23 Kasım 2022 Çarşamba

Nefis Bir Lezzet Etli Kürdan Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 7 – 8 adet büyük boy uzun patlıcan

İçi için;

  • 500 gram dana eti
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 4 adet sivri biber
  • 3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz

Patlıcanları kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Üzerine;

  • Doğranmış domates ,biber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle eti küçük küçük doğrayalım tavaya alalım, sıvı yağ ekleyelim, kavrulmaya bırakalım.
  • Bir tarafta soğanları sarımsakları küp küp doğrayalım ekleyelim.
  • Onlar kavrulurken biberleri doğrayalım ekleyelim, iyice kavuralım.
  • Daha sonra domatesleri kabuklarını soyup doğrayalım ekleyelim, biraz daha kavuralım .
  • Salçasını ekleyelim kavuralım, son olarak tüm baharatları ,tuzunu ekleyelim ,biraz daha kavuralım ,altını kapatalım.
  • Etleri çok küçük doğrayalım ki hem çabuk pişsin hemde yemeğin içinde çok büyük sert olmasın.
  • Daha sonra patlıcanları yıkayıp çizgili soyup uzunlamasına dilimleyelim hepsini tavaya sıvı yağı koyalım ısınınca patlıcanları hafif kızartalım.
  • Kızarttığımız patlıcanları havlu kağıt serili bir tepsiye alalım.
  • İki patlıcanı artı şeklinde koyalım ortasına hazırladığımız etten koyalım uçlarını etin üzerinde birleştirelim bohça şekli verelim, ortasına kürdan batıralım.
  • Üzerine de doğradığımız domates ve biberden koyalım, hepsini bu şekilde yapalım.
  • Fırın tepsisine dizelim, bittikten sonra salçalı sos yapalım ,1 kaşık salça, 1 buçuk su bardağı sıcak su ,1 tatlı kaşığı pul biber ,biraz tuzu karıştıralım üzerine gezdirelim.
  • 200 derece fırında suyunu çekinceye kadar pişirelim.
  • Gerçekten çok lezzetli oldu çok beğenildi denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 litre su
  • 2 su bardağı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Salçalı sosu için:

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı kuru nane
  • 1 adet limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • 2 litre suyu tencereye alalım kaynatalım .
  • 1 adet soğan,1 adet patates,2 diş sarımsak soyulur normal doğranır eklenir.
  • 2 su bardağı mercimek ile kaynayan suya ekleyelim 40 dk pişirelim.
  • Blenderden geçirelim .
  • Ayrı tavaya 1 çay bardağı sıvı yağ ile 1 tatlı kaşığı biber salçasını ezelim üzerine 1 çay kaşığı toz biber,yarım çay kaşığı kimyon,yarım çay kaşığı kuru nane ve 1 limon suyunu ekleyip kaynayan çorbamıza yarısını döküp karıştıralım.
  • 5 dk daha pişirelim ,yarısını ayırdığımız salçalı sosu tabaklara servis ederken üzerine dökelim afiyet olsun.

Mayasız Poğaça (Aşırı Pratik) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı oda ısısında yumuşamış tereyağ
  • 1 kutu krema ( krema kullanmak istemezseniz 2 yemek kaşığı daha tereyağ kullanın)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı sirke üzerine 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5,5 su bardağı un
  • İçi için;

    • Beyaz peynir

    Üzeri için;

    • 1 adet yumurta sarısı
    • Susam
    • Çörek otu

      Nasıl Yapılır?

    • Yoğurma kabına un, kabartma tozu, karbonatlı sirkemiz dışındaki tüm malzemeler alınıp iyice karıştırılır.
    • Un ve kabartma tozu, karbonatlı sirke eklenip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
    • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp içine beyaz peynir ekleyip kapatılıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
    • Dilediğiniz peyniri kullanabilir veya boş olarak da hazırlanabilir.
    • Üzerine bir yumurta sarısı sürülüp ,susam ve çörek otu serpilip ,önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü 30 dk pişirilip servis edilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Sıvıyağla Çatlak Kurabiye (Cevizli Damla Çikolatalı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çay bardağı tozşeker
  • 2 tane yumurta
  • 4 çay bardağı nişasta (mısır nişastası)
  • 4 kahve fincanı un (elenmiş olsun)
  • 1 paket kabartma tozunu
  • 2 paket vanilya
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 su bardağı ceviz içi

    Nasıl Yapılır?

  • Ceviziçi ,damla çikolata ,kabartma tozu hariç diğer malzemeleri sırasıyla karıştırma kabına alıp elimizle birbirine iyice karıştırıyoruz.
  • Vanilyayı katın, elenmiş un ve kabartma tozunu da yavaş yavaş ilave edin ve bi taraftanda yoğurun.
  • Hamur toparlanınca cevizi damla çikolatayı katın.
  • Hamurdan bezeler alın, yuvarlak şekil verin .
  • Üzerine baskı yapmadan yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak diziyoruz .
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dakika da kurbişler çatlayıp hafif pembelişince fırından alın, süreyi aşmayın.
  • Fırından çıkınca yumuşak oluyor sonra kendi topluyor afiyet olsun sağlıkla sevgiyle kalın 

21 Kasım 2022 Pazartesi

Mini Köstebek Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından az eksik şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un (kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)

Kreması için;

  • 2 paket krema
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı krema sıkılaştırıcı
  • ( sadece krem şanti de kullanabilirsiniz)
  • İçi için;

    • Muz

      Nasıl Yapılır?

