8 Mayıs 2019 Çarşamba

Kelimeler Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Hale Nasıl Getirilebilir?

Günlük hayatta birçok kişi aslında hiç farkında olmadan sık sık cinsiyetçi kelimeler kullanıyor. Biz de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bir Yazım Rehberi makalesinden yararlanarak, bu konuya ışık tutmak istedik.
İşte toplumsal cinsiyete duyarlı kelimeler…
Meslekler Gruplarında “Kadın” Vurgusu Yapmayın
Birçok meslek grubunun sadece erkeklere özgü olduğu varsayılıyor. Durum böyle olunca, erkeklere özgü olduğu düşünülen bir meslekte bir kadın çalışıyorsa o mesleğin başına “kadın” ifadesi yerleştiriliyor. Kadın başbakan, kadın yönetici, kadın milletvekili ve kadın gazeteci gibi örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu tür kullanımlar doğru değil. Mesleklerin önüne kadın kelimesi gelmemeli.
Bayan Değil Kadın!
Bayan kelimesi, kadını cinsel kimliğinden uzaklaştırıp erkek egemen zihniyetin dile yansımasını ortaya koyar. Yaygın olarak kullanılan bayan kelimesi, daha edepli ve kibar bir kullanım biçimi değil. Ayrıca kadın kelimesi; sakıncalı, kirlenmiş ve bakire olmayan anlamlarıyla kullanılmamalı.
Adam Kelimesine Dikkat!
Birçok atasözü ve deyimde “adam” kelimesi insan ifadesinin yerine koyularak, örtük olarak kadının görünmez olmasına neden oluyor. Örnek vermek gerekirse “adam başı, adam yerine koymak ve adamına göre davranmak” deyimlerinden söz edebiliriz. Bu gibi deyimlerde bahsedilen adamlık olgusu aslında insanlık olgusudur ve kadın bu durumda tamamen yok sayılan bir konumdadır.
Ayrıca yine, “adam” kelimesi erkeklerin daha güçlü, daha iyi, daha heybetli bir algı yaratmasını sağlayan ifadelerde sıklıkla kullanılıyor. Örneğin “adam olmak, adam etmek ve adamakıllı” gibi ifadeleri kullanmak hiç doğru değil.
Kız Kelimesi Hiçbir Durumda Olumsuz Durumu Çağrıştırmaz
Kız kelimesi; utanmayı gerektiren, güçsüzlük ve zayıflık durumlarını hiçbir şekilde içinde barındırmaz. “Kız gibi, kız gibi kırıtmak, kız gibi gülmek, kız gibi koşmak ve kızlık soyadı tamamen kullanılmaması gereken ifadeler arasındadır.
“Er, Baba ve Oğlan” Kelimelerine Dikkat
İnsanlık tarihinden veya dünyada yaşayan herkesten bahsederken ademoğlu ve insanoğlu gibi kelimeler kullanılmamalıdır. Bu kelimeler kullanıldığında yine örtük olarak kadınların yok sayıldığı fark ediliyor. Bunların yerine insanlık tarihi kelimesi kullanılabilir. Ayrıca “sözünün eri ve er sözü” ifadeleri de kadınları dışlayan ifadeler arasında yer alır. Bu kelimelerin yerine “söz tutan” kelimesi kullanılabilir. “Babalanmak” kelimesi de kullanılmaması gereken ifadelerden biridir. Bu ifadeyle erkekliği olduğundan daha heybetli bir durum gibi göstermek de doğru değildir.
Atasözleri Kullanımında Dikkatli Olun
Bazı atasözleri ve klişe ifadeler kadınları görünmez kılar. Bu kelime gruplarıyla, kadınlar sadece evde yaşayan veya ev işlerinden sorumlu kimse olarak tanımlanıyor olabilir. Örneğin, “evde kalmış”, “anasına bak kızını al”, “hanım hanımcık”, “yuvayı yapan dişi kuştur”, “hanım evladı”, “karı ağızlı”, “adam gibi adam” ve “erkek adam ağlamaz” gibi ifadeleri doğru bir kullanım değildir.

