5 Aralık 2022 Pazartesi

Tavuklu Lazanya Tarifi

 

Malzemeler

  • 9 yaprak lazanya

İç harcı için;

  • 500 gr tavuk göğsü
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)

Beşamel sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı süt (600 ml)
  • Yarım su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • 2 su bardağı kaşar peyniri rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuklu lazanya için öncelikle tavuk göğsünü küçük küçük doğrayalım.
  • Ardından uygun bir tavaya alarak suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
  • Tavukların rengi döndükten sonra üzerine sıvı yağ ekleyelim ve karıştıralım.
  • Doğradığımız soğan ve sarımsağı da ekleyerek 2-3 dakika daha kavuralım.
  • Daha sonra tavukların üzerine doğranmış domates, domates salçası ve tuzu da ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Son olarak sıcak suyu ekleyelim ve suyunu çekene kadar orta ateşte pişirerek ocaktan alalım.
  • Beşamel sosu için tencereye tereyağını alalım ve kısık ateşte eritelim.
  • Tereyağı eridikten sonra un ekleyelim ve kokusu çıkana kadar karıştırarak kavuralım.
  • Kavrulan una yavaş yavaş süt ilave edelim. Bu aşamada sürekli karıştırmaya devam edelim.
  • Kaynayıp koyulaşan sosa tuz ve karabiber ekleyerek tekrar karıştıralım.
  • Uygun bir borcama hazırladığımız iç harcın bir kısmını alarak yayalım.
  • Üzerine beşamel sosun birazını gezdirelim ve lazanyaları yerleştirerek ilk katı tamamlayalım.
  • 2. kat için sırayla tekrar tavuklu harç, beşamel sos ve lazanya yapraklarını yerleştirelim.
  • Son olarak tekrar tavuklu harç ve beşamel sostan yerleştirdikten sonra üzerini kaşar peyniri rendesi ile kaplayalım ve önceden ısıtılmış 190°C fırında 20-25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Peynirleri güzelce eriyen ve pişen tavuklu lazanyamızı ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edelim.  Afiyet olsun!

Ayvalı Kırmızı Pancar Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 tane kırmızı pancar
  • Yarım büyük boy ayva
  • Yarım büyük boy nar
  • 1 tutam maydanoz
  • Damak tadınıza göre
  • Narekşisi
  • Limon suyu
  • Karabiber
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Arzu eden ceviz içi, rendelenmiş havuç, rendelenmiş ekşi yeşil elma ilave edebilir

     Nasıl Yapılır?

  • Pancarın kabuklarını soyup ince ince doğradım (eşit pişmesi için aynı kalınlıkta doğranmalı)
  • Küçük bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar pişirdim.
  • Arzu eden pancarı bütün haşlayip daha sonra rendeleyerek hazırlayabilir.
  • Süzdürüp genişçe bir kaseye aldım.
  • Üzerine rendelenmiş ayva, nar, ince kıyılmış maydanoz, narekşisi, karabiber, tuz ekleyip iyice harmanladım. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun 

3 Aralık 2022 Cumartesi

Tavuk Şiş Evde Lokanta Lezzeti Tarifi

 

Malzemeler

  • 650g tavuk göğsü

Marine için;

  • 1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağından daha az sıvı yağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Şişlere dizmek için;

  • Sivri biber
  • Çeri domates

Kızartmak için;

  • 1 çay bardağına yakın sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Tavukları önce kuşbaşı doğrayıp derin bir kabın içerisine alıyoruz. Marine için bütün malzemeyi başka bir kapta karıştırıp tavukların üzerine döküp iyice karıştırıyoruz ve üzerini kapatıp buzdolapta bir, iki saat kadar dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen tavukları aralarına biber ve domatesle birlikte şişlere çok sıkı olmayacak şekilde takıyoruz bütün şişler hazır olunca pişirmeye başlıyoruz.
  • Geniş bir yapışmaz tavaya yağı döküp ısıtıyoruz ve tavaya hazırladığımız şişleri yerleştiriyoruz şişleri ara ara çevirerek her tarafı kızarana kadar pişiriyoruz ben aynı tavada servis için biber ve domateste kızarttım. Afiyet olsun🌹

