9 Eylül 2022 Cuma

Vişneli Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta (büyükse 3 adet kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı tepeleme toz şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tepeleme kakao (isteğinize göre artırıp azaltabilirsiniz)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • Üzeri için

    • İstediğiniz kadar vişne
    • 2 yemek kaşığı fındık kırığı
    • 2 yemek kaşığı damla çikolata

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle kalıbımızı margarin yada tereyağı ile yağlayıp unluyoruz fazla unu döküp kalıbı buzdolabında bekletiyoruz.
    • Yumurta şeker ve vanilyalı 5 dk iyice köpürene kadar çırpıyoruz.
    • Daha sonra su, süt ve yağı ekleyip karıştırın.
    • Kuruları da eleyerek ekleyin ve güzelce karıştırın, kalıba dökün.
    • Üzerine çekirdeği çıkarılmış dondurulmuş vişneleri koyup damla çikolata ve fındığı döküp önceden ısıtılmış 160 derecede yaklaşık 45-50 dk pişirin (fırından fırına değişiklik gösterebilir).
    • Fırından çıkan kekin üzerine nemli bir bez örtüp soğumasını bekleyin.

Yumuşacık Hamburger Ekmeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 4 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı ve tuz hariç tüm malzemeleri karıştırma kabına alalım. İyice yoğuralım.
  • Tereyağı ve tuzu ekleyip yoğurmaya devam edelim.
  • Hamurumuzu üstünü örtüp 1 saat mayalandıralım.
  • Mayalanan hamuru 8 eşit bezeye ayıralım.
  • Elimizle yuvarlayıp fırın tepsisine dizelim.
  • 20 dk daha mayalandırıp üzerine yumurta sarısı ve susam serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dk pişirelim👌👌.
  • Afiyet olsun 

Kalıpta Kek Tarifi

 


Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kek hamuru için karıştırma kabına  yumurta ve toz şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Ardından süt ve sıvı yağ ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Önceden elediğimiz un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek malzemeler karışıncaya kadar çırpalım.
  • Kalıbımızı tereyağı ile yağlayalım. Hazırladığımız kek harcımızı kalıbımıza boşaltalım.
  • Kalıpta kekimizi 170 derece ısıttığımız fansız ayardaki fırında yaklaşık 45 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen keki fırından alalım ve kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra uygun bir servis tabağına ters çevirerek çıkaralım ve soğumaya bırakalım.
  • Kekimiz tamamen soğuduktan sonra dilimleyerek servis edelim. Dilediğiniz kek kalıbında hazırlayabileceğiniz kekimizi deneyeceklere afiyet olsun!




5 Dakikada Sebze Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet kabak (rendelenmiş)
  • 1 adet kapya biber (minik küp doğrayın)
  • 1 adet soğan (minik küp doğrayın)
  • 1 adet havuç (rendelenmiş)
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz ve karabiber

Kızartmak için;

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Kabağı rendeleyin ve suyunu iyice sıkın ve kabın içerisine alın.
  • Aynı şekilde havucu rendeleyin ve suyunu sıkın kabın içerisine alalım.
  • Biber ve soğan minik minik küpler halinde doğranır kabın içerisine aktaralım.
  • Üzerine mısır unu, yumurta, tuz ve karabiber ekleyip karıştıralım.
  • Daha sonra sekil verip kızgın yağda orta ateşte arkalı önlü kızartalım.
  • Yanına sarımsaklı yoğurtlu sos hazırlayıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 

Babata Keki Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 su bardağı tahin (200 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı un
  • Üzeri için;

    • Susam

      Nasıl Yapılır?

    • Babata keki harcı için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
    • Üzerine sıvı yağ, süt ve tahini ekleyerek mikserle tekrardan çırpalım.
    • Son olarak mısır unu, un ve kabartma tozunu da ekleyerek son kez çırpalım.
    • Kek harcımız hazır olduktan sonra kullanacağımız kalıbı tereyağı ile güzelce yağlayalım.
    • Ardından kalıbımızın her yerini susamla kaplayalım.
    • Kek harcımızı kalıba boşaltalım ve önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakalım.
    • Sürenin sonunda kekimizi fırından alalım ve soğuması çıkması için bekletelim.
    • Kalıbımızı servis tabağına ters çevirelim ve dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Ben üzerini tahin ve fındık kırığı ile süslemeyi tercih ettim. Afiyet olsun!

Kornişon Turşu Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kg kornişon salatalık
  • 2 baş sarımsak

HER BİR KAVANOZA;

  • 1 yemek kaşığı Anadolu Mutfağı İri Salamura Tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı Anadolu Mutfağı Limon Tuzu
  • 1 çay bardağı Bizim Vatan Üzüm Sirkesi (125 ml)
  • Kaynar su
  • Limon dilimleri

    Nasıl Yapılır?

