22 Eylül 2022 Perşembe

Kıymalı Bamya Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo taze bamya
  • 100-150 gram kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet büyükçe boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet orta boy limon
  • 1.5 bardak sıcak su
  • Sıvı yağ
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak küçük boy seçtiğim,bamyaları güzelce yıkadım.
  • Ardından yıkamış olduğum,bamyaları süzgeçte bekletirken,bir kabın içerisine limonun yarısını sıktım.
  • Bamyaların başlarını külah gibi keserek limonlu kaba alıp,arada limon sıktığım,kabı sallayarak bamyalarımın,limonlanmasını sağladım.
  • Bamyaları bu şekilde buzdolabında en az 8 saat beklettim.
  • Pişirme zamanı geldiğinde, soğanları ve domatesleri minik küp şekilde doğradım.
  • Sıvı yağda önce soğanları, sonra kıymayı güzelce kavurup,domates ve salçasını ekleyip tekrar,dolaptan aldığım,bamyaları ekleyip,tahta kaşıkla nazikçe karıştırdım. (kesinlikle metal kaşık v.b değdirmeyelim. Bamya çok nazik bir sebze )
  • Bamyalar sararana kadar bir 10 dakika kapağı kapalı kavurup arada tencereyi sallayarak karıştırdım.
  • Sararan bamyaların üzerine sıcak suyu ekleyip tahta kaşıkla nazikçe karıştırdım.
  • Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirdim. (gerekirse arada sıcak su ekleyebilirsiniz. ).
  • Ocaktan almadan önce tuzunu ve limonun kalan yarısını üzerine sıkıp tekrar karıştırıp altını kapattım. (limon miktarını da keyfinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. )Afiyet olsun.

Yeşil Mercimekli Mantar Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 300 gram kültür mantarı
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek (haşlanmış haliyle bir dolu kase)
  • 1 orta boy yeşil biber
  • 1 küçük boy al biber
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 orta boy havuç
  • 1 adet kereviz sapı (yaprağı ayrılacak)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kase domates rendesi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 4 su bardağı sıcak su (yarım bardağı yağsız kemik suyu)
  • Tuz

Baharatlar:

  • 1 çay kaşığı kişniş
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Yeşil mercimek yıkanıp 20-30 dakika kadar haşlanarak siyah suyu dökülür.
  • Haşlanan mercimekler soğuk suda 1-2 dakika bekletilerek süzülür.
  • Mantarlar küp küp doğranıp limonlu suda beklemeye alınır. 20 dakika sonra suyu süzülür.
  • Soğanlar küp küp doğranır veya rondoda çekilir, zeytinyağında hafifçe kavrulur.
  • Üzerine rendelenmiş havuç, doğranmış biberler, sarımsaklar ve kereviz sapı eklenir.
  • Beraberce 1-2 dakika çevrilir.
  • Ardından mantarlar ve karabiber eklenir.
  • Mantarlar suyunu salıp çektikten sonra rendelenmiş domates ilave edilir.
  • Domates de yumuşayınca haşlanmış yeşil mercimekler, zencefil, zerdeçal ve kişniş eklenerek sıcak suyu verilir.
  • Kaynadıktan sonra ağzı tam kapalı ve altı kısık olarak 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Servis yaptıktan sonra kaselerin üzerine kereviz sapının yapraklarını ekleyebilirsiniz.
  • Ben kullandığım su miktarını yazdım ancak suyu kontrollü olarak artırmak daha iyi bir seçim olabilir. Çünkü kullanılan malzemelerde ufak farklar olabiliyor, bu da gerekli su miktarını etkileyebiliyor.

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo dolmalık biber
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı bulgur
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet domates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • Bir tutam maydanoz
  • Tuz
  • Kimyon
  • Nane
  • Pulbiber
  • Toz kırmızı biber
  • Karabiber

Sosu için;