7 Mayıs 2019 Salı

Salçalı Bulgur Pilavı Tarifi

Salçalı Bulgur Pilavı  Tarifi İçin Malzemeler

  • 1, 5 su bardağı bulgur
  • 4 su bardağı sıcak su
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tavuk bulyon( isteğe bağlı koymayabilirsiniz)
  • 2 yemek kasığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz

Salçalı Bulgur Pilavı  Tarifi Yapılışı

  1. Tereyağ ve sıvı yağ tencereye alınır, tereyağ eriyince salçalar koyulur ve karıştırılır.
  2. Üzerine yıkanmış bulgur koyulur karıştırılır.
  3. Tuz ve bulyon eklenir. Eğer hazırda tavuk yada et suyunuz varsa onunla da yapabilirsiniz ,daha lezzetli olur benim yoktu bulyon eritip kullandım.
  4. Sonra suyu eklenir ve pişirilir.
  5. Pilavınızın altını kapattıktan sonra üzerine kağıt havlu örterek demlenmeye bırakalım. Afiyet olsun.

Humus Tarifi

Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı haşlanıp kabukları soyulmuş nohut
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı su
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz
  • Kimyon
Üzeri için;
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kırmızı toz biber

Humus Tarifi Yapılışı

  1. Tüm malzeme rondodan kreması kıvam alana kadar çekilir. Blender ile de çekebilirsiniz. Kıvamını ayarlamak için su miktarını değiştirebilirsiniz.
  2. Servis tabağına humus alınır ve ortası çukurlaştırılır.
  3. Zeytinyağında toz biber kızdırılır ve humus üzerine dökülür. Süslemesi yapılır ve servis edilir.
AFİYET OLSUN.

Meftune Tarifi

Meftune Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet orta boy patlıcan
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • 400 gr kuşbaşı et ( kuzu eti kullandım)
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates (rende)
  • 5-6 adet orta boy sivri biber
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1 -1,5 yemek kaşığı tereyağ ( ya da 5 yemek kaşığı sıvı yağ)
  • 1,5 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz ( tuz sizde)
  • 1 çay kaşığı karabiber ( silme)
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sirke( isteyen 1,5 yemek kaşığı sumak tohumunu 1 su bardağı sıcak suda 20 dakika ıslatıp çıkan sumak suyunu süzerek yemeğinde kullanabilir…. ( olsa çok çok iyi olur ama elinizde sumak tohumu yoksa yapacak bi şey yok )

