9 Şubat 2023 Perşembe

Lahmacun Tarifi

 

Malzemeler

  • 600 gram kıyma
  • 4-5 adet kapya biber
  • 4-5 adet yeşil biber
  • 5 adet domates
  • 4-5 adet soğan
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1.5 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1.5 yemek kaşığı isot
  • Tuz

Hamur için;

  • 1 kilo un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle robottan soğan, sarımsak, domates maydanoz kırmızı ve yeşil biberleri çekelim. İncecik olsun.
  • Yağını ve baharatlarını ekleyip güzelcene yoğuralım.
  • İçimizi hazırladıktan sonra hamuruna geçebiliriz.
  • Un, su ,süt,tuz bir kaba alınıp yoğurulur poğaça hamurundan biraz sert kıvamda olmalı.
  • Yoğurduğumuz hamuru bezeler halinde 15 dakika dinlendirilir.
  • Hamuru açabildiğiniz kadar ince açın üstüne iç harcını serin.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 7 dakika tutup altını da teflon tavada kızartabilirsiniz, ben çok olduğu için pratik olması açısından üstü için fırını altı için teflon tavayı kullandım.
  • Yani 7 dakika fırında tuttum daha sonra çıkartıp 3 dakikada yüksek ateş ocakta 3 dakika altını kızartıp aldım.
  • Deneyen herkese afiyet olsun şimdiden 😊

Badem Şekeri Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • Yarım su bardağı şeker
  • 200 gram badem
  • 1 çay bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Tarçın,şeker ve suyu tavaya alıp güzelce karıştırıyoruz.
  • Suyumuz kaynamaya başladıktan sonra bademi ilave ediyoruz karıştırmaya devam ediyoruz bırakmıyoruz.
  • Koyulaştıktan sonra kısık ateşte pişirme işlemine devam ediyoruz.
  • Şekerli bir kıvam alacaktır altını kapatmadan pişirmeye devam ediyoruz.
  • Şeker tekrar eriyecektir parlak bir kıvam aldıktan sonra ocağımızı kapatıp bademlerimizi fırın kağıdına alalım soğutalım.

Dereotlu Glutensiz Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 çay bardağı ılık süt
  • 1.5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 çay bardağı ılık su
  • 5 su bardağı glutensiz schar mix b un
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım demet dere otu

Üzerine :

  • Yumurta sarısı
  • Biraz sıvı yağ
  • Susam

İç malzemeleri :

  • Lor peyniri veya peynir
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • İsteğe bağlı maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Süt, şeker ve 1 paket instant mayayı küçük bir kapta birleştirip kabarmasını bekleyelim.
  • Daha sonra un ile buluşturup diğer malzemeleride ekleyip yoğuralım.
  • Yaklaşık bir saat mayalandıktan sonra tekrar yoğuralım.
  • 20 tane eşit büyüklükte mandalina ölçüsünde beze yapalım.
  • Elimizi ve tezgahı hafif yağlayarak bezeleri el yardımıyla açalım iç malzeme koyarak kapatalım.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim daha sonra üzerlerine sıvı yağ ile açtığımız yumurta sarısını sürelim.
  • İsteğe bağlı üzerine susam ekebilirsiniz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dk pişirelim.
  • Çıkınca üzerini bezle örtüp dinlendirelim.
  • Soğuduğunda buzdolabı poşeti ile poşetlere ayırıp buzluğa kaldırabilir.

    Tüketileceği zaman geceden dışarda bırakarak sabaha ilk gün ki gibi tüketebilirsiniz veya mikro dalgaya dayanaklı poşete koyarak aynı gün çıkarıp ısıtabilirsiniz. Yumuşacık kalacaktır. Afiyet olsun.

Tencerede Kabak Tatlısı (Fırında Pişmiş Gibi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 kilo kabak
  • 3 su bardağı şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı pekmez

    Nasıl Yapılır?

  • Kabakları soyup yıkayıp, büyük dilimler halinde kesiyoruz, tencereye diziyoruz. Üzerine şekeri koyup kısık ateşte pişiriyoruz.
  • İçine kesinlike su ilave etmiyoruz ve yüksek ateşe bırakmıyoruz. Çok kısık ateşte sulanıyor. Sonra pişmeye yakın biraz daha ısıyı artırabilirsiniz.
  • Kısık ateşte uzun süre pişerse aynı fırında pişmiş gibi oluyor. Tekrar fırına atmaya gerek yok. Ama önemli olan su azalana kadar kısık ateşte pişmesi gerekli.

