6 Kasım 2022 Pazar

Köz Domates Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı süt (Oda ısısında)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

     Nasıl Yapılır?

  • 3 adet domatesi,soğanı bıçakla ikiye keselim.
  • Fırın tepsisine domates,soğan,sarımsağı koyalım ve 200 derecede 25 dk közleyelim.
  • Közlenen domateslerin kabuğunu soyalım.
  • Tencereye tereyağı ve sıvı yağını koyup eritelim.
  • Ardından unu ekleyelim ve unun kokusunu çıkana kadar kavuralım.
  • Sonra 1 yemek kaşığı salça ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • Közlenen sebzeleri tencereye dökelim. 4 su bardağı sıcak suyu üzerine dökelim.
  • Blendırdan geçirdikten sonra ocakta pişirmeye devam edelim.
  • 1 çay bardağı oda ısısındaki sütü ekleyip karıştıralım.
  • Baharatları ve tuzu ilave ettikten sonra ocağı kapatabilirsiniz. Herkese afiyet olsun.

Burçak Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemekkaşığı mısır nisastasi
  • 3 yemekkaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemekkaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 paket burçak bisküvi

Bisküvileri ıslatmak için;

  • 1 tatlı kaşığı nescafe
  • Yarım su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Süt, yumurta sarısı, un, nişasta ve şekeri uygun bir tencereye alalım sürekli karıştırarak pişirin 1. 2 dakika fokurdatıp ocaktan alalım tereyağı ve vanilyayı ekleyin.
  • Bisküvileri borcam tepsiye dizelim. Nescafe ve suyu karıştırıp bisküvileri ıslatın.
  • Kremanın tamamını borcama döküp yayalım üzerine kalan bisküvileri toz haline getirip üstüne dökelim 3. 4 saat buzdolabına dinlendirip servis edelim 

Pazı - Pırasa Borani Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 bağ pazı (benim pazım baya büyüktü )
  • 2 tane pırasa
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Biraz karabiber
  • Biraz pulbiber
  • 500 gram yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • 2 -3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 8 tane parçalanmış ceviz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Pazı ve pırasayı iyice yıkayın ve biraz sirkeli suda bekletip süzün. Her ikisinide ince ince kıyın. Geniş bir tavaya zeytinyağına dökün.
  • Ardından pırasaları hafif renk alıncaya kadar kavurun ardından pazıları ekleyin, baharatlarını ilave ettikten sonra orta kısık ateşte hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Ayrı bir kasede sarımsaklı yoğurdu hazırlayın ve pişmiş olan pazı ile pırasayı yoğurt ile iyice karıştırın.
  • Servis tabağına alın ve küçük bir tavada yağı ve cevizi kavurun, ardından toz biberi ekleyin köpürmeye başladı an boraninin üzerine dökün ve servis yapın. Afiyet olsun😊.

Fırında Tavuk Şiş Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg tavuk göğsü
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kara biber
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Çeri domates
  • Yeşil biber

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etini yıkayıp küp küp doğruyoruz uygun bir kaba alıyoruz bütün malzemeleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Üzerini kapatıp buzdolabında 2 saat dinlendirdikten sonra şişe geçiriyoruz.
  • Domates ve yeşil biberleri de sırasıyla şişe dizip yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  • 200 derece fırında üzeri kızara yaklaşık 50 dk pişiriyoruz, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

4 Kaşık Çorbası (Şifa Deposu) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 5 su bardağı su
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut

Terbiyesi için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı dolusu un
  • Yarım limon suyu

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • Tuz

     Nasıl Yapılır?

  • Pirinç ve mercimekler güzelce yıkanıp suyu süzülür tencereye alınır. Bulgurda ilave edilip, üzerine 5 su bardağı su eklenip, haşlamaya bırakılır.
  • Haşlandıktan ve yumuşadıktan sonra terbiyesi için un, yumurta, yoğurt ve limon suyu güzelce çırpılır. İyice haşlanıp yumuşayan bakliyatların suyundan terbiyenin içine 1-2 kepçe koyularak karıştırılır.
  • Terbiye yavaş yavaş tencereye eklenerek karıştırılır. Üzerine haşlanmış nohut ve tavuk suyu eklenerek 10 dk daha kaynatılır. Sosu için tavaya yağlar alınır. Küçük küçük doğranmış soğanlar eklenerek kavurulur.
  • Üzerine baharatlar ilave edilip ocaktan alınır. Çorbanın üzerine gezdirilir. 5 dk daha özleşmesi için pişirilip ocaktan alınır. Mis gibi çorbamız hazır