  • Kornişon salatalıklarımızı yıkadıktan sonra bıçakla üst kısımlarını keselim.
  • Ardından kavanozlara salatalıklarımızı dik bir şekilde dizelim.
  • Üzerlerine sarımsak ve limon dilimleri ekleyelim.
  • Tekrardan kornişon salatalıklardan yerleştirelim. Üzerine salamura tuz, şeker, limon tuzu ve üzüm sirkesi gezdirelim.
  • Ardından kaynar su ile kavanozu doldurarak kapağını sıkıca kapatalım. Diğer kavanozlar için de aynı işlemleri uygulayalım.
  • Kavanozları sıcakken, üzerini bezle sarıp 1 gece bekletelim. Daha sonra üzerini açarak, turşunun rengi dönene kadar serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edelim. Bu ölçülerle 5 adet 660 ml’lik, 1 adet 330 ml’lik kavanoz turşu elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!

7 Eylül 2022 Çarşamba

Sodalı Köfte (Nefis Lezzette) Tarifi

 

Malzemeler

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı soda

    Nasıl Yapılır?

  • Sodalı köfte yapımı için derin bir kap içine 1 adet büyük boy soğan rendeleyin.
  • Rendelediğiniz soğanın suyu varsa suyunu süzün.
  • Ardından üzerine yarım kilo kıyma koyun.
  • Daha sonra kaba yarım çay bardağı galeta unu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı dolusu kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber ve yarım paket kabartma tozu koyun.
  • Son olarak köfteli harcın üzerine 1 çay bardağı soda dökün.
  • Tüm köfte harcını eliniz ile iyice yoğurun.
  • Hazırladığınız sodalı köfte harcını buzdolabından en az 1 saat dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenen köfteye şekil verip az yağlı tavada önlü arkalı pişirelim. Afiyet olsun.

Enfes Vişne Konsantresi (Şekersiz Ve Püf Noktalarıyla) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kilo vişne
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı soğuk su

    Nasıl Yapılır?

  • 2 kilo vişne saplarından temizleyip güzelce yıkayıp tencereye alalım.
  • Üzerine 3 su bardağı şu koyup orta ateşte vişneler çatlayıp çiğitlerinden ayrılana kadar arada bir karıştırarak ve köpüğünü alarak kaynatalım (yaklaşık 40 dakika )
  • Buzlukta beklemiş 1su bardağı soğuksuyu ekleyip bir 5 dakika daha kaynatalım bunu yapmamızın nedeni vişnelerin renginin suya daha çok çıkmasını sağlıyor vişne suyumuzu.
  • Süzgeçten başka birkaba boşaltalım.
  • Taneleri süzgeçte kalsın.
  • Süzdüğümüz suyu tekrar ocağa alalım.
  • Kaynamaya başlayınca altını söndürüp hemen kavanozlara boşaltıp taze kapakla güzelce kapatıp ters çevirelim.
  • Bu şekilde 1gün bekletip kapağını tekrar kontrol edelim ki atma varmı serin bir yerde muhafaza edelim kısa bardaklarca elde edeceğiniz vişne suyu konsantreleri aşağı fotoğrafta gördüğünüz gibi yarım litrelik kavanozlara koydum.
  • Kullanacağınız zaman 1 su bardağı vişne suyuna 1litre su ve istediğiniz ölçüde şeker ekleyip güzelce karıştırın afiyetle için.

Helva Tadında Kavrulmuş Susamlı Tahinli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı ceviz içi (çekilmiş)
  • 2-3 yemek kaşığı kavrulmuş susam
  • 1 paket vanilin
  • 1/2 (yarım) paket kabartma tozu
  • 3-3.5 su bardağı un (kontrollü)

    Nasıl Yapılır?

  • Susamları uygun bir tavaya alın ve kısık ateşte 4-5 dk kavurun.
  • Renk aldıkları zaman ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Uygun bir yoğurma kabına un hariç diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Unu kontrollü bir şekilde ekleyip yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan orta kıvamlı bir hamur elde edin.
  • Cevizden küçük parçalar koparıp yuvarlayın. Fırın tepsisine yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 190 derecede üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. (20-25 dk) dokusu gereği yumuşak bir kıvamda olacağı için soğumadan kurabiyelere dokunmayın. Nefis lezzetteki kurabiyelerimiz soğuduktan sonra servise hazır. Afiyet olsun 

Nefis Lezzetiyle Kebap Köfte Tarifi

 



Malzemeler

  • 400 gram kıyma
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Pulbiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Hazırlık öncelikle biberleri ve soğanı robottan geçirelim sularını avcumuzla sıkalım.
  • Kıymaya ilave edelim baharatlarını,salçayı,tuzu ilave edelim iyice yoğuralım.
  • Mandalina büyüklüğünde parçalar alalım şekil verelim.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim benim tepsim yapıştırmaz olduğu için kullanmadım.
  • Üzerlerine fırçayla sıvı yağ sürelim 180 derece fırında pişmeye bırakalım. Afiyetle.
  • Not isterseniz şişlere takıpta hazırlayabilirsiniz ben kolaylık açısından bu şekilde hazırladım.