İnegöl Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo kıyma (kişi sayısına göre ayarlayın)
  • 2 adet rendelenmiş soğan
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 6-7 damla limon
  • Tuz
  • isteğe göre karabiber, kimyon koyabilirsiniz
  • Domates
  • Biber

    Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı karıştırma kabına alıyoruz, karbonatı limon ile açıp içine ilave ediyoruz yoğuruyoruz, daha sonra soğan ve tuz ilave edip yoğuruyoruz ( baharat kullanabilirsiniz ben kullanmadım)1-2 saat dolapta dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen köftelerden cevizden biraz büyük parçalar alıp yuvarlayıp elimizle bastırarak şekil veriyoruz.
  • Tavamızın içine çok az sıvı yağ sürüp köfteleri kızgın tavada kızartıyoruz.
  • Yanına biber ve domates dilimlerini de kızartıp servis edebilirsiniz, deneyeceklere afiyet olsun 

Üçgen Kek Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı + 2 yemek kaşığı un

Sosu için;

  • 3,5 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı süt
  • Yarım su bardağından biraz fazla şeker
  • Üzeri için;

    • 2,5 yemek tabağı hindistan cevizi

      Nasıl Yapılır?

    • Yumurta ve şekeri beyaz olana kadar çırpıyoruz.
    • Sıvı yağ ve su ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.
    • Kabartma tozu, şekerli vanilin ve unu ekleyip güzelce çırpalım.
    • Dikdörtgen borcamı yağlayıp kek karışımını döküyoruz.
    • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dk pişiriyoruz.
    • Kekimiz pişerken sosumuzu hazırlayalım.
    • Tencereye bütün malzemeleri ekleyip karıştıralım kaynadıktan sonra ocağı kapatalım. Soğumaya bırakalım.
    • Kekimiz soğuduktan sonra 15 eşit parçaya bölelim kareleride ortadan üçgen olacak şekilde kesiyoruz.
    • Üçgen parçaların kenarlarını sosa batıralım ve hindistan cevizine batırıyoruz.
    • Dolapta 2 saat dinlendirdikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun 😋

Aşçıbaşı Çorbası (Vitamin Deposu Çok Lezzetli) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2-3 adet tavuk baget (göğüs yada kalçada olur)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım su bardağı mercimek (görseldeki 1 su bardağı fazla geldi)
  • Yarım su bardağı tel şehriye
  • 2 su bardağı kadar tavuk suyu
  • 6-7 su bardağı su
  • Yeterince tuz
  • 1 ‘er çay kaşığı karabiber,pulbiber,nane,kekik,kırmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavuk etlerimizi tencereye alalım üzerini geçecek kadar su koyup tavuk etlerimizi pişirelim ve pişen etlerimizin suyunu süzelim soğuyunca etleri didikleyip kenara alalım suyunu çorbada kullanacağız.
  • Tencereye tereyağ ve sıvı yağ alalım eritelim, yemeklik doğranmış soğanı sarımsağı ilave edip biraz kavuralım unu ekleyelim biraz kavuralım, salçayı ekleyelim kavuralım.
  • Mercimeği, tavuk suyunu ve 6-7 su bardağı normal su ilave ederek karıştıralım kaynamaya bırakalım, çorbamızın dibi yapışmaması için arada karıştırmayı ihmal etmeyelim.
  • Mercimekler yumuşayıp pişene kadar kısık ateşte çorbamızı kaynatalım ve pişen mercimeği blendırdan geçirelim.
  • Çorbamızın içine yarım su bardağı tel şehriye, didiklenmiş tavuk etleri, kabuğu soyulup küçük doğranmış domates, tuz ve baharatları ilave ederek şehriyeler pişene kadar orta derece ateşte çorbamızı pişirelim.
  • Eğer kıvamı katı olursa biraz daha su ilave edelim. Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun ❣️.

