz fazla soya sosu
  • Yarım çay bardağının yarısı su
  • 1 çay kaşığı balık sosu
  • Bir kaç damla limon
  • 1 çay kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • 5 çeşit çin baharatı (nodlle paketindeki baharatlar olur)
  • 1 diş sarımsak
  • Çay kaşığı ucuyla zencefil
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı susam yağı

Üzerine:

  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Sos için bütün malzemeleri karıştıralım.
  • Doğranmış tavukları sirkeli suda yıkayıp süzdürelim.
  • Sosun birazını tavuğa ekleyip karıştırıp buzdolabında yarım saat bekletelim.
  • Sonra çöp şişlere dizelim.
  • Tavaya sıvı yağ ekleyip arkalı önlü kızarana kadar pişirelim.
  • Kalan sosu üzerine döküp kısık ateşte bir iki çevirip üzerine susam serpelim (afiyet olsun).

Balon Bazlama (Yumuşacık, Patatesli ) Tarifi

 

 Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz (silme)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

İç harcı için(isteğe bağlı olarak)

  • 5-6 adet patates
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesleri soyup ocakta yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  • Daha sonra suyunu süzüp uygun bir kaba alalım, güzelce ezelim.
  • Soğanı küçük küçük doğrayıp uygun bir tavaya alalım.
  • Zeytinyağ ekleyip kavuralım.
  • Daha sonra patatesleri ve baharatları ekleyip güzelce karıştıralım.
  • Soğuduktan sonra mandalina büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlayalım.
  • İlk önce yoğurma kabına unu ve tuzu alıp ortasını çukurlaştıralım.
  • Üzerine suyu,mayayı, şekeri, ve zeytinyağını alarak yumşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurunu nekadar yumuşak olursa bazlamalar o kadar yumşak olur.
  • Hamuru yoğururken elinizi hafif ıslatırsanız daha kolay yoğrulur.
  • Üzerini streç film ile kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurun havasını alarak küçük ve eşit bezelere bölelim.
  • Hafif elimiz ile hamuru bastırarak istediğimiz boyuta getirelim. Temiz bir bez ile örtelim( hamur asla kurumasın yoksa bazlamalar istediğimiz gibi olmaz).
  • Patatesli iç harcı için bezelerin içine yuvarladıgımız patates toplarını koyalım ve orta tabak büyüklüğünde açaçalım.
  • Isıttığınız yanmaz yapışmaz tavaya bezelerimizi koyalım.
  • Hafif kizarmaya başladığında çevirelim. Sonra tekrar çevirelim. Bu şekilde birkaç kez çevirip pişirdikten sonra tavadan bazlamaları alalım ve sıcak sıcak servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Yağ Çekmeyen Yoğurtlu Pişi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı keten tohumu
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu
  • 1 tatlı kaşığına yakın tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kaba önce yumurtayı alıp çatalla çırpıyoruz.
  • Üzerine yoğurdu ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Unu yavaş yavaş ilave ediyoruz, yoğurdun sululuğuna göre un miktarı değişebilir.
  • Yumuşak bir hamur yapmalıyız.
  • Unla birlikte diğer malzemeleri de ekleyip hamuru hazır hale getiriyoruz.
  • Ben önce çatal veya kaşıkla karıştırıyorum, artık karıştırmakta zorlandığım zaman yoğurmaya geçiyorum.
  • Zaten uzun süre yoğurulacak bir hamur değil.
  • Toparladığımız hamuru 3 parçaya bölüyoruz, benim her bir bezem 200 gram civarı çıktı.
  • Tek tek un ve oklava yardımıyla bezeleri açıyoruz.
  • Çok ince olacak şekilde açmıyoruz, kalınlığını fotoğrafta inceleyebilirsiniz.
  • Hamur üzerindeki ve altındaki fazla unu elimizle süpürelim.
  • Pizza kesici veya bıçakla açtığımız hamuru kesiyoruz.
  • Isınmış yağda önlü arkalı kızartıyoruz.
  • Yağınızın çok derin olmasına gerek yok.
  • Peçete koyduğumuz tabağa pişenleri alıyoruz.Servise hazır, afiyet olsun. 

Tereyağlı Pofidik Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 5.5 -6 su bardağı un
  • 1 dolu yemek  yumuşak tereyağ ( 60 gr)

İçi için

  • Kaşar peyniri

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı

     Nasıl Yapılır?