Portakal Kabuğu Tozu Tarifi

 

Malzemeler

  • 9 adet portakal kabuğu (İstenildiği kadar)

    Nasıl Yapılır?

  • Portakalların dış kabuklarını soyacak yardımıyla soyuyoruz.
  • Fırında kurutacaksanız 70 derece fırında 1,5 saat 100 c fırında 1 saat olmak üzere toplamda 2,5 saat fırında kurutuyoruz.
  • Fırında kurutmak istemiyorsanız peteğin üzerine yağlı kayıt serip 1 gün bekletebilirsiniz.
  • Kuruttuğumuz portakal kabuklarını küçülterek rondomuza alıyoruz.
  • Rondodan geçiriyoruz. İri parçalar kaldıysa elekten geçirip tekrar rondodan geçiriyoruz.
  • Toz haline gelen portakal kabuğu tozunu kavanoza koyarak buzdolabında tüm yaz boyunca tatlı ve keklerde kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca kış çaylarınıza ilave ederek de kullanabilirsiniz.

    Afiyet olsun.

20 Dakikada Yapılacak Kedidili Tatlı Tarifi

 

Malzemeler

  • 15 adet kedidili bisküvi
  • Islatmak için 1 su bardağı süt

Muhallebisi için:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı margarin

Çikolata sos için;

  • 1 paket hazır çikolata sos
  • 2 buçuk su bardağı süt

Süslemek için;

  • Çilek antep fıstığı

    Nasıl Yapılır?

  • Tatlımızı yapmaya kedili bisküvileri süt ile ıslatmakla başlayalım .
  • 1 su bardağı sütü kaseye alıp kedidillerini batırıp borcama yerleştiriyoruz.
  • Tencereye süt ,toz şeker ,un, nişastayı alıp karıştırıyoruz .
  • Kaynamaya başlayınca içine tereyağı ya da margarin ve vanilyayı ekleyerek karıştırıp muhallebi ılınınca kedidili bisküvilerin üzerine dağıtıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Çikolata sosu için paketin üzerindeki tarife göre pişirip soğumaya bırakın.Çikolata sosumuz da hazır.
  • 5 dk kadar çikolata sosumuzu da bekletip ılıdıktan sonra borcama sosumuzu da ekleyelim.
  • Buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini çilek ve antep fıstığı ile süsleyip servis yapalım.

Kaşarlı Brüksel Lahanası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg brüksel lahanası
  • 1 kase bezelye
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağı

Üstü için

  • 500 gram kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Brüksel lahanasının kök kısımlarını kesip yapraklarını temizliyoruz.
  • Sarımsağı rendeliyoruz toz kırmızı biber,pulbiber,tuz ve sıvı yağı karıştırıyoruz.
  • Brüksel lahanamıza ekliyoruz hepsini tekrar karıştırıyoruz.
  • Fırın kabımıza 250 gram kaşar peyniri koyup üstüne sosladığımız lahanalarımızı diziyoruz.
  • Bir kase bezelye ilave ediyoruz kalan sosumuzu üstüne sürüyoruz.
  • 180 derecede 35 dakika pişiriyoruz.

Hindistan Cevizli Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı buğday nişastası
  • 3 su bardağı un

Üzeri için;

  • Benmari usulü eritilmiş çikolata
  • Hindistan cevizi

     Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı, yumurta ve pudra şekeri bir kapta karıştırılır.
  • Daha sonra nişasta ve un ilave edilip yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır.
  • Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verilir.
  • Üstü çatlayıp kızarmadan beyazken fırından çıkarılır.
  • Çikolata benmari usulü eritilir.
  • Soğumuş kurabiyeler önce eritilmiş çikolataya batırılır ardından hindistan cevizine bulanır.
  • Üstündeki çikolata donduktan sonra servise hazır. Afiyet olsun 

Duble Sosuyla Her Yeri Islak Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Sosu için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Çırpma kabına yumurta ve şekeri alalım. Köpük köpük oluncaya kadar çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağı ve sütü ekleyelim, karıştıralım.
  • Unu, kakaoyu, kabartma tozu ve vanilyayi eleyerek ekleyelim. Son kez çırpalım.
  • Yağlanmış borcama veya kalıba hamuru dökelim ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dk pişirelim.
  • Piştikten sonra fırından alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Sosu için sütü, sıvı yağı, şekeri ve kakaoyu alarak güzelce çırpalım.
  • Kaynamaya bırakalım. Güzelce kaynayan sosu ocaktan alalım. Oda sıcaklığına gelmesi için bırakalım.
  • Soğuyan keki dilimleyelim ve sosou dökelim.
  • Sosunu çeken keki süsleyerek servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Tuzda Somon Balığı Tarifi

 

Malzemeler

  • 750 gram somon balığı

Sosu için

  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşık kırmızı toz biber
  • 2 dilim soğan
  • Yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı hardal
  • 1-2 biberiye
  • 2 dal dereotu

Üzerini kapatmak için

  • Dilimlenmiş soğan
  • Kırmızı biber
  • Dilimlenmiş limon
  • Biberiye ve dereotu

Tuz hamuru için

  • 2,5 kilo tuz
  • 3 yumurta beyazı

    Nasıl Yapılır?