Meftune Tarifi Yapılışı

Merhabalar,
Bana “Ramazan da olmazsa olmaz  yemeğin nedir ” diye soracak olsanız mutlaka “patlıcanlı bir yemek ama adı hiç fark etmez ” derim..bu bağlamda güzel bir patlıcanlı yemek  yapalım mı ne dersiniz? diyerek hadi başlayalım…
  1. Patlıcanları alacalı soyup dörde bölün böldüğünüz patlıcanları da ortadan  2’ye bölün.
  2. Böldüğünüz patlıcanların üstüne 1 tatlı kaşığı  tuz ve 2 tatlı kaşığı toz şeker serperek  patlıcanları ovun.
  3. Ovduğunuz patlıcanları 20 dakika kadar bu şekilde dinlendirin..
  4. Siz bu arada tencerede 1 ya da 1,5 yemek kaşığı tereyağı eritin.
  5. Yağı erimiş kendi de kızmış olan tencereye etleri ekleyin.Etler suyunu bırakıp çeksin.
  6. Şimdi tencereye yemeklik olacak şekilde küp doğradığımız soğanları ve tüm (olacak şekilde ayıklanmış) sarımsak dişlerini ekleyip soğanlar hafiften yumuşayıp şeffaflaşana kadar ikiliyi tencerede çevirin.
  7. Şimdi tencereye  salçaları ekleyin.soğan ve sarımsaklar pembeleşene kadar tüm malzemeyi orta ateşte dikkatlice kavurmaya devam edin.
  8. Şimdi etlerin 2 parmak üstünü geçecek şekilde tencereye sıcak su + 1 tatlı kaşığı sirke ekleyerek yemeği etler yumuşayana kadar ocakta kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı şekilde pişirin…( ben etleri ocakta çook kısık ateşte  1,5 saat kadar pişirdim süre sonunda  etlerim yumuşacık  oldu :)))))İsteyen bu et pişirme işlemini daha hızlı olması adına düdüklü tencerede  de yapabilir  tercih sizin…yine de şunu belirtmeliyim ki etin pişme süresi sizin etinize göre değişecektir o nedenle et pişirme süresi sizde….
  9. Etler pişerken siz  patlıcanları iyice güzelce yıkayıp peçete ile  kurulayın.
  10. Kuruladığınız patlıcanları  kızmış bol yağ içinde hafifçe kızartın.( yağ ilk defa kullanılan temiz bol kızmış yağ olursa patlıcanlar daha az yağ çeker benden söylemesi )…
  11. Yemekte sumak suyu kullanacaksanız sumak tohumlarını kaynar su ile ıslatıp 15-20 dakika bekletin…
  12. Etler pişti  patlıcanlar kızardı . Şimdi pişmiş etlerin üzerine baharatları atın sumak suyu kullanacaksanız sumak tohumlarını  süzerek sumak suyunu da tencereye ekleyin.
  13. Tencerede ki malzemeleri 1-2 tur karıştırın ve devamında hemen  kızaran patlıcanları etlerin üzerine yayın.
  14. Patlıcanların üstüne de birer parmak boğumu olacak şekilde geniş geniş  sivri biberleri doğrayın sonra da rendelenmiş domatesleri ekleyin ( domatese 1-2 diş sarımsak rendesi eklerseniz süper olur..)…+ yemeğe gerekiyorsa kaynar su eklemesi yapın gerekmiyorsa da yapmayın( buna siz karar vermelisiniz ama çok su da  koymamalısınız bu çoook sulu sulu değil her şeyi ile  kıvamı yerinde bir yemek olmalı)
  15. Her şey kıvamında kararında ise yemeği ağır ateşte 30-35 dakika daha pişirin. Yemek bu son aşamada karıştırılmamalı kendi halinde pişmeli…
  16. Pişen yemeği tezgaha alıp bir 5-10 dakika dinlendirin,demlendirin.
  17. Yemeğiniz hazır bu aşamada isterseniz yemeği bir tepsiye ya da servis tabağına ters çevirip etler üstte kalacak şekilde  masanın ortasına toplu halde  servis yapabilirsiniz…ya da benim gibi tek tek tabaklarda sunum yapabilirsiniz tercih sizin…yine arzu eden bu aşamada  yemeğin üstüne + dövülmüş sarımsak eklemesi yaparak da sunum yapabilir …bize içinde ki sarımsaklar yeterli geliyor ama son tercih her zaman ki gibi yine sizin diyerek…
Afiyetler olsun…

Redmi’nin yeni amiral gemisi belli oldu!

Xiaomi‘nin alt markası Redmi’nin yeni amiral gemisinin ismi ve özellikleri sızdırıldı. Redmi K20 Pro ile uygun fiyatlı amiral gemisi modellere yeni bir tercih sunacak. Redmi X beklentileri suya düştü.

Redmi’nin yeni amiral gemisi Redmi K20 Pro ismi ile geliyor!

Redmi X olarak adlandırılması beklenen Redmi’nin yeni amiral gemisi hakkında birçok söylenti çıktı. Ardından Redmi CEO’su Lu Weibing birkaç gün önce yaptığı açıklamada yeni amiral gemisinin Redmi X olarak adlandırılmayacağını belirtti.
Weibo’da yayınlanan yeni sızıntı ile yeni amiral gemisinin Redmi K20 Pro olarak adlandırılacağı kesinleşti. Redmi K20 Pro olarak adlandırılmasının yanı sıra birkaç önemli özelliği de sızdırıldı.
Qualcomm‘un Snapdragon 855 yonga seti tarafından desteklenecek olan yeni cihazın 48 Megapiksel ana kamera ve 20 Megapiksel pop-up bir ön kameraya sahip olması bekleniyor.6.39 inç Full HD Plus çözünürlüğünde AMOLED bir ekran ile kullanıcılara sunulması beklenen cihazın ekran tasarımı konusunda çentiksiz bir ekran ve pop-up bir ön kamera sistemi beklense de henüz net bilgiler yok. Ayrıca 27Whızlı şarj desteğine sahip 4000 mAh bataryadan güç alması da beklenenler arasında.
Son olarak, yeni amiral gemisi birçok cihazda olduğu gibi ekran üzerinde parmak izi okuyucu ile gelmesi bekleniyor. Cihaz hem donanım hem de tasarımözellikleriyle uygun fiyatlı amiral gemisi cihazlar arasında ön plana çıkacak gibi duruyor.