  • Sıvı malzemelerinin hepsini karıştırıyoruz.
  • Ardından kuru malzemeleri ekleyerek yoğuruyoruz.
  • Hamur olunca en son yumuşak tereyağını ekliyoruz.
  • İyice yoğrulduktan sonra  yarım saat mayası gelene kadar dinlendiriyoruz.
  • Sonra resimdeki gibi şekil veriyoruz.
  • 15 dakikada tepsi mayası yapıyoruz bu tarifi istediğiniz gibi şekilli yapabilirsiniz.
  • Ardından 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin vee mükemmel pufidik poğaçalarımız hazır.Afiyet şifa olsun 

Ağızda Dağılan Damla Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket margarin veya tereyağı
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet limon rendesi
  • 1 adet vanilya
  • 1 adet kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzerine

  • Damla çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığında margarin veya tereyağı karıştırma kabına alınır.
  • Un hariç tüm malzemeler eklenir,iyice yoğrulur.
  • En son aldığı kadar un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan hamur hazırlanır.
  • Tepsiye yağlı kağıt serilir,hamurdan cevizden küçük parçalar koparılıp altı adet damla çikolata batırılır.
  • Tüm hamur bitene kadar devam edilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra servis edilir.

Dereotlu Kıyır Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı mısır unu
  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 125 gram margarin
  • 1,5 su bardağı un ( kontrollü koyalım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demek ince doğranmış dereotu

İçi için ;

  • Tam yağlı beyaz peynir

    Nasıl Yapılır?

  • Mısır unu tuz ve yumurtayı karıştırıyoruz.
  • Margarin ve sıvı yağını ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Diğer tüm malzemeleri ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • Kontrollü bir şekilde eklediğimiz undan sonra yumuşak ele yapışmayan kıvamında avuç içimizde açıp peynirini koyuyoruz.
  • Tepsiye yerleştirip üzerine yumurta sarısını bir çay kaşığı yoğurt ile açtım kokusu olmasın diye dilerseniz direk olarak da sürebilirsiniz.
  • Çatal yardımıyla çizik attım. 180 derece fırında 30 dk pişirelim.Afiyet olsun 

4 Şubat 2023 Cumartesi

Evde Orjinal Tantuni Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tavuk göğsü
  • Yarım su bardağından 1-2 parmak fazla sıvı yağ (bol yağlı lezzetli oluyor)
  • Pulbiber
  • Tuz
  • Köri
  • Kimyon

Arası için;

  • Doğranmış domates
  • Piyazlık doğranmış soğan ve maydanoz
  • Sumak
  • Lavaş yada küçük ekmekler

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuklarımızı iyice yıkayıp, olabildiğince küçük doğruyoruz. Biraz dondurursanız dondurucuda çok kolay doğranır.
  • Sonra bir tencereye alıp üzerine yarım çay bardağı kadar su koyup, kaynamaya bırakıyoruz. Birazda tuz koyalım.
  • Tavuklar pişerken genisçe bir tava yada tencerede tavuklar pişerken genişçe bir tava yada tencerede yapışmaz olmalı yağı koyalım.
  • Üzerine bol pul biber koyup karıştıralım ve pişen tavukları kevgir yardımıyla alıp tavaya koyalım baharatlarıda koyup, karıştıralım.
  • Biraz pişince tavuğu pişirdiğimiz tavuk suyundan 1 çay bardağı koyalım ve 15 dakika pişirelim. Ekmeğimizi yağına batırıp tavuklardan koyalım ve doğranmış domates ve piyazdan arasına koyalım. Tursuda koyabilirsiniz. Afiyet olsun.

Bol Soslu Peynirli Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram makarna (Yarım paket)
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 100 ml makarna suyu (Yarım çay bardağı)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 200 ml krema (1 paket)
  • 100 gram rendelenmiş kaşar (1 kase)

    Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı paketin üzerinde yazan süreye göre haşlayın.
  • Zeytinyağı ile birlikte soğanı ve sarımsağı tavaya alıp kavurun.
  • Domates salçasını da ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Makarna suyu,baharatlar ve kremasında ekleyip karıştırın.
  • Kaşar peynirini de sosa ilave edin.
  • Son olarak makarnayı ekleyip karıştırın. Afiyet olsun

Kalıpsız Çikolatalı Baton Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • Yarım su bardağı mısır nişastası
  • 1 su bardağından iki parmak eksik un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Kreması için;

  • 2 poşet kremşanti
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket krema ya da bir su bardağı soğuk süt
  • 1 paket labne peyniri (200 gr)
  • 100 gram bitter çikolata

Araları ve üzeri için;