Hızlı Pratik ve Kolay Milföy Simit Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet milföy hamuru
  • Yarım su bardağı pekmez
  • Yarım su bardağı su
  • 1 su bardağı susam

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 1 su bardağı susamı yağsız tavada 3-4 dakika kadar kavuruyoruz.
  • Milföy hamurunu oklara yardımıyla ince olacak şekilde açıyoruz.
  • Açtığımız milföy hamurunu rulo haline getiriyoruz ve simit şeklini vererek uçlarını kapatıyoruz.
  • Pekmez ile suyu bir tabakta karıştırıyoruz.
  • Simit şeklini verdiğimiz milföy hamurunu önce pekmeze, ardından susama batırıyoruz.
  • Bütün milföy simitlere aynı işlemi yaptıktan sonra, fırın tepsisine alıyoruz ve 180 derece 15-20 dakika üstü kızaran kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun :).

Damla Çikolatalı Dondurma Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ veya margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
  • 1 su bardağı damla çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Un ve damla çikolata dışındaki tüm malzemeler yoğurma kabına alınıp spatulayla karıştırılıp kontrollü un eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
  • Son olarak hamura damla çikolata eklenip yoğrularak çikolataların hamura karışması sağlanır.
  • Dondurma kaşığıyla şekiller verilip yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 15 dk kontrollü pişirilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Yeşil Soğanlı Çubuk Pişi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tepeleme tuz
  • 2 su bardağı +1 yemek kaşığı un
  • 4 dal maydanoz
  • 4 dal yeşil soğan
  • 2 yemek kaşığı çökelek peynir

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Süt, yumurta, tuz, kabartma tozunu bir kaba alınır karıştırılır. 1 su bardağı un eklenir yoğurulur ve peynir, soğan ve maydanoz eklenip kalan unda ilave edilip ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • İki yağlı kağıt arasına alıp merdaneyle açılır. Bıçakla ince ince kesilir.
  • Kızgın yağda arkalı önlü kontrollü kızartılır. Afiyet olsun yorum ve fotoğraflarınızı bekliyorum.

Fırında Soslu Çıtır Patates Bu Tarifin

 

Malzemeler

  • 4 tane kızartmalık patates
  • 2 çorba kaşığı yoğurt yoğurt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı köri
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 çay kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu karışık domates biber salçası
  • Kuru dereotu 1 çay kaşığı
  • Tuz (salçanıza göre ayarlayın)

Üzeri için;

  • Mısır unu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patateslerimizi elma dilimi doğrayalım, yıkayıp süzdürelim.
  • Sos malzemelerini uygun bir kaba koyup karıştıralım, patateslerimizi bu sosa bulayalım.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizip, üzerine mısır unu serpiştirelim.
  • 200 derecelik ısınmış fırında kızartalım istediğiniz sosla servis yapabilirsiniz servise hazır.

Mercimekli Köfte Misafir Menülerinin Vazgeçilmezlerinden Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 4 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım demet maydanoz
  • 6-7 dal yeşil soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 diş dövülmüş sarımsak (İsteğe bağlı)

    Nasıl Yapılır?

  • Mercimekleri yıkayıp suyunu süzdürelim.
  • Mercimekleri ve 4 su bardağı suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye alarak ocağı yakalım. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısalım.
  • Kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  • Mercimekler suyunu tam çekmeden 1 su bardağı köftelik bulgurumuzu ve 1 tatlı kaşığı kimyonu mercimeklere ekleyelim. Karıştıralım.
  • Ocağı kapatıp 10 -15 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Mercimekler dinlenirken kuru soğanı ve yeşil soğanın beyaz kısımlarını yemeklik doğrayalım.
  • 1 çay bardağı sıvı yağ ve soğanları tavaya alalım. Kavuralım.
  • Salçamızı ekleyip salça kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edelim.
  • Baharatları ekleyelim. (pul biber ve karabiberi damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz. ).
  • Soğanlı salçamızı dinlenen mercimeklere ekleyelim.Şöyle bir karıştıralım.
  • Tencerenin kapağını kapatalım.
  • Yeşil soğan ve maydanozu küçük doğrayalım.
  • Sarımsağı dövelim.
  • Yeşillikleri ve sarımsağı da mercimeğimize ekleyip ister elimizle isterseniz kaşıkla iyice karıştıralım.
  • Küçük parçalar alıp avucumuzda sıkarak köfte şekli verelim.
  • Turşu salata ve ayranla servis yapalım. Herkese afiyet olsun.