  • Sarımsak,kırmızı toz biber, soğan,hardal ,limon suyu,biberiye ve dereotunu birlikte eziyoruz.
  • Sosumuzu somon balığımıza furça ile sürüyoruz.
  • Tuz ve yumurta akımızı karıştırıp hamur haline getiriyoruz.
  • Bir kısmını fırın tepsisine yerleştiriyoruz üstüne balığımızı koyup üstünü sebzelerimizle kapatıp kalan tuzumuzu üstüne seriyoruz.
  • 180 derecede 45 dakika pişiriyoruz.
  • Lokum gibi somon balığını servis etmek için tuzumuzu çekiç yardımıyla kırıyoruz afiyet olsun.

5 Şubat 2023 Pazar

Karışık Kış Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet marul
  • 2 adet haşlanmış kırmızı pancar
  • 1 adet büyük nar
  • 1 çay bardağı mısır
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • Yarım demet maydanoz
  • 4-5 dal dereotu
  • 2-3 dal taze nane
  • 1 adet kırmızı soğan
  • Limon suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kırmızı pancarı 10 dk haşlayın.
  • Soğuduktan sonra küp küp doğrayın.
  • Servis tabağına sırasıyla küçük doğranmış marul, küp doğranmış kırmızı pancar, mısır, nar taneleri, karılmış ceviz, küçük doğranmış soğan, küçük kıyılmış yeşillikler, limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz ekleyip, karıştırıp servis ediyoruz. Deneyeceklere afiyet olsun.

Yok Böyle Lezzet Çıtır Çıtır Mantar Cipsleri Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram mantar
  • 1 çay bardağı un
  • 1 sise soda (maden suyu)
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 su bardağı galeta unu

Kızartmak için

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Mantarları temizleyip iki mm kalınlığında kesiyoruz.
  • Sos malzemelerini iyice karıştıralım topaklanma olmasın ayrandan biraz köyü kıvamda olması gerek tuz ve karabiberi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Galeta ününü saklama kabına alalım mantarlardan önce sosa buluyoruz çatalla alıp galeta ununa koyuyoruz.
  • Kabin kapağını kapatıp yavaşça sallıyoruz her yerine galeta ünü gelmeli mantarlar bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz.
  • Sıvı yağı tavaya alıp kızdırıyoruz.
  • Kızan yağın içine mantarları atıp güzelce kızartalım.

Tavuklu Patates Topları Tarifi

 

Malzemeler

  • 750 gram tavuk göğsü
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kapya biber
  • 2-3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber, pul biber, kekik

Üzeri için;

  • 1 kilo patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2,5 bardak süt

Üzeri için;

  • 1 büyük kase kaşar peyniri (Rendelenmiş)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patateslerimizi soyup haşlıyoruz.
  • Haşlanınca bir kabın içine alıp içine 2 yemek kaşığı tereyağ koyup eziyoruz, kenarı alıyoruz.
  • Başka bir tencereye sıvı yağ koyup ısıtıyoruz.
  • Tavuk göğüslerini kuş başı doğrayıp tencerede kavurmaya alıyoruz.
  • Kavurduğumuz tavukların üzerine sebzelerini doğrayıp karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Salçasını, baharatlarını ve tuzunu ekleyip karıştırıp ocaktan alıyoruz.
  • Büyük bir borcama tavuklarımızı döküyoruz.
  • Patateslerimizi portakal büyüklüğünde alıp yuvarlayıp yemeğimizin üzerine koyuyoruz.
  • Beşamel sos için; 2 yemek kaşığı tereyağ ocağa alıp eritiyoruz.
  • İki kaşık un ekleyip karıştırıyoruz, 2, 5 bardak süt ilave ediyoruz, tuz ve karabiber ekleyip yoğunlaşmasını bekliyoruz.
  • Hazırlanan sosumuzu patateslerin üzerine gezdiriyoruz.
  • Üzerlerine kaşar peynir rendeleyip 200 derece fırında 20-25 dk pişiriyoruz, deneyeceklere afiyet olsun