MediaMarkt’tan Anneler Günü’ne özel indirim

Her yılın mayıs ayında annelerimizi onurlandırmak için kutladığımız Anneler Günü geldi çattı. Mayıs ayının ikinci pazarı Anneler Günü olarak kutlanıyor. MediaMarkt Anneler Günü için hem kampanyalı hem de reklam filmli bir kutlama yaptı.

MediaMarkt’tan Anneler Günü özel yüzde 50 indirim

Bu özel günde ne alsam kararsızlığı yaşayanları MediaMarkt‘ta yüzde 50’ye varan indirimler bekliyor. 5 Mayıs gününde başlayan kampanya 12 Mayıs tarihine kadar devam ediyor. Eğer, hediye almayı son ana bıraktıysanız hayat kurtaran bu kampanyadan faydalanabilirsiniz.
MediaMarkt Anneler Günü kampanyası için buraya ya da aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.

Tüm annelerin hediyesi

MediaMarkt yeni reklam filminde bu özel günün yalnızca annelere özel olmadığı mesajı veriliyor. Reklam filmi bu özel günün yalnızca annelere değil; teyze, hala, yenge, kayınvalide, anneanne, babaanne veya gelin gibi tüm annelere özel olduğuna dikkat çekiliyor.
Reklam filmi annelerine hediye almak isteyen genç çift ile başlıyor. Ancak alışveriş sırasında ailedeki diğer anneler de çiftin karşısına çıkıyor. Böylelikle ailedeki tüm anneler de hatırlatılıyor. Reklam en sonda, bebek sahibi olacak çiftin açıklaması ve ailenin sevinciyle sona eriyor.
MediaMarkt’ın tüketicilere bu özel hatırlatmayı yaptığı reklam filmi, filme özel hazırlanan sloganı “Ailedeki tüm annelerin hediyesi, bu Anneler Günü’nde de MediaMarkt’ta” ile bitiyor.

Fırında Taş Gibi Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları

Artık birçok kişi yoğurdunu evde, güvendiği malzemelerle çok daha hijyenik ve güvenli bir şekilde hazırlamayı tercih ediyor. Ancak elbette yoğurdun kıvamını tutturmanın ve lezzetli olmasını sağlamanın bazı püf noktaları var. Klasik yoğurt mayalamanın dışında yoğurdu fırında mayalarken dikkat edilmesi gereken şeyleri ve püf noktalarını sizler için derledik. İşte fırında yoğurt mayalama ve püf noktaları...
1.  1 litre süt eklediğiniz tencereyi ocağa alarak kaynamaya bırakın

Kaynatma aşamasında dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Bunlardan ilki kepçe yardımıyla sütü karıştırmak ve bunu yaparken kepçeyle sütü alıp tekrar havadan tencereye dökmek. Bu yöntem sütün içindeki suyun buharlaşmasını hızlandırır.
İkinci püf nokta ise kaynama sırasında ocak başında durmayanlar için. Eğer ocak başında değilseniz mutlaka kepçeyi sütün içinde bırakın. Bu taşmasını önleyecektir.
2. Süt kaynadıktan sonra sütü mayalamak istediğiniz kaba alın ve ılınmasını bekleyin

Süt 45-50 derece sıcaklığa gelmeden mayalama işlemini gerçekleştirmeyin. Sütün yeterince ılındığını anlamanın en kolay yolu -eğer termometreniz yoksa- serçe parmağınızı 6-7 saniye sütün içinde tutmak olacaktır. Eğer bu süre boyunca parmağınızı sütün içinde tutabiliyorsanız sütünüz mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir. 
3. Önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak küçük bir kapta karıştırın

Her litre süt için tepeleme bir tatlı kaşığı eklediğiniz karışımı fazla çırpmayın. 4-5 defa karıştırmanız yeterli olacaktır. Mayanız ne kadar çok olursa yoğurdunuzun mayalanma süresi kısalır. Ancak bu yöntemle mayaladığınız yoğurt çok daha kısa sürede ekşir. Bu yüzden az maya ile uzun sürede mayalamak ekşimesinin çok daha uzun sürmesini sağlayabilir.
4. Yaptığınız mayayı tencerenin ortasından sütün içine yavaş yavaş boşaltın ve karıştırın

Karışma işleminin homojen bir şekilde gerçekleşmesine ve karışımda topak kalmamasına dikkat edin. Dilerseniz bu işlemden sonra karışımı kavanozlara, güveç kaplarına veya kaselere de dağıtabilirsiniz. Böylece tüketmesi daha pratik olacaktır. 
5. Varsa fırınınızın yoğurt ayarını kullanın, yoksa fırınınızı 50 dereceye ayarlayıp ısınmasını bekleyin 