  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Biberleri temizleyelim yıkayalım.
  • Bulgur ve pirinçi de yıkayıp içerisine ince doğranmış soğan ve sarımsağı ilave edelim.
  • Salça ,tuz, baharatlar ,doğranmış domates ,zeytin yağ ve ince doğranmış maydanozu da ekleyelim.
  • Dolma içimizi karıştırıp biberlerin içine dolduralım üzerine domates kapatalım fırın tepsisine dizelim.
  • İki su bardağı su salça tuz ve zeytinyağını çırpalım biberlerin üzerine dökelim.
  • Yağlı kağıdı yıkayıp dolmaların üzerini kapatın 200°’de önceden ısıtılmış fırında pişirelim pişmeye yakın üzerinden yağlı kağıdı alıp dolmaların kızarmasını sağlayalım, kızarınca fırından alalım deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun

Tarçınlı Un Kurabiyesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 250 g margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 5,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Kurabiyeleri bulamak için:

  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ceviz hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alarak hamuru yoğuralım ve hazırlayalım. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Çok fazla un ilave ederek hamuru sertleştirmeyelim.
  • Son olarak cevizi ekleyelim ve tekrar yoğuralım.
  • Hazırladığımız hamurdan parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayarak şekil verip önceden ısıttığımız 170°C fırında 35-40 dakika kadar pişirelim. Yaklaşık olarak 1,5 tepsi yani 40-45 adet kurabiye çıkıyor.
  • Eğer kavrulmuş tadı isterseniz 5 dk daha pişirebilirsiniz ama hafif pembeleşmesi yeterli çok uzun süre tutmayınız.
  • Kurabiyeleri fırından aldıktan sonra ele alabileceğiniz sıcaklığa geldiğinde tarçın ve pudra şekeri karışımına bulayalım.
  • Soğuk olduğunda şeker ve tarçın kurabiyenize yapışmaz o nedenle sıcak olması önemli. Ağızda dağılan çok güzel bir kurabiye, beğeneceğinizi düşünüyorum. Afiyet olsun.

Yalancı Su Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram antep peyniri
  • 5 adet yufka
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • Üzeri için;

    • 2 adet yumurta sarısı
    • Susam/çörek otu

      Nasıl Yapılır?

    • Fırın tepsinine yağlı kâğıt serip üzerine bir yufkanın tamamının tepsiye açalım sağından solundan sarkacak şekilde.
    • Süt, sıvı yağı, yumurtayı karıştırma kapına alalım.
    • Antep peynirini bir kere sudan geçirip rendeleyelim.
    • Tepsiye açtığımız yufkamın üzerine hazırladığımız sostan döküp 2 yufkayı bölüp sosa batırıp tepsiye serelim.
    • Üzerinize rendelediğimiz antep peynirini ekleyelim ve kalan 2 yufkaları da önce bölüp sonra sosa batırıp tepsiye serelim .
    • Tepsinin kenarında kalan yufkaları da bohça katlar gibi sağını solunu kapatalım.
    • Kalan sosu da üzerine döküp en az 1 saat dinlendirelim.
    • Dinlenen böreğin üzerine yumurtanın sarısını sürün.
    • Susam ve çörek otunu ekleyip önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 45 dakika pişirelim.

21 Eylül 2022 Çarşamba

Kazandibi Tarifi

 

Malzemeler

  • 8 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Tepsiyi yağlamak için ;