Pamuk Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta
  • Alabildiğince un

İç harcı için

  • Kaşar peynir
  • Maydanoz

     Nasıl Yapılır?

  • Süt ve suyu bir kap içerisinde ısıtalım. Sıcak değil ılık olacak daha sonra maya yumurtanın akı(sarısı üzeri için kullanılacak)
  • Şeker sıvı yağ güzelce karıştıralım ve unumuzu eklemeye başlayalım.Tuzu, unu eklerken atıyoruz.
  • Alabildiği kadar un ekleyip güzelce yoğuralım ve mayalanmaya bırakalım. Ben yaklaşık yarım saat mayaladım.
  • Mayalanan hamurumuza istediğimiz şekli verip arasına iç harcını koyup kapatalım.
  • Daha önceden ısıtıp kapattığımız fırında 7 dk mayalanmasını bekleyelim ve mayaladıktan sonra üzerine yumurtaların sarısını sürüp 200 c de pişirelim.
  • Sonuç olarak pamuk gibi ve lezzetiyle damağınızda kalacak bir poğaça yapmış olacaksınız afiyet olsun şimdiden

Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tane parçalanmış bütün tavuk
  • 3 adet patates
  • 1 büyük baş soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 4- 5 tane yeşil biber
  • 1 adet havuç
  • 5-6 diş sarımsak
  • 2 adet domates

Sosu için;

  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kajun patates baharatı (tercihen)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavukları yıkayıp sularının süzülmesi için bir süzgece alın, ben bütün tavuk kullandım sizler isterseniz istediğiniz şekilde tek çeşit olarak da kullanabilirsiniz.
  • Sos malzemelerini bir kabın içinde pürüzsüz bir şekilde karıştırın.
  • Ardından bir kabın içine süzülen tavukları alıp sosunu da üzerine döküp iyicene karıştırıp bir kenara alın beklesin.
  • Tavuklar sosun içinde beklerken diğer sebzeleri istediğiniz boyutta doğrayın doğradığınız sebzeleri tavukla birleştirip harmanlayın.
  • Daha sonra dikdörtgen bir borcamın içine tavuklar üstte kalacak şekilde tüm malzemeleri koyup üzerine domates ve sarımsakları da ekleyin.
  • Yağlı kağıdı ıslatıp üzerini kapatın fırının en alt bölgesinde 180 derecede 1 saat kontrollü bir şekilde pişirin, fırınlar da değişiklik gösterilebilir sizler fırınınıza göre ayarlayın.Eğer orta göze koyarsanız tavuklarınız ve biberleriniz kuruyacaktır onun için fırınınızın en alt katında yemeğinizi pişirin evin kalabalıklığına ya da misafirlerinizin çokluğuna göre malzemeleri arttırarak da yapabilirsiniz afiyet olsun.

Karnıyarık Tarifi

 

Malzemeler

  • ️3 boy patlıcan
  • ️500 gram kıyma
  • ️2 soğan (küçük doğranmış)
  • ️1 diş sarımsak (ezilmiş)
  • ️1 yemek kaşığı salça
  • ️yarım bardak su (100ml))
  • ️1 tatlı kaşığı tatlı biber tozu
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

️Sos için;

  • ️200 ml su
  • ️2 yemek kaşığı domates salçası

     Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları yarım kabuğu soyup ortadan uzunlama ikiye ayırın.
  • Üzerini bıçak ile çizgiler çizip bir fırça ile zeytinyağı gezdirin ve fırında 220 derecede 30 dakika pişirin.
  • Ayrı bir tavada küçük doğranmış soğanlarımızı ve sarımsağımızı kavurup kıymayı ekliyorsunuz.
  • Salçayı ve baharatlarda ekledikten sonra sosumuzu içine döküp hafif ateşte pişiriyorsunuz.
  • Fırında pişmiş olan patlıcanların ortasını kaşık ike ezip kıyma harcımız ile dolduruyorsunuz.
  • İsteğe bağlı domates ile süslüyorsunuz.
  • Salça ve su karışımı sosu üzerine döküp 200°’de 1 saat fırında pişiriyorsunuz.