1 Ocak 2024 Pazartesi

Ispanaklı Muska Poğaça (Yumuşacık) Tarifi

 

Ispanaklı Muska Poğaça (Yumuşacık) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-4,5 su bardağı un (Kontrollü)

İçi:

  • 150 gram ıspanak
  • 150 gram beyaz peynir
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber 

    Ispanaklı Muska Poğaça (Yumuşacık) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kaseye süt, su, şeker ve maya alınarak çırpılır.
  • Üzerine sıvı yağ, tuz ve un eklenerek yoğrulur.
  • Üzeri örtülerek 30 dakika mayalandırılır. Bu sırada ıspanak temizlenerek ince doğranır.
  • Üzerine beyaz peynir, ve baharatlar eklenerek karıştırılır. Mayalanan hamur tekrar yoğrulur ve mayası alınır.
  • Rulo hale getirilir ve 10 bezeye ayrılır. Her beze çay bardağı büyüklüğünde açılır.
  • İçine 1 yemek kaşığı harçtan koyulur. Hamurun alt kısmındaki iki ucu ortada birleştirilir ve bastırılır.
  • Üst tarafında ortaya doğru katlanarak üçgen şekilde bastırılır. Muska halini alan hamur ters şekilde yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür.
  • Susam ve çörek otu eklenerek önceden ısıtılan 180 derece fırında 30 dakika pişirilir.

Tulumba Tatlısı (Halka Şeklinde) Tarifi

 

Tulumba Tatlısı (Halka Şeklinde) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı su
  • 50 gram tereyağı
  • 2 ,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 tane yumurta
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çimdik tuz

Şerbeti için

  • 2 ,5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 4 -5 damla limon

Kızartmak için

  • Sıvı yağ

    Tulumba Tatlısı (Halka Şeklinde) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbetiniyapınız. Uygun bir tencereye suyu ve şekeri koyunuz kapatma sürüp kıvamını alana kadar kaynatınız.
  • Altını kapatmadan 5 dakika önce limon ekleyiniz ve altını kapatıp tamamen soğuyuncaya kadar bekleyiniz.
  • Şerbeti 1 gün önceden yaparsanız daha güzel olur.
  • Sonra tavanın içine suyu tereyağını şekeri ve bir çimdik tuzu koyunuz.
  • Kaynadıktan sonra unu ilave ediniz ve kısık ateşte toplanınca kadar güzelce 3-4 dakika pişiriniz.
  • Sonra ocağın altını kapatınız. Ve hamuru ayrı kaba koyunuz ve soğuyuncaya kadar bekleyiniz.
  • 2 tane yumurtayı teker teker kırıp hamura yediriniz. İrmik ve nişastayı ekleyip 3. cu yumurtayı da ekleyip güzelce yoğurunuz.
  • Sıkma torbasına duy takınız mümkünse iki tane sıkma torbasını üst üste geçiriniz.
  • Sıkarken çıkabilir yada duyu elinizle bastırarak yapabilirsiniz tavanın içine sıvı yağı koyunuz.
  • Ve soğuk yağın içine hamurunuzu sıkınız orta ateşte güzelce kızarana kadar pişiriniz.
  • Kızaran hamurlarınızı şovuk sebete atınız. 1 -2 dakika bekletiniz ve çıkarınız hepsine aynı işlemi yapıp buzdolabında 1 -2 saat bekletiniz. Afiyetle tüketiniz.

Patatesli Poğaça Tarifi

 

Patatesli Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

İç harcı için

  • 4 adet orta boy patates
  • 1 küçük boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tutam maydanoz

Hamuru için

  • 2 su bardağı ılık süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta akı (Sarısını üzeri için ayırdım)
  • 1 paket instant maya
  • 5 su bardağı un kontrol ekleyelim

Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • Haşhaş

    Patatesli Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri haşlayıp kavuruyoruz.
  • Sonra hamurumuzu yoğurup mayalandırıyoruz.
  • Mayalanan hamuru bezeliyoruz.
  • Bezeleri açıp iç harcından bir yemek kaşığı koyuyoruz.
  • Hamurlarımızı rulo haline getiriyoruz.
  • Sonra yarım saat tepsi mayası aldırıyoruz.
  • Sonrasında poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derece fırına pişmeye gönderiyoruz.