Fırında yoğurt mayalamada pek çok farklı yöntem kullanılabiliyor. Kimileri 50 derecelik fırında 4 saat boyunca mayalarken, kimileri 50 derecede 5 dakikalığına ısıttığı fırını kapatarak 5-6 saat boyunca mayalanma işleminin tamamlanmasını bekliyor. Bir diğer yöntem ise hiç ısıtma yapmadan mayalı sütü fırında 8-9 saat bekletmek. Siz istediğiniz yöntemi seçebilirsiniz. Her şekilde taş gibi mayalanmış yoğurtlara sahip olacaksınız.
6. Mayalayacağınız sütü, kabın ağzı açık olacak şekilde koyun ve fırın kapağını hiç açmadan mayalanmasını bekleyin

Yoğurdunuzun katı kıvamlı olmasını istiyorsanız en az 6 saat fırında kaldığına emin olun.
Çalışan fırın tekniğinde ise 4 saat yeterli olacaktır.
Eğer fırını ısıtmadan mayalama işlemini gerçekleştirecekseniz mayalanan sütü fırına koyarken bulunduğu kabın kapağını mutlaka kapatın. 
7. Mayalama işlemi tamamlandıktan sonra yoğurdunuzu fırından çıkarın, kapağını kapatarak birkaç saat buzdolabında bekletin
8. Yoğurdunuz hazır! Yoğurdunuzu afiyetle tüketmeden önce bir sonraki mayalama işlemi için doğal yoğurdunuzdan bir parça maya ayırmayı unutmayın...

6 Mayıs 2019 Pazartesi

Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı Tarifi  İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1, 5 su bardağı sıcak su
  • Yarım çay kaşığı tuz

Pirinç Pilavı Tarifi  Yapılışı

Tane tane pilav yapmak istiyorsanız, Pirinç Pilavı Tarifini kaçırmayın derim. Tüm püf noktaları paylaştığımız bu videolu yazımızda, tane tane pilav nasıl yapılır sorusuna cevap veriyor ve her detayını anlatıyoruz. Şimdi hemen aşamalara geçelim…
  1. Tavaya zeytinyağı ve ardından da tereyağı ekleyelim. Tereyağı sayesinde pilavın lezzetli daha da artacaktır.
  2. Yağlar karışıp ısınınca, önceden yıkanmış olan pirinci tavaya ekleyelim. Pirinci 2-3 dakika rengi değişene dek kavuralım.
  3. Rengi değişen pirinçler üzerine sıcak suyu dökelim. Damak tadımıza göre tuzunu da serpelim ve hafifçe karıştıralım.
  4. Tava kapağını kapatıp, pilavı en kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakalım. Pilavımız yaklaşık 10-12 dakika arasında, suyunu çekip pişmiş hale gelecektir.
  5. Pilavın tane tane olması için üzerine bir havlu kağıt serelim ve o şekilde üzerine kapağı kapatalım.
  6. Demlenmeye bıraktığımız pilavı, 10-15 dakika o şekilde bırakalım.
  7. Daha sonra kapağı açıp mis gibi tane tane dökülen pilavı servis edebiliriz. Afiyet Olsun…

Köfteli Rulo Patlıcan Sarma Tarifi

Köfteli Rulo Patlıcan Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo patlıcan
Köftesi için;
  • 600 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 1 yumurta
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
Sosu için;
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
Kızartmak için;
  • Sıvı yağ

Köfteli Rulo Patlıcan Sarma Tarifi Yapılışı

İftar sofralarına yakışacak nefis bir ana yemek:)
  1. Patlıcanı uzunlamasına dörde keselim.
  2. Tuzlu suda patlıcanları yarım saat bekletelim.
  3. Suyunu süzüp kurutalım.
  4. Sıvı yağda arkalı önlü kızartalım ve kağıt havlu üzerine alalım.
  5. Köftesi için kıyma küçük doğranmış kuru soğan, rendelenmiş sarımsak, maydanoz, yumurta, baharatlar ve tuzu alıp iyice yoğuralım ve yarım saat dinlendirelim.
  6. Dinlenen harca köfte şekli verelim.
  7. Bir patlıcanın kenarına köfteden koyup rulo şeklinde saralım.
  8. Köfte ve patlıcan bitinceye kadar aynı işlemi uygulayalım.
  9. Bir bardak suya domates ve biber salçası ve tuz ilave edip karıştıralım.
  10. Sosu yemeğin üzerine dökelim.
  11. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
Afiyet olsun:)

Kimyonlu Nohut Salatası Tarifi

Kimyonlu Nohut Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 adet kırmızı soğan(beyaz soğanda olur)
  • 1 adet közlenmiş kapya biber
  • 1 adet domates
  • 1 dolu kaşık haşlanmış mısır (isteğe göre)
  • 2 adet kornişon turşu (isteğe göre )
  • Bir kaç dal taze soğan
  • Bir tutam maydanoz
Sos için;
  • 1 dolu çay kaşığı kimyon
  • 4-5 kaşık zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi yada sumak
  • Tuz ,pul biber

Kimyonlu Nohut Salatası Tarifi Yapılışı

Yine çok lezzetli, besleyici ve sağlıklı bir salata tarifiyle geldim dostlar. Salata dediğime bakmayın o kadar doyurucu ki hele birde yufka ekmeği yada lavaşa sarıp yediğinizde başka bir yemeğe ihtiyaç yok. Ben sevdiğim yakıştığını düşündüğüm malzemelerle hazırladım ama kimyon bu salatanın vazgeçilmezi deneyin nohuta ne kadar yakıştığını göreceksiniz @arzununmutfagi35.
  1. Salatamızın sosu için gerekli malzemeleri küçük bir kapta güzelce karıştıralım ve dolaba kaldıralım.
  2. Kapya ,biberi ,domatesi ,kornişonu küp küp soğanı piyazlık doğrayalım.
  3. Maydanozu ve yeşil soğanı incecik kıyalım.
  4. Nohutu kaseye alıp hazırladığımız malzemeleri mısırı ekleyip sosumuzu dökelim.
  5. İyice karıştırıp sosla bütünleşmesi için bir süre dolapta dinlendirelim ve servis yapalım. Afiyet olsun.

Huawei kurucusunun 5G yorumu şaşırttı

Son zamanlarda 5G destekli akıllı telefon modellerinin sayısı artıyor. Hemen hemen tüm akıllı telefon üreticileri 5G destekleyen modeller üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde bu telefonların sayısının artacağı ön görülüyor. Huawei kurucusu Ren Zhengfei de 5G ile ilgili açıklama yaptı. Huawei 5G destekleyen akıllı telefonlar üzerinde çalışırken, Zhengfei tarafından yapılan yorum şaşırtıtı.

Huawei kurucusu: 5G’yi abarttılar

Verdiği röportajda soruları yanıtlayan Zhengfei, “5G sıradan bir teknoloji. Yalnızca daha fazla ‘su’ taşıyor. İnsanların neden bu kadar abarttığını anlamıyorum” dedi. Zhengfei konuşmasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından kendilerine uygulanan baskılara da değindi. Huawei yasağının mantıklı olmadığını savunan yönetici 5G teknolojisini de ABD’li politikacıların insanların dikkatini bu teknolojiye çekmek için abarttıklarını söyledi.
Huawei kurucusu “Huawei’nin iyi ya da kötü bir şirket olup olmadığından emin olmayabilirler, ancak bunun için Huawei hakkında bilgi edinmeye başlasınlar” dedi. Zhengfei ayrıca “Huawei ile çalışıp çalışmayacaklarına kendileri karar verecek. Bunun için endişelenmiyoruz” açıklamasında bulundu.
Çinli teknoloji şirketi 2019 Ocak ve Şubat aylarında gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35,8 artırdı. Apple ve Samsung gibi önemli rakiplerinin karşısında satışlarıyla elini güçlendiren şirket, ilk çeyreği başarılı bir şekilde kapattı. Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi konumundaki Huawei, 2019 yılının ilk çeyreğinde satışlarını 59,1 milyona çıkarmayı başardı.

Spotify kazandı, Apple’a soruşturma!

Spotify şikayetinin ardından Avrupa Birliği harekete geçti. AB yapılan resmi şikayetin ardında Apple’a karşı antitröst soruşturması başlatmaya hazırlanıyor. Spotify, Apple’ın tüketici tercihlerini Apple Music hizmeti ile sınırlamaya çalıştığını iddia etmişti. Spotify Apple arasındaki gerilimde AB kararını verdi.

Spotify Apple geriliminde top AB’de

Spotify geçen mart ayında konu ile ilgili şikayette bulunmuştu. Avrupa Birliği ise resmi soruşturmayı başlatmadan önce müşterileri ve diğer rakipleri dinleme kararı almıştı. Aradan geçen haftaların ardından AB, nihai kararı verdi. Çıkan bilgilere göre dava tahmin edilenden daha uzun sürebilir.
Spotify Apple ile ilgili yaptığı suçlamalarda, Cupertinolu şirketi tekelci olduğunu iddia etmişti. Apple’ın App Store’daki uygulamaları haksız bir şekilde kullanarak kendine avantaj sağladığı söylenmişti. Ayrıca Apple’ın uygulama içi satın almalarda yüzde 30 pay aldığını söyleyen Spotify bu sayede Apple Music’e karşı bir avantaj elde ettiğini açıklamıştı.
Konuyla ilgili Apple cephesinden de bir açıklama yapılmıştı.

Kanser Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Çağımızın hastalığı kanser hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Peki bilgilerinizin ne kadarı doğru? Cevap vermeden önce bir düşünün...
YANLIŞ 1: Kanserli bir kitlenin ameliyatla alınması kanserin yayılmasına yol açar
Tamamen yersiz bir inanıştır. Kanserli organın veya kitlenin alınması, bilakis kanserin yayılmasını engellemeye yöneliktir. Bağırsak, mide, meme gibi birçok kanser türünün tedavisinde cerrahi müdahale gerekir. Ancak bu kitlenin alınmasında geç kalınmışsa ve kanserli hücreler vücuda yayılmışsa, ameliyatla o kitle alınsa bile bir süre sonra yeni kitleler oluşabilir. Bunun ameliyatla ilgisi yoktur. 
YANLIŞ 2: Ailemde kanser yok, bende de olmaz
Bazı kanser türlerine genetik olarak yatkınlık mümkündür. O zaman diğer kişilere göre o kanser türüne yakalanma ihtimali daha yüksektir. Ancak ailenizde kanser olmaması sizde de olmayacağı anlamına gelmez. Kontrolleri aksatmamak gerekir.
YANLIŞ 3: Kemoterapi gören herkesin saçı dökülür
Her kemoterapi ilacının yan etkisi aynı değildir. Bu nedenle bazı ilaçların saç dökülmesine yol açtığı kesin ama bazıları sadece bölgesel dökülmelere sebep oluyor. 
YANLIŞ 4: İleri evre kanserde kemoterapi fayda sağlamaz
Hangi kemoterapinin, hangi evrede nasıl yapılacağına hekim karar verir. Bu tarz genellemelere göre hareket etmemek gerekli. İleri kanser evrelerinde doğru kemoterapi ile hem hastanın yaşam kalitesi hem de yaşam süresi artar.
YANLIŞ 5: Sadece pozitif düşünerek kanseri yenmek mümkündür
Elbette ki her türlü hastalığın tedavisinde hastanın psikolojisinin sağlam olması ve pozitif düşünmesi çok önemli. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Bu sebeple tedaviyi bırakmak doğru olmaz.
YANLIŞ 6: Sigara içmek sadece akciğer kanseri olma riskini artırır
Sigara sadece akciğer kanserine değil, aynı zamanda gırtlak, ağız, dil, dudak, mesane, pankreas gibi kanser türlerine yakalanma riskini de artırır.
YANLIŞ 7: Meme kanserini fark etmek için elle muayene yeterlidir
Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. Evet, her zaman elle muayene yapmalısınız ancak erken teşhis için bu tamamen yeterli olmayabiliyor. 20 yaşından sonra her kadın iki yılda bir kez sağlık merkezine gidip meme muayenesi yaptırmalı. 40 yaşından sonra ise iki yılda bir mamografi çektirmelidir. 
YANLIŞ 8: Her kanser hastası radyoterapi tedavisi görür
Radyoterapi her kanser türüne ve her kanser evresine uygun bir tedavi şekli değildir. En doğru kararı doktorunuz verecektir.
YANLIŞ 9: Kanserden korunmak mümkün değildir
İşte en büyük yanlış inanç! Yaşam şartlarını değiştirerek kanserden korunmak mümkündür. Korunmak için düzenli spor, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma, zararlı alışkanlıklara son verme ve düzenli doktor kontrolleri önemli rol teşkil eder.