    • Karıştırma kabına önce yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıyoruz.
    • Sıvı malzemeleri ekleyip tekrar çırpıyoruz.
    • Un, kabartma tozu, kakao ve vanilyayı eleyerek içine ilave ediyoruz .
    • Spatula yardımıyla karıştırıyoruz.
    • Fırın tepsinizi yağlayıp kek harcımızı döküyoruz.
    • 180 derece fırında 45 dk kadar kontrollü şekilde pişiriyoruz ( her fırın farklı olabilir).
    • Kreması için malzemeleri karıştırma kabına alıp sertleşinceye kadar çırpıyoruz dolapta soğumaya bırakıyoruz.
    • Kekimiz fırından çıkıp soğuduktan sonra bir bardak yardımıyla kesiyoruz.
    • Kalan keki toz haline getiriyoruz, küçük keklerimizin üzerine biraz krema sürüp üzerine kestiğimiz muzlardan yerleştiriyoruz.
    • Etrafına tekrar krema sürüp toz haline getirilmiş artan keklerle kaplıyoruz servis tabağına alıyoruz.
    • Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz, deneyeceklere afiyet olsun 

Portakal Soslu Islak Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram tereyağı ya da margarin (oda ısısında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 2,5 su bardağı)

Islatmak için;

  • 1,5 su bardağı portakal suyu
  • 7 yemek kaşığı toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için un hariç verilen malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek yumuşak kıvamda bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizle yuvarlayarak şekil verip tepsiye diziyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  • Bu sırada portakal suyu ve şekeri bir tavaya koyup karıştırıyoruz.
  • Tavayı ocağa alıp şeker içinde eriyene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Sosu kaynatmıyoruz. Şeker eriyince ocaktan alıp ılımaya bırakıyoruz.
  • Pişen kurabiyeleri fırından alıp ilk sıcağının çıkmasını için bir kaç dakika bekledikten sonra sosun içine koyup on saniye kadar bekletip sostan çıkarıyoruz.
  • Kurabiyeleri servis tabağına dizip üzerlerini istediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Püre Yatağında Tavuk Bonfile Tarifi

 

Malzemeler

  • 6-7 adet tavuk göğsü (kişi sayısına göre ayarlayın)
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • Tuz

Üzeri için;

  • 1 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kapya biber
  • 350-400 gram mantar
  • 1 çay bardağı zeytinyağ(sıvı yağ da olur)
  • Tuz, karabiber, pul biber

Püre için;

  • 6-7 adet büyük boy patates
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • İsteğe göre muskat

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavaya sıvı yağ koyup tavukları arkalı önlü kızartıyoruz, tepsiye yerleştiriyoruz.
  • Üzeri için ;Tavaya zeytinyağ koyup içine soğan ve biberleri doğrayıp soteliyoruz.
  • Mantarları doğrayıp içine ilave ediyoruz tekrar karıştırıyoruz.
  • Baharatlarını ekleyip 3-4 dk kadar pişiriyoruz.
  • Ocaktan alıp tavukların üzerine eşit şekilde yerleştiriyoruz.
  • Tepsimizin üzerine fırın kağıdını ıslatıp nemli bir şekilde kapatıyoruz.
  • 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz (25-30 dk kadar kontrollü şekilde pişiriyoruz).
  • Püre için ;Patatesleri soyup tuzlu suda haşlıyoruz, süzdükten sonra içine sütle tereyağ ekleyip ezerek püre haline getiriyoruz.
  • Muskat ilave ediyoruz.
  • Servis edeceğimiz tabağımıza önce patates püresi üzerine de fırından çıkardığımız tavukları koyup sıcak servis edebilirsiniz, çok lezzetli bir tarif ☺️👌🏻deneyeceklere afiyet olsun.
  • Not:Kullanılan baharatlar damak tadına göre değişebilir, isteğiniz şekilde kullanabilirsiniz .

Bol Sebzeli Çorba Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tutam dereotu
  • Tuz
  • Zeytinyağ

Terbiyesi için;

  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Dereotu hariç tüm malzemeleri minik minik doğruyoruz.
  • Tencereye biraz yağ koyup hepsini kavuruyoruz.
  • Yeterli miktarda pişirdikten sonra üzerini geçecek kadar su ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Un ve yoğurdu karıştırıp biraz çorbanın suyundan terbiyesinin üzerine döküyoruz kesilmemesi için.
  • Yeterli sıcaklığa ulaşınca çorbanın içine döküp hızlıca karıştırıyoruz.
  • 5 dakika kaynatıp kapatıyoruz.
  • En son ince ince kıydığımız dereotunuda ilave edip servise sunuyoruz afiyet şeker olsun 😋.
  • Bekledikçe kıvamı koyulaşırsa su ilavesi yapabilirsiniz.