Nefis İzmir Bombası Tarifi

 

Malzemeler

  • 0,5 çay bardağından biraz az sıvı yağ
  • 0,5 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı un

İçi için;

  • Sürülebilir çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına tüm malzemeleri koyalım ve hamur kıvamında olana kadar yoğuralım.
  • Hamurun üzerine streç film örterek 20 dakika dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru rulo şeklinde saralım ve bıçak yardımı ile 15 parçaya bölelim. Beze haline getirelim.
  • Sonra bezelerimizi oklava yardımı ile açalım ve içine sürülebilir çikolatadan 1 yemek kaşığı koyalım. Hamurları kapatalım.
  • Tepsiye dizelim ve önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 8 dakika pişirelim. Piştikten sonra fırından alalım ve dilediğimiz gibi servis edelim. Afiyet olsun. !!!.

Favoriniz Olacak Beşamel Soslu Tavuklu Karnabahar Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 küçük boy karnabahar

Tavuklu harç için;

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 500 gram tavuk göğsü
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber

Beşamel sos için;

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tutam kıyılmış dereotu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Üzeri için; rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Karnabaharı çok küçük olmayacak şekilde parçalara ayırıp haşlayın. Aşırı haşlamamaya dikkat edin diriliğini kaybetmesin.
  • Tavaya sıvı yağı alıp yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Ardından kuşbaşı doğranmış tavuğu ekleyip suyunu çekene kadar kavurun. Sonra salçayı ekleyip 2-3 dk daha kavurun. En son maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
  • Haşlanan karnabaharları süzün ve uygun borcama yayın. Üstüne hazırladığınız tavuklu harcı yayın. Beşamel sos için sıvı yağ ve tereyağını tencereye alıp unu ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar karıştırarak pişirin.
  • Ardından sütü ekleyin ve hızlıca karıştırmaya devam edin. Bu şekilde karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.
  • Sonra dereotu, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Sıcağı sıcağına beşamel sosu tavuğun üstüne gezdirin. Son olarak rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.
  • Önceden ısınmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet, şifa olsun ☺️.

İki Renkli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım paket margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 3 – 3,5 su bardağı un (2,5 bardaktan sonrası kontrollü eklenmeli )

Hamurun yarısına eklemek için;

  • 1 yemek kaşığı kakao

    Nasıl Yapılır?

  • Yağ, sıvı yağ, pudra şekeri, nişasta ve vanilya yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Üzerine yavaş yavaş un eklenir. Yukarıda belirttiğim gibi kontrollü eklenir.
  • Hamurumuz toparlanınca ikiye ayrılır. Bir parçasına kakao eklenip yoğrulur.
  • Her iki hamurumuzda fındık büyüklüğünde yuvarlaklar yapılır. Daha sonra bir sade bir kakaolu yan yana 6 tane dizilip yuvarlak yapılır. Avcumuzun içine alınıp çok fazla birbirine karıştırmadan yuvarlanır ve tepsiye dizilir.
  • 150-160 derece fırında 20-25 dk kadar pişirilir.

Un Kurabiyesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı nişasta (mümkünse mısır nişastası )
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un

Su bardağı ölçüsü 200 ml çay bardağı ölçüsü 100 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak margarini eritiyoruz. Erittiğimiz margarini dolapta 15-20 dk donmasını sağlıyoruz. Yeniden donmuş yağımızın altına çok az bir suyu birikecektir onu döküp yağımızı yoğurma kabına alıyoruz.
  2. Üzerine un dışında diğer malzemeleri ekleyip birbirine karışmasını sağlıyoruz. Daha sonra unumuzu yavaş yavaş ekleyip hamurumuzu yoğuruyoruz. Ben hamurun yarısına biraz kakao ekledim ve iki çeşit yaptım.
  3. Hamurumuzdan parçalar alıp tezgah üzerinde uzun çubuk şeklinde yuvarlayıp üzerine çatal ile şekil veriyoruz. İki parmak enliliğinde kesip kurabiyelerimizi tepsiye diziyoruz.
  4. 160 derece fırında üzerleri kızrmadan 20 dk kadar pişiriyoruz. Pişen ve soğuyan kurabiyelerimize isteğe bağlı pudra şekeri serpip servis yapıyoruz.