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sütü,şekeri,unu ve nişastayı alıp topak kalmayacak şekilde tel çırpıcıyla karıştırıyoruz.
  • Tencereyi ocağa alıp kaynayıp göz göz olana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
  • Daha sonra bir yemek kaşığı tereyağını ekleyip muhallebiyi 3-4 dakika kadar daha kaynatıyoruz.
  • Tatlıyı yapacağımız tepsiyi bir tatlı kaşığı tereyağı ile yağlıyoruz.
  • Üzerine toz şekeri serpip tepsiyi sallayarak her yerine şekerin gelmesini sağlıyoruz.
  • Tepsiye muhallebiden iki kepçe kadar koyup yine her yerine muhallebiyi yayıyoruz.
  • Tepsiyi ocağa alıp ocağın orta ateşinde çevire çevire tepsinin dibinin yanmasını sağlıyoruz.
  • Bu aşamada bir spatula ile muhallebiyi çektirerek daha iyi yanmasını sağlıyoruz.
  • Dibi yanan tepsiye geri kalan muhallebiyi dökerek yayıyoruz.
  • Tepsiyi bir kaç kez tezgaha vurup oda sıcaklığına gelmesini bekletiyoruz.
  • Ardından tepsinin üzerine strec film geçirip bir gece buzdolabında bekletiyoruz. (vaktiniz yoksa buzdolabında en az 3 saat bekletin. )
  • Dinlenen kazandibini eşit şekilde dilimleyip spatula ile ister rulo şeklinde sararak isterseniz de dilimleyip tabağa ters çevirerek servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Tavuk Paça Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • ️Kemikli tavuk parçaları (1 adet tavuk kalça kullandım)
  • ️5 su bardağı su (Tavuğu haşlamak için)
  • ️2 su bardağı su
  • ️2 yemek kaşığı tereyağı
  • ️2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ️3 yemek kaşığı un
  • ️3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • ️1 yumurta sarısı
  • ️2 diş sarımsak
  • ️Damak zevkinize göre sirke miktarı
  • ️Damak zevkinize göre tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 5 su bardağı su ile tavuğu haşlıyoruz. Ben düdüklüde 15 dakikada haşlıyorum. Normal tencerede süre uzayabilir.
  • Tereyağını tenceremize alıyoruz.
  • Ardından unu yağda kavuruyoruz.
  • Biraz rengi döndüğünde tavuk suyumuzu ekliyoruz.
  • Ayrı kapta yoğurt ve yumurta sarısını çırpıyoruz.
  • Kaynayan çorbamızdan 2 kepçe alıp, azar azar yoğurtlu karışıma yediriyoruz.
  • Yoğurdun kesilmemesi için yavaşça ekliyoruz ve sürekli çorbamızı karıştırıyoruz.
  • Ardından didilmiş tavuk etlerini ekleyip, tuzumuzu da kattıktan sonra çorbamız servise hazırdır.
  • Olmazsa olmazı sarımsak sirke sosudur ama sevmiyorsanız sadece kırmızı biberli sos yakarak üzerine gezdirebilirsiniz.🍀 Afiyet olsun.

Ceviz Mantolu Havuçlu Çikolatalı Kek Tarifi

 

Malzemeler

(1,5 ölçülük kalıp için)

  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 orta boy havuç (rendeliyorum)
  • 2 tatlı kaşığı toz elma kurusu (isteğe bağlı)
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • 2’şer paket kabartma tozu ve vanilin
  • 3 su bardağı un
  • Mantosu için:

    • Tereyağ (margarin de olur)
    • Yeteri kadar çekilmiş ceviz

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle fırınımızı 170 dereceye ayarlayıp ısıtarak tarifimize başlayalım.
    • Kalıbımızın her yerini yağlayıp ceviz serpip kenarda hazır bekletelim.
    • Kekimiz için karıştırma kabımıza yumurtalarla şekeri alıp mikserle beyazlaşana kadar çırpıp sıvı yağla sütü ekleyelim.
    • Havuç rendesi,damla çikolata ve elma kurusunu ilave edip karıştırmaya devam edelim.
    • Kabartma tozu ve vanilini eklediğimiz unu ilave edip karıştırarak çok koyu olmayacak şekilde kek harcımızı hazırlayıp kalıbımıza boşaltalım.
    • Isıttığımız fırına yerleştirip yaklaşık 1 saat kontrollü olarak pişirelim.
    • Kürdan testinden geçen kekimizi fırından çıkarıp biraz soğutalım.
    • Hafif ılıyan kekimizi sunum tabağımıza çevirip dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

Yalancı Profiterol Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı un
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 paket toz krem şanti
  • Yarım su bardağı soğuk süt (krem şanti ile beraber eklemek için)
  • 20 adet kedi dili bisküvi

Üzeri için:

  • 1 paket hazır çikolata sos
  • 2 bardak süt
  • 1 paket bitter çikolata (üzerine rendelemek için)

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sütü, nişastayı, unu, şekeri ve yumurta sarısını dökelim ve iyice karıştıralım.
  • Ocağın altını açalım ve kısık ateşte çırpıcıyla iyice kaynayana kadar karıştıralım.
  • Kaynadıktan sonra altını kapatalım, üzerini streçleyelim ve 1 saat soğumaya bırakalım.
  • Kedi dili bisküvilerini bıçak ile 4 veya 5 parçaya bölelim.
  • Soğuyan muhallebinin üzerine krem şanti ve yarım su bardağı soğuk sütü dökerek mikserle iyice çırpalım.
  • İçine kestiğimiz kedi dili bisküvileri ekleyelim, karıştıralım ve büyük boy kuplara alarak soğuması için buzdolabına koyalım.
  • Çikolata sosunu hazırlayalım. Ilımaya bırakalım. Ilıdıktan sonra çikolata sosumuzu kuplara paylaştıralım.
  • Üzerini dilediğiniz kuruyemişle süsleyebilirsiniz (ben antep fıstığı tercih ettim. ) afiyet olsun.