Zeytinyağlı Barbunya Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet küçük soğan
  • 2 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 su bardağı yaş barbunya (buzluktakileri kullandım)
  • 1 adet büyük boy veya 2 orta boy patates
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1-1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 5 su bardağı ılık su
  • Tercihen 1.5-2 tatlı kaşığı limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 4-5 yemek kaşığı zeytinyağını tenceremize döküyoruz.
  • Ardından 1 adet soğanı ve 2 adet havucumuzu küçük küçük doğrayıp beraber yağla soteliyoruz. ( renkleri değişene kadar).
  • 1 yemek kaşığı domates salçamızı ekliyoruz, karıştırıyoruz.
  • Patateslerimizi küp küp doğrayıp bir kaseye alıyoruz.
  • Salça olduktan sonra 3 su bardağı barbunyayı yıkayıp tencereye ekliyoruz.
  • Bahartlarımızı ve tuzumuzu da ekleyip 5 su bardağı ılık suyumuzu ekliyoruz. Tencerenin içine köpürmemesi için bir demir kaşık koyup kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişiriyoruz (barbunyalarımızı ara ara kontrol edelim)
  • Barbunyalar yumuşayınca küp küp doğradığımız patatesleri de ekliyoruz, patatesleri de ara ara kontrol ederek pişiriyoruz.
  • Patatesler de yumuşayınca yemeğimiz hazır. (ben üzerine 1. 5-2 tatlı kaşığı kadar limon suyu da ekliyorum) afiyet olsun :)

Katmer Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (kontrollü olarak 5- 6 su bardağı)

Bezeleri bulamak için:

  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Aralarını yağlamak için:

  • 100 gram eritilmiş tereyağ veya margarin

    Nasıl Yapılır?

  • Bir kaba su, süt ve tuz alınır.
  • Un kontrollü olarak eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • Hamur 8 eşit parcaya bölünüp yuvarlanarak beze yapılır.
  • Bezeler sıvı yağa bulanıp bir tepsiye koyulur.
  • Üzeri kapatılıp en az 15 dk dinlendirilir.
  • Daha sonra bezeler elle ince şekilde açılıp üzerine eritilmiş tereyağ sürülüp rulo şeklinde sarılır.
  • Sarılan rulolar gül şeklinde tekrar sarılıp tepsiye geri koyulur.
  • Bu şekilde tekrar üzeri kapalı şekilde buzdolabında 1 saat dinlendirilir.
  • 1 saatin sonunda bezeler merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açılır ve yapıştırmayan bir tavada arkalı önlü kızartılır.
  • Tavayı kalan yağ ile her birinde yağlayabilirsiniz.
  • Afiyet olsun

2 Kişilik Pankek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Tavayı yağlamak için;

  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurta ve şekerimizi güzelce çırpıyoruz.
  • Ardından süt,un,vanilya,kabartma tozu ekleyip,tekrar çırpıyoruz. Çok uzun süre çırpmaya gerek yok.
  • Ardından orta ateşte ısıttığımız tavamızı peçete yardımı ile sıvı yağ ile yağlayalım. Tavayı çok yağlamayın,peçete yağ döküp,yağlayabilirsiniz.
  • Ardından ısınan tavamıza yemek kaşığı ile 1’er yemek kaşığı olacak şekilde tavamıza aralıklı döküyoruz.
  • Üzeri delik delik olunca diğer yönünü çevirip,pişiriyoruz.
  • Her pankek dökme de tavayı peçete ile yağlayalım.
  • Pişen pankeklerimizi uygun bir tabağa alalım ve üzerine isterseniz pudra şekeri serpiyoruz.
  • Daha sonra ister çikolata,ister bal kaymak,ister meyveler ile servis ediyoruz. Afiyet olsun ! :).

Sebzeli Tavuk Tava Tarifi

 

Malzemeler

  • 9 adet tavuk baget
  • 8-9 adet bebek patates
  • 1 adet havuç
  • 1 su bardağı bezelye
  • 2 adet soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • Birer adet yeşil, kırmızı biber
  • 6 tane çeri domates
  • 2-3 defne yaprağı
  • 4-5 parça tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 2-3 yemek kaşığı et suyu

Sosu için:

  • 1 su bardağı domates püresi
  • 1 su bardağı krema
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Tavaya iri doğranmış sebzeleri yerleştirin.
  • Tavuklara kesikler atıp sebzelerin üzerine yerleştirin.
  • Bir kabın içerisine sos için tüm malzemeleri koyup karıştırın ve tavukların üzerine dökün.
  • Çeri domates tereyağ parçaları ve defne yapraklarını ilave edin.
  • Kapağı kapalı kısık ateşte 40 dakika pişirin sonra kapağını açıp pişirmeye o şekilde devam edin.
  • Arada tavukları çevirin.
  • En son piştikten sonra nişasta ve 2-3 yemek kaşığı etin suyundan karıştırın ve yemeğe aktarın, hafif karıştırıp 1 dakika pişirin. 💖Afiyet olsun