Midye Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağından biraz eksik un (kontrollü ekleyin yumuşak bir hamur olacak)

Arasına sürmek için;

  • 200 gram margarin yada tereyağ

İçi için;

  • Beyaz peynir
  • 2 yumurtanın akı

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıyoruz çırpma teli ile karıştırıyoruz.
  • Kabartma tozu ve tuz ilave edip tekrar karıştırıyoruz unu azar azar ilave edip yoğuruyoruz ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor bu yüzden unu kontrollü ekleyin.
  • Hazırladığımız hamurdan 4 eşit beze yapıp daha sonra ilk bezeyi un serperek açıyoruz, ikinci bezeyi de aynı şekilde açıp üzerine eriyip ılıyan yağı her yerine gelecek şekilde sürüyoruz.
  • İlk açtığımız bezeyi üzerine serip tekrar yağ sürüp rulo yapıyoruz diğer iki bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp ruloları streç ile sarıp buzlukta 40 dakika dinlendirin.,
  • Sonra çıkarıp iki parmak kalınlığında kesip elimizle biraz bastırıp merdane ile çay tabağı büyüklüğünde açıp hazırlıyoruz peynir ve yumurta akı ile hazırlanan harçtan koyup kapatıyoruz fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye diziyoruz.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp 190 derece ısıttığımız fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz ve miss gibi poğaçalar servise hazır afiyet olsun.

Şekerpare Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru İçin;

  • 250 gram tereyağı
  • 2 çay bardağı irmik
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 3,5 su bardağı un

Şerbeti İçin;

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su (800 ml)
  • Birkaç damla limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Şekerparenin şerbeti için uygun bir tencereye toz şekeri alalım. Üzerine suyu ilave ederek şöyle bir karıştıralım.
  • Kaynamaya başladıktan sonra ocağı orta ateşe alarak 6-7 dakika boyunca kaynatalım.
  • Ardından birkaç damla limon suyunu ekleyip bu şekilde de 2 dakika kaynattıktan sonra şerbeti ocaktan alalım.
  • Hamur için oda sıcaklığında tereyağı, birinin sarısını üzeri için ayırdığımız yumurta, irmik, pudra şekeri, vanilya, karbonat, kabartma tozu ve unun bir kısmını ilave ederek yoğurmaya başlayalım.
  • Hamur ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar un eklemeye devam edelim.
  • Şekillendirmek için hamurdan bir parça koparıp önce elimizle yuvarlayalım.
  • Ardından üzerine hafifçe bastırdıktan sonra uç kısımlarını sivrileştirelim.
  • Hazırladığımız şekerpareleri fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • Ardından üzerlerine hamuru hazırlarken ayırdığımız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürelim.
  • Fırına vermeden önce çatalın arka kısmıyla tatlıların üzerini çizerek son şeklini verelim.
  • Şekerparelerimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri güzelce kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda fırından aldığımız sıcak şekerpareleri bir borcama aktaralım.
  • Üzerlerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Tatlılarımızı bu şekilde birkaç saat dinlenmeye bırakalım.
  • Şerbetini güzelce çeken şekerpareleri dilediğiniz gibi süsledikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Pişmaniye Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 4.5-5 bardak un (kontrollü ekleyelim unun kalitesi miktarını etkileyebilir)

Üzeri için;

  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığındaki margarin ile diğer bütün malzemeler karıştırarak yoğurup yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp inceltip fotoğraftaki gibi daire şekli verelim, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim. ⚠️dikkatli olalım çok kızarmaması gerek beyaz kalacak şekilde pişirelim.
  • Ayrı bir kapta pudra şekeri ve hindistan cevizi karıştıralım fırından çıkan kurabiyeleri sıcakken bu karışıma batırılalım. Kurabiyemiz hazır👍 deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun