3 Şubat 2024 Cumartesi

Pamuk Gibi Yaş Pastam Tarifi

 

Pamuk Gibi Yaş Pastam Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanya kek tarifi;

  • 3 adet yumurta
  • 1 çimdik tuz
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Muhallebisi için malzemeler;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 pk vanilya

Üzerine;

  • 1 poşet krem şanti

İç malzemeleri;

  • 1 adet muz
  • Damla çikolata

Üzerini süslemek için;

  • Nar
  • Dereotu

    Pamuk Gibi Yaş Pastam Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pamuk gibi pandispanya tarifi ile başlayalım inşallah.
  • Yumurta ve akını birlikte çırparak uğrasma gerektirmeyen çok lezzetli bir tarif.
  • Karıştırma kabına yumurta ve tuzu ilave edin mikserle köpük köpük olana kadar çırpın.
  • Daha sonra diğer malzemeleri de ekleyip havasını çok indirmeden aynı yönde karıştırın yağlı kağıt serilmiş yuvarlak kelepçeli kek kalıbına dökün.
  • 180 derecelik fırında kontrollü olarak pişirin.
  • Muhallebisi için malzemeleri tencereye alıp devamlı karıştırarak pişirin soğumaya bırakın.
  • Pişen keki ilimasi için kalıbından çıkarın ip yardımıyla ikiye bölün.
  • Soğuyan muhallebinin yarısını kekin arasına dökelim.
  • Muz dilimi ve çikolata parçalarını dizin diğer ikinci keki üzerine koyun .
  • Kalan muhallebinin hepsini kekin üzerine yayın ve düzeltin buzdolabında biraz dinlensin.
  • Krem şantiyi köpürtün dinlenmiş pastanın üzerine sürün.
  • Nar ve dereotu ile süsleyin, deneyeceklere şimdiden

Şekerpare Tarifi

 

Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağından bir parmak eksik pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 2 su bardağına yakın un (un miktarı kıvama göre değişebilir )
  • 1 paket kabartma tozu

Üzeri için ;

  • Fındık

Şerbeti için ;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker

    Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti için üç su bardağı su, üç su bardağı toz şekeri tencereye alalım ,10 dakika kadar kaynatalım soğumaya bırakalım.
  • Ardından hamur için tereyağının içerisine bir adet yumurta ,pudra şekeri ,irmik, kabartma tozu ve unu ekleyelim.
  • Yumuşak bir hamur elde edelim, çok sert olmasın .
  • Ardından ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım, şekil verelim.
  • Daha sonra tepsimize dizelim.
  • Üzerine fındık koyalım ,160 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • İlk sıcağa çıktıktan sonra soğumuş olan şerbeti tatlımızın üzerine dökelim .
  • 1- 2 saat dinlendirdikten sonra servis edebiliriz 

Havuç Tarator Tarifi

 

Havuç Tarator Tarifi İçin Malzemeler

  • 9 tane ortaboy havuç
  • 2 yemek kaşıģı mayonez
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 2-3 dal dereotu

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz

    Havuç Tarator Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce havuçlarımızı soyup redeleyelim, az yağda 5 dakika pişirelim.
  • Tuzumuzu da ilave edelim ,ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
  • Ayrı bir kapta yoğurt,mayonez ,sarımsak ve ince ince kestiğimiz dereotunu ilave edelim karıştıralım soğuyan havuçları yoğurda ekleyelim.
  • Küçük bir tavada sıvı yağ toz biber ve cevizleri kavuralım havuç taratorun üzerine gezdirelim.

Antrikot Steak Tarifi

 

Antrikot Steak Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 büyük veya 4 küçük parça antrikot
  • 200 gram mantar
  • 1 adet soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • Taze kekik
  • Tereyağ
  • Kaya tuzu
  • Tane karabiber
  • Zeytinyağ 