Kremalı Köz Domates Ve Biber Soslu Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 1/2 (yarım) paket çubuk makarna
  • 1,5 lt sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 3-4 adet domates
  • 1 adet kapya biber
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber, kekik
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Domatesleri ve biberi yıkayın.
  • Domatesleri ikiye bölün.
  • Kapya biberi üçe dörde kesin.
  • Baş sarımsağı üstten 1 parmak derin şekilde kesin.
  • Pişirme kağıdı serili fırın kabına yerleştirin.
  • Üzerine zeytinyağ, tuz ve baharatları ekleyip fırında alt üst ayarda 30 dk pişirin.
  • Makarnayı tuz eklenmiş sıcak suda üzerindeki süre miktarınca haşlayın.
  • Pişen sebzeleri mutfak robotuna alın.
  • Dilerseniz kabuklarını soyabilirsiniz.
  • Mevsim sebzesi old için ben soymadım.
  • Sarımsağı sıkıp içinden taneleri çıkarın.
  • Sebzelerin üzerine ekleyip püre kıvamına gelinceye kadar robottan geçirin.
  • Uygun bir tencereye kremayı alıp ısıtın.
  • 1-2 kez kaynatın.
  • Domates püresini ekleyip karıştırın.
  • Bu esnada tuz oranını ayarlayın.
  • Haşlanmış süzülmüş makarnayı tencereye aktarın.
  • 1 kahve fincanı kadar pişme suyundan ayırıp üzerine gezdirin.
  • Sosla iyice birleştirin. Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun🌸.
  • 📌İsteğe bağlı kaşar peyniri veya parmesanla birlikte servis yapabilirsiniz.

  • 1/2 (yarım) paket sıvı krema

    Nasıl Yapılır? 

Kuşbaşı Etli Enginar Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet çanak enginar
  • 1 adet limonun suyu
  • 1/2 (yarım) demet taze soğan
  • 1 büyük baş kuru soğan
  • 200 gram kuşbaşı et (dana ya da kuzu)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 su bardağı et suyu
  • 3 su bardağı normal su
  • 1/4 (çeyrek) çay bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Kuşbaşı etlerimizi bir tencerede iyice yumuşayana kadar haşlayıp suyunu başka bir kaba süzün.
  • Taze soğanları ayıklayıp yarım serçe parmağı boyunda irice doğrayın.
  • Kuru soğanı soyup küp şeklinde yemeklik doğrayın.
  • Ayıklanmış çanak enginarları 4’e bölüp limonlu suda bekletin.
  • Tencereye kuru soğan ve taze soğanı alıp sıvı yağda hafif pembeleşene kadar kavurun.
  • Kuşbaşı etleri ilave edip 2-3 dakika daha orta ateşte kavurun.
  • Enginarların suyunu süzüp duru suda yıkayın ve etlere ekleyip 2-3 dakika daha kavurup tuzunu, karabiberini ve suyunu ilave edin.
  • Enginarlar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Çatalla kontrol edebilirsiniz 👍🏻.
  • Afiyet olsun

5 Dakikada Yemeye Hazır Yağlı Biber Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo kıl biber
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 baş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Biberleri yıkayıp saplarını kesin.Üç parçaya kesin.
  • Hepsi bitince tencereye sıvı yağ, sirke, su ve tuzu ekleyin.
  • Ocağa alın, kaynamaya başlayınca içine biberleri ekleyip karıştırın ,5 dakika kadar karıştırarak pişirin sonra ocaktan alın.
  • Sıcak sıcak kavanozlara doldurun.
  • Altta kalan suyunu kavanozlara pay edin.
  • Sonra kapaklarını sıkıca kapatın.
  • İyice soğuyunca serin bir yerde muhafaza edin deneyenlere kolay gelsin.