30 Aralık 2023 Cumartesi

Çıtır Çıtır Taş Kadayıf Tarifi

 

Çıtır Çıtır Taş Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 ,5 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı kuru maya
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 5 su bardağı ılık su

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Çeyrek limon

İçi için;

  • Çekilmiş ceviz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

    Çıtır Çıtır Taş Kadayıf Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir tencereye şerbet malzemelerini alıp, limonuda ekleyip, ateşe alıp kaynatalım kaynayan şerbet ateşini kısıp 15 dakika daha kaynatıp ateşten alıp soğumasın sağlıyalım şerbetimiz çok soğuk olmalı.
  • Bir karıştırma kabına irmik un maya şeker tuzumuzu eleyerek ekleyelim daha sonra 4 su bardağı ılık suyumuzu ekleyip karıştıralım.
  • Daha sonra 3 dakika blendırdan çekelim ara ara blendırımızı dinlendire dinlendire çekelim blendırımız zarar görmesin.
  • Kabartma tozumuzun içine sirke ekleyip, kabartıp karışıma dökelim, 1 dakika daha blendırdan çekelim kıvamı kontrol edip, kıvamı kalın olduğu için ben tekrar 1 bardak ılık su ekledim.
  • Bir dakika kadar blendırdan geçip dökmesi kolay bir sürahiye alıp, üstünü bir kapakla kapatıp 10 dakika bekletelim.
  • Diğer yandan iç harcımızı hazırlayalım ceviz şeker tarçın karıştıralım sadece cevizde kullanabilirsiniz.
  • Yanmaz yapışmaz bir teflon tavayı ateşe alalım orta ateşte pankek yapar gibi resimdeki gibi istediğimiz büyüklükte karışımımızı ekleyelim kabarcıklar çıkıp hamur kısmı kalmayacak şekilde pişiriyoruz sedace tek taraf pişiriyoruz temiz bir mutfak havlusunun üstüne alıyoruz.
  • Bütün işlem bittikten sonra temiz bir havluyla taş kadayıfımızın üstüne kapatıp 5 dakika bekliyoruz böyle yaparsak daha yumuşak ve uçlarını kapatmak kolaylaşıyor.
  • Beş dakikanın sonunda iç harcımızı içine koyup resimdeki gibi uçlarını birleştiriyoruz bütün kapatma işi bittikten sonra ocağa tavamızı yağı ekleyip, kızgın ve yüksek ateşte arkalı önlü kontrollü bir şekilde kızartıyoruz.
  • Kızaran tatlımızı tek tek çıkartıp şerbetimize ekleyip birkaç defa çevirip servis tabağına alıyoruz sıcak sıcak yemek çok güzel oluyor fıstıkla servise hazır.
  • Not:Tarçın ve şeker isteğe bağlı.

Ispanaklı Pasta Tarifi

 

Ispanaklı Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram ıspanak
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ( yarısını ıspanak püresi için )
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un

Kreması için;

  • 700 gram mascarpone ( isteğe göre labne de olur)
  • 200 gram krema
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı fıstık kreması
  • 1 yemek kaşığı kadar toz antep fıstığı ( isteğe göre)
  • 1 tatlı kaşığı krema sıkılaştırıcı toz
  • 300 gram kadar çilek ya da istenilen meyve

    Ispanaklı Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ispanakları yıkayıp, yarım çay bardağı su ve yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip, rondodan geçiriyoruz.
  • Kekimiz için; yumurtayı ve şekeri köpürene kadar mikserle çırpıyoruz, ıspanaklı karışımı ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Vanilya ve kabartma tozu ekleyip karıştırıyoruz, yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip tekrar karıştırıyoruz, en son unu eleyerek ilave ediyoruz tekrar karıştırıp, kelepçeli kalıbımıza döküyoruz.
  • 180 derece fırında 35 dk kadar kontrollü şekilde pişiriyoruz, kreması için malzemeleri karıştırma kabına koyup, mikserle çırpıyoruz, içine fıstık kreması ve fıstık tozu ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • Kekimiz soğuduktan sonra üzerinden çok az kesip rondodan geçirerek toz haline getiriyoruz.
  • Pasta tabanımızı kelepçeli kalıba koyarak üzerine biraz krema koyup çilekleri yerleştiriyoruz, tekrar krema ile kapatıp, üzerine toz haline getirdiğimiz kekimizi koyup soğumaya bırakıyoruz.
  • 2-3 saat dinlendirip servis edebilirsiniz, 

27 Aralık 2023 Çarşamba

Maske takmak için en ideal dönemdeyiz"

 

Kış mevsiminin başlangıcıyla birlikte mevsimsel gripler etkisini artırırken, uzmanlar domuz gribi olarak bilinen h1n1 ve corona virüs için de uyarılarını yineliyor.Geçtiğimiz yıl pandemi sonrası olduğu için daha erken görülmeye başlayan mevsimsel griplerin, bu yıl Aralık ayı başlarında yaygınlaşmaya başladı.