    Antrikot Steak Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle oda sıcaklığındaki etlerimizi zeytinyağ ,tuz ve karabiberle güzelce ovarak marine ediyoruz.
  • Bu esnada döküm tavayı yüksek ateşte ısıtıyoruz.
  • Halka halka doğranmış soğanlarımızı ve mantarlarımızı hazırlıyoruz.
  • Sarımsakları soyuyoruz.
  • Isıtılmış döküm tavaya etleri koyarak 1,5 dakika pişiriyoruz.
  • Daha sonra arka yüzünü çevirmeden yan çevirip 1,5 dakika daha pişiriyoruz.
  • Sonra etlerin arka yüzünü çevirip tavanın kullanılmamış tarafına gekecek şekilde 1,5 dakika olacak şekilde yine yan çevirerek pişiriyoruz.
  • Böylelikle toplamda 6 dakika pişmiş oluyor. ( orta pişmiş için gerekli süredir, iyi pişmiş olması için her harekette 2 dakika toplamda 8 dakika pişiriniz).
  • Başka bir tavada erittiğimiz tereyağın içine taze kekiği ve sarımsağı ekleyip etleri içine atıyoruz.
  • Kaşık yardımıyla tereyağ banyosu yaptırıyoruz.
  • Bu esnada döküm tavaya da mantarları ve soğanları koyarak arkalı önlü soteliyoruz.
  • Tereyağda 3-4 dakika pişirdikten sonra etlerimizi mantarlarımızı ve soğanlarımızı alıp tabaklara servis edebiliriz.
  • Kalan tereyağ kekik ve sarımsağı da sos olarak üzerlerine döktükten sonra yemeğimiz hazır.

1 Şubat 2024 Perşembe

Peynirli Açma Tarifi

 

Peynirli Açma Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta beyazı hamura (Sarısı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
  • 50 gram tereyağı

İç malzemesi

  • Kaşar peynir
  • Helix peynir

    Peynirli Açma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için süt, su, şeker ve mayayı karıştıralım.
  • Tereyağı hariç diğer malzemeleri ilave edip hafif ele yapışan bir hamur elde edelim.
  • Daha sonra yumuşamış tereyağını ekleyip tekrar yoğuralım. Pürüzsüz bir hamur olana kadar.
  • Üzeri kapatıp, iki katı olana kadar mayalandıralım.
  • Mayalan hamurdan 12 beze yapalım.
  • Bezeleri sıvı yağla yağlayıp bir tepsiye dizip, üzeri kapalı 10 dk dinlendirelim.
  • Dinlenen bezeleri tabak büyüklüğünde dikdörtgen şeklinde açalım.
  • Baş tarafına kaşar veya helix peynir dizip, rulo şeklinde sarıp iyice uzatıp açma şekli verelim.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizip 15 dk tepsi mayası yapalım.
  • Daha sonra yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı süt ekleyip karıştırıp açmaların üzerine sürüp ısıtılmış fırında alt üst ayarda 180 derecede kızarana kadar pişirelim. 

Çörek Otlu Pişi Tarifi

 

Çörek Otlu Pişi Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 ,5 su bardağı yoğurt
  • 1 kabartma tozu
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı çörek otu

    Çörek Otlu Pişi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un derince bir kaba alınır ortası havuz gibi açılır.
  • Yoğurt ,tuz, kabartma tozu ve çörekotu ilave edilir güzelce karıştırılır.
  • Yoğurulur ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir unun miktarını çoğaltıp azaltabiliriz ele epey yapışan bir hamur olması gerekiyor.
  • Üstü kapatılarak sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat dinlendirilir.
  • Elimizle yağlayarak açılır kızgın yağda kızartılır.

Ay Çekirdekli Ve Susamlı Çubuk Tarifi

 

Ay Çekirdekli Ve Susamlı Çubuk Tarifi İçin Malzemeler

  • ️150 gram tereyağ
  • ️3 yumurta (Beyazları hamura, sarılar üzerine)
  • ️Yarım çay bardağı su
  • ️1 tatlı kaşığı tuz
  • ️2 yemek kaşığı toz şeker
  • ️3,5 – 4 su bardağı un

Üzeri için;

  • ️ 1/2 (yarım) kase kavrulmuş susam
  • ️1/2 (yarım) kase ay çekirdeği içi
  • Ayırdığım yumurta sarıları

    Ay Çekirdekli Ve Susamlı Çubuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un hariç tüm malzemeyi yoğurma kabında karıştırdım. Yavaş yavaş un ekledim.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ettim. Hamur cıvık değil, yumuşak olacak. Bunun için unu kontrollü eklemek gerekiyor. Un miktarı yaklaşık yarım su bardağı arttırılıp, azaltılabilir.
  • Yoğurduğum hamuru streç ile sararak 30 dakika buz dolabında beklettim.
  • 30 dakika sonunda tezgahı hafife unladım, hamuru dikdörtgen olarak yarım parmak kalınlığında merdane ile açtım.
  • Hamurun üzerine ayırdığım yumurta sarılarının yarısını sürdüm.
  • Üzerine, hamurun her yerine gelecek şekilde susam serptim. Üzerinden, çok bastırmadan merdane ile geçtim.
  • Hamuru ters çevirmeden evvel önceden hazırladığım pişirme kağıdını tezgaha aldım. Merdaneye dolayarak hamuru ters çevirdim ve pişirme kağıdının üzerine serdim.
  • Hamurun arka tarafına kalan yumurta sarısını sürdüm.
  • Üzerine iç ay çekirdeklerini yine hamurun her yerine gelecek şekilde serptim. Yine çok bastırmadan merdane ile üzerinden geçerek ay çekirdeklerinin hamura yapışmasını sağladım.
  • Hamur artık hazır. Sıra şekil vermede. Hamuru bir parmak genişliğinde şeritlere bıçak yardımı ile ayırdım.
  • Şeritleri yine bıçak yardımı ile ortadan ikiye bölerek boylarını kısalttım.
  • Elde ettiğim şeritlerin ucundan iki elimle tutarak, bir elimi sağa, diğer elimi sola çevirerek büktüm.
  • Pişirme kağıdı serili tepsiye dizdim.
  • Önceden ısıttığım 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika, kızarana kadar pişirdim.
  • ⚠️ben bu çubukları biraz kıtır seviyorum. O yüzden pişme işlemi sonunda hemen fırından çıkarmıyorum. Ilınana kadar fırının kapağını açarak fırında bekletiyorum.

Bekletmeden Yapılan Mayalı Pamuk Poğaça (Mutlaka Deneyin) Tarifi

 

Bekletmeden Yapılan Mayalı Pamuk Poğaça (Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kaynar su
  • Yarım su bardağı süt (Oda sıcaklığında)
  • Yarım su bardağı sıvı yağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket yaş maya
  • 2 yumurta akı (Oda sıcaklığında)
  • Yarım paket süt kreması ( Oda sıcaklığında)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım kilo kadar un (Yaklaşık 4,5-5 su bardağına eşittir)
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz

Poğaçanın içine koymak için;

  • Çekirdekleri çıkarılmış zeytin
  • Zeytin ezmesi
  • Peynir

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

İsteğe bağlı

  • Susam çörek otu yada haşhaş

    Bekletmeden Yapılan Mayalı Pamuk Poğaça (Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir karıştırma kabına 1 su bardağı kaynar suyu ilave edelim.
  • Üzerine sıvı yağını ve sütü koyalım. Sonra yaş mayayı ilave edip karıştıralım. Arkadaşlar buna çok dikkat edelim yaş mayayı direk kaynar suya ilave edilmeyecek çünkü kaynar suyun içinde yanar çok acımsı bir tat oluşturur.
  • Süt ve sıvı yağı koyduktan sonra karıştırıp ondan sonra ilave edeceğiz yumurta akını ve kremayı koyup tuzunu ve toz şekeri ilave edip son kez karıştıralım.
  • En son unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayalım hamur ele yapışacak kıvamda olacak. Fazladan extra un eklemeyin. Elimizi az miktarda sıvı yağıyla nemlendirip elimizi hamurdan çıkaralım.
  • Hamuru hiç bekletmeden ufak bezeleri alırken elimizi arada çok az miktarda sıvı yağıyla hafif nemlendirelim kolay bir şekilde yapılsın.
  • Ben zeytinli yaptım isteyen peynirli ve patatesli yada sade yapabilirler. Sonra hafif yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmamış buna dikkat edelim
  • Fırını önceden açmıyoruz yani soğuk fırına koyup 180 derecede 25-30 dakika arası pişirelim.
  • Fırından fırına pişme süresi değişebilir bu sebeple kendi fırınınızda kontrollü olarak pişirin.
  • Pişen poğaçaları fırından çıkarıp üzerini bir bezle örtüp bir yarım saat bekletelim ki yumuşacık kalsın.

Un Helvası (Tam Kıvamında Bir Lezzet) Tarifi

 

Un Helvası (Tam Kıvamında Bir Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2buçuk su bardağı un
  • 1buçuk su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

    Un Helvası (Tam Kıvamında Bir Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şekerle suyu karıştırıp ocağa alın.
  • Kaynadıktan. 1- 2 dk sonra altını kapatın.
  • Tavaya tereyağ ve sıvı yağı koyun. Tereyağ eriyince unu ilave edin. 15 20 dk kadar rengi değişene kadar kavurun.
  • Unu iyi kavurun yoksa güzel olmaz.
  • Ocaktan alıp şerbeti yavaş yavaş döküp karıştırın.
  • Sonra ocağa tekrar alıp şerbeti çekene kadar kavurun.
  • Ilıyınca ister benim gibi dondurma kaşığıyla isterse normal kaşıkla şeklini verin