Pastane Kurabiyesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yumurta ( birinin sarısı üstüne)
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı kırık ceviz
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-3,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Oda ısısında ki margarini veya tereyağını şeker,yumurta,vanilya,kabartma tozu,limon kabuğu rendesini ve unu karıştırıp yoğuruyoruz.
  • Unu kontrolü ekleyelim çok sert olmasın.
  • Daha sonra ceviz ve üzümü ekleyip tamamen katılıncaya kadar yoğuruyoruz.
  • Tezgahın üzerine alıp 4 parçaya ayırıyoruz.
  • Tezgaha biraz un serpebiliriz bu aşamada.
  • Bir parçayı alıp tabak büyüklüğünde açıp ardında sarıyoruz.
  • Biraz elimle düzeltip açıp verev şeklinde kesiyoruz.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz.
  • Diğer parçalarada aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Kalan yumurta sarısını sürüp çatalla çizik şeklini verip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz afiyet şeker olsun 

Baklava Tadında Pekmez Şerbetli Tatlı Tarifi

 

Malzemeler

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı tozşeker
  • 2.5 su bardağı su
  • 1 çay bardağı pekmez
  • Bir parça limon

Hamur malzemeleri;

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 125 gram margarin veya tereyağı
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3.5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetini hazırlayalım.
  • Tenceremize şekerimizi ve suyumuzu alıp karıştıralım bir parçada limonumuzu atıp kısık ateşte kaynamaya bırakalım .
  • Kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynatıp şerbetimizi ocaktan alalım içindeki limonumuzuda çıkartalım ve pekmezimizi katıp karıştıralım bir kenara alalım.
  • Hamuru için; Hamur yoğurma kabımıza süt ,sıvı yağ, tahin ve sirkemizi katıp karıştıralım.
  • Tereyağımızı katıp iyice ezelim ,sonrasında ceviz un ve kabartma tozunu da katıp iyice yoğuralım.
  • Hamurumuzdan bir parça alıp uzun rulo yapalım ve düzeltelim üzerine çatalla çizikler atalım.
  • Küçük lokmalar olacak sekilde bıçakla keselim yağladığımız tepsimize dizelim.Tüm hamurumuzu bu şekilde bitirelim.
  • 200 derecede ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirelim .
  • Tatlımızı fırından çıkartıp üç veya dört dakika ilk sıcaklığı çıkınca şerbetini dökelim.
  • Dinlendirip servis yapalım. O kadar lezzetli oluyor ki mutlaka deneyin derim afiyetler olsun.

Labirent Pasta (Bisküvili Kolay Versiyon) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket sade petibör bisküvi (Mini)
  • 1 paket kakaolu petibör bisküvi (Mini)
  • 1 paket çikolatalı puding
  • 3 su bardağı süt

Ganaj için

  • 1 paket krema (200 gr)
  • 1 paket bitter çikolata (80 gr)
  • 1 paket sütlü çikolata (80 gr)
  • Üzeri için

    • Kakao

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle puding 3 su bardağı süt ile hazırlanır.
    • Küçük bir borcam veya kek kalıbının iç tarafı streçle kaplanır.
    • Bisküviler sırasıyla iki sade iki kakaolu olmak üzere aralarına puding sürülüp üst üste konulur.
    • Streçlediğimiz borcama bir dikey bir yatay olacak şekilde yerleştirilir. İlk sıra bitikten sonra üzerlerine puding sürülür.
    • İkinci katta aynı şekilde hazırlanır.
    • İkinci kata başlarken ilk başladığınız dikeyse onun üzerine yatay olacak şekilde başlıyoruz bu şekli alması için.
    • İkinci katta dizildikten sonra tekrar puding sürülüp borsamın kenarlarından sarkan streçle üzeri kapatılıp dolapta en az iki saat dinlendirilir.
    • Ganaj için krema kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır içine parçalandığımız çikolatalar atılıp karıştırılarak eritilir.
    • Yarım saat dolapta kıvam alması için bekletilir çok akışkan olmasın.
    • Dolaptan pastamızı alıp servis tabağına ters çevirip üzerinden stresi çıkaralım ve üzerini hazırladığımız ganajla kaplayalım.