  • Bir kase süt(ıslatmak için)
  • Damla çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Keki için yumurtaların sarısını ve beyazını ayırıyoruz. Bir su bardağı toz şekerin yarısını beyazlarının üzerine yarısını sarılarının üzerine döküyoruz. Beyazları kabarana kadar mikserle çırpıyoruz.
  • Ardından sarıları çırpmaya başlıyoruz. Sıcak suyu, nişastayı, unu, kakaoyu, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Daha sonra yumurta beyazlarını üç aşamada sarılı olan karışıma ilave edip, spatula ile söndürmeyecek şekilde karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye hamuru döküp yayıyoruz.
  • Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Kek pişerken kreması için kremşantileri, kakaoyu ve kremayı çırpıyoruz. Ardından labne ve benmari usulü eritilmiş çikolatayıda ekleyip, çırpıyoruz.
  • Pişen keki soğuduktan sonra ters çevirip yağlı kağıdı çıkarıyoruz. Ardından üç eşit parçaya kesip ilk parçayı servis tabağına alıyoruz.
  • Üzerini biraz sütle ıslattıktan sonra kremadan sıkıp damla çikolata serpiyoruz. Bütün katları bu şekilde hazırlayıp kalan kremayı üzerine sıvıyoruz.
  • Üzerine isteğe bağlı çikolata rendesi ile süsleyip en az üç saat buzdolabında dinlendikten sonra servis edebilirsiniz. Bir gece önceden yaparsanız çok daha lezzetli olacaktır. Afiyet olsun.

Bardakta Kardelen Tatlısı Tarifi

 

 Malzemeler

  • 4 su bardağı süt (800ml)
  • 200 ml krema
  • 4 yemek kaşığı tozşeker (80gr)
  • 4 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 70 gram beyaz çikolata
1 paket vanilya şekeri
  • Yarım su bardağı hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Süt,un,şeker ve yumurta sarısını tencereye alıp iyice karıştırıp ocağa alıyoruz ve sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
  • Göz göz olmaya başlayınca ocaktan alıyoruz.
  • Beyaz çikolata ve vanilya şekerini ilave edip çikolata eriyen kadar karıştırıyoruz.
  • Sıvı kremayı ilave edip blendırla karıştırıyoruz.
  • En son hindistan cevizini ilave edip servis bardaklarına paylaştırıyoruz.
  • En az 2 saat buzdolabında bekletip üzerlerine hindistan cevizi serpiştirip servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Bulgur Salatası (Kaşık Kaşık Yediriyor) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • 1 küçük kase konserve mısır
  • 1 su bardağından biraz fazla yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam dereotu
  • Tuz

Üzeri için

  • 3-4 adet ceviz
  • 2 çay kaşığı pulbiber
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ

     Nasıl Yapılır?

  • Bulguru tencereye alıp üzerine su ekleyip haşlıyoruz.
  • Haşlandıktan sonra geniş bir kaseye alıp mısır,turşu,dereotu ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz.
  • Yoğurt,sarımsak ve mayonezi karıştırıp üzerine döküyoruz.
  • Servise kasesine alıp üzerine ceviz,zeytinyağ ve pulbiber karışını ekleyip servis ediyoruz. Afiyet şeker olsun 

Patatesli Ispanak Graten Tarifi

 

Malzemeler

  • 300 gram ıspanak
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet patates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Pul biber,karabiber
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar

    Nasıl Yapılır?

  • Tavaya sıvı yağ alalım.
  • Küp küp doğranmış soğan,kapya biberi ve havucu ekleyip kavuralım.
  • Ardından ince doğradığımız patatesleri ilave edip kavurmaya devam edelim.
  • 3-4 dakika kapağı kapalı yumuşamasını sağlayalım.
  • İnce doğradığımız ıspanakları ilave edip kavuralım.
  • Baharatları ilave edelim.
  • 1 yemek kaşığı un ve sütü ilave edip güzelce karıştıralım.
  • Harcı fırın kabına alıp üzerine rendelenmiş kaşar serpip önceden ısıtılmış 170 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1.5 çay bardağı un
  • 5 – 6 su bardağı soğuk su
  • 1 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Tuz

Üzerine :

  • Nane
  • Tereyağı
  • Pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağ ve tereyağ alınarak eritilir.
  • Üzerine un eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Kavrulan unun üzerine karıştırarak su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır.
  • Kaynamaya başlayınca rendelenen sarımsak ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
  • Bir taşım kaynatılır ve kapatılır.
  • Ayrı bir tavada tereyağı, pulbiber ve nane kızdırılır. Üzerine gezdirilir.Dilerseniz benim gibi sadece nane ile servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun