13 Şubat 2023 Pazartesi

Tam Ölçülü Fellah Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 3,5 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 çay kaşığı tuz

Sosu için

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı domates sosu
  • 3 diş sarımsak
  • Karabiber,kırmızı biber,tuz

Üzeri için

  • Maydanoz
  • Sarmısaklı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bulguru, irmik ve tuzu kaynamış su ile 10 dk bekletelim.
  • Yumurta,baharatlar ve unu ilave edip 10 dk kadar yoğuralım.
  • Su miktarı az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz.
  • Köfteleri yuvarlarken ellerinizi su ile ıslatırsanız daha kolay şekil verirsiniz.
  • Daha sonra kaynamış suda 10–15 dakika kontrol ederek pişirin.
  • Sos için sıvı yağında sarımsakları yakmadan kavuralım. Salça ve domatesi ekleyip 5 dk pişirip baharatları ilave edelim.
  • Pişen köftelerimizin üzerine sosumuzu döküp yoğurt ve maydanoz ile süsleyin.
  • Afiyet olsun❤️.

Çikolatalı Mozaik Dilimleri Tarifi

 

Malzemeler

  • 350 gram sade bisküvi
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 80 gram tereyağı
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı süt

Üzerine;

  • 120 gram sütlü çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri un gibi olana kadar rondodan geçirin.
  • Pudra şekeri ve kakaoyu ekleyip karıştırın.
  • Tereyağını ekleyip önce kaşıkla karıştırın sonra elinizle hamur gibi olana kadar yoğurun.
  • Tezgaha alıp rulo şekli verin ve yağlı kağıda sıkıca sarın. Kenarlarından sıkıca bağlayın.
  • Buzdolabında en az 3 saat bekletin.
  • Servis öncesi çikolatayı çukur bir cam kasede benmari usulü eritin.
  • Buzdolabından çıkan pastayı kağıttan çıkarıp 1 parmak genişliğinde dilimleyin ve üst kısımlarını çikolataya batırarak servis tabağına alın.
  • Üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek afiyetle yiyin.

20 Dakikada Yapılacak Kedidili Tatlı Tarifi

 

Malzemeler

  • 15 adet kedidili bisküvi
  • Islatmak için 1 su bardağı süt

Muhallebisi için:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı margarin

Çikolata sos için;

  • 1 paket hazır çikolata sos
  • 2 buçuk su bardağı süt

Süslemek için;

  • Çilek antep fıstığı

    Nasıl Yapılır?

  • Tatlımızı yapmaya kedili bisküvileri süt ile ıslatmakla başlayalım .
  • 1 su bardağı sütü kaseye alıp kedidillerini batırıp borcama yerleştiriyoruz.
  • Tencereye süt ,toz şeker ,un, nişastayı alıp karıştırıyoruz .
  • Kaynamaya başlayınca içine tereyağı ya da margarin ve vanilyayı ekleyerek karıştırıp muhallebi ılınınca kedidili bisküvilerin üzerine dağıtıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Çikolata sosu için paketin üzerindeki tarife göre pişirip soğumaya bırakın.Çikolata sosumuz da hazır.
  • 5 dk kadar çikolata sosumuzu da bekletip ılıdıktan sonra borcama sosumuzu da ekleyelim.
  • Buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini çilek ve antep fıstığı ile süsleyip servis yapalım.

Yoğurt Pastası (4 Malzemeli) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı limon suyu

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

     Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaların beyaz ve sarısını ayrı kaplara ayıralım.
  • Beyazına bir fiske tuz atıp, mikserle koyu bir kıvam alana kadar çırpalım. Bekletelim.
  • Başka bir kapta yumurtanın sarıları ve toz şekeri 10 dakika kadar çırpalım. Yoğurdu ekleyip, çırpma işlemine devam edelim. Sonra limon suyu ve nişastayı ekleyelim ve biraz daha çırpalım.
  • Kenarda beklettiğimiz koyu kıvam alan yumurta akını yumurta sarılarına ilave ederek spatula yardımı ile alttan üste doğru yavaşça karıştıralım söndürmemeye çalışın dikkatlice karıştırın,.
  • Kelepçeli kalıbımızın içerisine yağlı kağıdımızı yerleştirelim. İçine karışımı dökelim. Üzerini çok düzeltmedim. Bir çöp şiş yardımıyla daireler çizdim.
  • Fanlı ayarda 165 derecede kontrollü bir şekilde 45 dakika kadar pişirelim. Piştikten sonra fırının kapağını açalım bu şekilde 10 dakika kadar bekletelim. Hemen fırından almayın.
  • Fırından çıkınca biraz sönüyor. Tamamen soğumasını bekleyip yağlı kağıdı öyle çıkaralım.
  • Üzerine pudra şekeri serpelim. Afiyet olsun.

Portakal Kabuğu Tozu Tarifi

 

Malzemeler

  • 9 adet portakal kabuğu (İstenildiği kadar)

    Nasıl Yapılır?

  • Portakalların dış kabuklarını soyacak yardımıyla soyuyoruz.
  • Fırında kurutacaksanız 70 derece fırında 1,5 saat 100 c fırında 1 saat olmak üzere toplamda 2,5 saat fırında kurutuyoruz.
  • Fırında kurutmak istemiyorsanız peteğin üzerine yağlı kayıt serip 1 gün bekletebilirsiniz.
  • Kuruttuğumuz portakal kabuklarını küçülterek rondomuza alıyoruz.
  • Rondodan geçiriyoruz. İri parçalar kaldıysa elekten geçirip tekrar rondodan geçiriyoruz.
  • Toz haline gelen portakal kabuğu tozunu kavanoza koyarak buzdolabında tüm yaz boyunca tatlı ve keklerde kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca kış çaylarınıza ilave ederek de kullanabilirsiniz.

    Afiyet olsun.

Herkesin Mayalı Sandığı 5 Dakika Poğaçası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un (kontrollü olarak ekleyin)

İçi için;

  • Kaşar peyniri rendesi

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörekotu

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına süt, sıvı yağ, yumurta, şeker, tuz ve kabartma tozunu ekleyelim ve karıştıralım.
  • Üzerine unu kontrollü olarak ekleyip, güzelce yoğuralım.20 dk kadar dinlendirelim.
  • Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizle açalım ve içine kaşar peyniri rendesi koyalım.
  • Hamuru ay şeklinde kapatalım ve kenarlarına çatal ile bastıralım.
  • Fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim ve yumurta sarısı sürüp, susam, çörekotu serpip önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dakika pişirelim.
  • Piştikten sonra fırından alalım ve servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!.

Pastane Usulü Gevrek Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 150 gr tereyağı yada margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta beyazı (sarıları üzerine ayrılacak)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı çörek otu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 4 buçuk su bardağı un

Üzerine;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Susam

Not; Arzuya göre yarım çay kaşığı tane anason şart değil ben sevdiğim için kullandım ️

Nasıl Yapılır?

  1. Yoğurma kabına oda sıcaklığında tereyağı, sıvı yağ,yumurta beyazı,tuz, sirke, şeker, çörekotu ilave edip güzelce karıştırılır.
  2. Ardından kabartma tozu ve unu azar azar ekleyerek yoğrulur ,kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
  3. Hamur üç eşit parçaya bölünür üç eşit silindir yapılır, fotoğraftaki gibi parmak uçlarıyla üzeri, hamur kesici ile kenarları düzlenir.
  4. Bir cm kalınlığında bırakılır.
  5. Üzerine yumurta sarısı sürülür.
  6. Hamuru kesme aparatı ile yada bıçak yardımıyla iki parmak kalınlığında dikkatlice kesilir.
  7. Kurabiye hamurlarını bıçak ucu ile alınıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  8. Üzerlerine susam, anason serpilir.
  9. 180° fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dk pişirilir.

Nefis gevrek kurabiyelerimiz hazır.

Afiyet olsun

Muhteşem Kekiyle Rulo Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 4 yemek kaşığı ılık su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un

Kreması için;

  • 400 ml süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 200 ml sıvı krema
  • 1 paket vanilya

Arası için;

  • 2 adet muz

Üzerini süslemek için;

  • 1 paket krem şanti
  • Eritilmiş çikolata
  • İstenilen meyve

    Nasıl Yapılır?

  • Önce kremamızı hazırlayalım soğusun.
  • Krema malzemelerini bir tencerede pişirelim ve pişince kenara alalım üzerini streç film ile kapatıp soğutalım.
  • Soğuyunca sıvı kremamızı katalım çırpalım kremamız hazır.
  • Kek için yumurtalar ve şekeri 4-5 dk çırpalım köpürtelim.
  • Sonra ılık suyu ekleyelim karıştıralım.
  • Ardından unu, kabartma tozunu ,vanilyayı ekleyip yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamurumuzu dökelim.
  • 180° derecede 15 dk da pişirelim.
  • Pişen kekimizi bekletmeden yağlı kağıtla beraber rulo halinde saralım.
  • Üzerine bir örtü örtelim soğumasını bekleyelim.
  • 10 dk sonra bir servis tabağına yağlı kağıttan ayırıp kekimizi serelim arasına kremamızı sürelim, üzerine muzu uzunca yerleştirelim.
  • Rulo şeklinde saralım.
  • Üzerine hazırlamış olduğumuz krem şantiyi sürelim.
  • Eritilmiş çikolatamızı gezdirelim. Bu işlemi ben ikram yapmadan önce yaptım siz nasıl isterseniz yapabilirsiniz.
  • Dolapta 3 -4 saat beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz

Limonlu Pasta Kreması Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 ml süt (2.5 su bardağı)
  • 1 tane limon -kabuğu rendelenecek suyu kremaya katılacak
  •  55 gram mısır nişastası (2 yemek kaşığı)
  • 100 gram şeker(3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı)
  • 1 adet vanilin
  • 2 orta boy yumurta

     Nasıl Yapılır?

  • Sütü, şekerin dörtte birini ve limon kabuğunu ocağa alıp orta ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz.
  • Bu sırada bi kasede kalan şekeri nişastayı ve yumurtayı şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Kaynayan sütü azar azar yumurtalı karışıma ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Bunu yapmamızın amacı ısıları dengelemek.
  • Karıştırdığımız sütlü karşımı ocakta kaynayan sütün üstüne dökerek karıştırmaya devam ediyoruz 3-5 dakika durmadan karıştırıyoruz. Krema katılaşıp kaynayınca ocağın altını kısıyoruz ve biraz daha karıştırıp kapatıyoruz.
  • Ocaktan aldığımız kremayı cam bir kaseye koyuyoruz ve üstünü streç film temas ederek kaplayacak şekilde örtüyoruz (kabuk tutmaması için) oda sıcaklığında 3 saat soğumaya bırakıyoruz.
  • Eğer 3 saat sonunda hala tam anlamıyla soğumadıysa buzdolabına kaldırıp soğumasını sağlayabilirsiniz. Kremanın tamamen soğuduğuna emin olduktan sonra kremayı blenderla çırpıyoruz ve limonun suyunu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım. ❣️limonu krema soğumadan katarsanız kremayı kesecektir o yüzden kremanın soğuduğundan emin olunuz.
  • Hazır olan kremayı istediğiniz tatlı da kullanabilirsiniz. Ben 4 katlı limonlu pasta yaptım 4 kat için ölçüyü iki katına çıkardım.

Sac Kavurma Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo dana bonfile
  • 4 adet yeşil biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet orta boy domates ya da 5 yemek kaşığı domates sosu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Eti ufak ufak doğrayıp sacımıza alıyoruz.
  • Etimiz suyunu çekene kadar bekliyoruz. Etimizi yumuşamadıysa sıcak su ekleyip etimizin güzelce yumuşamasını sağlıyoruz.
  • Yumuşayan etimize önce varsa sade yağ yoksa ayçiçek yağı ilave edip ardından yeşil biberlerimizi ekliyoruz ve güzelce kavuruyoruz.
  • Biberlerimiz kavrulunca tuzu ve baharatları ekleyip sarımsağı da ekliyoruz.
  • En son domates sosumuzu da ekleyip karıştırıyoruz.Afiyet şifa olsun

Farklı Tariflerden Susamlı Pekmezli Helva Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı susam
  • 1 çay bardağı pekmez
  • 2 çay bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 kahve fincanı küçültülmüş ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Tavaya yada tencereye susamı koyup ocakta orta ateşte 5 dakika kavuralım.
  • Üzerine unu ilave edip hafif rengi dönene kadar yani kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Sıvı yağını ilave edip ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Biraz ılık olunca pekmezini ve cevizini katıp iyice pekmezi yedirene kadar karıştıralım.
  • Daha sonra elimizi suya batırıp is dediğiniz gibi şekil verip servis yapabilirsiniz afiyet olsun.

Gül Tatlısı (Az Malzemeli) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin
  • Un

Üzeri için;

  • Fındık

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 ince dilim limon

Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle şerbetini hazırlayalım ,şeker, su ve ince dilim limonu bir tencereye alıp kaynamaya başladıktan sonra 10 -15 dakika kaynatalım ve soğumaya bırakalım.
  2. Sonra hamuru için tüm malzemeleri ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayalım.
  3. Hamurun altına 1 adet pişirme kagıdı serelim.Üzerinede 1 adet pişirme kagıdı koyup merdane yardımıyla açalım.
  4. Daha sonra üstteki pişirme kağıdını kaldırıp çay bardağı yardımıyla yuvarlak keselim.
  5. Daha sonra üç tane yuvarlak hamuru fotograftaki gibi uçları birbirinin üzerine gelecek şekilde dizelim. İki ucuna fındık yerleştirip saralım ve bıçakla ortasından keselim.Gül şeklini bu şekilde elde etmiş oluruz.
  6. Gül şekli verip fırına gönderelim.
  7. Tatlılar fırından çıkınca ilk sıcağının çıkmasını bekliyoruz ve soğumuş şerbetimizle buluşturuyoruz.
  8. 2-3 saat dinlendirip yemeye başlayabiliriz. Afiyet olsun.

Yumuşacık Poğaça (Yiyenin Tarif İstediği Pamuk Poğaça) Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 su bardağı süt
  • 2.5 su bardağı su
  • 2.5 sıvı yağ
  • 4 adet yumurta akı (sarıları üzeri için)
  • 2 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Un

Üzeri için

  • 4 adet yumurtanın sarısı
  • 2 yemek kaşığı süt

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle süt ve mayayı şeker tozunu derince bir yoğurma kabına koyup ön mayalama yapalım.
  • Maya yüzüne çıkıp hafif aktifleşince diğer kalan malzemeleri de ekleyelim. Ve çok yumuşak bir hamur elde edelim. Hatta biraz fazla yumuşak olsun. Epey bir yoğuralım öyle ki hamur elimize yapışmayana kadar.
  • Daha sonra hamuru sarıp oda ısısına göre 40 dk veya 50 dk mayalanmaya bırakalım.
  • Daha sonra hamurun havasını alıp şekil vermeye geçelim. Ben 2 parça alıp uzun şerit yapıp birbirine doluyorum. Simit şekli yani.
  • Daha sonra tepsiye boşluklu bir şekilde dizip yumurta sarısına azcık süt koyup üzerine sürelim.
  • Üzerine de susam veya çörek otu da sürüp ağzını kapatıp tekrar tepside ekşimeye bırakalım. 30 dk kadar. Zaten 30 dk da koyduğunuz hamurun 2 katı bir hacime sahip olacaktır.
  • 170 derecelik fırına verelim.
  • Çıkarınca üzerine hafif nemli bir bez atıp dinlendirelim. Afiyet olsun.